Homer + Jay = Homer Jay
eto, sabrao sam se
Kakve farme svinja?!
Eto, to su je takav nivo rasprave. Ako mogu farme svinja da se uzmu kao glavna karakteristika obodnih naselja, onda naklonost ka ultradesnicarskim politickim opcijama moze da se uzme kao karakteristika Zemuna.
Ali to je pogresan pravac diskusije, naravno. Ali, buduci da si, iz tebi poznatih razloga, majstor provokacije na forumu, ocigledno je da se sa tobom moze komununicirati samo takvim jezikom.
Sam Zemun, u kojem zivis, i na koji si, koliko vidim izuzetno ponosan, za sebe vezuje brojne negativne stereotipe. Tu se prvenstveno istice, vec pomenuta, popularnost SRS-a. Pored toga Zemun cesto kod ljudi izaziva asocijacije na divlju gradnju, kioske na svakom cosku, neuredjena naselja itd. Takodje, prva asocijacija na prisvojni pridev "zemunski" je najcesce "klan". Najpoznatija ulica u Zemunu (za ne-Zemunce) je Shilerova, a njeni bivsi rezidenti najpoznatiji Zemunci u zemlji.
Narocito je, smatram, uvredljiva za gradjane Zemuna stereotipna slika koju ostatak Beograda, pa i Srbije, ima o zemunskoj omladini. Tako su 90-ih Zemun u slengu zvali i Dizeldorf, ali ne zbog slicnosti sa tim nemackim gradom, vec zbog popularnosti tzv "dizelaske" subkulture u toj beogradskoj opstini. Danas kruze i izuzetno nekoretni vicevi o Zemuncima (Zasto sneg ne pada u Zemunu? - Jer bi ga ugazili). Slika koju prosecan Srbin ima o mladom Zemuncu je "agresivan nekulturan tip, sa siromasnim obrazovanjem, katastrofalnim fondom reci i sklon ka nelegalnim radnjama".
Samim tim se Zemun u 90-im godinama, uprkos izuzetnoj kulturnoj tradiciji, identifikovao sa turbo-folk stvaraocima. Predstavnici Zemuna u medijim su postali ljudi poput klana Djogani (Funk G, B3 i sl. balavurdija)........
Naravno, iole otvoreniji i obrazovaniji Beogradjanin, pa i gradjanin Srbije, zna da je takva slika o Zemunu poprilicno iskrivljena.
Zato je iznenadjujuce od tebe da se koristis najprimitivnijim stereotipima i predrasudama u diskusiji, narocito na ovu temu.
Pritom, sve sto sam gore nabrojao je moglo podmuklo da se upotrebi kao kontraargument u diskusiji, ali niko se nije latio tako niskih udaraca.
I kao sto si ti ponosan na svoj kraj i stitis ga, ja tako VOLIM svoj kraj. Nisam ponosan na njega, mislim da dosta toga moze da se uradi i da mnogo zaostaje za standardima koje mora da ispuni predgradje jednog evropskog grada, ali ga volim jer je moj. Isto tako, stajem u zastitu svojih prijatelja koji zive u Krnjaci, Zelezniku, Sopotu...
Voleo bih kada bi u svojoj argumentaciji koristio smislenije podatke od toga da "predgradja smrde na svinje" ili da se "tamo glasa za radikale" ili da se "niko tamo ne naziva Beogradjaninom". To su krajnje irelevantan pitanja. Smrad sa farmi svinja je samo jedan gradski problem, kao i nehigijensko naselje ispod Gazele ili klizista u Mirijevu. Dobrom zakonskom regulativom i savremenim tehnologijama, predstavlja problem koji se moze sanirati, nikako argument da se zbog toga krajevi grada u kojima se uzgajaju svinje izkljuce iz gradskog sistema.
Zapravo, krajnje mi je smesan metod "guranja pod tepih" kad aje u pitanju resvanje gradskih problema. Iskljucivanje opstina sa najvecim problemima iz sastava grada Beograda nece resiti nista, vec ce samo tebi doneti mirniju savest da je eto jednom administrativnom odlukom smrad svinja odstranjen iz tvog grada.
A pritom, volimo svi svinjce kada se toplo skine s raznja, zar ne? E kad smo vec kod toga, evo nekih dodatnih argumenata u prilog mojim stavovima:
- obilaznica oko Beograda prolazi kroz prigradska naselja (Batajnica, Dobvanovci, Ostruznica, Zeleznik, Bubanj Potok, Vinca)
- voda koju Beograd koristi dolazi iz prigradskog naselja (Makis)
- struja koju Beograd koristi dolazi iz prigradksih opstina (Lazarevac, Obrenovac)
- smece iz Beograda se odvozi u prigradsku opstinu (deponija u Vinci)
- postrojenje za preciscavanje otpadnih voda ce biti izgradjeno u predgradju (u Velikom Selu)
- Luka Beograd ce biti izgradjena sa leve obale Dunava (nizvodno od Ca-Ca-Ca naselja)
Vec sam u ranijim postovima pomenuo da ogromna radna snaga dolazi u Beograd iz prigradskih naselja, samim tim i veliki deo novca potrosen u gradu dolazi iz ovih krajeva. Budzetski prihodi mozda nisu ogromni, ali su svakako znacajni.
E sad, postavlja se pitanje - sta to Beograd realno pruza prigradskim opstinama? Naravno, blizina grada otvara neverovatne mogucnosti (kvalitetno obrazovanje, zdravstvo, kulturni zivot, nocni zivot, priliku za zaposlenje.....), ali koja je to direktna korist koju ove opstine imaju???
Dakle, koja je to vizija Beograda, grada buducnosti, koju imamo?
Lep centar, sa luksuznim naseljima na rekama, neboderima na Novom Beogradu, divnim restauriranim centrom grada, pesackim zonama, muzejima, koncertnim dvoranama, multipleks bioskopima, shopping mallovima, sirokim bulevarima, ekskluzivnim prodavnicama....
I s druge strane, ogromno pprostranstvo na obodu grada, koje je popunjeno neurbanizovanim naseljima - nabacanim kucama od opeke, bez fasada, bez kanalizacije, bez asfalta, bez javnog osvetljenja. Mesta u kojim dolaze govna iz centra, smece iz centra, a iz kojih u centar idu voda i struja. Mesta sa industrijskim postrojenjima i visokim dimnjacima zavijena u dim. Mesta gde omladina bleji ispred kioska i pije pivo, rola dzointe i nema pametnija posla!
E, to, postovani Dragane, nije Beograd u kakvom ja zelim da zivim. No, ser. Nemojte zmurati na cinjenicu da su neka od ovih naselja na samo 15km od centra. I taj nesretnik iz Temisvara sto dolazi, mozda i okrene kola, kada dozna da je to sto vidi i oseti Beograd koji je Beograd odbacio.
Tako da koliko god bilo tesko za svariti, it's your problem too!