Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Haha da. :D Inače, sad su smislili i - JOTA soj :D :laugh:

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1905811

Minvajl, sinoć u Beogradu...
1628621593-docek-bg-750x563.jpg

Za Šizni štab i paničare, to nije nikakav problem. Ali zato ovo... s ovim nek nam je bog u pomoći...
_117847504_otvorenebasteugradu_beograd_april_vz_001.jpg

Ako dobro kapiram za Izrael, kod njih važi slično pravilo da se za ulazak na određena mesta mora imati potvrda o vakcini, preležanoj bolesti ili negativan test. S obzirom da se ljudi kreću, verujem da dosta njih radi test jer im treba, pa onda nasumično provale da su zaraženi, a onda oni oko njih moraju to isto da učine. Takav princip je vrlo verovatno u većini država, da se u suštini najveći procenat testova radi zbog putovanja ili ulaska na određena mesta, što u suštini znači da ljudi nemaju simptome, nego eto slučajno otkriju. Iz tog razloga i tako brz porast novozaraženih svuda.
Isti princip je u Austriji, gde isto rastu brojke i uporedite su sa Srbijom. Tamo ljudi i dalje masovno rade testove, pa eto sad kao rastu brojke. A na sve strane vidimo izveštaje da ljudi imaju blage simptome, a opet u većini slučajeva nikakve. I tek mali broj se hospitalizuje. Za Srbiju pretpostavljam da je to zbog putovanja u inostranstvo.
Kao da se vraćamo na početak, kada su kapaciteti za testiranje svuda bili relativno mali. Tada tako niski brojevi, a onda polako povećavanje, srazmerno sa povećanjem kapaciteta. Tako i sada, mogućnost, a i obaveza testiranja uglavnom zbog putovanja, dovodi do visokih brojeva. Iskreno bi me zanimalo kakva bi bila situacija kada bi se ukinula ta obaveza. Malo će biti kasno kada se u Nemačkoj ukine besplatno testiranje, koliko će realno pasti broj novozaraženih.

Ово је постао такав циркус и лакрдија да чак ни Зума ово више не може неком својом, да кажем вербалном или писаном гимнастиком да оправда

"U Izraelu mnogo obolelih jer nisu kombinovali vakcine" Milanko Sekler

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1905736

Sent from my iPhone using Tapatalk

U Izraelu su se vacinisali Fajzerom?! Ja sam mislila kineskom..... pa sta cemo mi da radimo?!

Imaju bas veliki skok zarazenih.....

...u međuvremenu ukinula sve mere i kod njih je broj novozaraženih neuporedivo manji...

Čekaj priča da treba ukinuti sve mere ili da trebamo da se zaključamo u kuće/stanove? Jednom izjavom je zbunio sam sebe :D

Što kaže marrecar nema smisla beleziti zaražene koji ili nemaju simptome ili su oni blagi.

Stalno mešate nepovezane stvari.

Koliko je Šekler dobar ili loš je jedna stvar.

Koliko je naša vlast sposobna je druga.

Kakve političke interese imaju, nezavisno od njihove sposobnosti ili čak i same epidemije, je treća.

A šta U PRINCIPU treba raditi u ovakvoj epidemiji je nešto sasvim različito od svega ovoga.

I upravo je ovo poslednje nama PRVI i najvažniji problem, jer se vi TU ne slažete sa onim što radi maltene ceo svet (pri tome šireći proganadu da to ne valja, što onda ima znatnog uticaja na smanjenje efikasnosti mera), a sve bez nuđenja čak i jasnog opisa šta bi to po vama tačno TREBALO raditi (sem da vam se ne dopadaju ograničenja, dakle negativno, šta ne treba, a ne šta treba), a kamoli obrazloženih argumenata zašto bi vaš pristup bio bolji. Posle puno pokušaja i proba, mnoštvo inače potpuno različitih zemalja je konvergiralo ka strategiji po kojoj se merama subijanja širenja virusa njegova prisutnost pokušava držati u okviru kapaciteta medicinskog sistema (flattening the curve), da bi se obezbedilo vreme za dovoljno povećavanje procenata vakcinisanog stanovništva. To se radi ne zato što ne znaju da taj pristup ima i puno mana, nego zato što niko nije uspeo da smisli nešto bolje. Vama se ne dopadaju mere suzbijanja virusa, pa prosto kažete da ih treba ukinuti, a niko od vas ili ne zna ili bar neće jasno da kaže šta bi se TADA dešavalo, i koji to argumenti kažu da bi taj novi pristup bio bolji.

