Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Čitajući ovaj haos od poruka, čovek stiče neodoljivi utisak da bi ovde bilo potrebno celo odeljenje neke naučne institucije da se posveti samo tome da razmrsi gomile pogrešnih uverenja i skoro apsurdnih logika. Ne razumem zašto su toliko indolentni pa mudro ćute, puštajući par nesrećnih i očajnih doktora da daju izjave o stvarima koje nisu njihova struka, prosto zato što vide da neće niko drugi, a gledajući svaki dan pacjente u bolnicama vrlo dobro vide kuda ovakve priče vode. Što se mene tiče, najviše mi liče na klasične tragičare iz Grčkih drama. Šta radi Akademija nauka? Svi su u penziji i uglavnom dokoni. Zar nisu u stanju da napišu poneku poruku pred spavanje? Ili šta bi sa celom akademskom ekipom sa medicinskih fakulteta i gomile raznih instituta? Gde su ONI da pišu i da se NJIMA po forumima nadevaju svakojaka imena? Silence is golden? To je tužno, jer ćemo svi MI biti ti koji će platiti ovaj opšti, međunarodni napad dirigovane gluposti, glorifikacije neznanja i skrivene politike.

Hajde da komentarišem bar ono što se sve više pojavljuje i, za razliku od mnogih drugih, zaista predstavlja opravdano pitanje. Dokle će sve ovo da traje? Ima li kraja ovako vanrednim okolnostima?

Ključ je razumeti da ništa nije crno-belo, da ili samo JESTE ili samo NIJE. Svako povećanje procenta imunih osoba, bilo zbog bolesti bilo zbog vakcina, povećava i jedan manji deo skoro trajnog imuniteta, ili bolje reći postepenog prilagođavanja imunog sistema na novi i nikada viđeni virus. Tačno je da će pojava novog soja smanjiti DEO postignutog imuniteta, ali ne NE DO ISTOG NISKOG NIVOA na kome je bio pre toga. Imuni sistem je tada naučio nešto i o trajnim i nepromenljivim karakteristikama te familije virusa, a ne samo o njegovom veoma promenljivom "šiljku". Takođe i virus postepeno evoluira ka sojevima koji domaćinu nanose manje štete, pošto je to u njegovom interesu.

To znači da će vremenom bolest postajati sve blaža, a verovatno će se i nešto sporije širiti. U tom trenutku će i razne vanredne mere suzbijanja postati nepotrebne jer će nivo tog rezidualnog imuniteta biti dovoljan, pa se velika epidemijska širenja više neće dešavati, a oni koji se razbole neće biti toliko bolesni kao ranije. Tada se i ovaj virus pridružuje svim ostalim virusima koji su takođe bili veoma neugodni kad su se pojavili (pošto ih imnuni sistem nije nikada video) ali su vremeno postali nešto na šta se ne obraća pažnja (tj imnuni sistem sada bolje zna kako da ih suzbije čak i kad se promene, pošto se nikada ne menjaju 100%). Dakle, eventualno, nešto kao grip i slične bolesti.

Problem je što je za to potrebno neko vreme, koje je utoliko manje koliko je procent vakcinisanja veći i ako se vakcinisanje obnavlja za prvih par onih sojeva koji u većoj meri poništavaju efekete originalne vakcine. Ali, kao što sam rekao, ne poništavaju im dejstvo do kraja. To nije crno-belo, pa da ili deluju, ili ne. Nego deo novog imuniteta ostaje, i deluje i protiv novog soja. Tako da je to dinamički proces koji brže ili sporije konvergira ka relativno dobroj zaštiti stanovništva i pored eventualnih novih sojeva.

Trik je unapred proceniti koja zemlja KADA sme da rizikuje sa potpunim otvaranjem. Naprimer Englezi su ranije imali i puno bolesnih a i sada imaju veliki procenat vakcnisnisanih. Kod njih ima smisla kockati se da će uprkos većem porastu zaraženih zbog Delte, broj ozbiljnije bolesnih biti mali. Ključ za izbor mera je neki uvek promenljivi nivo hospitalizacije i efektivne smrtnosti, koji zavise od svih nabrojanih faktora (i još nekih drugih). Ako su hospitalizacija i smrtnost mali, mere nisu potrebne. Ako nisu mali, MORA se veštački ograničiti broj zaraženih. To onda nije "dikatura", to je nužnost. Recimo Srbija ima mali procenat vakcinisanih, pa bi za sada bilo rizično ići na to da će hospitalizacija i smrtnost biti mali (iako, naravno, nismo sasvim sigurni u to). Drugim rečima, nama će mere verovatno BITI potrebne. Istom filozofijom procene "tolerantnog nivoa rizika" se rukovode i druge zemlje. To ne znači da će kod njih uzbuna večno da traje, nego će prosto trajati duže nego što će trajati u zemljama gde onaj netačni deo propagande protiv establišmenta ima manji uticaj na narod.

