Šta je novo?

Generalštab

Gradnja Tramp kule na mestu Generalštaba je mnogo veće poniženje za Srbiju nego što je bila izgradnja Bondstil baze na Kosovu. Podsetimo se da je Tramp svojevremeno negirao da je dao izjavu u intervjuu da žali zbog bombardovanja Srbije 1999.
Najveće je poniženje bilo dati plac i polusrušeni maršalat na Dedinju za američku ambasadu,ovo u centru je privatni investitor ne država Amerika

Najveće je poniženje bilo dati plac i polusrušeni maršalat na Dedinju za američku ambasadu,ovo u centru je privatni investitor ne država Amerika
Sa sve američkom zastavom.

Niko nije rekao da Generalštab treba da stoji polusrušen, treba ga obnoviti, a zatim ili vratiti staru namenu, ili naći drugu javnu namenu.
Moje mišljenje je da jedna zgrada bude spomen obeležje, i muzej sa postavkama posvećenim odbrambeno otadžbinskom ratu, sukobima na Kosovu i Metohiji i NATO agresiji, i naravno, u prvom planu, ljudima koji su izgubili život u tim sukobima. Drugu zgradu dati nekoj državnoj službi, ministarstvu, Vladi ili Vojsci.

A šta treba da stoji još 20 godina ono ruglo polusrušeno,meni se projekat sviđa
Треба да се среди оштећена зграда. То је на срамоту свима на власти од 1999. до данас.

Руку на срце, за Маршалат је мало ко знао, а још мање је залазио у тај део Дедиња.
Ова раскрсница је век и по срце државне и војне администрације, док је Дедиње пре било село.

Пројекат је сељачки и неукусан.
Ко год га подржава нема укуса нити осећаја за естетику.

Vidim da se ovde (na temi) i dalje valja (poput balege) priča da ovo nema veze sa Američkom državom nego je sve čisto privatni projekat.

Maliciozna propagandna budalaština.

A sve i kad bi bio čisto privatni projekat...

Čemu onda služe država, zavodi, institucije, komisije, inspekcije?

Zamisli ja poželim da na mestu Kapitola dignem svoju kulčinu sa sve srpskom zastavom na vrhu? Pa sve i da na neki način kupim to zemljište ili mi ga neko da, pa opet bi se našlo 50 drugih institucija i mehanizama koji bi me stopirali na 50 drugih načina i po 50 drugih osnova.

Zato manite nas sa tim SNSovskim budalaštinama i izmišljotinama. Ovo je političko-poslovni projekat, u koji su direktno umešani i Američka i Srpska država, i Američka i Srpska vlast. Nije bre ovo gradnja porodične kuće u Boleču pa da se provaljujete tu da je to čisto privatni uobičajeni rutinski građevinski poduhvat.

Poslednja izmena:
"Izađite malo iz prošlosti" reče čovek režima koji u 2025. godini se za sve vadi pričom "a vidite šta je bilo pre 13 godina".
A pre tih "pre 13 godina" je bilo pre 13 godina NATO bombardovanje. A tada, a i sada, isti čovek je bio pozicija. Ali za ovakvo stanje Generalštaba su mu krivi oni koji su bili između dva njegova mandata.​

Zanimljivo je kako je isti tekst iz Njujork tajmsa interpretiran u Blicu, a kako na Novoj :D

Nažalos', nemam ovih dana baš mnogo vremena za forum, a ova tema je veoma interesantna, pa se unapred izvinjavam ako se ovajpost oduži.

NEZAKONITOST

Prvo odgovor dežurnim botovima i apologetama režima - (najveći) problem sa ovim projektom je to što se izvodi na silu, preko kolena i protivno zakonu. Može meni ili nekom drugom da se ne dopada Dobrovićev Generalštab, ali mi bi trebalo da imamo institucije na kojima je da procene da li taj kompleks treba da uživa status kulturnog dobra ili ne. Postoje "ćaci" koji su se za to školovali i kojima je to struka. Ne može Vlada nezakonito da ukine status spomenika kulture, a zatim da u Zavodu za zaštitu spomenika kulture preti, zastrašuje i pritiska ljude, što je rezultiralo ostavkom direktorke.

Uz to, valja imati u vidu i da prema važećem Generalnom urbanističkom planu (što mu dođe kao neki planski ustav, zar ne) ova lokacija nema komercijalnu namenu. Gradska uprava već godinama kasni sa usvajanjem novog GUP-a sa važenjem do 2041. godiine (trebalo je da bude usvojen pre tri godine), i dok ne usvoje novi GUP i prenamene ovu lokaciju, gradnja Kušnerovog kompleksa je jednostavno protivpravna.

