Šta je novo?

Forumski kviz

U Kursulinom parku (kod Kalenića) ima jedan veliki metalni poklopac. Šta je ispod njega?

Provlačila se ta informacija na forumu, mislim da je mali Kresoje čak i snimio tu lokaciju. Šta kažu tvoja saznanja moguće da sam pogrešno informisan?

Provlačila se ta informacija na forumu, mislim da je mali Kresoje čak i snimio tu lokaciju. Šta kažu tvoja saznanja moguće da sam pogrešno informisan?
Odgovor je tačan. Taj poklopac se do skoro nije ni video od lokala. Ja sam isto preko Kresoje saznao taj podatak.

Branko Pešić je u vreme odabira rešenja Mostarske petlje "zapretio" Jovinu i Kataniću da će tri bandere (dve za njih i jednu za sebe) postaviti gde ako petlja ne bude valjala?

Ех, да, ми Јовинови сведоци знамо те приче :)

Питање: Које године су одржане прве велике демонстрације у Студентском граду на Новом Београду?

Hm, da li ovo sad neka informacija koja nije opstepoznata ili jednostavno mislis na one 1968. godine?

Pretpostavio sam.

Nista, da krenemo redom, ako nabrojimo sve godine 50ih i 60ih do 1968. godine, neko ce pogoditi :ROFLMAO:

Reci cu jos 1956. godina pa ostaviti da kaze neko ko zna, a ne ja da pogadjam :D

U Beogradu su 14. februara 1961. godine, organizaciji Socijalističkog saveza (SSRN), čitaj države, održane velike demonstracije povodom ubistva kongoanskog lidera Patrisa Lumumbe, prvog predsednika Vlade Konga, koji je usmrćen 17. januara. Kongo, nekadašnja belgijska kolonija, godinu dana pre toga stekao je nezavisnost, pa je za njegovu smrt optužen zvanični Brisel. Neke procene iz tog vremena govore da je na ulice Beograda izašlo preko 30.000 demonstranata. Međutim, cela priča je izmakla kontroli i došlo je do sukoba demonstranata i policije. Ambasada Belgije je demolirana, a povređeno je oko osamdeset osoba. Tog dana, uživo, mogao je da se vidi kolika je bila netrpeljivost Beograđana prema organima narodne vlasti. Povređeno je 35 demonstranata i 51 milicioner, od kojih sedmorica teže, i devetorica vatrogasaca. Za vreme sukoba sa privedeno je više desetina studenata i srednjoškolaca. Posebni problemi su nastali u Studentskom gradu na Novom Beogradu gde je zabeležen povećan broj napada na organe reda pa neki istraživači u tome vide korene 1968.

Morao si da izguglas da bi dosao do ovog teksta, a nema koriscenja gugla :p

Ово је тачан одговор.

Бунт је 29. октобра 1954. букнуо услед очајног сиромаштва популације Студентског града - конкретан повод: бедни и црвљиви оброци у мензи - а студенте је, пази сад, на истом месту као и 1968, код подвожњака на Новом Београду пресрела и пребила коњичка милиција. Догађај је у целости прећутан у домаћим медијима - то још није ни изблиза 1968, још и Голи оток радуцка - а вест је први објавио "Њујорк тајмс", ваљда две недеље касније.

Ове догађаје је у књизи историографски обрадио проф. Ђорђе Станковић. Свемоћни Гугл не нуди много детаља о њима.

За људе који су се побунили у то оловно време, мора се рећи да су били храбри. Заслужују бар улицу.

Poslednja izmena:
Којим градом у Србији је управљао Влад Цепеш познат и као гроф Дракула?

Vrh