Zatrpavanje foruma desetinama vesti u kojima je neko negde pogrešio ili napravio glupost ni na koji način nema veze sa pitanjem šta TREBA raditi u ovakvoj epidemiji, tj zašto VI ne opišete precizno šta to po vama treba raditi, koliki je to "prihvatljiv" broj mrtvih i hendikepiranih, kakve bi bile psihološke posledice virusa koji je potpuno slobodan da obuhvati celu populaciju, i zašto bi TO bilo bolje od trenutnog pristupa kojim se rukovodi ceo svet.

MI smo više puta pisali kako bi "trebalo" po nama, pogotovo sada. Ali nikada nismo čuli Vaš odgovor šta TREBA raditi, a da je ispravno jer naravno samo odredjen broj ljudi zna šta je ispravno i kako treba. Bender je čak nekoliko puta pitao, dakle koje mere su Vama potrebne, dokle TREBA da se zaključavamo u stanove, koliko treba da ljudi da ubijemo jer je samo korona bitna, dokle čekati, dokle da se plašimo sunca i ljudi, i zašto je TO bolje od onoga što mi pričamo i što su neke zemlje počele da praktikuju? Dakle, ne pričamo o prošlom vremenu nego sadašnjem i budućem.

Eto Šekler je rekao da se ne slaže sa celim svetom i da treba da se otvorimo kao Britanija. Zašto ti znaš bolje od njega?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871080#p871080:1kbkmh4i je napisao(la):
mariks » 11 Aug 2021 11:12 pm[/url]":1kbkmh4i]
...u međuvremenu ukinula sve mere i kod njih je broj novozaraženih neuporedivo manji...

Čekaj priča da treba ukinuti sve mere ili da trebamo da se zaključamo u kuće/stanove? Jednom izjavom je zbunio sam sebe :D

Što kaže marrecar nema smisla beleziti zaražene koji ili nemaju simptome ili su oni blagi.
Mislim da si me pogrešno razumeo. Nisam mislio da ne treba beležiti takve slučajeve, nego čak baš suprotno. Treba sada objavljivati što detaljnije statistike kako bismo razumeli ovaj novi talas i kako bismo videli efekat vakcina.
Meni se uopšte ne sviđa to što se sada svuda objavljuju naslovi "Danas 800 novih slučajeva, ovo nije dobro...", sa akcentom na oba dela. 800 kakvih novih slučajeva? Nije isto 800 teških slučajeva i 600 slučajeva bez simptoma i 200 sa srednjim simptomima, kao i 800 vakcinisanih i 600 vakcinisanih i 200 nevakcinisanih. Moramo sada znati što više pojedinosti, pogotovo kada smo godinu i po dana u vanrednom, nenormalnom životu, i kada treba da težimo normali. Baš zato treba beležiti i objavljivati svaki slučaj kako bismo onda mogli da kažemo "hej ovo je sada stvarno ozbiljno, vakcina ipak ne pomaže" ili "hej pa ovo je super vest, ljudi lako podnose virus, vakcina je odlična".

Pa to generalno teško, ne znam kako bi to izveli, a da neka strana ne okrene to na svoju korist. To nije bilo ni dok je korona uzimala maha pa je panika dostigla napredne nivoe. Generalno mislim da samo treba pratiti teze slučajeve i smrti, a broj zaraženih da bude samo neka smernica jer opet ni broj zaraženih ne govori mnogo. Kojih zaraženih, koliko su stari, da li imaju komorbiditete i td... Takodje srednja i teža slika se nekome ne razlikuje, a takodje ni srednja ni teža ni lakša slika nam ništa ne govori bez istih podataka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871085#p871085:9ft6jkqv je napisao(la):
mariks » Sre Avg 11, 2021 11:43 pm[/url]":9ft6jkqv]dokle TREBA da se zaključavamo u stanove
Kakvo amatersko trolovanje, mozes ti bolje od toga.

dokle da se plašimo sunca i ljudi
Pljuc, bljuc...

