Šta je novo?

Forumski kviz

Напиши извор, односно да је то рекао Горан Марковић. Љубитељ истине.. :ROFLMAO:

Иначе..
72290222_2703573373027224_6119443435968528384_n.jpg

Poslednja izmena:
Navijaci FK Rad su davno osnovali jednu od svojih podgrupa kao omaz velikog patriotizma i zvala se po ubijenom srpskom piscu (nije mnogo poznat, ali nije ni nepoznat) u inostranstvu. Kako se zvao pisac?

Prilozi

• 20241030_172918.jpg
    20241030_172918.jpg
    42 KB · Pregleda: 25
Па он није био "њихов" да кажем тако..

Драгиша Кашиковић.

Ког је кроја била униформа коњице Краљеве гарде у Србији и Југославији?

123564656_3185558624904173_1873197982272135027_n.jpg

Ovo su one carrot fit pantalone, jakna deluje kao regular velicina, kapa je stretch fit.

Крој једне од подврста коњице, дакле улански, хусарски, кирасирски..

Poslednja izmena:
Ok, ajmo ovako: engleski je i dalje zvaničan jezik Evropske Unije. To ipak ima smisla, jer je među zvaničnim jezicima u još dve zemlje-članice EU. Koje su to?

На којим језицима се Београд пише:
Belgrad?
Belgrada?
Belgrade?
Beogradi?
Belgrado?

Понуђени одговори су: дач (холандски), албански, турски, летонски и француски.

Belgrada letonski
Beogradi albanski
Belgrad nizozemski (burski)
Belgrade francuski
Belgrado turski

Italijanski je. Stella Rossa Belgrado
Albanci su naklonjeni Italijanima.. moZda sam fulao
Za nizozemski i francuski sam nepogresiv

Belgrada letonski
Beogradi turski
Belgrad albanski
Belgrade francuski
Belgrado holandsi
Beligradi grčki (ako se dobro sećam)

Albanski se sećam sa nekog natpisa, pa sam po tome odredio i francuski jer ga ne govorim, a izgovor je isti. Turski sam pomislio da je najbliži grčkom i onda je ostala dilema oko poslednja dva... Gde nije baš lucky guess do kraja. Znam da Letonci naša indo-evropska braća po jeziku vole da završavaju sa -a. Bio sam u Rigi u prolazu...

...sećam se da su rasprodaju pisali 'izpardošana'

Nekako, ne govoriš jezik, al ne zvuči sasvim nelogično. Nije neka uralska grupa jezika gde bi nešto skroz nama besmisleno bilo, ovde su barem nastavci nekih imenica nalik slovenskim, -ana.

Izpardošana bi sasvim mogla bi da bude i rasprodaja u Indiji ali ne i u Budimpešti.

A tokom učenja istorije beše bila neka veza Španaca i Nizozemaca nešto mi ostalo u bledom sećanju? Pa se možda tamo Belgrado nekako provuklo a možda je baš tako u duhu holandskog jezika. To ne bih znao.

Naravno, ja obrazlažem al ne znam da li sam u pravu, možda i nisam. To će Goje reći sutra 🙂

Немамо тачну комбинацију. Центарфор и Ноки су дали по три тачна.

Vrh