Šta je novo?

Forumski kviz

Vas dvojica kad spojite odgovore, dobijete tacan.

ih :)))
pa ima dosta kombinacija
200/207
207/220
207/200

Da, 207/200 je. Pilon je 207 metara, a kada mu se postavi vrh, onda je 200 :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

U svakom slucaju si pogodio, bar koliko ja znam - 200/207.

Čekaj, bre, nisam ja postavio pitanje, samo se pravim pametan. Treba Dart da potvrdi.

To je trik pitanje, pošto most ima 200 metara koliko je i trebao da ima po projektu.
Malo pre završetka radova arhitekti se nije svideo rezultat pa je hteo da dobije svedeniji izgled sa dodatnim vrhom. Tada je već bilo kasno pošto su kran demontirali, a nisu imali ni gradevinsku dozvolu.

Ajde vradovicu 😀

Iz TK Centar na Slaviji (Beograd, Srbija) u organizaciji Telekoma Srbija pa do kog grada/drzave je uspostavljen prvi medjunarodni iznajmljeni vod na digitalnom sistemu prenosa za potrebe internet pristupa?

Dakle radi se o E1 iznajmljenji vod preko sistema prenosa.
HT je u isto vreme "dobio" E3

Нешто ме вуче на Милано или Ротердам, а шта - не'ам појма. У сваком случају, не бих више нагађао после овога.

Ne.

Jako dugo je skoro ceo Internet isao preko tog voda + par satelitskih konekcija npr. Infosky u to vreme npr. Ukupan saobracaj 2 Mbit/s.

U polaganju optickog kabla ucestvovala je SFRJ u Titovo vreme.
Raspadom SFRJ i nekim dogovorima/pregovorima Hrvatskoj je pripalo 34 Mbit/s a Srbiji 2 Mbit/s.
Internet je bio besplatan a odrzavanje minimalno jer smo ucestvovali u izgradnji.

Ping od Beograda do tog grada i nazad je ~80 ms kada nije bio prezagusen a posto je bio jedan jedini onda je stalno bio zagusen.

Do Austrije ping je samo par ms. :)

Evo jos neka zanimljivost.
Telekom je tu vezu imao pre nego sto su Yubc, Eunet pa Verat uveli po 2Mbits ka Nemackoj preko digitalnih vodova.

To je bilo u vreme kada je najbrza konekcija na internet bila dial-up 56 kbit/s. :) (ISDN 64 kbit/s je dosao tek kasnije)
Opticki kabal je postavljen ispod Atlantika i u postavljanju u nekom % ucetvovala je SFRJ.

To je bilo u vreme kada je najbrza konekcija na internet bila dial-up 56 kbit/s. :) (ISDN 64 kbit/s je dosao tek kasnije)

Secam se US Robotics sportster modema koji sam imao, i uplacivanja sati u Veratu/Beotelu/BitsYU
Zlatna vremena :)
Tada nasi amerikanci na AOL mrezi nisu mogli da veruju kako zastarelu tehnologiju koristimo 1997. godine :)

Inace u Evropi koristimo standard E1 (2Mbit/s) a u US koriste T1 (1.5 Mbit/s) pa je to na zalost bio dodatni overhead na vec tako mali protok.
To je bio direktan link iz Srbije na Internet preko US koji je postojao jako dugo pre nego sto je Telekom Srbija odlucio da napravi svoju SMIN mrezu. Skoro 90% saobracaja u tom trenutku je islo preko tih 1.5 Mbit/s.

Vrh