Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=895915#p895915:1rz3u9l3 je napisao(la):
GOJE » 03 Nov 2021 07:59 pm[/url]":1rz3u9l3]Pa eto, po tim podacima procenti iznose 46, 44 i 14, prema ukupno datim vakcinama, ili 43, 41, 14 udela naših državljana. Kod tebe je 42, 40 i 10!?!
Znači na tu razliku misliš. Da, to je takođe posledica činjenice da je nama sam procenat vakcinisanih značajan samo kao broj "imunizovanih", dakle onih koji su "imuniji" na virus od nevakcinisanih, dok nam sam broj datih doza ne znači ništa. Međutim pošto imunitetu treba vremena da se posle vakcinisanja razvije, računa se da je čovek zaštićen tek neke tri nedelje posle vakcinisanja. Pa kad se kaže da negde ima "toliko i toliko" vakcinisanih, ustvari se misli na zaštićene, tj one kojima je već prošlo bar tri nedelje od vakcinisanja, budući da je onima drugima još uvek uglavnom isto kao i da nisu primili vakcinu (u prvoj aproksimaciji, tj ako zanemarimo postepeno povećanje broj antitela po nepoznatoj zakonitosti rasta njihovog broja). Zbog toga procenat "vakcinisanih" (= zaštićenih) računam kao ukupan broj onih koji su bili vakcinisani do tri nedelje pre današnjeg dana, podeljen na broj stanovnika. Pošto je tada bilo manje "datih doza" nego danas, onda je konačni broj "vakcinisanih" manji baš za tih jedan ili dva procenta.

Da bih upozorio na tu razliku, u zaglavlju grafika nisam napisao prosto "Procenat vakcinisanih", nego opširno i eksplicitno: "Tri nedelje od 1. doze", "Tri nedelje od 2. doze", "Tri nedelje od 3. doze". Dakle, "ovoliki je u Srbiji procenat osoba kojima su prošle bar tri nedelje od kako su primile dozu vakcine". Samo to daje stvarni procenat onih koji su DANAS IMUNI zbog vakcinisanja. Previše nas varaju pa pokušavam da budem što je moguće tačniji.

0d2316f866826645fcc2c2778c281b8d.gif

Nema potrebe za dodavanjem te tri nedelje. To što je nivo antitela najviši u tom trenutku, ne znači da pre toga ljudi nisu imunizovani - naročito trećedozaši. Osim toga, kad pratiš tempo imunizacije, dobijaš sliku koja kasni tri nedelje - npr. komentar o prelomnoj tački 28.10.

Mene mnogo više brinu lažne potvrde, jer znam šta se sve radi i koliko se ljudi hvali time. Eno Rusi kažu da 80% težih hospitalizacija među vakcinisanom populacijom su lažnjaci. Lično, mislim da je brojka paušalna i preterana, ali verujem da se kod njih radi o milionima takvih slučajeva, a kod nas o barem stotini hiljada,

Kod nas dosta prolazi za džabaka, ali prvi slučajevi su "išli" i do 200EUR. Potvrde uopšte nisu lažne, i to je najveći problem, jer se računaju u zvaničnu vakcinalnu statistiku (ali sadržaj bočice nije otišao u meso, no u etar). A, ako neko napravi potvrdu, koja nije izašla iz sistema, to je onda druga vrsta problema.

Иначе, Хрвати су нас стигли са бројем случајева (незванично 6.310 у последња 24 сата), а и у Словенији, где без ковид потврде не може да се сипа гориво на пумпи, бројке су пропорционално броју становника знатно лошије него у Србији, са огромних 3.500 случајева дневно.

Надам се да ће престати приче како смо "најгори" на свету, као и ишчуђавања због цикличног карактера епидемијских таласа, а још више да ће спласнути очекивања како се заражавање може сузбити некаквим "мерама" - не може, живимо с вирусом, нема друге.

Ta "mera" o covid propusnicama za pumpe je ukinuta maltene posto je i doneta. Ali volimo dramu. Valjalo bi videti koje su to tamo mere na snazi osim kovid propusnica za sve i svasta pogotovo pri takodje slabom procentu vakcinacije ~53% uz jednaku nesposobnost njihove vlade u rukovodjenju epidemijom i uz sve masovne proteste proteklih meseci - narocito posto su isto proglasili "pobedu" nad koronom u jednom momentu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=896026#p896026:2h3v349p je napisao(la):
Пантограф » Čet Nov 04, 2021 9:36 am[/url]":2h3v349p]Иначе, Хрвати су нас стигли са бројем случајева (незванично 6.310 у последња 24 сата), а и у Словенији, где без ковид потврде не може да се сипа гориво на пумпи, бројке су пропорционално броју становника знатно лошије него у Србији, са огромних 3.500 случајева дневно.

