Još jedan osvrt na još jedan aspekt ekonomske krize izazvane Kovid fašizmom.
Lično popijem možda 5 alkoholnih pića godišnje (ja sam tip koji voli da uživa u hrani, nažalost) ali razumem ove ljude i razumem štetu koju sve ovo donosi:
Kraft pivo prodaju po sniženoj ceni, samo da se ne bi bacilo
Zanatske pivare u Srbiji sigurno se mogu ubrojati u sektore privrede koji su među najpogođenijima pandemijom koronavirusa
O posledicama jasno govori to što veoma malo njih posluje punim kapacitetom u poslednje dve godine, otkako je počela pandemija.
Prema rečima predsednika Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije Dejana Smiljanića aktivno radi svega nekoliko kraft (craft) pivara, i to na nivou koji je ispod isplativosti.
"Situacija sa zanatskim pivarama je vrlo napeta. Ima nekoliko njih koje i dalje rade, s tim što je upitno koliko im je posao isplativ, jer vidim da su im cene drastično niže. Oni su ušli u malo veću širinu, ali je to samo zato da se pivo ne bi pokvarilo. Mi smo kuvali više tokom 2021. nego u 2020. godini, pa će se kroz brojke verovatno videti neki rast u procentima, ali to je samo 10 odsto onoga što smo kuvali 2019. godine. Dakle, nismo ni blizu isplativosti“, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Smiljanić.
Kako ističe, situacija nije ništa bolja ni u okruženju, što je imao prilike da vidi kada je nedavno boravio u Mađarskoj.
"Pivo mađarskih kraft pivara možete da kupite za 80 centi po flašici, što je cena koja nikada pre nije bila tako niska. Maltene je jeftinije nego industrijsko pivo. Pivara koja je radila 10 kuvanja dnevno, sada kuva samo jednom nedeljno, i to je možda najbolji pokazatelj koliko je smanjena proizvodnja“, ocenjuje naš sagovornik.
Oko pola godine rad na nuli
Pavle Ilić iz pivare Salto, koja je nedavno dobila i priznanje za najbolje pivo na svetu, kaže da od marta 2020. godine do danas kraft pivare nisu proizvodile svojim maksimalnim kapacitetima, u kojima su radile pre pandemije koronavirusa.
"Možda smo tokom nekoliko meseci od marta 2020. dostigli nivo koji smo imali pre pandemije, ali sve osim toga bilo je oko 15 do 20 odsto prethodne redovne prodaje. Recimo da smo sedam do osam meseci radili na potpunoj nuli – samo smo plaćali plate uz pomoć države (minimalce), a ostalo je bilo na teret firme. Sve u svemu, situacija je u celom ovom periodu bila jako loša“, objašnjava Ilić za Biznis.rs.
Do sada se, prema njegovim rečima, najveći rast desio tokom letnjih meseci, kada na poslovanje nisu uticale Covid propusnice, jer su ljudi uglavnom sedeli u baštama.
"Trenutna situacija sa kovid propusnicama značajno je uticala na poslovanje zanatskih pivara zato što se dosta mladih ljudi ne opredeljuje za vakcinaciju i onda imamo situaciju da se društvo u kojem se nalaze i vakcinisani i nevakcinisani ipak opredeljuje da ne sedi u ugostiteljskim objektima posle 20 ili 22 sata, u skladu sa merama“, uočio je sagovornik portala.
Još jedan od naših sagovornika, koji ima iskustvo u vođenju sopstvene pivare, potvrdio je da korona kriza drastično utiče na njihovo poslovanje, pošto je glavni kanal prodaje HoReCa sektor (hotel/restoran/caffe), koji je od početka pandemije gotovo konstantno pod nekim specijalnim režimom rada – da li uz vremensko ograničenje, totalne zabrane rada ili sa kovid sertifikatima.
"Kad god se uvedu neke mere prodaja zanatskog piva padne za 50 do 70 odsto. Prvi talas smo svi nekako pregurali, organizovale su se kućne dostave i slično, u čemu je neko imao više, a neko manje uspeha. To je trajalo prva tri meseca, kada je država stopirala dažbine, i to smo izdržali relativno lagano. Došlo je leto i stvarno se radilo punim tempom. Od novembra 2020. godine do aprila/maja 2021. godine je sve stalo i to je ubedljivo najteži period“, istakao je naš sagovornik i dodao da je podrška države tada bila simbolična ili je potpuno izostala.
Nakon tog perioda, negde od 1. maja, sve se otvorilo i tržište je bukvalno eksplodiralo – nije moglo da se napravi dovoljno piva kolika je bila potražnja. Ušlo se u neke nove investicije, ali mislim da su svi bili oprezni, jer se čekalo šta će doneti jesen. Sa uvođenjem novih mera opet ide oštar pad, ali se vremenom tržište malo podiglo, pa se sada ipak lakše gura nego prošle godine. Veći problem je što su se dugovanja drastično povećala i to će biti veliko opterećenje za dalji rad“, ocenio je predstavnik jedne zanatske pivare.
Leti vrhunac poslovanja
I Pavle Ilić iz pivare Salto kaže da se u letnjim mesecima osetilo poboljšanje u poslovanju, a leto je period kada mogu da procene i koliko su kao pivara ‘porasli’ na tržištu, pošto se dosta novih mesta odlučuje za kraft piva.
"Širimo poslovanje u dosta kafića, međutim, nijedan od njih ne radi punim kapacitetom, tako da uopšte ne vidimo trenutnu prodaju i potražnju na tržištu, osim u letnjim mesecima. Tako smo letos videli da smo porasli i mislim da će kategorija kraft piva i dalje rasti, odnosno da će potražnja za zanatskim pivima da raste vremenom, samo da se stvari vrate u normalu kada je reč o korona krizi“, ističe naš sagovornik.
Dejan Smiljanić iz Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije smatra da se stvari u 2021. godini nisu drastično promenile – oni koji su radili sada samo malo bolje posluju, a oni koji nisu – ni sada nisu počeli da rade.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/kr ... lo-2084442