Eto Šekler je rekao da se ne slaže sa celim svetom i da treba da se otvorimo kao Britanija. Zašto ti znaš bolje od njega?
Kako sad Sekler dobar ? Danima vec histeriste protiv njega, i sada je ok.
Recept za forumske experte:
Treba traziti po netu ono sto se slaze sa nasim fix idejama, i to kaciti.
Sve drugo ignorisati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871091#p871091:edctjyas je napisao(la):
chiko » 12 Avg 2021 00:19[/url]":edctjyas]Recept za forumske experte:
Treba traziti po netu ono sto se slaze sa nasim fix idejama, i to kaciti.
Sve drugo ignorisati.
Kako si lepo opisao sam sebe, svaka čast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871085#p871085:3dd1rf6s je napisao(la):
mariks » 11 Aug 2021 10:43 pm[/url]":3dd1rf6s]MI smo više puta pisali kako bi "trebalo" po nama, pogotovo sada. Ali nikada nismo čuli Vaš odgovor šta TREBA raditi, a da je ispravno jer naravno samo odredjen broj ljudi zna šta je ispravno i kako treba. Bender je čak nekoliko puta pitao, dakle koje mere su Vama potrebne, dokle TREBA da se zaključavamo u stanove, koliko treba da ljudi da ubijemo jer je samo korona bitna, dokle čekati, dokle da se plašimo sunca i ljudi, i zašto je TO bolje od onoga što mi pričamo i što su neke zemlje počele da praktikuju? Dakle, ne pričamo o prošlom vremenu nego sadašnjem i budućem.

Pa sasvim sam jasno napisao šta mislim da treba raditi, i to mnogo puta. Pošto ne verujem da svetom vlada globalna zavera "duboke države", takva da maltene sve zemlje sveta sinhronizovano rade protiv sopstvenih interesa, onda na osnovu toga i mnogih drugih stvari zaključujem da je sama osnova globalno usvojenog principa ispravna. A to je ovo što sam opisao u prethodnoj poruci: "zaravnjavanje krive" sve do dovoljnog procenta vakcinisanih. Dakle, sve do tog trenutka mere koje ograničavaju širenje virusa su neophodne, i one treba da budu onoliko oštre koliko je god potrebno da bi se opterećenje medicinskog sistema držalo na za njega podnošljivom nivou. Pri tome, ako ima izbora, treba birati takve mere koje su što je moguće manje oštre sve dok i dalje uspevaju da odrade posao, tj da zadovolje kriterijum maksimalnog opterećenja medicinskog sistema. A to se postiže time što su one maksimalno usko fokusirane samo na stvarne tačke masovnog širenja virusa, bez širokih "čaršav" zabrana i opštih lokdauna čija efikasnost nije unapred jasna. To je bilo opravdano u samom početku, ali više nije. Itd. O tome sam na razne načine pričao od početka teme, sve dok mi nije dosadilo ponavljanje.