Надам се да ће престати приче како смо "најгори" на свету, као и ишчуђавања због цикличног карактера епидемијских таласа, а још више да ће спласнути очекивања како се заражавање може сузбити некаквим "мерама" - не може, живимо с вирусом, нема друге.

Mi vec par meseci imamo preko 700 obolelih, kod nas je taj talas stigao pre svih jer smo primali indijske karantin turiste.
U pomenutim zemljama novi talas je tek stigao.

Naravno da smo najgori na svetu.

Код нас ће пре да стане него у тим земљама - а онда ће нови талас да крене пре него у њима, па ће и он пре да се заврши. Па онда нови...

У Словенији су на снази ковид пропуснице, а колико до пре 7 дана се могло прочитати од домаћих "аутора" како су Словенци за разлику од "Балканаца" дисциплиновни, сви носе маску и сл.

Булшит. Подвучено жутим (стара реклама за "Леснину", ко се сећа).

Болно је очигледно да су Швеђани били у праву да ће овај вирус прострујати кроз све популације земаља пре или касније тако да је упоређивање броја заражених на дневном нивоу одавно изгубило икакав смисао

data.png

Овде опет имамо ефекат да одјекне вест о томе када је Србија најгора али се не преносе вести када су друге земљи много горе па већина људи има лажну представу о некој негативној изузетности Србије

Једино је важно имати мере за обарање криве када је здравствени систем угрожен тешким случајевима, све остало је сулудо. А то су, ако се сећате, искусни епидемиолози инсистирали и на почетку, цела поента "закривљења криве" још од пролећа 2020. о којој су говорили није служила да прекине епидемију већ да спљошти врхове таласа.

То што су лудаци кренули да верују како се епидемија може трајно зауставити локдаунима и сл. је прича за себе

Jako je bitno da ne ispadnemo najgori, ali top 5 je skroz ok.
Nadajmo se da ce nas sto vise zemalja istocne evrope preteci po zarazavanju, makar kosacicom jos vise obradjivali brojeve. A dogodine se zgrazavali opet na RZS-ove brojke o broju umrlih.

Besmisleno je tvrditi da ce virus proci kroz stanovnistvo. Pojavljuju se neprekidno novi sojevi, nalik virusu gripa. I kao sto se grip pojavljuje u talasima, tako ce i korona. Mucicemo se godinama dok ta bolest (ako ikad) ne postane opasna koliko i grip.

Jesmo brate, najgori smo :)

Kod nas dosta prolazi za džabaka, ali prvi slučajevi su "išli" i do 200EUR. Potvrde uopšte nisu lažne, i to je najveći problem, jer se računaju u zvaničnu vakcinalnu statistiku (ali sadržaj bočice nije otišao u meso, no u etar). A, ako neko napravi potvrdu, koja nije izašla iz sistema, to je onda druga vrsta problema.

Iskreno nisam čuo da neko pravi za badava. Čuo sam da se cena kreće od 200e do 700e za fajzer bez odlaska na mesto vakcinisanja. Znam i da su neki savljali PCR test qr code na zeleni sertifikat i td... Ali baš da je neko dobio badava nisam čuo.

Mein Gott! Ist das moeglich?!

German COVID-19 cases hit daily record as health ministers meet

November 4, 2021, 9:33 AM CET
Reuters

U Sloveniji stoji PCT uslov za kafane, ali to nitko ne traži zapravo.

U hrvatskoj se tri dana nije testiralo pa je sad broj kumulativan

A ovih 6-7 k u Srbiji koji je kao vrh krive već danima je na firizirano sto posto

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=895972#p895972:oramqsuu je napisao(la):
Zuma » 03 Nov 2021 21:42[/url]":oramqsuu]Da bih upozorio na tu razliku, u zaglavlju grafika nisam napisao prosto "Procenat vakcinisanih", nego opširno i eksplicitno: "Tri nedelje od 1. doze", "Tri nedelje od 2. doze", "Tri nedelje od 3. doze". Dakle, "ovoliki je u Srbiji procenat osoba kojima su prošle bar tri nedelje od kako su primile dozu vakcine". Samo to daje stvarni procenat onih koji su DANAS IMUNI zbog vakcinisanja. Previše nas varaju pa pokušavam da budem što je moguće tačniji.
Šta nama znači to što ti pokušavaš da budeš što precizniji kada si ranije rekao da ne treba da slušamo političare, a upravo se ti političari zalažu za vakcinaciju kao jedino rešenje. Od kad je to postalo bolje biti antivakser?