Ukratko, nivo opšteg znanja u državi uvek ima svoje posledice u vidu "cene gluposti" ili "profita dobro informisanih". Kao što se kaže, "Plaća se ili na ćupriji ili na mostu", i to je uvek tako bilo i sa obrazovnim nivoom. Poenta je međutim da je ovo stanje sigurno privremeno, i to SVUDA, samo što će neki do normalnosti stići ranije, a neki kasnije.

Prvi AntiVakser Srbije je pustio Šeklera i slične da se nalupetaju i hrane masu kontraargumentima. Ne može svojima, sve vreme, da ide uz dlaku. Opet, i to je neka vrsta prirodne selekcije, a bitno je da je svakom ugroženom iz te mase ipak ponuđena dobra zaštita.

Videli smo da je u uslovima prokuženosti od 10-15%, virusu bilo omogućeno da prikuje 10,000 ljudi za bolničku postelju istovremeno, i usmrti i preko 2,000 ljudi mesečno. Sada, pri prokuženosti od preko 50-60%, ovi brojevi ne bi smeli ni približno da se ponove.

Takodje, ne znam cemu kuknjava kako Srbija ima mali procenat imunih, imamo 50% vakcinisanih, plus minimum upola toliko prirodno prokuzenih, cemu onda konstantno pljuvanje naroda? Pa UK ima 60% vakcinisanih, gde onda mi ne valjamo? Jasno da je je potrebna zastita postignuta i da je dodatna zastita omogucena, ko zeli da rizikuje da prelezi samo napred, bolje ikakav imunitet nego nikakav, mada ne znam ko bi pre birao prelezavanje nego vakcinu. Sto pre dodjemo do velikog broja vakcinisanih i prelezanih pre cemo zaboraviti na koronu. AKo je to nekome uopste u interesu... Mora se preseci kad tad, kao sto je uradila Engleska i ostali. Cekati da dostignemo neki imaginarni broj vakcinisanih (80,90, 120, 150%) je nemoguce vec samo mucenje i odlaganje neizbeznog.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871287#p871287:3b4cehqw je napisao(la):
Zuma » Čet Avg 12, 2021 8:12 pm[/url]":3b4cehqw]Čitajući ovaj haos od poruka, čovek stiče neodoljivi utisak da bi ovde bilo potrebno celo odeljenje neke naučne institucije da se posveti samo tome da razmrsi gomile pogrešnih uverenja i skoro apsurdnih logika. Ne razumem zašto su toliko indolentni pa mudro ćute, puštajući par nesrećnih i očajnih doktora da daju izjave o stvarima koje nisu njihova struka, prosto zato što vide da neće niko drugi, a gledajući svaki dan pacjente u bolnicama vrlo dobro vide kuda ovakve priče vode. Što se mene tiče, najviše mi liče na klasične tragičare iz Grčkih drama. Šta radi Akademija nauka? Svi su u penziji i uglavnom dokoni. Zar nisu u stanju da napišu poneku poruku pred spavanje? Ili šta bi sa celom akademskom ekipom sa medicinskih fakulteta i gomile raznih instituta? Gde su ONI da pišu i da se NJIMA po forumima nadevaju svakojaka imena? Silence is golden? To je tužno, jer ćemo svi MI biti ti koji će platiti ovaj opšti, međunarodni napad dirigovane gluposti, glorifikacije neznanja i skrivene politike.

Sta ti konkretno smeta i sta nije tacno u nasim porukama?

Stalno se vrti taj podatak od 50%, koji se odnosi na punoletne. Preciznije, u Srbiji je oko 40% vakcinisanih u odnosu na celu populaciju, i tu smo zakucani. U EU zemljama, su već uveliko prešli 60% prve, i 50% druge doze i još napreduju.

Experti se ponovo bacili na posao punom parom.
Treba obraditi silne tekstove iz tabloida i prezentovati ih forumu.

Najnovija hipoteza, svako brine za sebe (da ne kazem svoje d*pe).
To sto ce da rasejava virus i popunjava izuzetno ogranicene bolnicke kapacitete nije od interesa po novoj teoriji, tj u prvoj aproksimaciji moze se zanemariti. U drugoj aproksimaciji korone ni nema.
Mislim da smo resili problem ove posasti, topik moze polako da se zakljucava.

