Tok epidemije
Glavna karakteristika 6. talasa je bila potpuna dominacija novog virusnog soja, Omikrona, koji je na našu veliku sreću bitno blaži, ali zato i bitno zarazniji.
Razmere prikazivanja krivih na dijagramu optimizovane za prethodni talas, da bi se videli odnosi dostignutih maksimuma u ovom i prethodnom talasu.
Kada se razmere krivih na dijagramu optimizuju za prikazivanje tekućeg talasa, postaje moguće porediti nagibe krivih, tj videti u kojoj je fazi opadanja svaka od njih, i kakav ima odnos sa drugim krivama.
Činjenica da Omikron soj daje blaži tok bolesti je međutim u početku ovog talasa opet bila novi povod za sukobe, sa uobičajenom pričom kako zapadne zemlje "ne znaju šta rade" jer su tada bile previše oprezne i spore u ukidanju mera ograničenja širenja virusa. Još ranije sam u par poruka objasnio vrlo jednostavne razloge za to oklevanje. A to je da veća zaraznost može (ne znači da hoće, nego može) da nadoknadi manju smrtnost. Recimo ovde:
Poenta koju želim da istaknem je da je sasvim svejedno da li je virusni soj blaži ili teži, NEKI BROJ LJUDI će SIGURNO imati težak tok bolesti, trajne posledice ili će umreti. Koliko god da ima takvih, ako broj zaraženih povećate dva puta, umreće dva puta više ljudi. Koliko god da ih ima, biće ih dva puta više ako zbog infektivnijeg soja ima dva puta više zaraženih, ili vrh talasa zaraženih iste visine traje dva puta duže. A četri puta više ako važi i jedno i drugo.
Posle mi je dosadilo da stalno gubim vreme na očigledno, pa sam prosto napisao formulu.
Drugim rečima, i pored manje težina bolesti kod Omikrona, ukupan broj teško pogođenih teorijski ipak može da naraste bilo zbog prevelikog broja zaraženih u nekom kratkom periodu, bilo zbog dugog vremena u kome stalno postoji izvestan nezanemarljiv broj zaraženih. To je dakle proizvod tri broja
[Ukupan broj teško pogođenih u populaciji] = [Prosečna ozbiljnost toka bolesti] x [Broj dnevno zaraženih] x [trajanje visokog nivoa zaraze]
Sada najzad možemo u praksi, na dijagramu, videti da se jednim delom tačno to desilo kod nas. NE na zapadu, gde je procenat vakcinisanih bio mnogo veći (pa je i nivo imuniteta bio veći), nego kod nas, gde nije bilo tolikog nivoa vakcinalne zaštite.
Pogledajte sledeći dijagram. Maksimalni broj zaraženih u 6. talasu je bio drastično veći nego u 5. talasu. A ipak, zato što Omikron JESTE bitno slabiji, ODNOS između broja umrlih i broja zaraženih je sada bitno manji, tj umrlo je znatno manje ljudi nego što bi ih sa takvim nivoom zaražavanja umrlo ranije, pre Omikrona.
To je veoma dobra vest, ali ipak postoji problem. Pošto je Omikrom bitno zarazniji, proizveo je i bitno više zaraženih, pa je i broj mrvih kod nas (i pored manje smrtnosti Omikrona) svejedno opet dostigao skoro potpuno isti maksimum kao u prethodnom talasu, kod Delta soja! (crtkana linija je maksimum) To je ono čega su se plašile zapadne zemlje. Međutim to se zbog veće vakcinacije ipak nije desilo kod njih, ali zato kod nas jeste.
Kad pogledate formulu koju sam poslao ...
[Ukupan broj teško pogođenih u populaciji]
= [Prosečna ozbiljnost toka bolesti]
x [Broj dnevno zaraženih]
x [trajanje visokog nivoa zaraze]
... prvi množilac je u odnosu na prethodni talas manji, drugi je veći, pa je njihov proizvod opet ISTI kao i u prehodnom talasu. Taćno kako sam još ranije objasnio da se može desiti, upravo se tako i desilo.
Ali na našu veliku sreću, tu postoji i treći, poslednji množilac: Trajanje talasa. Za razliku od 5. talasa ovaj tekući se ne produžava u beskonačnost, nego je klasična zvonasta kriva koja je počela da opada bez puno čekanja, kao u prethodnom talasu. To je verovatno posledica već prilično velike prokuženosti, tj znatan broj ljudi ima neki stepen imunosti.
Sve u svemu, za sada izgleda da ćemo uprkos očigledne blagosti Omkrona, zbog male vakcinisanosti i nikakvih mera, mi i u ovom talasu imati značajan broj mrtvih, ali ipak ne toliki koliki je mogao da bude sudeći po dostignutom maksimumu istom kao kod Delta soja.
Kad se sa grafika ukloni prevelika kriva zaraženih koja ometa da se dobro vide ostale, dobija se ovo.
Ako se posmata odnos dostignutih maksimuma u 5. i 6. talasu, maksimalni stepen hospitalizacije i broja dnevnih stavljanja na respirator u 6. talasu je 66% onog u 5. talasu (dve trećine), dok je broj umrlih 96% (maltene isti). Kad se talas završi znaćemo i nešto realnije odnose ukupnih brojeva tokom čitavog talasa (odnos površina ispod ovih krivih), a ne samo dostignutih maksimuma.