Međutim od vas sam čuo samo o "kurona diktaturi", o teroru farmaceutskih kompanija koje su (po najnovijoj verziji) spontano preuzele vlast u maltene SVIM zemljama sveta (otkud ih toliko?) i svuda diktiraju pogrešan pristup epidemiji, o bogatašima koji se, gle čuda, bogate, pa su takođe nametnuli nešto što je očigledno štetan pristup, o "oduzetoj slobodi", "uvodu u dikaturu", itd, dakle sve sa jasnom osnovnom tvrdnjom da gore opisani pristup u najmanju ruku ne valja pošto je previše represivan, već da na nivou države ne treba ni pokušavati ograničiti širenje virusa. Ako neko hoće sam da se štiti, njegov izbor, ali ne centralno diktirane mere. Međutim šta bi se tačno deslilo kad takvih mera ne bi bilo, i ubedljive argumente ZAŠTO bi to drugo bilo bolje, to nisam pročitao da ste igde pisali. Spominjanje Švedske ne računam jer je jasno da je to iskustvo neprenosivo. Da li bi širenje virusa ubrzo stalo? Kada? Zašto bi stalo? Posle koliko mrtvih bi stalo? Kakve bi TADA bile posledice po društvo, ekonomiju, radnu snagu, psihologiju, raspoloženje? Šta bi bilo posle, kad imunitet opet oslabi? Ili kad se neposredno posle masovnog razboljevanja i umiranja pojavi novi soj za koji taj teško stečeni imunitet nije efikasan? Ponovo isto? Itd.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871060#p871060:1yy16eg9 je napisao(la):
marrecar » Sre Avg 11, 2021 8:21 pm[/url]":1yy16eg9]Ako dobro kapiram za Izrael, kod njih važi slično pravilo da se za ulazak na određena mesta mora imati potvrda o vakcini, preležanoj bolesti ili negativan test. S obzirom da se ljudi kreću, verujem da dosta njih radi test jer im treba, pa onda nasumično provale da su zaraženi, a onda oni oko njih moraju to isto da učine. Takav princip je vrlo verovatno u većini država, da se u suštini najveći procenat testova radi zbog putovanja ili ulaska na određena mesta, što u suštini znači da ljudi nemaju simptome, nego eto slučajno otkriju. Iz tog razloga i tako brz porast novozaraženih svuda.
Isti princip je u Austriji, gde isto rastu brojke i uporedite su sa Srbijom. Tamo ljudi i dalje masovno rade testove, pa eto sad kao rastu brojke. A na sve strane vidimo izveštaje da ljudi imaju blage simptome, a opet u većini slučajeva nikakve. I tek mali broj se hospitalizuje. Za Srbiju pretpostavljam da je to zbog putovanja u inostranstvo.
Kao da se vraćamo na početak, kada su kapaciteti za testiranje svuda bili relativno mali. Tada tako niski brojevi, a onda polako povećavanje, srazmerno sa povećanjem kapaciteta. Tako i sada, mogućnost, a i obaveza testiranja uglavnom zbog putovanja, dovodi do visokih brojeva. Iskreno bi me zanimalo kakva bi bila situacija kada bi se ukinula ta obaveza. Malo će biti kasno kada se u Nemačkoj ukine besplatno testiranje, koliko će realno pasti broj novozaraženih.
Ispada da ako se ne rade testovi da su svi onda zdravi ? Ovo je baš u duhu Alan Forda.
Bolje je da ss rade testovi i da se otkriju svi zaraženi i isto tako da pozitivni ne šetaju svuda.

Mešanje vakcina nije nešto upalilo na Sejšelima kao i drugde.
Island je sa velikim procentom
In Iceland, 96% of females and 90% of males 16 years or older have received at least one dose of a Covid-19 vaccine. Its vaccination rate, one of the highest in the world, makes it a particularly interesting place to look at the incidence and severity of breakthrough infections.
pa nikad veće brojeve .

Prva dva grafika su za Izrael

E8XUA2NWUAEanvq.jpeg
E8YPAWwWEAAKFgV.jpeg
E8YPFa7XsAQ0z-f.jpeg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871105#p871105:3ai1ttku je napisao(la):
Žika » Чет Авг 12, 2021 5:22 am[/url]":3ai1ttku]

...

Mešanje vakcina nije nešto upalilo na Sejšelima kao i drugde.
Island je sa velikim procentom
In Iceland, 96% of females and 90% of males 16 years or older have received at least one dose of a Covid-19 vaccine. Its vaccination rate, one of the highest in the world, makes it a particularly interesting place to look at the incidence and severity of breakthrough infections.
pa nikad veće brojeve .

E8XUA2NWUAEanvq.jpeg

Жико овај график може бити занимљим, али недостаје податак да ли се односи на број критично болесних по дану на милион становника Израела, или је један график број на милион вакцинисаних а други на милион невакцинисаних наравно у Израелу. Закључци би били драстично различити, у другом случају би значило да вакцина 4 пута смањује вероватноћу тежег обољевања, док би у првом случају тај број био много већи.

U prvom slučaju imamo odnos 4:1. U drugom slučaju bi se radilo o broju kritično bolesnih dnevno na milion stanovnika u populaciji 60+. Obzirom na to da je u toj populaciji, broj vakcinisanih otprilike 10 puta veći od broja nevakcinisanih (U Izraelu je, naime, vakcinisano preko 90% populacije koja ima 60 i više godina) - vakcina smanjuje verovatnoću kritičnog oboljevanja te populacije za oko 40 puta. Ipak, verovatnije je da se radi o ovom prvom slučaju, ali to je i dalje izuzetno velika efikasnost.

Slično je za grafikone sa Islanda i Gibraltara gde skoro i da nema punoletnih nevakcinisanih ljudi, pa tako i na grafikonu novozaraženih ne može da ih bude više od vakcinisanih.