Ujedno cestitam drugu Benderu, na dalekovidosti sto je jos onomad predvideo da su Kinezi (ili Kenjazi po nekima) napravili Koronu, iako to jos nije sigurno, ali eto postoji sansa da jesu.

Očigledno je da od broja imunih osoba u Srbiji zavisi kako će izgledati jesen i zima. Ali imamo li mi 50-60% imunih? Vrlo teško. Odavno nisam slao kako stojimo sa vakcinacijom, pa evo trenutne situacije.

Problem je bio što se početkom leta broj vakcinisnih toliko smanjio, da su naše slavne vlasti prosto prestale objavljivanje podataka. Propagandni kontrast sa beskrajnim i svakodnevnim slavljenjem "velikog uspeha našeg rukovodstva" bi bio isuviše veliki, pa su naglo prestali da to uopšte pominju. Tako da nadalje nije ni bilo moguće praćenje šta se tu dešava. Srećom, živimo u Evropi, pa pošto je to podatak koji je i važan i za EU, pre nekog vremena je sajt verovatno silom prilika ponovo oživeo. Pohvalno je što su najzad odvojili broj vakcina datih strancima od onih datim našim građanima, pošto je dosadašnje objavljivanje samo ukupnog zbira prestalo da ima puno smisla. Tako je grafik dobio "stepenicu" nadole. Ja sam izabrao da dalje pratim zbir vakcina datih našim građanima plus broj vakcina datih strancima koji borave u Srbiji, ali bez vakcina datih strancima koji ne borave u Srbiji. To je dakle sada samo lokalno aktivni imunitet. Nažalost i dalje bez oduzimanja gastarbajtera koji su takođe primili vakcinu i ponovo otišli iz zemlje. Tj pravi procenti imunih U ZEMLJI su manji čak i od ovoga (ako ih je recimo bilo 300.000, onda za još 4% manje). Ovo su pravi procenti, dakle ne samo u odnosu na punoletne, kao što vlasti rade iz propagandnih razloga, nego u odnosu na SVE, jer svi prenose virus. Uzevši sve to u obzir, trenutno stanje je ovakvo:

2021.08.12. Tok vakcinacije 1.jpg

Potpuno vakcinisanih ima samo 36% stanovnika Srbije ("tri nedelje od 2. doze"), a ne "punoletnih", što ne znači ništa. Minus gastarbajteri, koliko god da ih je bilo u procentima. Tačkasta zelena linija daje trenutni ritam vakcinisanja. Kao što vidite, to je samo 1% za tri vremenska podeoka, tj za tri nedelje. Što je 1,45% mesečno ili 3.333 ljudi dnevno (a ne oko 6.000 kao što kažu, jer je to broj datih doza, tj zbir 1. i 2. DOZE, a ne posebnih ljudi).

Ovo ne samo da je jezivo malo, nego je verovatno manje i od tempa prirodnog opadanja imunosti zbog proteklog vremena! Ako je pad recimo 100% linearno za dve godine, to je pad od 4% mesečno, a ovde imamo rast zbog novog vakcinisanja od samo 1,45% mesečno!!! Drugim rečima, čak i sa ovako grubim računom ispada da nam je vakcinisanje tako "uspešno" da nam se imunitet SMANJUJE umesto da se povećava. Fantazija.

Zbog toga sam napravio novu verziju zbirnog dijagrama gde je ubačen i za nijansu precizniji nelinearan račun efektivne imunosti. Dakle i zbog vakcinisanja, i zbog preležane bolesti, i posle prirodnog opdanja ranije postignute imunosti. Od marta 2020. je prošlo već godinu dana i 5 meseci, pa oni koji su tada postali imuni to sigurno više nisu ni blizu u meri u kojoj su ranije bili. Da ne spominjem njihovu imunost za nove sojeve. Ako bi imunitet u nekoj meri trajao oko godinu dana, onda se to obično izražana kao "poluživot" tj koliko treba da se takav proces smanji na pola originalne vrednosti. Uzmimo da se imunitet smanji na pola za 6 meseci, onda je naš ukupni imunitet trenutno ovakav (za pretpostavku od plus 40% imunih asimptotskih slučajeva od broja bolesnih, tj bolesni puta 1,4 plus potpuno vakcinisani jednako imuni):

2021.08.12. Tok vakcinacije 2.jpg

Vidimo da bi uz ove pretpostavke imali oko 54% imunih kad bi svi koji su ikada bili imuni i dalje bili imuni u istoj meri. A ako se imunitet smanjuje na pola za 6 meseci, onda je to 34% (otuda ona "jedna trećina imunih u Srbiji" koju sam ranije pominjao kao mogućnost). I ovde se vidi da nam se u tom slučaju imunitet ustvari SMANJUJE od 25. jula. I to BEZ oduzimanja gastrabajtera i smanjenja imunosti zbog Delte.

