Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

 
Neće to biti tako, nego će umesto lupam priznatih 9% YOY inflacije, videti da je 8.7%, pa 8.5%, pa 7.8% npr naredna 3 meseca, dakle neki dezinflatorni procesi, ali i dalje u apsolutnom smislu velika inflacija i osetno veće cene lupam godinu dana od sad. Istovremeno će prvo smanjiti podizanje sa 75 percentila na 50, pa ubrzo na 25 npr. Onda će se možda desiti da ih neki mesec, 2 gotovo uplaši procentualni pad inflacije, što ih možda natera na proaktivno reagovanje i pivot i gle čuda ispostaviće se da će inflacija pikovati opet u nekom narednom mesecu (zajedno sa cenama, berzama itd) i onda će se pravdati kako ih je nešto opet iznenadilo.

Ne slažem se ovde sa Mikijem, upravo suprotno, daje im prostora da sve blaže dižu, dakle dizaće sve sporije, ne žele nikako da uđu u veću deflaciju, makar i na mesečnom nivou ili nivou statističke greške. Opet postavljam ozbiljno pitanje integriteta podataka. Dešava se upravo ono što sam očekivao, videćemo korake. Očekujem dizanja od 0.5, a posle i manje, verovatno 0.25, a onda i pivot do kraja godine (sem ako se upravo ne desi suprotno, neki ogromni inflatorni skokovi, što ipak ne očekujem). Možda i brže ako ih iznenade neki deflacioni meseci, pa se uplaše, svakako imaju ogroman bafer u vidu negativnih realnih kamata i dosta vremena da reaguju.






Opet uboh ja a? ;)

Ovog puta malo brže nego što sam očekivao, posle samo mesec dana.
 
Nemačke kompanije spremne su da povuku investicije iz Nemačke zbog cena gasa
Najveći nemački proizvođači spremni su da otpuste hiljade radnih mesta i povuku investicije u SAD, pošto Berlin „neće moći“ da im snabdeva energente po cenama koje su bile ruski gas, piše Blumberg.
„Nismo više konkurentni u Nemačkoj, ali će naša ulaganja za dalji rast biti usmerena na konkurentnija mesta, kao što su SAD“, rekao je Matijas Zahert, direktor hemijske kompanije Lankess. Među kompanijama spremnim da otpuste radnike i povuku investicije iz Nemačke su i najveći proizvođač hemije BASF i međunarodna kompanija Dau.

German companies are ready to withdraw investments from Germany because of gas prices
Germany's largest producers are ready to cut thousands of jobs and withdraw investments to the United States, since Berlin "will not be able" to provide them with energy at prices that were Russian gas, writes Bloomberg
"We are no longer competitive in Germany, but our investments for further growth will be directed to more competitive places, such as the USA," said Matthias Zahert, head of the Lanxess chemical company.
The largest chemical producer BASF and the international company Dow are also among the companies ready to lay off workers and withdraw investments from Germany.

https://www.bloomberg.com/news/arti...ve-too-little-too-late-to-save-factory-jobs?/
 

Opet uboh ja a? ;)

Ovog puta malo brže nego što sam očekivao, posle samo mesec dana.
druze, napisao si pivot do kraja godine...

ubo si ocekivanja koja vec postoje ... https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

isto si napisao da ne ocekujes vece inflatorne skokove... ignorises slona.

ajde da vidimo...
 
druze, napisao si pivot do kraja godine...

ubo si ocekivanja koja vec postoje ... https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

isto si napisao da ne ocekujes vece inflatorne skokove... ignorises slona.

ajde da vidimo...

Da...i dalje tako mislim, za pivot, kraj ove, početak sledeće. Tad nisu bile takve projekcije.

Ne očekujem, ali nisu nemogući! Svakako stojim na tome da i ako se desi, kamate neće pratiti nivo skokova, pustiće (dizanje i 20% u nekom teoretskom hiperinflatornom modelu je smejurija).
 
ja ni ne mislim da će stope ići iznad inflacije dok je u uzlaznoj putanji...
 

i Kinezi stampaju...
 
bravo Sherlock

Ni ne moraju toliko... Drugovi i drugarice imaju ogromne štekove, a partija neće dati da ih ostavljaju u slamarici. Postoji veći cilj - ekonomski rat.
Pumpanjem inflacije na zapadu obezvređuju obveznice. Važniji aset od ekvitija, u relativnom smislu, protivno mišljenju mnogih novokomponovanih "investitora".