Sve u svemu, podaci iz celog Sveta se savršeno uklapaju. Delta soj ruši kolektivnu zaštitu vakcine, i onemogućava kolektivni imunitet, ali ne ruši značajno pojedinačnu zaštitu. Vakcina i dalje odlično štiti pojedinca od kritičnih formi bolesti. Do sada, nijedan grafikon, ili skup podataka nije ukazao na drugačiji zaključak.

Pa sasvim sam jasno napisao šta mislim da treba raditi, i to mnogo puta. Pošto ne verujem da svetom vlada globalna zavera "duboke države", takva da maltene sve zemlje sveta sinhronizovano rade protiv sopstvenih interesa, onda na osnovu toga i mnogih drugih stvari zaključujem da je sama osnova globalno usvojenog principa ispravna. A to je ovo što sam opisao u prethodnoj poruci: "zaravnjavanje krive" sve do dovoljnog procenta vakcinisanih. Dakle, sve do tog trenutka mere koje ograničavaju širenje virusa su neophodne, i one treba da budu onoliko oštre koliko je god potrebno da bi se opterećenje medicinskog sistema držalo na za njega podnošljivom nivou. Pri tome, ako ima izbora, treba birati takve mere koje su što je moguće manje oštre sve dok i dalje uspevaju da odrade posao, tj da zadovolje kriterijum maksimalnog opterećenja medicinskog sistema. A to se postiže time što su one maksimalno usko fokusirane samo na stvarne tačke masovnog širenja virusa, bez širokih "čaršav" zabrana i opštih lokdauna čija efikasnost nije unapred jasna. To je bilo opravdano u samom početku, ali više nije. Itd. O tome sam na razne načine pričao od početka teme, sve dok mi nije dosadilo ponavljanje.

Opet nisi napisao ŠTA treba raditi već sta ti misliš da je TREBALO raditi. Dakle koje mere su nam sada nadalje potrebne? Koliko oštre? Šta konkretno u sadašnjoj situaciji treba raditi pošto stalno kukaš na neke kafane i td... Pa da vidimo da li to što treba ima smisla. Ja ću ti rado odgovoriti zašto i ja mislim da tako treba ili zašto ne.

Međutim od vas sam čuo samo o "kurona diktaturi", o teroru farmaceutskih kompanija koje su (po najnovijoj verziji) spontano preuzele vlast u maltene SVIM zemljama sveta (otkud ih toliko?) i svuda diktiraju pogrešan pristup epidemiji, o bogatašima koji se, gle čuda, bogate, pa su takođe nametnuli nešto što je očigledno štetan pristup, o "oduzetoj slobodi", "uvodu u dikaturu", itd, dakle sve sa jasnom osnovnom tvrdnjom da gore opisani pristup u najmanju ruku ne valja pošto je previše represivan, već da na nivou države ne treba ni pokušavati ograničiti širenje virusa. Ako neko hoće sam da se štiti, njegov izbor, ali ne centralno diktirane mere. Međutim šta bi se tačno deslilo kad takvih mera ne bi bilo, i ubedljive argumente ZAŠTO bi to drugo bilo bolje, to nisam pročitao da ste igde pisali. Spominjanje Švedske ne računam jer je jasno da je to iskustvo neprenosivo. Da li bi širenje virusa ubrzo stalo? Kada? Zašto bi stalo? Posle koliko mrtvih bi stalo? Kakve bi TADA bile posledice po društvo, ekonomiju, radnu snagu, psihologiju, raspoloženje? Šta bi bilo posle, kad imunitet opet oslabi? Ili kad se neposredno posle masovnog razboljevanja i umiranja pojavi novi soj za koji taj teško stečeni imunitet nije efikasan? Ponovo isto? Itd.

Opet pričaš o prošlom vremenu. Ok znači promenio si mišljenje o Švedskoj, nije više teror nad narodom i kako će nestati sa lica zemlje već im njihov položaj omogućava da to što su uradili bude moguće i opravdano pa čak i korisno. Koliko sam ja čitao od kada sam se uključio u temu niko nije pisao da je trebalo da bude bez ikakvih mera. Pisali smo zašto pojedine mere nemaju smisla i treba ih ukinuti dok ste vi pisali zašto bi trebalo da ostanu iako nemaju smisla jer su to ipak mere, makar na papiru (kafići, lokali gde može jedan čovek da udje i td...). Šta bi bilo kad bi bilo ne vredi pričati, a šta bi posle kad imunitet oslabi? Pa šta bi? Šta radimo sada kada ima vakcina i preležanih? Šta sada sa novim sojem? I Dokle tako da živimo u strahu "šta ako"? I na ta pitanja nikada nismo dobili odgovor.