Tako da smo u sledećoj situaciji. Broj zaraženih naglo raste iako smo još u avgustu, Delta soj je i kod nas postao dominantan, mnogo je PUTA zarazniji od ranijih, možda imamo svega TREĆINU imunih, a i taj broj se SMANJUJE. Nazdravlje.

Nasuprot tome, nadu pruža to što imamo makar i tu trećinu imunih (što je više nego što smo imali ranije), što su stariji više vakcinisani od proseka, pa će prosečni bolesni biti mlađi i samim tim zdraviji.

Pa koja će od dve suprotne tendencije biti jača? To je sad glavno pitanje. Još uvek je nemoguće reći. Ali ono što je već sada jasno je da MI nemamo racionalnih razloga da se opuštamo. Drugi su se bitno više vakcinisali jer nemaju ovoliko samoukih mudraca kao mi, pa MOŽDA mogu. Mi sigurno ne možemo.

Nivo imuniteta u Srbiji je gotovo identičan kao u američkim republikanskim državama. Kad to kažem mislim i na nivo vakcinacije, i na dinamiku, i na prirodnu prokuženost, i na raspored ruralno/urbano. Jedino što oni imaju jače vakcine, ali i više sojeva u opticaju. A tamo je talas počeo par nedelja pre našeg, tako da imamo odličan uvid u budućnost.

@zuma
Posto si toliko mudar odradi grafik za Britaniju. Koliko se njima "SMANJILA" imunost jer imaju dominantan delta soj koji hara i kod vakcinisanih pa da vidimo gde smo. Pa kazes oni imaju i mnogo prelezanih. Cekaj sad znaci da nam prelezani trebaju? Sustina je da imamo sasvim dovoljno imunih da ne bude kao pre. Cemu konstantni panik taster? Koliko dugo? U nedogled?

To sto ce da rasejava virus i popunjava izuzetno ogranicene bolnicke kapacitete nije od interesa po novoj teoriji, tj u prvoj aproksimaciji moze se zanemariti. U drugoj aproksimaciji korone ni nema.

Samo pratimo Vas experte koji se plase sunca i ne zele da ovo prodje jer ce biti odbaceni od drustva pa ce izgubiti svaki smisao. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Vest i novost za tebe, primarni posao vakcine je da spreči teze oblike i smrt, ne prenos (iako ce biti manji), oduvek vazilo.

Stalno se vrti taj podatak od 50%, koji se odnosi na punoletne. Preciznije, u Srbiji je oko 40% vakcinisanih u odnosu na celu populaciju, i tu smo zakucani. U EU zemljama, su već uveliko prešli 60% prve, i 50% druge doze i još napreduju.

Hmm Ima li negde podatak da se 40% odnosi samo na punoletne? Svakako 10% gore dole, maloletnima nije preko potrebna vakcina koliko starijima, necemo valjda i decu od 5god poceti vakcinisati, ako uzmemo u obzir skole i vrtice.Ono sto glavni experti na forumu zanemaruju je da mladji imaju jaci imunitet koji brze razbiju virus pa tako i sirenje nije isto kao kod starijih osoba koji kaslju mesec dana. Kao sto nije isto vakcinisan/nevakcinisan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871320#p871320:5j3lh485 je napisao(la):
chiko » Čet Avg 12, 2021 10:40 pm[/url]":5j3lh485]Ujedno cestitam drugu Benderu, na dalekovidosti sto je jos onomad predvideo da su Kinezi (ili Kenjazi po nekima) napravili Koronu, iako to jos nije sigurno, ali eto postoji sansa da jesu.
Hvala bate i moja sucut tebi i Zumi zbog toga. Mislim kazem ovo za buduca vremena, jer znam da ce tebi i Nadbiskupu trebati jedno par godina da obradite i priznate cinjenicu da su vasi voljeni Kinezi nesto ukakali. Ali dobro, verujem da cete jednog dana nauciti da zivite sa time.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871333#p871333:10eh2bi4 je napisao(la):
mariks » Čet Avg 12, 2021 11:11 pm[/url]":10eh2bi4]

