Šta je novo?

Forumski kviz

Hvala 🙂 Evo ovako...

Name the syndrome.jpg

Koji je naziv sindroma? Ili barem numerički izrazi kariotip koji je pred tobom?

Мора да има неке везе са андрогеношћу. ;)

Pa vuče na tu mušku stranu, čak je sindrom jedno vreme bio nezvanično nazivan "super male" sindrom. Rađeno je istraživanja među zatvorenicima, negde 60tih godina, koje je pokazalo veću učestalost tog sindroma u populaciji kriminalnih prestupnika. Međutim danas se te tvrdnje dovode u sumnju...

U svakom slučaju u pitanju je po simptomima najblaža moguća aberacija polnih hromozoma, koja pogađa samo mušku populaciju. 🙂

Dakle samo izraziš numeričku aberaciju, navedeš kariotip (u par brojeva i slova, kako se to već radi) ako lepo tumačiš sliku, jasno se vidi i dovoljno je za tačan odgovor. Mada prednost dajem ako neko zna i pun naziv sidnroma.

Недостатак једног икс хромозома, на 23. пару?

Ne, to ne bi moglo da se rodi 😆

Pogledaj bolje 23 par.

Tako je.. višak Y hromozom... na 23

I kako bismo onda napisali kariotip?

A objašnjenje zašto ne može da nema ni jednog X hromozoma?

žene su XX muškarci su XY

Kad odvojimo i slobodno kombinujemo

X X X Y dobijemo ili XX ili XY... dakle mora da bude X, prosto žene uvek prenose X, a muškarci dodaju X ili Y, što određuje pol deteta.

* Mada ispravljam se, ti si rekao "nedostatak jednog X hromozoma na 23. paru" to bi onda bilo 48, XX YY.. to ipak može da se rodi.. ali nije normalan kariotip svakako. To bi bio teži poremećaj od traženog sindroma.

Poslednja izmena:
Evo sad sam ti maksimalno pomogao da izraziš kariotip sa slike...

Tako je 47, XYY iliti Jakobsov sindrom

Simptomi su kao što rekoh vrlo blagi. Muškarci su obično višeg rasta, često imaju problema sa jakim aknama, manjih problema sa učenjem ili kontrolom agresije. U principu su inteligentni kao i ostali vršnjaci ili sasvim malo ispod. Sindrom ne daje sterilost. Plodni su. 🙂

1699460389289.png

Izvoli pitaj dalje. 🙂

Много ми се свиђа ова тема, јер нас одваја од гугл зоне комфора, а и имам баш добра искуства са квизовима :).

Него, трудим се да постављам питања из што различитијих области (мода, историја, Београд, право, лајфстајл...).

Ево сада нешто сасвим другачије. Користим једну од најпопуларнијих апликација за трчање по страва имену: "Strava". Из ког језика је узет овај назив, и шта тачно значи?

Jako zanimljivo pitanje.. volim takva pitanja jer kad budem čuo odgovor nekoga ko zna, sigurno ću zauvek upamtiti 😄

Ja ću da probam sa rumunski?

Znaci Beki je vodeni znak, pogodio sam, rak i skorpija, vrlo slicno.
Noki mi vuce na nesto izmedju Vodolije i Jarca. Nije tipican Jarac zbog komunikativnosti :)

Znaci Beki je vodeni znak, pogodio sam, rak i skorpija, vrlo slicno.
Noki mi vuce na nesto izmedju Vodolije i Jarca. Nije tipican Jarac zbog komunikativnosti :)

I ja sam vodeni, čak sam isti taj znak kao Beki samo imam vodoliju u podznaku pa nisam toliko drčan.. 😆 Beki možda ima jarca u podznaku... Vodolija = avantura, pustolovine 😎🏄‍♂️🚵‍♀️ a škorpija zna se da smo na ti sa seksualnošću, aj tako da kažem... Taj spoj je najjači jer vodolija ublažava isključivost škorpije...

Ti mi deluješ kao vaga. Ne znam ni sam zašto. Ali neki vazdušni znak provereno.

Jel ime aplikacije u sustini pogresno napisano i fale tackice iznad jednog slova?

@Noki
Blizanac, rak u podznaku. Mesec u skorpiji, zato sam vise seksualni tip. Najvise sam s zenama koje savrseno razumeju moje seksualne potrebe. Svetice odmah saljem u 3 lepe. Nemam zivaca. :)
Nemam nijednu bivsu devojku s kojom sam ostao u prijateljskim odnosima. To kod mene ne postoji. Ili si u semi sa mnom ili ceraj dalje. Zato sam direktan, kazem "nisam setac nego je*bac".

I ja sam vodeni, čak sam isti taj znak kao Beki samo imam vodoliju u podznaku pa nisam toliko drčan.. 😆 Beki možda ima jarca u podznaku... Vodolija = avantura, pustolovine 😎🏄‍♂️🚵‍♀️ a škorpija zna se da smo na ti sa seksualnošću, aj tako da kažem... Taj spoj je najjači jer vodolija ublažava isključivost škorpije...

Ti mi deluješ kao vaga. Ne znam ni sam zašto. Ali neki vazdušni znak provereno.
Brate, taj horoskop bas dozivljava procvat u poslednje vreme i sve oko toga, ti neki kristali, natalne karte... Pojma nisam imao i dalje veci deo zivot koji mi je podznak, tek sam pre koju godinu saznao iznenadom pojavom ogromnog broja devojaka kojima je to bitno.

I dalje su mi sve to gluposti, mada nekada me malo strecnu sa nekim tacnim informacijama. Jer sam devica u podznaku, sto objasnjava mnogo toga, kao na primer izgled mog ormana 😁 I dok se devica pobrinula za urednost, to sto je sve unutra crveno ili crno je klasicno skorpijski :ROFLMAO:

Vrh