[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914615#p914615:itl36c35 je napisao(la):Zuma » Sre Jan 05, 2022 6:57 pm[/url]":itl36c35]Nisam mislio konkretno na tebe, nego na situaciju u koju korona stavlja svakog pojedinca. Ako takvu situaciju čovek nema u kući, ima na poslu, ili kod rođaka, ili čak u odnosu na bilo koju nepoznatu osobu sa kojim dolazi u kontakt i koju može ugroziti. Ako se neki od naših kontakata slažu sa onim što smo mi izabrali, onda je to u redu što se NJIH tiče, ali verovatno ima i drugih koji se ne bi složili sa našim izborima. Želim da kažam da moramo misliti jedni na druge uz prepostavku da se sigurno mnogi ne slažu sa onim što mi mislimo da je ispravno, a jeftini i svuda raspoloživi testovi pomažu u tome da se drugima što manje nameću posledice naših epidemioloških izbora, ma koliko mi sami mislili da su oni ispravni.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914601#p914601:itl36c35 je napisao(la):Bender Rodriguez » 05 Jan 2022 05:22 pm[/url]":itl36c35]@Zuma brate, jel primecujes ti da se tvoji postovi zadnje dve godine svode na "zamisli" i "sta ako".
Brale, ja imam u svojoj najuzoj porodici tri osobe koje su starije od 70. Samo jedna je zentaros, jer je hipohondar, bila jos pre izbijanja Korone. Druge dve su prerasle panicenje od Korone jos aprila 2020. I uveliko zive svoje zivote, ne zentaju se od grljenja, od guzvi, od ovog soja, onog talasa... I naravno da im na pamet ne pada da se testiraju niti da od drugih zahtevaju to cim se neko zakaslje.
Prosto, zive zivot i kapiraju da smo sada svi po gradovima vec uveliko izlozeni virusu i da je pokazao sta je imao, i da je vreme sada da se vratimo normalnom zivotu.
Tako da pusti me tih prica o dedama, babama... Imam ih troje u porodici i jedno bi se samo donekle slozilo s tobom i tvojim stavovima, a drugo dvoje nimalo.
"Zamisli" i "šta ako" je prosto način izražavanja koji olakšava opisivanje opštih principa tako što se oni objasne kroz konkretan primer. Tako je tekst kraći i lakše je videti poentu. Posle je to lako generalizovati.
Čekaj, rešenje je da svako svakog izbegava, da se ljudi ne druže i nemaju kontakte kako se ne bi zarazili? Ili da kome ne odgovaraju odluke pojedinaca da izbegava te pojedince tipa da ne izadje više nikad napolje iz kuće jer ga niko ne primorava? Zar posle dve godine, posle vakcina i preležavanja, svih saznanja i dalje trebamo živeti u strahu šta ako? Mislim ok ali ja ne moram, ako se neko ne slaže sa mojoj odlukom ne mora ni da ima kontakt sa mnom. Šta ako meni smeta što ti koristiš struju i tako zagadjuješ vazduh, ložiš ugalj... i ne slažem se sa tvojom odlukom da struja treba biti dostupna svima? Što je tvoja sloboda jača od moje? Šta ako meni smeta to što ti voziš pa potencijalno ugrožavaš svakog ko je pešak, a i vozač? Ajde manimo se tih "šta ako" scenarija. Nemaju apsolutno nikakvog smisla u ovom trenutku, taj voz je odavno prošao. Nisam ni za negiranje bilo kakve bolesti ili nepoštovanje pojedinih mera ali paranoja i život u strahu nikome neće pomoći, postoje i druge bolesti i problemi.
Iskreno ne vidim poentu privatnih testova sem ostvarivanja profita, ako imaš simptome šta će ti test, ako si zaražen sedi kući šta god da je, svakako test nije pouzdan. Ako ti treba test svaki put pred neko okupljanje tipa posao i slično bez da imaš simptome tu je već neki drugi problem. Jedino mi ima smisla ko ne želi da čeka pa radi test i ako je pozitivan da se konsultuje sa lekarom oko terapije ali opet nema opravdanje za posao, a u drugom slučaju bi dolazilo do zloupotreba.
MOGU, ne znači da HOĆE. Takođe, to se ne dešava često
Ovo je glavno i može se primeniti na sva paničenja i paranoju do sada