Ja nikad nisam razumeo tu praksu da se krediti i njihove kamatne stope uzimaju kao neki osnovni reper i lakmus papir današnjih ekonomija i BDPa. Znaš ono kad kažu ''očekuje se da kamate rastu'' ili ''da kamate padaju'' pa onda u zavisnosti od toga se izvlače prognoze za 32963973 drugih ekonomskih parametara a sve po sistemu ''izneću 20 prognoza, pa neka će da pogodi''. Ispada da svetska ekonomija i samim tim celokupno čovečanstvo počivaju na kamatama bankstera i tome ko će kako da oceni koju banku odnosno koji kreditni rejting da da i koju kamatu da odredi... Fak stepen proizvodnje, fak ugovoreni poslovi i prodaje, fak prosečne plate, fak cene, fak kupovne moći, predviđenu (ne)zaposlenost, predviđena nova radna mesta, predviđenu razmenu... fak ol det šit. Kamata i banksterski indeksi su jedino što je važno. Meni je to apsurdno. Apsolutno apsurdno.
Ja znam možda dvoje ljudi koji su uzeli kredite. Ostalih 98% jok. Sad, to ne znači da poričem da mnogi uzimaju, očigledno je da ih uzimaju. Samo, ko to sve uzima... pojma nemam.
Ja sam još pre 5 godina mislio da su ljudi naučili da - osim ako baš ne moraju - ne sklapaju pakt sa đavolom uzimajući kredite. Očigledno sam pogrešio. Pošto ni posle hohštapleraja sa Koronom (i veštački izazvanim krizama usled nje) ljudi su nastaviti da rade to, i očigledno nisu ništa naučili i vole da ih neko jaše i laže.
Štaviše, što više iz dana u dan posmatram svet kroz tu prizmu da (većina) ljudi vole da ih neko pravi magarcima i da ih laže, to više neke stvari počinju da imaju smisla. Odnosno neke stvari kojima sam se ranije čudio i krstio, sada mi deluju logično i očekivano, otkako sam počeo da uviđam koliko su ljudi zapravo glupi odnosno koliko vole da ih neko čini glupim i voda kao ovce. I stepen otkrovenja je neverovatan, malo malo pa se osetim kao onaj brat u They live koji stavi naočare i vidi horde zombija i glupaka, pored gorke sumorne istine.
P.S.
Najjača stvar od svega je što banksteri dele kredite koristeći novce koji zapravo i nisu njihovi, već klijentu A daju kredit od novca iz depozita i štednje klijenta B. Što samo ponovo potvrđuje da je sve na ''dođem ti i dođeš mi'' i na nekim virtuelnim i kljakavim fundamentima. Budućnost sveta zavisi od toga koliko će Banka A odobriti kredita Osobi B koristeći pare koje i nisu njene nego od osobe C. Budi bog s nama. Ali dobro, neka, kad raja voli hardcore, samo nek se trpa. Ko sam ja da kvarim dobru orgiju.