Očigledno je da od broja imunih osoba u Srbiji zavisi kako će izgledati jesen i zima. Ali imamo li mi 50-60% imunih? Vrlo teško. Odavno nisam slao kako stojimo sa vakcinacijom, pa evo trenutne situacije.
Problem je bio što se početkom leta broj vakcinisnih toliko smanjio, da su naše slavne vlasti prosto prestale objavljivanje podataka. Propagandni kontrast sa beskrajnim i svakodnevnim slavljenjem "velikog uspeha našeg rukovodstva" bi bio isuviše veliki, pa su naglo prestali da to uopšte pominju. Tako da nadalje nije ni bilo moguće praćenje šta se tu dešava. Srećom, živimo u Evropi, pa pošto je to podatak koji je i važan i za EU, pre nekog vremena je sajt verovatno silom prilika ponovo oživeo. Pohvalno je što su najzad odvojili broj vakcina datih strancima od onih datim našim građanima, pošto je dosadašnje objavljivanje samo ukupnog zbira prestalo da ima puno smisla. Tako je grafik dobio "stepenicu" nadole. Ja sam izabrao da dalje pratim zbir vakcina datih našim građanima plus broj vakcina datih strancima koji borave u Srbiji, ali bez vakcina datih strancima koji ne borave u Srbiji. To je dakle sada samo lokalno aktivni imunitet. Nažalost i dalje bez oduzimanja gastarbajtera koji su takođe primili vakcinu i ponovo otišli iz zemlje. Tj pravi procenti imunih U ZEMLJI su manji čak i od ovoga (ako ih je recimo bilo 300.000, onda za još 4% manje). Ovo su pravi procenti, dakle ne samo u odnosu na punoletne, kao što vlasti rade iz propagandnih razloga, nego u odnosu na SVE, jer svi prenose virus. Uzevši sve to u obzir, trenutno stanje je ovakvo:
Potpuno vakcinisanih ima samo 36% stanovnika Srbije ("tri nedelje od 2. doze"), a ne "punoletnih", što ne znači ništa. Minus gastarbajteri, koliko god da ih je bilo u procentima. Tačkasta zelena linija daje trenutni ritam vakcinisanja. Kao što vidite, to je samo 1% za tri vremenska podeoka, tj za tri nedelje. Što je 1,45% mesečno ili 3.333 ljudi dnevno (a ne oko 6.000 kao što kažu, jer je to broj datih doza, tj zbir 1. i 2. DOZE, a ne posebnih ljudi).
Ovo ne samo da je jezivo malo, nego je verovatno manje i od tempa prirodnog opadanja imunosti zbog proteklog vremena! Ako je pad recimo 100% linearno za dve godine, to je pad od 4% mesečno, a ovde imamo rast zbog novog vakcinisanja od samo 1,45% mesečno!!! Drugim rečima, čak i sa ovako grubim računom ispada da nam je vakcinisanje tako "uspešno" da nam se imunitet
SMANJUJE umesto da se povećava. Fantazija.
Zbog toga sam napravio novu verziju zbirnog dijagrama gde je ubačen i za nijansu precizniji nelinearan račun efektivne imunosti. Dakle i zbog vakcinisanja, i zbog preležane bolesti, i posle prirodnog opdanja ranije postignute imunosti. Od marta 2020. je prošlo već godinu dana i 5 meseci, pa oni koji su tada postali imuni to sigurno više nisu ni blizu u meri u kojoj su ranije bili. Da ne spominjem njihovu imunost za nove sojeve. Ako bi imunitet u nekoj meri trajao oko godinu dana, onda se to obično izražana kao "poluživot" tj koliko treba da se takav proces smanji na pola originalne vrednosti. Uzmimo da se imunitet smanji na pola za 6 meseci, onda je naš ukupni imunitet trenutno ovakav (za pretpostavku od plus 40% imunih asimptotskih slučajeva od broja bolesnih, tj bolesni puta 1,4 plus potpuno vakcinisani jednako imuni):
Vidimo da bi uz ove pretpostavke imali oko 54% imunih kad bi svi koji su ikada bili imuni i dalje bili imuni u istoj meri. A ako se imunitet smanjuje na pola za 6 meseci, onda je to 34% (otuda ona "jedna trećina imunih u Srbiji" koju sam ranije pominjao kao mogućnost). I ovde se vidi da nam se u tom slučaju imunitet ustvari SMANJUJE od 25. jula. I to BEZ oduzimanja gastrabajtera i smanjenja imunosti zbog Delte.
Tako da smo u sledećoj situaciji. Broj zaraženih naglo raste iako smo još u avgustu, Delta soj je i kod nas postao dominantan, mnogo je PUTA zarazniji od ranijih, možda imamo svega TREĆINU imunih, a i taj broj se SMANJUJE. Nazdravlje.
Nasuprot tome, nadu pruža to što imamo makar i tu trećinu imunih (što je više nego što smo imali ranije), što su stariji više vakcinisani od proseka, pa će prosečni bolesni biti mlađi i samim tim zdraviji.
Pa koja će od dve suprotne tendencije biti jača? To je sad glavno pitanje. Još uvek je nemoguće reći. Ali ono što je već sada jasno je da MI nemamo racionalnih razloga da se opuštamo. Drugi su se bitno više vakcinisali jer nemaju ovoliko samoukih mudraca kao mi, pa MOŽDA mogu. Mi sigurno ne možemo.