Mislim da to u Africi nema veze ni sa starošću stanovništva, ni sa gustinom naseljenosti. Niti je Evropa toliko matora kao što voli da se priča, niti je Afrika u proseku toliko ruralna kao što mi mislimo, pa sad jedna koliba ovde, pa pojas lavova, pa 50 km niz put druga koliba, pa pojas slonova... Imaju i one svoje košnice i mravinjake, samo pogledajte koliko im iznose populacije zemalja i gradova. Proguglajte neke od njihovih gradova. Čak i oni koji su manji, uvek su zbijeni i haotični. Kako izgledaju naši divlji buvljaci i seoska okupljanja (ali okupljanja) tako izgleda prosek njihovih gradova. Svi svima dišu za vratom i gužvaju se međusobno.
Nego mislim da je glavni razlog manje stradanja od Kovida u Africi upravo ono o čemu je naučna zajednica već pričala ranije:
Epidemiological studies have indicated a lower incidence of COVID-19 in malaria-endemic areas6,7 Izvor:
Nature magazine
u Africi je masa ljudi već generacijama izložena Malariji. I pretpostavlja se da, iako ona i dalje kosi ogroman broj ljudi, da tamošnji narodi polako ali sigurno imaju razvijenije imune odgovore na takve bolesti.
To se poklapa i sa već potvrđenim činjenicama da antiviralni lekovi protiv Malarije poput hlorokina
(Izvor - NY times) i molnupiravira
(Izvor: Medical News Today) imaju uticaj i efekta kod Kovid infekcija i uopšte, imunih odgovora na viruse. Nažalost, često uz neke druge cene, i zato se još ispituju i dorađuju. Ali očigledno je da imaju uticaj na Kovid. Neka uzročno - posledična veza postoji.
Dakle, u slučaju Afrike, fora je u višegeneracijskoj izloženosti pojedinim bolestima i patogenima, u ovom slučaju - virusu koji deli neke karakteristike sa Kovidom, odnosno slabosti.
Mislim da se slično desilo i u Indiji, gde je takođe nekim čudom bila izbegnuta kolosalna katastrofa kad su gomilali tela na ulicama, palili ih i ritualno igrali oko njih. Jer iako oni tamo nemaju generacijski problem sa Malarijom, žive u bolestima i štroci već vekovima, i uz to su imali nekoliko naleta drugih virusčina karakterističnih za to podneblje ili Aziju, pa su i oni prostrujali kroz njih i sigurno ostavili neke tragove i zapise u genetici i imunim sistemima.
Za kraj da udarim jasnu napomenu da ovde ne komentarišem vakcinacije i njihovu primenu u Africi, niti da Kovid treba na svoju ruku da se leči i krpi lekovima protiv Malarije. Pogotovu ne na svoju ruku i pogotovu ne dok se postigne neki svetski standardi konsenzus. Samo kažem za šta je nekoliko struja u nauci reklo i pisalo da je verovatno spasilo Afričko stanovništvo od masovnog pomora početkom prošle godine, pošto su imali krajnje skromne kapacitete a dosta njih i vrlo vrlo labave standarde i protokole.