Samo pratimo Vas experte koji se plase sunca i ne zele da ovo prodje jer ce biti odbaceni od drustva pa ce izgubiti svaki smisao. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Vest i novost za tebe, primarni posao vakcine je da spreči teze oblike i smrt, ne prenos (iako ce biti manji), oduvek vazilo.
Ali, ali ... ti nisi shvatio post.
Prvo kazete da svako brine za sebe, tj hoce li ili nece se vakcinisati , a mi ukidamo mere.
Cak i da se niko ne vakcinise, ukidamo mere.
Onda kada krene talas, ne obaziremo se.
Tada jedan deo nevakcinisanih i odredjeni manji procenat vakcinisanih pocnu da pune bolnicke kapacitete.
Opet se ne obaziremo, jbg svako brine za svoje d*pe.
Ali onda ... onda ... u jednom trenutku nema vise mesta u bolnicama !!!
Onda krece kuknjava: a sto ne lece ove ostale, dole kurona rajh itd.
Jedino objasnjenje je da se vi zalazete da obolele od korone sutnu iz bolnica, da se lece travama i narodnom medecinom.
Ako je to, onda tako kazite ko ljudi, a ne da nas zavlacite.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871338#p871338:3iyyowd8 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Avg 12, 2021 11:25 pm[/url]":3iyyowd8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871320#p871320:3iyyowd8 je napisao(la):
chiko » Čet Avg 12, 2021 10:40 pm[/url]":3iyyowd8]Ujedno cestitam drugu Benderu, na dalekovidosti sto je jos onomad predvideo da su Kinezi (ili Kenjazi po nekima) napravili Koronu, iako to jos nije sigurno, ali eto postoji sansa da jesu.
Hvala bate i moja sucut tebi i Zumi zbog toga. Mislim kazem ovo za buduca vremena, jer znam da ce tebi i Nadbiskupu trebati jedno par godina da obradite i priznate cinjenicu da su vasi voljeni Kinezi nesto ukakali. Ali dobro, verujem da cete jednog dana nauciti da zivite sa time.
Bender i drugi put, tu smo da se podrzavamo.
Evo upravo kucam na kineskoj tastaturi, kineskom misu i kineskom kompjutoru.
Valjda mi nisu uvalili neki virus...

Morpheus.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871347#p871347:1akkyk0a je napisao(la):
chiko » Pet Avg 13, 2021 12:32 am[/url]":1akkyk0a]
Evo upravo kucam na kineskoj tastaturi, kineskom misu i kineskom kompjutoru.
Valjda mi nisu uvalili neki virus...
Ne znam šta su ti uvalili, ali što se tiče te opreme, to je sve dizajnirano na zapadu, a u Kini se samo proizvodi, i to pod licencom i zapadnjačkim tehnologijama.

Džaba se trudite da branite imidž i čast Kine, oni su već godinu dana na rekordno niskom nivou širom planete, a biće još gori u narednim mesecima kako svet bude i zvanično saznavao i otkrivao njihove, odnosno KKP brljotine, korupciju, aljkavost i podmuklost.

Ja lično smatram da tako i treba da bude, jer se ovde ne radi (samo) o nekom akcidentu koji se eto desio, pa se desio, nego o tome da je jedna izrazito podmukla i zla organizacija (govorim samo i samo o Kineskoj komunističkoj partiji) više od godinu dana na najpodmuklije načine skrivala istinu o opasnosti koja može da osakati celu planetu, i da su uništili one sitne preostale mrvice svetskog poverenja u UN i njegove organizacije. I povrh svega se masno obogatili od cele frke, štancujući maske i opremu u mesecima dok epidemija nije buknula po planeti, i zemlje počele da naručuju serije svega i svačega.

Nadam se da će jednog dana BBC ili neko drugi napraviti detaljan dokumentarac ili seriju o tome kao što su napravili za Černobilj.

Ok, ubedio si me.
Od sada bojkotujem Kineze, moram da nadjem neku opremu sa Filipina ili Vijetnama.
Oni su valjda OK, sta mislis.

Može bilo šta od toga, dokle god ti ništa ne uvaljuju.

Mada ko se razume u hardver, zna da najbolje stvari dolaze iz Tajvana, a ne iz PRC.