Svedoci smo kako jedna bolest lako pobedjuje civilizaciju.
Svedoci smo koliko je tzv nauka bespomocna.
Svedoci smo ogranicenja homo sapiensa.

Simbolicna prevojna tacka. Kraj ideje o linearnom progresu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871105#p871105:39hg8vwq je napisao(la):
Žika » 12 Aug 2021 05:22 am[/url]":39hg8vwq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871060#p871060:39hg8vwq je napisao(la):
marrecar » Sre Avg 11, 2021 8:21 pm[/url]":39hg8vwq]Ako dobro kapiram za Izrael, kod njih važi slično pravilo da se za ulazak na određena mesta mora imati potvrda o vakcini, preležanoj bolesti ili negativan test. S obzirom da se ljudi kreću, verujem da dosta njih radi test jer im treba, pa onda nasumično provale da su zaraženi, a onda oni oko njih moraju to isto da učine. Takav princip je vrlo verovatno u većini država, da se u suštini najveći procenat testova radi zbog putovanja ili ulaska na određena mesta, što u suštini znači da ljudi nemaju simptome, nego eto slučajno otkriju. Iz tog razloga i tako brz porast novozaraženih svuda.
Ispada da ako se ne rade testovi da su svi onda zdravi ? Ovo je baš u duhu Alan Forda.
Bolje je da ss rade testovi i da se otkriju svi zaraženi i isto tako da pozitivni ne šetaju svuda.

Naravno da nisam tako mislio. Hoću reći, kada bismo znali kakvo je stanje svih novozaraženih, kako se otkrilo da imaju virus, tada bismo imali bolji uvid u to koja je težina ovog talasa. Opet ponavljam, nije isto kada imamo 800 novih slučajeva gde 90% njih ispoljava teže simptome, i kada imamo 800 novih slučajeva, a tek npr. 60% ispoljava bilo kakve simptome. S obzirom da je danas testiranje u većini slučajeva iz potpuno drugačijih razloga nego na početku epidemije i u drugom talasu, jasno je da broj zaraženih možda ne daje realnu sliku o težini situacije.
Evo opet Izrael. 5000+ novih slučajeva. Njihova mera? Uvođenje pravila o obavezi posedovanja dokaza o vakcinaciji, ozdravljenju ili negativan test za ulazak u skoro svim oblastima života. Dakle, nema zatvaranja, nema ništa, ali bato, vakciniši se ili testiraj. I daj Bože da takav princip usvoje i sve druge države gde će biti visok broj novozaraženih.

Dokle tako sa čime? Nisu ni to savršene mere, ali očigledno je bolje nego lockdown. Izrael ima tek 58% vakcinisanih, tako da im je ovo verovatno sredstvo da nateraju ljude još da se vakcinišu.
S druge strane:
Nemački ministar zdravlja je rekao da neće biti Lockdown, ali za vakcinisane. Što ne ne kako bi izveli, ali podrška.
Austrijski epidemiolog (doduše ne znam da li on ima uticaja u donošenju odluka, ali AT prati odluke i Nemačke) je izjavio da neće biti Lockdown uopšte, odnosno neće biti uvođenja najstrožijih mera poput zatvaranja radnji, restorana i slično. Njegov cilj je da bude potrebno samo održavanje distance i maska.

Pametno razmišljanje na obe strane.

Mislio sam - dokle tako sa svim merama? Koliko još decenija planeta treba da provede u ovom socio-ekonomskom stanju gorem nego Drugi svetski rat (izuzimajući razaranja) zbog bolesti sa 3% smrtnosti?

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 21261707v1

A new preprint study that raises concerns about the mRNA vaccines' effectiveness against Delta — particularly Pfizer's — has already grabbed the attention of top Biden administration officials.

What they're saying: The study found the Pfizer vaccine was only 42% effective against infection in July, when the Delta variant was dominant. "If that's not a wakeup call, I don't know what is," a senior Biden official told Axios.

Nefikasnost vakcina protiv delta soja je navodno farsicna. Zasto onda u Srbiji traze da se vakcinisu deca?
I sta uopste znaci neefikasnost? Da ce se covek razboleti ili da ce umreti?

Mislim da je vakcinacija imala smisla pre 6 meseci, sada vise ne.

Vrh