Giorano Angelo
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 22.10.2011.
- Pohvaljen
- 2.758
ACR":6c8oqxf3 je napisao(la):Danas, poslovni prostor u centru skoro niko neće, sumnjam da su turistički potencijali Beograda u ovom trenutku takvi da ima mesta da posluje još jedan veliki luksuzni hotel...
Мислим да треба бити образив. Превише је олако речено...
Ако ми дозвољаваш, питао бих те следеће - да ли имаш, на пример, 300 евра за једно ноћење у неком луксузном хотелу? И колико грађана Србије има могућности то да уради?
Ако се погледају хотелски капацитети у Београду они и дан данас нису испуњени. Никада није било да премашују бројке гостију од броја соба, те се може рећи да у овом тренутку задоваљавају расположиве капацитете. Поготово у периоду после распада СФРЈ, од деведесетих до данас. Логичније је поставити питање зашто се онда не обнове и не среде сви постојећи хотелски капацитети у граду (нпр. хотел „Југославија”). Недавно је завршена реконструкција „Метропола”...
И када се помене термин „луксузни хотел” одмах се одређује и циљна група корисника (елита). Дакле, то земљиште које је у државним рукама (војске) прећи ће у нешто што, највероватније, неће моћи обични смртници ни да уђу... Поменућу да се планира и код Београдске тврђаве исто један луксузан хотел по пројекту Захе Хадид. Мислим чему толика помпа за луксузним хотелима када нико у Србији (бар већина) не може то да приушти? Београд није ни Праг, ни Париз, ни Берлин да има толико туриста (надам се да ће се то променити)... Ако идемо још даље у прошлост сетимо се и Либескиндовог пројекта итд.
ACR":6c8oqxf3 je napisao(la):Inače sam za rušenje, arhitekta nisam i zgrada mi se ne sviđa, a koliko vidim i ogromnom delu nestručne javnosti... zbog toga paralele sa tornjem na Avali, po mom mišljenju, apsolutno ne stoje. No, ako država nađe para da to obnovi - super i ako se to desi.
Колики проценат? Мислим да је јавност (изван струке) подељена више. Исто тако треба рећи, поготово када се читају коментари по мрежама, непознавање материје и суштине проблема. То је више у духу нашег народа - све знамо. Пре свега, да ли знаш игде у свету да је са неког дела скинута заштита споменика културе (не оправдавам што је стављена тек 2005. године, требало је раније)? Или бар на простору Србије? Ја не знам ниједан такав пример... У неку руку то би био преседан. Није ствар те зграде само, већ и принципа. Тако може да се створи манипулативни простор са причом „нико неће да купи зграду па морамо да скинемо заштиту”. Подсетићу да су и зграде БИГЗ-а и Команде Ратног ваздухопловства и многе друге, већ сада, у врлом тешком положају и опасности, а и са питањем шта ће бити са њима...
А када сви знају све, онда се то овако илуструје у стварности: http://www.youtube.com/watch?v=otS9oIihYCw (Клип све говори).
Не знам у ком контексту је прављења паралела са Авалским торњем (мора тачно да се парафразира), али је чињеница следећа:
Торањ је срушен 30. априла 1999. године. Био је симбол уласка у Београд. И на крају је поново обновљен према пројектима Угљеше Богуновића и Слободана Јањића (али са савременом технологијом од оне из шездесетих година). Дакле, могло је да се бира или да се обнови или не. Подсетићу да је Авала била „обезглављена” од 1999. до 2010. године... Ако уђемо мало дубље у суштину пројекта, можемо да видимо да је то једини торањ у свету са три ослонца и са јако добрим конструктерским решењем, што га чини јединственим.
Паралела са Генералштабом може бити у смислу када се говори о обнови и жељом за истом. За торањ на Авали је била велика жеља струке да се поново вине и да осветли Авалу (а РТС јесте урадио добар маркетинг и прикупљање средстава), тако постоји и за Генералштаб. Оба објекта су уништена током немилосрдног бомбардовања... И оба објекта су у потпуности били изван функције дуги низ година... А и радила су их велика имена архитектуре тог доба...