Tajvan je ono što bi moderna Kina trebala i mogla da bude da je nije vodila osoba sa lepezom dijagnoza i kompleksa, koju su posle nasledili drugi nalik njoj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871306#p871306:3ti5y1i6 je napisao(la):
mariks » 12 Aug 2021 09:48 pm[/url]":3ti5y1i6]Takodje, ne znam cemu kuknjava kako Srbija ima mali procenat imunih, imamo 50% vakcinisanih, plus minimum upola toliko prirodno prokuzenih, cemu onda konstantno pljuvanje naroda? Pa UK ima 60% vakcinisanih, gde onda mi ne valjamo? Jasno da je je potrebna zastita postignuta i da je dodatna zastita omogucena, ko zeli da rizikuje da prelezi samo napred, bolje ikakav imunitet nego nikakav, mada ne znam ko bi pre birao prelezavanje nego vakcinu. Sto pre dodjemo do velikog broja vakcinisanih i prelezanih pre cemo zaboraviti na koronu. AKo je to nekome uopste u interesu... Mora se preseci kad tad, kao sto je uradila Engleska i ostali. Cekati da dostignemo neki imaginarni broj vakcinisanih (80,90, 120, 150%) je nemoguce vec samo mucenje i odlaganje neizbeznog.
50% iz kojih podataka? I kojih tačno 50%? Eto moj stric iz Nemačke je došao na odmor u Srbiju i iskoristio priliku da se vakciniše. Da li je on u tih 50%? I ne, nije kao turista, nego kao državljanin Srbije. Isto tako smo dovodili i okolo ljude da se vakcinišu, a mnogi gastarbajteri su sami došli, tako da je upitno da li je realno 50% stanovništva u Srbiji vakcinisano.
Slično važi i za "prokužene". Mnogi su davno preležali koronu i već se mogu opet zaraziti bez vakcine. Tako da je teško verovati podacima, odnosno teško je reći da smo blizu imuniteta krda.
A za UK, oni valjda samo AZ koriste? Ako grešim, neka me neko ispravi. Ako je tako, onda njihovih 60% je potpuno vakcinisano, a ta brojka će nastaviti da raste jer se za drugu dozu čeka duže vreme.

A

Prilozi

• IMG-682d4134690c603b2307cecfd3fc47c1-V.jpg
    IMG-682d4134690c603b2307cecfd3fc47c1-V.jpg
    194,8 KB · Pregleda: 984
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871365#p871365:2oon5wmg je napisao(la):
marrecar » Pet Avg 13, 2021 2:13 am[/url]":2oon5wmg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871306#p871306:2oon5wmg je napisao(la):
mariks » 12 Aug 2021 09:48 pm[/url]":2oon5wmg]Takodje, ne znam cemu kuknjava kako Srbija ima mali procenat imunih, imamo 50% vakcinisanih, plus minimum upola toliko prirodno prokuzenih, cemu onda konstantno pljuvanje naroda? Pa UK ima 60% vakcinisanih, gde onda mi ne valjamo? Jasno da je je potrebna zastita postignuta i da je dodatna zastita omogucena, ko zeli da rizikuje da prelezi samo napred, bolje ikakav imunitet nego nikakav, mada ne znam ko bi pre birao prelezavanje nego vakcinu. Sto pre dodjemo do velikog broja vakcinisanih i prelezanih pre cemo zaboraviti na koronu. AKo je to nekome uopste u interesu... Mora se preseci kad tad, kao sto je uradila Engleska i ostali. Cekati da dostignemo neki imaginarni broj vakcinisanih (80,90, 120, 150%) je nemoguce vec samo mucenje i odlaganje neizbeznog.
50% iz kojih podataka? I kojih tačno 50%? Eto moj stric iz Nemačke je došao na odmor u Srbiju i iskoristio priliku da se vakciniše. Da li je on u tih 50%? I ne, nije kao turista, nego kao državljanin Srbije. Isto tako smo dovodili i okolo ljude da se vakcinišu, a mnogi gastarbajteri su sami došli, tako da je upitno da li je realno 50% stanovništva u Srbiji vakcinisano.
Slično važi i za "prokužene". Mnogi su davno preležali koronu i već se mogu opet zaraziti bez vakcine. Tako da je teško verovati podacima, odnosno teško je reći da smo blizu imuniteta krda.
A za UK, oni valjda samo AZ koriste? Ako grešim, neka me neko ispravi. Ako je tako, onda njihovih 60% je potpuno vakcinisano, a ta brojka će nastaviti da raste jer se za drugu dozu čeka duže vreme.

Pa ne, UK je imala i AZ i Pfizer ali to je sve nebitno. Po čemu su te vakcine bolje od drugih? Najžalosnije je to što smo besplatno vakcinisali strance, a te pare umesto viška vakcina smo mogli da upumpamo u zdravstveni sistem, ali nedaj bože da ovde bude nešto kako treba. Imunitet krda ne postoji, prokuženih je velik broj i ništa nisu manje imuni nego vakcinisani, čak prema podacima su i više zaštićeni. Ako pogledas zvanične podatke preko 700k je prirodno prokuženo, a nezvanično još minimum toliko. Brojke su tu, nema nikakve logike da prodjemo isto ili gore od predhodnih talasa, a konstantno pljuvanje svog naroda i dizanje panike, širenje defetizma samo govori o tim ljudima, ne o epidemiji. Dakle neka je i 40% vakcinisano, 20% prirodno prokuženih to je 60%, sasvim solidno ako uračunamo ljude koji se neće ni zaraziti plus maloletna lica koja koronu prodju kao šmrkavicu. Bitno je da su rizicne grupe 60+ većinom vakcinisane. Kako bude išla zima tako će se ljudi više vakcinisati, ko će sada da se vakciniše kada su odmori, lepo vreme i putovanja.

