Šta je novo?

Forumski kviz

To ne bih znao da dokažem ;). Meni lično Les Paul ako baš moram da biram između te dve. A ako bih imao potpunu slobodu, biram Gretsch.

Poslednja izmena:
Evo: Koji vladar je svojoj državi dao grčko ime, a za zastavu pomešao boje sa holandske zastave?

Хм, све некако мислима идем ка Латиноамерици.

Honduras

nekako zvuči grčki...

Dodao bih i Panamu... od pan što mislim da je kao sve na grčkom... 🙂

И ако Парагвај има идентичне боје и мало подсећа на грчки, мислим да је Аргентина једини чисто грчки назив, а застава има форму тробојке као Холандска и 2 од 3 боје њене заставе. А за владара искрено нећу да гуглам :D

Хм, да није неки персијски шах? Пахлави?

Lihtenstajn... ili Luksemburg, a vladar sigurno neki francuz/valonac/flamanac... ime ko ce znati, znam samo za ovog trenutnog gej-premijera Luksemburga sto je vencani kum Ane Brnabic :)

Хм, да није неки персијски шах? Пахлави?
Perseus kao Persej? :)
Ali, zastava Irana sadrzi zelenu boju... kod holandske je plava. Mozda Panta nije dobro formulisao pitanje, jer konkretno sta znaci "pomesati", znaci ili je isti raspored, ili malo drugaciji, ali su ostale sve tri boje ali u vertikalnom, trapezastom, spicastom rasporedu kao npr. kod Paname :)

Ранији персијски шахови су кокетирали са разним утицајима, имали су једног баш моћног пре око 200 година који је мењао и заставу и освојио доста територија. Заборавих му име, па се једино сећам Резе Пахлавија, мада је он заправо променио име земље у Иран (аријевско име), док је Персија дефинитивно грчки назив.

Мада, сад кад размислим, сигуран сам да је Петар Велики тачан одговор. Самим тим, био сам слободан да гуглам, па сам изгуглао да су након убиства Надер шаха (баш онаг освајача коме сам заборавио име) променили заставу Персије 1747. у заставу идентичну Холандији.

Poslednja izmena:
Jeste Rusija i Petar Veliki, dakle, ima vas više od jednog kojima se može priznati odgovor, 1111 je prvi.

'Rosija' je grčko ime za Rusiju, i Petar ga je nadenuo zemlji (Россійская Имперія po starom pravopisu); na ruskom je Rus, Rusko Carstvo i do danas npr. Belorusija.

Rosija se čita 'Rasija' usled 'akanja', tendencije u nekim ruskim dijalektima pa i u književnom jeziku da se svako neakcentovano 'o' čita kao 'a'.

Za zastavu je objasnio Dart; crveno-plavo-bele trobojke su holandskog porekla, pa i naša.

Poslednja izmena:
Ево једне тривије, док чекамо питање од @1111.

Надер шах је дошао у посед највеће светске драгоцености, тако што је тражио да са индијским могулом размени турбан. Размена турбана се сматрала гестом братимљења, и била је страшна увреда, одбити тако нешто. Надер је сазнао да овај могул крије ту драгоценост баш у свом турбану, и знао је да неће ризиковати рат. Угледавши драгоценост, ускликнуо је КОХ И НООР (планина светлости), и остало је историја.

Poslednja izmena:
Hajde kad vec razglabamo... furali smo 1835. zastavu Nizozemske :) s nabudzenim grbom... sta je i ko presudio da se izmeni raspored boja?
reklamni-materijal-swa-tim-zastave-istorijske-zastave-SRETENJSKI-USTAV-1835-god-800x600px.jpg

GOJE je dao potpuniji i sigurniji odgovor, tako da mu prepuštam pitanje :)

А не не, никако. Ја сам омашио, а ти си на реду, осим ако ниси мислио на Дарта.

Poslednja izmena:
Secam se jedne zastave u Aziji, oblik zastave je kao u doba vitezova, po dva spica s desne strane gore i dole... poput Butana ili tako neke egzoticne zemlje koja ima lava na zastavi

Vrh