Razlika u prosečnim starostima stanovnika velike većine država razvijenog dela sveta nije veća od dve ili tri godine. To nije dovoljno da napravi ovako veliku razliku u poziciji na rang listi smrtnosti od korone unutar te grupe zemalja. Taj faktor je bitan samo tamo gde zaista ima baš puno dece ili starije osobe umiru bitno ranije, bilo zbog lošeg zdravstva, siromaštva ili verskih razloga.
I nije mi jasno čemu ovo imputiranje o ljubavi prema Kini? Kako si došao do toga i kad sam ja to rekao ili čak nagovestio? Kina je najgora diktatura i jedna od najvećih opasnosti po svet jer njene metode polako preuzimaju i drugi. Recimo Rusija je upravo na tom putu, a i naša policija je baš od Kine kupila tehnlogiju za masovno nadgledanje i kontrolu stanovništva. Kamere svuda, uz softver za prepoznavanje lica, tako da ako žele mogu da znaju svaki korak svih političkih protivnika, pa čak i onih koji bi to tek mogli postati. Takođe, ja ustvari mislim da je upravo odbrana ličnih i kolektivnih sloboda jedan od najvažnijih zadataka koje svi imamo.
Međutim, takođe mislim da i vi doprinosite ugožavanju tih sloboda jer sve aktiviste koji pričaju o njihovoj važnosti svojim stavovima tokom epidemije implicitno predstavljate kao neke čudake koji su više nego skloni nekritičkom prihvatanju najneobičnijih ideja i očigledno netačnih tvrdnji, traženju zavera na svakom mogućem mestu i uopšte borce protiv nauke i znanja. A upravo TO ruši kredibilitet čitavog pokreta protiv ovog polaganog skretanja u ekstremnu političku desnicu koju nužno vodi u totalitarizam (da, naravno, tamo vodi i ekstremna levica, ali ona trenutno nema veliku političku moć pa nije aktuelna opasnost, zbog čeka je neracionalno sada na nju gubiti vreme. Takođe, Američke demokrate nisu levica nego samo druga verzija ekstremne desnice). Jer ko će onda verovati kad ista ekipa kasnije počne da priča da je sloboda svih nas postala zaista kritično ugrožena? Mediji pod kontrolom vlasti će jednostavno reći:
"Pa to su oni isti iz vremena korone, a znate šta su sve tada pričali i kakav je bio konačni efekat njihovih priča po procenat vakcinisanih i opšti odnos ljudi prema zaštiti".
I dobar deo naroda tada može jednostavno otpisati ceo pokret za čuvanje ličnih i političkih sloboda kao nebitno fantaziranje neke marginalne grupe, ili kao klasične ljubitelje teorija zavera koji su sada ponovo smislili još jednu od njih u već beskonačnom nizu, iako će tada ti ljudi biti sasvim u pravu - jer mi zaista idemo ka sve većoj totalitarnoj kontroli. Ali to što vi radite nije način da se protiv toga borimo.
To je dakle ozbiljna opasnost. Kredibilitet se ne postiže tako što se sada u većini zemalja već sasvim umerene i skromne mere zaštite predstavljaju kao apokaliptički izraz "korona fašizma", ili što se svi lekari i sve vlasti na svetu opisuju samo kao impotentna ispostava farmaceutskih kompanija. Pričam naravno o onome što se dešavalo do sada. Kod Omikrona je situacija bitno drugačija, pa i ja verujem da će vrlo uskoro, posle malo pouzdanijih rezultata ispitivanja, biti moguće ukinuti i one preostale mere.