Kakvi trofeji nas samo očekuju ove godine. :sesir:
 

Čini se da cunami otpuštanja koji je počeo krajem prošle godine počinje da se ubrzava. Januar je bio užasan mesec za gubitak posla, a velike najave otpuštanja stižu brzo i žestoko ovde u februaru. Ali naravno da bi Bajdenova administracija želela da verujemo da je sve u redu. Prošle nedelje, vlada nam je rekla da je američka ekonomija „dodala 517.000 radnih mesta“ u januaru. Ali kao što sam raspravljao u prethodnom članku, to se zapravo nije dogodilo. Sirovi, neprilagođeni broj je pokazao da je američka privreda zapravo izgubila 2,5 miliona radnih mesta prošlog meseca. To je užasan broj, ali nakon što su birokrate u Vašingtonu završile sa svojim „prilagođavanjima“, to je na volšeban način postalo dobit od 517.000 radnih mesta. Ako želite da verujete da su njihova „prilagođavanja” odgovarajuća, dobro za vas. Ali i drugi izvori potvrđuju da su stvari zaista krenule nagore.
 
bravo Sherlock

Ni ne moraju toliko... Drugovi i drugarice imaju ogromne štekove, a partija neće dati da ih ostavljaju u slamarici. Postoji veći cilj - ekonomski rat.
Pumpanjem inflacije na zapadu obezvređuju obveznice. Važniji aset od ekvitija, u relativnom smislu, protivno mišljenju mnogih novokomponovanih "investitora".
:sesir:
Zasto bi zeleli da obezvredjuju obveznice koje i sami drze?
 
We have a 1930’s style deflationary depression, which is what happens if we keep raising interest rates. Or, a Weimar Germany kind of hyperinflation, which is what happens if we try to inflate our way out of our current debt problems. And that’s it. This is not something on the distant horizon anymore. It’s something right here staring us in the face.”

 
Naravno, o tome i pričam 3 godine, mada slabije ljudima dolazi do mozga. Jednostvano smo u makazama i bira se manje zlo. Ogromna monetarna ekspanzija nas je pre 3 godine spasla situacije iz 2008. (neki kažu da bi pre bila 1929.), rezultat znamo, inflacija koja se ovog puta nije samo prelila na asete i kapital uopšteno, nego i na robu široke potrošnje. Na neki način su izabrali pobednike. Ako se zaista obavežu u dužem periodu na restriktivnu monetarnu, ali i fiskalnu politiku, malo će da iznivelišu pobednike, u smislu da ćemo svi biti gubitnici, recesija, platićemo standardom svi, a ne kao do sada samo oni koji su nešto uštedeli ili imaju fiksirane prihode, bez kapitala. Problemi investitorskog urbanizma će biti manji od onoga što nas čeka.

Naravno, ne očekujem tako ekstremne mere, ko je izgubio do sada, izgubio je (pojeo vuk magarca), niti očekujem ta 2 ekstrema (hiperinflacija ili 1929.), ništa se nije promenilo u mojim očekivanjima i dalje očekujem fino navođenje i nekoliko % (priznatih) negativnih realnih prinosa od najpasivnijeg kapitala i tako dok se ne ispegla situacija, vrati malo debt/gdp. Naravno, moguće su fluktacije i skokovi, verovatno više pikova inflacije, ali isto tako i velikih strahova kad počinje da se crveni kod onih koji određuju monetarne politike.
 
00025u.jpg

Brokeri gamad.jpg
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Politika:
Иако је текућа зима у Европи била углавном блага, трошкови за санацију енергетске кризе осетно су порасли од новембра 2022. до сада, са ондашњих 706 милијарди евра, на садашњих око 792 милијарде.
Како ствари сада стоје, енергетске криза коштала је Европу више него што је Брисел наменио да потроши у борбу против пандемије короне 2020. Наиме, за рвање са короном, ЕУ је својевремено формирала новчани фонд 'тежак' 750 милијарди евра.

Ovo nisu znemarljive pare iako su odtsampane morace da imaju neki uticaj.
 
Dve različite metodologije i današnja inflacija po metodologiji od pre 40 godina, tj posle decenije ogromne inflacije. Vrlo, vrlo egzaktno!
fakecpi.jpg
 
Grafik sugerise da je inflacija u Americi vec barem 15 godina oko 8-10% godisnje. To bi znacilo da su cene u Americi za 15 godina skocile oko 3-4 puta.