Mi, s druge strane, vidimo da investitor već priprema idejna rešenja iako ne samo da mu ove parcele još uvek formalno nisu date u zakup, već ne postoji nikakav planski osnov po kom bi se idejno rešenje radilo (znate ono - neki urbanisti odrede neke parametre i pravila građenja). Bez obzira na to što na zvaničnom sajtu stoji ovo obaveštenje:
All renderings, plans, and specifications are for illustrative purposes and subject to change without notice. The owner/developer reserves the right to modify designs, plans, pricing, and specifications at any time without prior notice.
... jasno je da već postoji ideja oko koje će biti izrađeno finalno rešenje novog kompleksa. Dakle, oovde imamo ogoljeni primer investitorskog urbanizma - već pripremljeni plan koji će kasnije biti samo pretočen u formalne planove (PDR, UP) bez gotovo ikakvih intervencija. Obaška što je za lokaciju od ovolikog značaja bilo neophodno raspisati međunarodni konkurs.

SIMBOLIKA ILI NE

No, uprkos svim ovim primedbama, ja se zaista ne mogu složiti da je Generalštab simbol stradanja u NATO bombardovanju. Generalštab je 1999. bio ispražnjen i "pripremljen" za udare. Zvuči grozno, naročito imajući u vidu da je u noći kada je pogođen ovaj kompleks stradalo troje ljudi, ali zgrada Generalštaba se u ratnom konfliktu može posmatrati kao legitimni vojni cilj (iako je meni lično legitimizovanje bilo čega u ratnim razaranjima prilično cinično).

Ponoviću svoj stav od ranije da mi je, ako isključimo sporadična stradanja civila koja je NATO gotovo podrugljivo nazivao kolateralnom štetom, najveći simbol stradanja u bombardovanju pogibija radnika RTS-a. Upravo taj bezumni čin najbolje oslikava dve mračne strane te kampanje - s jedne strane odluku vojne sile da jednu medijsku kuću, ma kakva ona u tom trenutku bila, proglasi za vojni cilj, a onda i svesna odluka tadašnjeg režima i rukovodstva RTS-a da ostavi ljude unutra (naravno, ne novinare i TV zvezde, već mahom tehničko osoblje) i svesno ih žrtvuje iako su bili upozoreni da bi zgrada mogla da bude gađana. To je uostalom i dokazano pred domaćim sudovima i zapečaćeno pravosnažnom presudom.

Zato ruševine RTS-a i dan danas stoje, jer su sramota i za jedne, a boga mi i za druge.

TRAMP, AMERIKA I TAKO TO

E sad, dolazimo i do tačke gde se priča o poniženju Srbije, jerbo ovde nameravaju da grade hotel brendiran imenom aktuelnog predsednika SAD. Ljudi, ne znam da li ste vi svesni NATO kancelarija za vojnu vezu u Beogradu trenutno nalazi baš u zgradi Generalštaba (ulaz iz Birčaninove)!? Već je neko pominjao Maršalat i Ambasadu SAD, a ne treba zaboraviti i da se na mestu bombardovanog CK danas nalazi kompleks Ušće sa kog se šepuri logotip američke korporacije Majkrosoft, dok bar 2/3 brendova u tržnom centru dolazi iz zemalja NATO. Na mestu republičkog MUP-a jesu gradili Izraelci, ali tu se ugnezdilo dosta zapadnih kompanija, poput npr. Black Rocka.

Pritom, iskreno ne verujem da su ljudi iz Trampovog okruženja insistirali da grade na mestu Generalštaba. Prateći hronologiju događaja, reklo bi se da su pre "naprednjaci" jurili Trampa i vukli ga za rukav da preuzme ovu lokaciju. Na kraju su, deluje, počeli da komuniciraju jezikom koji i jedna i druga strana nabolje razumeju, a to je lova! Ne sumnjam da je Grenel kao posredniku celom poslu, malo išao na foru "dis iz gud for serbijan-ameriken rilejšnšip. dej lav ju der. vi mejk pis in d vrld, fak jea", ali u srži svega je biznis - "ja tebi, ti meni".

Uostalom, i cela poslovna kombinacija zvuči kao dobar zaplet neke bizarne političke komedije koju bi jednog dana mogao da režira npr. Adam Mekej - poznati izraelski lobista Džared Kušner, preko svog investicionog fonda koji su lovom napunili Saudijska Arabija, Katar i UAE, investira u izrgadnju hotela u Beogradu koji će nositi ime njegovog tasta koji je trenutačni predsednik SAD, i to baš na mestu koje je pre 25 godina bombardovala NATO alijansa predvođenja SAD. Pritom se ceo posao obavlja u partnerstvu sa Vladom Srbije kojom rukovode isti ljudi koji su bili te 1999. u Vladi :D

Mi, s druge strane, vidimo da investitor već priprema idejna rešenja iako ne samo da mu ove parcele još uvek formalno nisu date u zakup
Zar nije prošle godine Vesić potpisao neki ugovor kojim se parcele daju na 99 godina?
(ja nisam video takav papir, ali sam na par mesta video navode da je to uveliko potpisano)

Jeste potpisao ugovor, ali tek trreba da se forira zajedničko preduzeće (slično kao za BNV) i da se onda tom preduzeću zemljište da u zakup. Koliko je zasad poznato, taj posao još nije obavljen ;)

Vrh