Drugo, kako nam ti grafici o broju vakcinisanih uopšte pomažu, ili ono što priča i radi Kon, kada mi i sa max merama i policijskim časom, naravno bez vakcine, kao i sa max relaksiranim merama i dostupnom vakcinom, imamo kolaps zdravstvenog sistema, a pri tom se nismo za više od pedlja mrdnuli sa dostignutim brojem vakcinisanih?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=896052#p896052:2p3y3z2u je napisao(la):
Пантограф » Čet Nov 04, 2021 11:49 am[/url]":2p3y3z2u]Mein Gott! Ist das moeglich?!

German COVID-19 cases hit daily record as health ministers meet

November 4, 2021, 9:33 AM CET
Reuters

Ja ja, es ist moglisch.

Kačio sam već slike iz Austrije ali su opet "nekim nepoznatim razlogom" izbrisane :)

"Струка" код сусједа (виспрен коментар са Индекса):
Markotić 5.5.2020.:
“Možemo dobiti kandidat za cjepivo koje bi bilo pušteno i strogo bi se pratilo. Učinkovito cjepivo ili lijek bez tri godine ne možemo dobiti”, bila je rezolutna na presici stožera 5. svibnja ove godine.

“Bez te tri godine realno ne možemo biti sigurni da je to nešto jako dobro i jako sigurno. Mora se ispitati na velikom broju ljudi, analizirati ili vidjeti je li to to”

Marija Bubaš, 9.2.2021.:
‘Sva cjepiva u Hrvatskoj 100 posto štite od umiranja. Cijepite se onom vakcinom koja vam prva dođe pod ruku‘

Krunoslav Capak 24.9.2021.:
"Važna je činjenica da u ovome tjednu nismo imali porasta novooboljelih. Mislim da bi to mogla biti faza ravne crte. Prvo je uzlazna krivulje, pa faza ravne crte, a nakon toga se krivulja prelomi i broj oboljelih počinje padati. Nadamo se da nam broj oboljelih više neće rasti i da će tek od listopada broj oboljelih početi padati."

Ivana Pavić Šimetin,15.9.2021.:
"Teško možemo reći da je baš sad ovo vrhunac (četvrtog vala), zato što imamo jaku uzlaznu krivulju. To je nekakvih 75 posto porast u odnosu na ona dva tjedna prije toga. Možemo se nadati da će vrlo brzo doći vrhunac i da će onda brzo krenuti nizbrdo", komentirala je te dodala da vrhunac očekuje kroz nekoliko tjedana.

Očekuje se ipak manji broj zaraženih nego u prethodnom valu. "Manji broj bi mogao proizaći jer je više od 50 posto odrasle populacije cijepljeno"

Zašto ne vjerujete struci ljudi??tko vam ispire mozak??
Штетнији од атомске бомбе која би пала на Велику Горицу.
Или што реко др Ђапе Коњ прошле године пред изборе: "Вирус је ослабио".
Сад жељно ишчекујем какве ће мере да предложи, јер је сигурно у њима спас.

Jel realno da se drkon poziva na antisemitizam hahahahahahaa.

Koliko nisko covek moze da padne.

Svakako da je uzasno sto mu se pisu grafiti ispred zgrade, u fazonu, znamo gde zivis... Ipak ne zivi sam tu.

No, kakve to veze ima sa tim sto je Jevrejin xD

"Da nisu umešali antisemitizam bilo bi mi lakše, čak i da me pretuku negde bilo bi mi lakše", rekao je Kon.

:lol:

Kakva Vucicevska retorika :lol:

Odjavljujem se sa teme :mrgreen:

Treba li sada da se radujemo novim talasima delta soja u Irskoj, Nemackoj, Holandiji, Sloveniji ili da razmislimo zasto smo ga mi imali jos od avgusta.
Da se setimo, kao zlatne ribice, da su kod nas boravili Indijski karantin turisti, a delta soj je u Indiji vec divljao.
Njih su sistematski dovodili ovamo hotelijeri u zblagoslov Vesica i Vucica.

E, zato smo najgori na svetu. Jer nas vlast i kapitalisti kao stoku zrtvuju za svoju zaradu.

Ако вакцина обара ризик од смрти и дугорочних здравствених последица на ниво (или испод) обичног грипа онда за смрт нису криви "капиталисти" нити "власт" већ људи који избару да се коцкају својим животима. И тачка.

Та реторика је имала смисла када вакцине нису постојале а постоје већ скоро годину дана и свима су на располагању. Ја, а вала и већина грађана у земљи која треба да буде демократска република, не желимо да на неодређен рок живимо као звери у кавезу у покушају да спречимо продор вируса и његових сојева који се не може зауставити. Није ме брига што су код нас преседали Индијци на аеродрому ни што смо због тога можда месец,два раније започели талас који сад тек креће да бесни на Западу.

