Šta je novo?

Forumski kviz

Roni O' Saliven. Burazer ga slucajno video i slikao se s njim dok je sam setao Londonom ili Liverpulom. Skroz normalan lik.

По правилима квиза (нема питања већ 24х), а нарочито инспирисан доњом сликом, постављам ново питање:
20240905_180030.jpg

Шта монтирам?

20240905_204237.jpg

Нисам ни сумњао да нећете знати (како би то садашњи амбасадор Иван Бауер умео погрешно да каже, док је водио квиз).

Узех данас нови "лифтер" да поправим женин орман, кад оно, познат лик у упутству. :) :) :)

Heh... to Bauerovo je verovatno plod rada RTS-ovih lektora; naime, na srpskom se, govore, obavezno koristi dvostruka negacija, pa bi se to njegovo ondak tumačilo kao tačno... Viša matematika.

A pantograf je jedan od temeljnih uređaja, i koncepata :)

Aj da se vratimo 'numizmatici' - hteo sam tad da postavim to pitanje: Šta je fiat novac?

E super, moj fah: fiat novac je novac koji nema svoju vrednost ni u jednom konkretnom dobru (zlato, srebro, drago kamenje) već mu vrednost daje garancija nadležne institucije koja ga je izdala i pustila u opticaj.

Ustvari, kad se razmisli, sve svetske valute su fiat novac, a vrednost im daje državna banka koja ih izdaje u opticaj.

E, da; vrednost mu zapravo daje naśa vera da nešto vredi. To je to.

Otkako su Francuzi pre 50 i neku godinu tražili od Amerikanaca zlato za dolare a ovi rekli - jok - sve valute su fiat novac (po Breton-vudskom sistemu od posle rata trebalo je da je $ konvertibilan u zlatu, a sav ostali novac u $).

Zar to nije i zlato :)
Osim sjaja i vere da je to nešto uzvišeno,.koja je njegova vrednost?
Čak i za dijamant (nisam imao snage da proveravam) se priča da ga u rudnim bogatstvu ima toliko da bi obesmislio vrednost proisteklu iz retkosti, ali bar se koristi za bušilice... Šta zlato nosi sa sobom?

Zlato se koristi u tech i space industriji, naravno kao ukrasni detalj u enterijeru ili kao nakit.

može li zagonetka umesto pitanja? trenutno nisam ništa smislio a da mi ne prođe rok za postavljanje.

ustvari never mind, smislio sam pitanje ali verujem da je prilično lako.

šta su prigodne (komemorativne) kovanice i koji su jedini uslovi koje evropske države imaju prilikom njihovog izdavanja?

primarno da, premda i ostale zemlje imaju svoje kovanice, ali su u njihovim valutama.

a što se tiče uslova, da-oni važe samo za Evro-kovanice.

пригодне кованице се издају у част неке важе личности или важног догађаја за одређену државу. једини и главни услов је да је држава чланица Еврозоне. и да може да се избаци само на кованицама од 2€

amin. predajem štafetu.

p.s već sam pomislio da će pitanje zastareti.

Никада нисам волео пригодан новац, више сам био у фазону "шарања" кроз редовна издања, као новчић од 1 британске фунте.

Ајде да окренем на фармацију мало. Шта је то магистрала?

Vrh