Šta je novo?

Forumski kviz

Nije toliko teško... Infrastruktura o kojoj pričam je na današnji dan pre 4, 5 god. otvorena i od (pan)državnog je značaja.
A sestra premijera je bila aktuelna oko prijema kosova u savet evrope.

Породица Венизелос/Мицотакис, и Дора Бакојани.

Могло је и без ове последње помоћи...

120 godina vladaju :)
Trivijalno pitanje.

Goje, izvoli dalje

Више градова има Београдску капију, али само један је добио име по баби. Како се звала дотична баба?

Jedino sto mi pada na pamet je Visnjicevo, ali to i nije grad, a i ne verujem da ima kapiju.

мени по истој логици Вишњица, што је некада било самостално насеље. али опет, није град

Gde su te tvrđave u Pazovi i Višnjici 😀 ?
Pošto naša tvrđava ima Vidin kapiju, pretpostavljam da i oni imaju Beogradsku kapiju , a grad je dobio ime po baba Vidi...

Poslednja izmena:
Inače, 90ih ga je uništila izolacija, srbija pod sankcijama, prema rumuniji dunav bez mosta stotinama km, ostao slepo crevo.

Poslednja izmena:
Вида је тачан одговор. Видин - царски град са импресивном тврђавом, и прелепом променадом на широооооооком Дунаву.

Koje godine je srpska vojska opsedala Vidin?

Кнез Милан је напао Бугарску 1885. чини ми се, без јасних мотива, и провео се прилично лоше. Да ли је тада била опсада Видина?

2. balkanski rat? Ako je to, onda 1913.
Ili srednjevekovno nešto, mada su nas tu uglavnom prašili :)

Кнез Милан је напао Бугарску 1885. чини ми се, без јасних мотива, и провео се прилично лоше. Да ли је тада била опсада Видина?
Da jeste.
Povod je bio formiranje velike Bugarske, ali vojska nije bila spremna za rat pa su posle početnih uspeha došli do toga da izgubimo Pirot.

Рамбо Амадеус - раније познат као светски мега цар, је пре неколико година адбицирао од титуле мега цара, назвавши се кило царем, у складу са трендовима уштеде енергије, и борбе за очување планете.

Ипак, то није његова прва промена имена под којим наступа. Током једног кратког периода променио је и овај први део свог уметничког имена. Како се називао тада?

Бонус ревијално питање (Центарфор стајл): Име и презиме Рамбове супруге?

Јесте, око 1995. се у знак револта противу америчке војске одрекао имена Рамбо, и назвао Ранко Амадеус, па је чак и албум из 1996. потписао тим именом. Мислим да је током једног радијског гостовања, променио и Ранко у Раденко, али и одмах затим назад у Рамбо.

(Бивша) супруга се зове Карин Пушић - низоземкиња.

Poslednja izmena:
Ја се сећам да је причао, вероватно још пре ере низоземкиње, да ће да се ожени Карићевом ћерком и узме њено презиме па дода своје.

Да, да, Богољубова родбина - вечите младожење за даме са девојачким презименом Пушић, Пушоњић... и еменципаторским навикама додадања са или без цртице. А искрено, чини ми се да је овај мајстор рок-перформанса и Низоземку изабрао по добром имену.

Останимо у музици: Који певач из наших крајева је, наводно, стварни аутор хита Френкија Синатре Strangers in the Night?

Vrh