Видели смо исто у земљама попут Чешке где су они били златни што су држали ниво прокужавања на екстремно ниском нивоу и онда кад је вирус ипак пробио нису могли да се саставе јер су сви били рањиви. И то је било пре вакцина када је имало смисла покушавати да се задржи прокужавање на ниском нивоу. Сада нема.

Имунизација мора да се деси било вакцинама било заражавањем да би се ризик од масивне смрти у популацији смањио, они који неће вакцинама су изабрали свој метод и сами су криви за његове последице. Не ја, не друштво, не капиталисти, не држава, не Вучић, не опозиција, не комшије, не Кинези него они сами.

To bi bilo tačno kad bi pošli od toga da je narod nepopravljivo glup, pa, pošto smo "mi" sve uradili da ga prosvetlimo u vezi koristi od vakcinacije, sada više nema izbora nego ga treba "pustiti niz vodu", pa kako ko prođe sa virusom, sam je kriv. Ali to nije tačno, nije narod glup, i o tome sam više puta pisao, pošto način na koji se društvo većinski ponaša zavisi od kvaliteta obrazovanja i kvaliteta sadržaja u medijima, a za to su zaduženi drugi. Tom filozofijom bi se moglo reći da su crnci u Americi i cigani kod nas sami krivi što se njihov socijalni položaj stalno repodukuje. Da li to znači da su "glupi" što nikako ne uspevaju da se izvuku? Naravno da ne, nego na ponašanje U PROSEKU utiče domniantna kultura i klima u nekoj grupi ili u čitavom društvu, a NE lični napori, a tu klimu ne stvaraju oni. Dakle, lični napori JESU korisni za pojednice, ali NISU za kolektiv jer njegov uspeh diktira "sistem društveno-političkih odnosa", obrnuto je samo providna kapitalistička propaganda koja teži da glorifikuje tobožnji unverzalni značaj i beskonačni domet "pojedičnih napora na slobodnom tržištu roba i ideja", samo da bi neutralisala organizovanu političku borbu koja jedina taj sistem može izmeniti. Dakle NE pojedinac, nego organizovane grupe, kolektiv. I NE samo lični napori samo za lično informisanje, nego kvalitetan sadržaj masovnih medija. Iz istog razloga ta podela važi i ovde. Nije ni narod kriv što je u moru protivrečnih informacija koje su širili ljubitelji teorija zavera i kontra propaganda iz zvaničnih izvora postao zbunjen, pa reaguje opreznošću. Naravno, "opreznošću" kako je masa uvek vidi, što je po defaultu konzervativni pristup: "Ne radi ništa novo i ništa različito bez veoma dobrih argumenata za promenu rutine". Pa je ogromna razlika u tome da li će se svi prokužiti sa vakcinama ili bez vakcina. Posledice uopšte ne bi bile čak ni slične. A ko može da kaže da je kod nas već probano sve što se u domenu obaveštavanja moglo probati, pa sad možemo mirne savesti reći:

"Uradili smo sve što smo mogli! Od SADA, svako za sebe, pa kome šta bude, SAMI STE KRIVI."

Inače, ova tema prosto plače za političkom analizom da bi se jasnije sagledala prava suština i posledice glavnih ideja o načinu prevazilaženja epidemije, ali i ovako imamo problema sa komunikacijom, pa ništa od toga.

Da pogadjam. Tramp? :D

Inače Ja sam sada zbunjen, te političari nisu krivi, te političari jesu krivi, te narod nije glup, te je glup svako ko razmišlja drugačije, te nije kriv pojedinac, te pojedinci su krivi... I posle odakle dezinformisanje, širenje teorija zavere i ostalog čak i od onih ljudi koji ne veruju u iste i koji za sebe kažu da nikada ne greše i nikada ne menjaju mišljenje te su uvek u pravu, a opet svaki put "novo saznanje".

Zanimljivo :)

Zbunjen si zato što očekuješ univerzalne istine u kojima jedno "da" ili "ne" važi za sve unutar čitave jedne kategorije pojava. Tako uprošćeni svet postoji samo u mašti, a ne u stvarnosti. Nešto je istina, a nešto, često naoko slično, nije istina. Mora da se ide od slučaja do slučaja i svaki put procenjuje ispočetka. Naprimer establišment nas uglavnom laže. Ali NE u vezi glavnih ideja ove epidemije i vakcina, jer je to istina. Itd, itd. Nije to komplikovano razumeti. Zašto bi sve slično bilo isto?

Što se tiče tobožnje "promene stavova", to što vi vidite kao promena stavova obično ne postoji. Nego ste od početka generalizovali i drastično uprostili nečiji daleko iznijansirani stav pošto ste ga tek delimično razumeli. Normalno je da vam onda izgleda kao da je odjednom rečeno nešto sasvim drugo, ali to nije tačno.

Vrh