Ali onda ... onda ... u jednom trenutku nema vise mesta u bolnicama !!!
Onda krece kuknjava: a sto ne lece ove ostale, dole kurona rajh itd.
Jedino objasnjenje je da se vi zalazete da obolele od korone sutnu iz bolnica, da se lece travama i narodnom medecinom.
Ako je to, onda tako kazite ko ljudi, a ne da nas zavlacite.

Pa koliko dugo to nema mesta u bolnicama? I kad je 10 hospitalizovano i kad je 5000 hospitalizovano? Odlučite se imamo li zdravstveni sistem ili nemamo. Da, sada može svako da brine za svoje d.pe, sve lako obolele od korone koje ste vi preplašili da će da umru šutnuti iz bolnica, jer kako je Vama život zaraženog koronom bio bitniji nego život zaraženog bilo kojom drugom bolesti i kako ste šutirali sve kojima je bila potrebna nega mimo korone tako ćemo da napravimo sada. Leče se samo HITNI slučajevi.

Зума, по твом дијаграму је 17% наших грађана било инфицирано короном. Уколико је твоја процена тачна то би значило да је за скоро годину и по присуства изузетно заразног вируса, свега шестина наших грађана оболела. То би значило да су мере које су донесене, насупрот тврдњама да су изузетно лагане, имале значајног ефекта.
Иначе Американци у својим студијама процењују да је 60% случајева ковида у САД остало недетектовано (https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210726152855.htm) што ће рећи да је 25-30% Американаца прележало корону (искрено сам мислио да је и више од тога), те да смо ми успели у значајно већој мери да онемогућимо ширење вируса.
Наравно ја не мислим да смо ми са свим тим мерама и понашањем били толико ефикасни, већ да је твоја процена погрешна и да је број заражених најмање дупло већи од те процене. Заправо мислим да тешко да би икаквим мерама, које је могуће било спровести, успели да да спустимо број заражених на свега 17% након годину и по.
На жалост, такође не мислим да ће ни оваква прокуженост, која је по мом мишљењу за неких 15-20% већа од твоје процене (треба узети у обзир да је и солидан број вакцинисаних такође и прележао корону), неће зауставити нови налет, само се попут Гојета слажем да ће број најтежих случајева бити видно мањи.

Možda ih je 17%... samo što je bar 50% ovih što ih ja poznajem preležalo (1 smrtni slučaj).

Neka bude da su ovi što se manje socijalizuju relevantniji, nemam niśta protiv...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871418#p871418:379s2hx0 je napisao(la):
paradox polje » 13 Aug 2021 09:29 am[/url]":379s2hx0]Зума, по твом дијаграму је 17% наших грађана било инфицирано короном. Уколико је твоја процена тачна то би значило да је за скоро годину и по присуства изузетно заразног вируса, свега шестина наших грађана оболела. То би значило да су мере које су донесене, насупрот тврдњама да су изузетно лагане, имале значајног ефекта.
Иначе Американци у својим студијама процењују да је 60% случајева ковида у САД остало недетектовано (https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210726152855.htm) што ће рећи да је 25-30% Американаца прележало корону (искрено сам мислио да је и више од тога), те да смо ми успели у значајно већој мери да онемогућимо ширење вируса.
Наравно ја не мислим да смо ми са свим тим мерама и понашањем били толико ефикасни, већ да је твоја процена погрешна и да је број заражених најмање дупло већи од те процене. Заправо мислим да тешко да би икаквим мерама, које је могуће било спровести, успели да да спустимо број заражених на свега 17% након годину и по.
На жалост, такође не мислим да ће ни оваква прокуженост, која је по мом мишљењу за неких 15-20% већа од твоје процене (треба узети у обзир да је и солидан број вакцинисаних такође и прележао корону), неће зауставити нови налет, само се попут Гојета слажем да ће број најтежих случајева бити видно мањи.
Nažalost, procena broja onih koji su imuni zbog toga što su "preležali" virus je veoma komplikovana i ja trenutno ne vidim način da se ona poboljša. Naravno da je moguće da si u pravu, ali meni i dalje liči da je moja procena relativno realna. Prvo je pitanje koliko je temeljno i rašireno testiranje. Zatim, pošto se kao zaraženi broje i oni koji nisu pozitivni, ali lekar proceni da imaju odgovarajuće simptome, pitanje koliko njih uopšte ode kod lekara, tj koliko ima "asimptotskih" i onih sa vrlo blagom slikom bolesti koji kod lekara nisu ni otišli.