Medjutim nominalni BDP je za 15 godina (2007-2022) porastao za samo 76%, dok je realni BDP porastao za 28%, sto daje inflaciju od 38% za 15 godina, ili oko 2.2% godisnje. Core CPI je u istom periodu porastao za 41%, odnosno otprilike isto koliko i BDP deflator.

Nominalni BDPRealni BDP (2012)Core CPI index
2007.14.6 triliona15.7 triliona79.7
2022.25.7 triliona20.0 triliona112.1
+76%+28%+41%
 
Da, meni je iskreno delovalo malo preuveličano na prvi pogled, pratim Dragaša (koga poštujem) koji je preneo, sad sam pogledao izvor, momak je austrijska škola. Ne dopada mi se što se krive ovako odokativno sve više razdvajaju postepeno. Logično bi bilo da u trenutku promene metodologije imamo strukturni lom i da te dve funkcije paralelno idu kroz vreme, na različitim nivoima. Opet ne znamo tajminge drugih promena. Za očekivati je da je politički podobno za bilo koju vlast da se minimizira cpi , tako da donekle i ima smisla.

Opet, ovo je samo vrlo egzaktna komparacija dve metodologije, nekadašnje i sadašnje. Kako je nekad imovina ulazila u kalkulacije (housing), baš tu do početka 80-ih, logično je da posle vidimo pad. Uvođenje Owners’ Equivalent Rent principa jeste izazvalo distorziju. Onda recimo kako svi ti podaci za rente laguju (i nikad ne prate cene nekretnina 1:1), dolazimo npr do ludačkih, ali zvaničnih podataka da je to što ulazi u CPI poraslo samo 4% za celu 2021 i onda još ako imaš taj neki housing ponder 1/3, dolazimo da je ljudima u USA rentiranje zvanično skuplje bilo samo nešto preko 1%, što je besmisleno. Možemo i da postavimo pitanje da li je opravdano za pojedinca da ima svoj dom i ako jeste, onda u CPI moraju ući i cene samih nekretnina, ali da ne ulazimo sad u dublje filozofije.

Mi naravno, nemamo ni resurse, ni inpute da izvršimo analizu, onako subjektivno, meni je dosta dobra aproksimacija shadowstats-a, oni su tu negde na sredini, čak bliže zvaničnim podacima.

Naravno svašta još nešto se tu menjalo i const se menja, efekat supstitucije pre svega u kalkulaciji ili tehnološki progres kao deflacioni faktor u kalkulacijama kao meni posebno zanimljivo. Kako god, namerno mešanje baba i žaba i po meni diskreditacija ovog CPI kao pokazatelja održavanja konstantnog standarda!
 
CS%20outflows_0.jpg


nadajmo se da je to pocetak kraja ove sprdnje
 
To je vezano za pojedinačnu banku, u problemu su zato što su drugi pukli, a oni imaju potraživanja od njih. Meni je zanimljivija pozicija Švjacarske kao celine. Safe haven reputacija za lovu. E sad imamo neke najave cak i nacionalizacije ruske imovine. To bi bilo divno, jednom kad se okrnji reputacija, to je put bez povratka, iako znači kratkoročnu injekciju. Nešto slično kao i sa usd. Oni su najveći dobitnici cele ove priče, ali će se ipak ubrzati dedolarizacija. Da ne pomisle neki da će pući, neće, biće još dugo najdominantiji, samo će se svoditi brže na svoje realno ućešče (koje je opet najveće).
 
1. Prikupljanje sredstava od strane kompanija rizičnog kapitala (VC) palo je na devetogodišnji minimum u četvrtom kvartalu jer su rastuća nestabilnost tržišta, geopolitička neizvesnost i viša inflacija prestrašili investitore, navodi VSJ.


2. The Iraqi central bank announced Wednesday that, for the first time, it plans to allow trade from China to be settled directly in yuan instead of the US dollar to improve access to foreign currency.
"It is the first time imports would be financed from China in yuan, as Iraqi imports from China have been financed in (US) dollars only," the government’s economic adviser, Mudhir Salih, told Reuters.


sjajne vesti
 
Poslednja izmena:
Situcaija sa prodajom p olovnih automobila u USA.
Procenat ljudi koji kasne vise od 60 dana sa ratom.

car%20loan%20defaults_0.jpg


 
Vrh