Dugo pratim forum, ono...baš dugo, ali bez registracije.
Ni sada nemam ništa posebno da napišem oko nekog konkretnog projekta, njegovom arhitektonskom rešenju, izvedbi ili sl. jer se tehnički slabo razumem, ali volim da vidim fotografije i pročitam šta se to pravi u Beogradu, da pročitam mišljenja drugih ljudi da li se i njima nešto dopada, ili ne, da vidim da li je moglo nešto još bolje, funkcionalnije, lepše da se napravi, o planovima novih projekata...
I, u toj mojoj nameri da vidim, pogledam...ovaj forum nažalost sve manje može da zadovolji tu želju.
Zbog toga bih imao par predloga, pa ako ništa...bar će ljudima koji vode ovaj forum ostati napisano u bazi i mogu im se vratiti u nekom budućem periodu...
Čim bilo koja tema na bilo kom forumu na svetu ima 500 ili više stranica, to je znak da administracija foruma nije dovoljno dobro radila svoj posao. To ne znači da pojedine teme ne mogu izazvati veliko interesovanje, pa samim tim i broj postova. Reč je o tome da od foruma koji nije pregledan niko nema koristi. Dakle, uzmite i podelite temu na osnovu vremenskog kriterijuma ako ništa drugo. Jedna se zaključa i napiše se da se nastavlja tu i tu.
Npr. tema o novom mostu preko Ade.
Hoću npr. da čitam postove napisane samo u toku 2011. godine. Koliko mi treba vremena, klikova, i kojom pretragom mogu da pročitam prvi post iz 2011.? Hoću npr. baš iz te godine jer su se tada naročito videli rezultati radova na terenu.
Ili...npr. potpuno sam apolitičan, nikada nisam izašao na izbore, niti ću.
Koliko me odbija to što zna da prođe po 5 i više strana na pomenutoj temi na kojima se piše jedino i samo o politici? Jednostavno, ne zanima me, neću to...x puta mi se dogodilo da sam posle 3 strane takvih postova kliknuo gore desno na
X i zatvorio
Browser.
Ili...npr. potpuno sam zainteresovan za politiku. Mislim da je ima svuda, u svemu, mislim da je pokretač života.
Zato što tako mislim baš i želim da pričam o političkim aspektima novog mosta preko Ade. Ali, kada god bih krenuo to da pišem sa jakom željom da uđem u razmenu političkih argumenata sa drugim članovima foruma, to ne mogu da uradim jer znam da je to
off u temi oko mosta, i da samim tim može doći
Moderator ili
Admin i pobrisati svu tu diskusiju u koju uložiš desetine minuta pišući.
Rešenje za obe stvari je razdvajanje teme.
Jedna koja bi se bavila izgradnjom, načinom izgradnje, koje metode, kojim tempom, kvalitetu izgradnje, slike progresa radova sa terena i zadovoljni su ovi koji su apolitični.
U drugoj temi bi se opet pričalo o politici koja stoji u vezi sa novim mostom, pa bi bili zadovoljni i silni
wanna be analitičari, aktivisti raznih stranaka jer bi mali mesto gde bi o tome razmenjivali argumente bez ikakvog straha da je već previše
off-a, da on traje već nekoliko strana i da će možda neko sve to pobrisati...
Ko je prosečan korisnik ovog foruma? Da li može da ''visi'' na njemu satima? Naravno da ne.
Zašto im onda dajete sadržaj na koji treba da izgube ko zna koliko vremena listajući strane u kojima se pisalo o svemu OSIM o naslovu teme?
Zašto dozvoljavate da vam politički aktivisti raznih stranaka koji idu po sajtovima
Blica i ostalih i tamo postavljaju unapred napisane komentare, dolaze sada i ovde? Zašto dozvoljavate da vam uništavaju forum?
Napravite im posebnu temu o političkim aspektima, pa nek’ pišu tamo. Ali, videćete kako će ućutati... jer njih ne interesuje da pišu sa drugim ljudima koji su takođe politički obojeni jer neće oni jedni drugima promeniti politički stav, uzalud pišu jer su već u startu politički obojeni.
Njih interesuje da zagađuju tehničke, stručne teme, teme koje na prvi pogled nisu za politiku i koje posećuju oni koji možda izađu na izbore, možda ne, koji u svakom slučaju nemaju pojma za koga će glasati. Samo tu oni žele da prosipaju svoje teze, jer samo tu je njihova ciljna publika...jer onaj prosečan posetilac foruma sve misli...
možda je na sledećoj strani neko postavio neku sliku sa terena, možda je na sledećoj strani intervju sa arhitektama mosta, možda je ovo, možda je...sad će, samo što nije....kad ono 10 strana o politici.
Zaštite posetioce foruma od toga.
