Šta je novo?

Forumski kviz

Ако мислиш на стари пут то је Посрани поток, сад, колико знам та серпентина је исправљена, али ти свакако боље знаш, ја сад ретко туда идем.
 
Ако мислиш на стари пут то је Посрани поток, сад, колико знам та серпентина је исправљена, али ти свакако боље знаш, ја сад ретко туда идем.
Jel to onaj stari put koji se vise ne koristi, napravili su most da premosti tu kriticnu deonicu? Kad prodjem uvek ga se rado setim kako sam kao klinac vozio..
 
Ако мислиш на стари пут то је Посрани поток, сад, колико знам та серпентина је исправљена, али ти свакако боље знаш, ја сад ретко туда идем.
Da mislim, ali Posrani Potok se i dalje zove velika desna serpentina što je ostala u tri trake i ceo taj uspon, iako je stara krivina na početku ispravljena.

1712303106730.png
 
Рекох ја да ти то сигурно боље знаш. Ја сад ретко идем туда, једном у дветри године, а оним старим путем сам редовно ишао, више пута годишње. Тата и мама су редовно наглашавали кад прођемо туда да је то Посрани поток, а сестра и ја позади, били деца па нам као смешно. Свакако тај пут је био препун серпентина и права мала авантура, а ја сам још ономад примећивао на десетак места да бу ту добро дошао неки мостић и ето жеља ми се испунила. Да, као мали сам био визионар пун наде као и сви ми вероватно. Кад оматориш сватиш многе ствари и убију у теби то визионарство, а најгоре је ако се уклопиш у ту мочвару где се једино гледа лични интерес.

Моје питање је сасвим друге природе и локације. Где се налази вероватно најстарији а свакако најпознатији платан у БГ?

Едит: сад кад сам написао звучи ми некако познато, надам се да није већ било слично питање.
 
Poslednja izmena:
Наравно, мада сам од тебе очекивао прецизнији одговор да је то испред конака Кнеза Милоша. Мени је деда (брат од рођеног деде) живео ту јако близу па сам често пролазио поред тог платана. Ево пар речи из википедије:
Platan kod Miloševog konaka (lat. Platanus acerifolia) je spomenik prirode botaničkog karaktera koji se nalazi u Topčideru ispred Miloševog konaka. Smešten je na gradskoj opštini Savski venac u Beogradu. Platan se odlikuje velikim obimom stabla i razgranatom krošnjom. Star je oko 200 godina, a smatra se da je posađen tokom izgradnje Miloševog konaka u XIX veku, tačnije oko 1830. godine.

Visina stabla je 34 metra i grane su poduprte sa 17 metalnih stubova koje ih drže i sprečavaju savijanje i lomljenje. Raspon krune drveta je 49 metara. Površina senke koju pravi platan je 1.885 m². Godine 1979. drvo je zaštićeno zakonom, kao spomenik prirode botaničkog karaktera III kategorije. JKP „Zelenilo Beograd“ je staratelj nad ovim spomenikom. Prostor zaštite ima površinu od 18 ari i 85 m².
Панто, пуцај следеће питање.
 
Да, и мене је баба као малог ту често доводила, фиксирала је тај платан, ваљда као нешто дуговечно, а поживела је скромне 73 године.

Питање. који напуштени спортски објекат се налази ту мало низ друм, у оквиру војног комплекса, уз војни ресторан "Кнежев лад"?
 
stadion rajko mitić :cool:

nije baš precizna lokacija, ali ga je fudbal napustio još negde 96, 97...
 
Тачно! И мада има и (зарђалу) скакаоницу, не би ваљало да се са ње скочи.

Гардијски базен, у ствари базенчина, ено га празан и зарастао. Био је јавни, некад давно.
 
Služio sam vojsku u Gardijskoj brigadi, i često zujao tuda jer sam vozio jednog od komadanata, mada mislim da se bazen vidi i sa ulice.
Nešto sam Ainspirativan ovog prepodneva, pa nek postavi pitanje kUj je raspoložen..
 
Значи, јесте Шаплин. Е, па фино. Ево моје завршно за ову радну недељу:

Нетом преминули режисер Вељко Булајић снимио је награђиван документарни филм о једном трагичном догађају. О чему је реч?
 
Jedan relativno skorašnji infrastrukturni projekat u NS se nadovezuje na ulicu čije ime nosi osoba čiji je potomak trenutno premijer jedne evropske zemlje.
Kako se zove sestra premijera?
 
Vrh