Zatim treba primetiti da nas ovde interesuje samo onaj deo te dve grupe koji su IMUNI duže vreme kao posledica te svoje asimptotske ili blage bolesti. Sada već sigurno znamo da težina bolesti zavisi od broja udahnutih virusa, a imuna reakcija i kasnija zaštita organizma je utoliko jača ukoliko je osoba bila teže bolesna. Zbog toga se ovde otvara posebno pitanje koliko su asimptotski slučajevi uopšte imuni? I ako jesu, koliko jesu, i koliko dugo? Drugim rečima, da li su oni dobro prošli zato što imaju posebno jak imuni sistem, ili zato što nisu ni udahnuli doboljno virusa da bi i sasvim prosečno imuni organizam sa tako malim brojem imao problema (ili recimo virus sasvim slučajno kod njih nije uspeo da u većem broju uđe baš na ono mesto u organizmu koje mu odgovara). Međutim šta ako takvi kasnije udahnu za mnogo redova veličine više virusa nego taj prvi put, što će sigurno da se desi. Da li će se ONDA razboleti, tj možemo li njih računati kao imune samo zato što je neki test antitela u nekom trenutku otkrio da su imali nešto malo antitela? Dakle da li blagi i neprimetni tok bolesti razvija trajni imunitet na isti način kao i onaj uobičajeni, gde je osoba tokom bolesti ozbiljno hendikepirana, pa je jasno da se organizam protiv virusa bori svim raspoloživim snagama. A onda, kad ozdravi, njegov imuni sistem VEOMA dobro zapamti i ko ga je napao i kako se na kraju, kroz pokušaje i greške, izborio sam njim? Ukratko, koliko je tih asimptotskih slučajeva stvarno imuno, a pogotovo duže vreme?

Tako da se stvar svodi na to da niti znamo koliko takvih ima, niti koliko su stvarno imuni. Ja sam prvo napravio popravku zvaničnog broja pozitivnih jer je bio jasno da u je prva dva talasa broj zaraženih bio mnogo veći, a zatim na tako povećeni broj dodao 40% da pokrije dodatne, stvarno imune među asimptotskim i blagim slučajevima bolesti koji se nisu javili lekaru i nisu bili ubrojani među pozitivne. I to zato što sam u litetaraturi nailazio i na veće i na manje procente, a oni ogromni procenti asimptotskih o kojma se pričalo u početku su ispali zabluda, tačno kao što sam pretpostavljao i pisao u početku teme. Pa, kada se na prosečni procenat koji se spominje doda i mogući uticaj otvorenog pitanja koliko su asimptotski slučajevi kasnije imuni, a skoro sam siguran da bar deo njih nije, onda 40% preko već povećanog broja zvanično pozitivnih deluje kao dobar kompromis.

Inače, procenat stanovništva koji je u nekom trenutku zahvaćen epidemijom je obično bitno manji nego što izgleda, što se vidi po nerazvijenim zemljama gde skoro nema nikakvog suzbijanja virusa. Da je epidemije kod njih zahvatila iole veći deo ukupne populacije, bila bi brzo završena, jer bi skoro svi ubrzo bili ili mrtvi ili imuni, pa novih talasa više skoro ne bi ni bilo (sem manjeg intenziteta zbog novih sojeva). A ipak vidimo da se epidemija velikim intenzitetom nastavlja i nastavlja, i to svuda. Nije tako lako zaraziti celo stanovništvo, čak i za prilično zarazne viruse. To uvek traje par godina. Recimo Španska groznica je trajala tri godine, a u ovoj smo već na godinu i po.

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida”

Otvoreno pismo Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu „Batut“
13/08/2021

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” sa velikom zabrinutošću prati epidemijsku situaciju u Srbiji, ponovo ukazuje na počinjene greške u protivepidemijskoj borbi i na sve tragične posledice nesnalaženja, na prvom mestu nepotrebno izgubljene živote. Svesni sluđenosti našeg društva, nemamo drugi izbor, nego da držimo baklju profesionalizma u ovakvim okolnostima.

Iznova podsećamo na sledeće činjenice:
....
https://ujedinjeni-protiv-kovida.net/20 ... eti-talas/

To neki zaludni panicari, bolje da slusaju experte sa naseg foruma.
I obavezno da prate tabloide.

Vrh