Šta je novo?

Forumski kviz

Za Gojeta, da istrazi malo. Hajredin Pasa sam je potukao Mlecane, Djenovljane, Spance i Papske drzave predvodjenim Andreom Dorijom, pritom nijedan brod nije izgubio :)
Kad je umro, posle nekoliko godina Doria je pobedio nekog drugog Otomanskog admirala i onda su Hriscani polako preuzimali primat... (bitka kod Lepanta).
Volim ovu tematiku, imam knjige na engleskom a ljubitelj sam brodova i mora.

Li, prepustam ti stafetu.

када смо већ код морепловаца, како се звао брод Црнобрадог? и како је било право име Црнобрадог?

Едвард Тич.
Treba da se odgovori na drugo pitanje.
Hint: Brod se pojavljuje u filmu Pirati s Kariba, crna jedra. Jedan drugi brod ima bordo-tamnocrvena jedra s kraljevskom krunom i macevima, i naravno nosi drugo ime. U tom serijalu filmova, postoje najmanje tri broda i svaki ima upecatljivo/zanimljivo ime. Dzoni Dep je dolazio u Beograd vise puta, grad je kicen u duhu njegovih filmova, trebalo bi bar nesto da se zna, cisto iz omaza prema njemu :)

ко је играо и Assassin's Creed Black Flag знаће одговор. мада је генерално, ако знаш име Црнобрадог, знаш му и име брода

Ju, ju, ju, kiliko pametnih ljudi ovde, šta se sve zna.. kažem ja da treba stranku da osnujemo..

памет не значи ништа у политици. за политику треба да будеш говнар. а на овој теми тешко да можеш да нађеш говнара

Хвала.

Коме је (највероватније) припадала?

417404520_7068192499924870_77094869333231646_n (1).jpg

Мала помоћ, налази се у институцији по имену Военно-исторический музей артиллерии, инженерных войск и войск связи у Санкт Петербургу, ради се о походној капи српске војске, из друге половине деветнаестог века..

Poslednja izmena:
Одговор је тачан,

425374146_925706845609912_5769462350585771651_n (1).jpg

Николај Рајевски, руски официр, један од неколико хиљада добровољаца у Првом српско - турском рату, настрадао у бици за Адровац,
послужио као инспирација Толстоју за лик грофа Вронског у роману "Ана Карењина".

Што се саме капе тиче, ради се о типу garisson cap, (свечана је била кепи у време о коме говоримо) какве су у разним варијацијама биле у употреби у осталим војскама света, наша је директно преузета од Аустријске војске и званично уведена 1870. године.

254884_209283800_Screenshot (868).png

ГОЈЕ,
изволи постави питање..

Poslednja izmena:
Хвала. А сад нешто сасвим другачије:

Наведите најмање 4 синонима (мени је познато 6) за познато јело у форми нарезаног хлеба, утопљеног у мућена јаја, па испрженог на масти или уљу.

И посебно позивам @Пантограф-а да се врати и овој теми.

Poslednja izmena:
Признајем Вождов одговор, и прилажем још назива:

Квашенице;
Моче;
Рутавци;
Кришке.

Опет је палица у Вождовим рукама.

Реално нисам знао за већину назива које си навео,
препуштам..

Poslednja izmena:
Чак три од ових синонима за прженице су панчевачки локализми.

Vrh