Da se razumemo do kraja...kasno je sada sve to raditi sa pomenutom temom o mostu preko Ade. Mislim, nije bukvalno tačno
, može to i sada da se uradi, ali bi jedan čovek (ili više njih), trebalo sada da idu od jedne do druge strane, ponovo čitaju svaki post i prebacuju gde treba. Teško da ima toliko entuzijasta koji bi se toga sada prihvatili.
Ali, nije kasno za buduće teme...
Dajte svakome ono što želi. Budite više efikasni.
- Hoćeš tehničku stranu projekta, kako idu radovi na terenu, itd, itd... >>> evo ti tema.
Plus smo je podelili po vremenskom kriterijumu (ukoliko se nakupi na stotine strana), tako da lako možeš izabrati vremenski period u kome želiš da pratiš radove.
- Hoćeš temu gde bi pričao o politici u vezi sa tim istim projektom? >>> Super, evo ti posebna, druga tema za to, pa udrite do zore.
- Hoćeš temu gde bi se pričalo o finansijama u vezi sa tim istim projektom? >>> Baš dobro, evo ti posebna tema i za to.
Ovo ne znači da će svaki
projekat u izgradnji imati svu ovu podelu jer neće svi privući jednako pažnje, niti će biti npr. toliko priče o finansijama jer nije isto ako je privatni investitor koji daje iz svog džepa, ili su u pitanju dobra koje pravi država...
Druga stvar je čisto usput...podignite malo nivo u komunikaciji članova foruma.
Nemojte dozvoljavati da članovi foruma jedni drugima napišu kako nemaju pojma, lupetaju gluposti, svađaju se i spuštaju diskusiju na lični nivo. Tu spadaju i one priče
''kada si se ti registrovao, a kada ja...vidi koliko ti imaš postova, koliko imam ja...''
Ako hoće lični nivo, imaju PP. Ako su tolike budale, neka se nađu u gradu i pobiju. Nemojte im dopustiti da zagađuju temu sa svojim ličnim netrpeljivostima.
Ako već do sada nisu naučili, vi ih naučite da se mogu napadati argumenti, ne može se napadati ličnost.
Može se reći ''
ovaj stav ti je glup'', ne može se reći ''
ti si glup'' (mada bi još bolje bilo reći
''smatram da ti ovaj stav nije dovoljno argumentovan'').
Da, daaaaa...znam da će možda neko pomisliti da će forum tako postati previše sterilan, diskusije monotone, ali neće. Samo će sve biti kulturnije.
Ako mislite da bi to zahtevalo moderaciju foruma svakog minuta...i da to niko u praksi ne može da sprovede...ne, ne bi ni to značilo jer bi se ljudi sami prilagodili. Svi oni koji mesecima čitaju forum kao
gosti i onda kada se registruju jednog dana i krenu da pišu, u startu će se prilagoditi i biti kulturni jer su videli da se tako jedino i piše na forumu.
Znam da su ljudi i ranije već predlagali podelu konkretne teme i da to nije prihvaćeno...i dobili smo tako frankeštajna
, poligon za sve internet političare,
wanna be analitičare, političke aktiviste, ma bre...postavljali su vam u temi i video materijal političkih stranaka šatro sa nekih televizija. To je dno dna.
Ako već to hoćete, jesti li bar naplatili nešto od DS-a ili SNS-a kada ste im već dali resurs ovog foruma da se njihovi puleni prepucavaju, postavljaju stranačke video materijale (što sa onog Sveta plus, što sa Studia B)...
Imate pravilnik foruma, ali ga ne primenjujete.
Zabranite kampanje...
To je ono kada jedan član foruma na 50 različitih tema piše jedno te isto. Nije dobro ako nekome forum postane mesto gde će svoje stavove, ideje, razmišljanja pokušavati da nametne drugima.
Forum je mesto za razmenu mišljenja, nije mesto za nametanje mišljenja.
Tako npr. u nekoliko tema vidim istu priču od istog člana foruma kako
posle mosta i nekog kredita za metro, grad više neće moći da se zadužuje, sve će da stane, neće se ništa graditi do 2021. godine.
I, sad čovek ide od teme do teme i to ponavlja, k'o papagaj...
Ili onaj čuveni primer oko
raskrpetlje...išlo je dotle da su jedni forumaši dozvolili sebi da ispravljaju sve druge ako se ne koristi taj pojam. Zato, pročitati ponovo:
Forum je mesto za razmenu mišljenja, nije mesto za nametanje mišljenja.
Ako ti je neki argumet toliko dobar, jak...ništa se ne brini, svi će ga prihvatiti sami, nećeš morati ''silom'' da ga uteruješ, tj. da ''skačeš'' na ljude koji na nekoj temi eto nisu koristili taj termin.
Ima još toga, ali je i ovo previše obimno
...ali, to je samo zato što mi je drag ovaj forum i ne bih voleo da se pretvori u još jedno mesto gde ostane 10 ''prvobitnih'' kojima je sve uvek ok, nešto gostiju i
Botova...