Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Не могу да замислим, јер, изгубиће се избори. Провинцијални Униденти који су против потапања "Грачанице" иако црква није против и против вакцина иако су гојазни и са коморбитетима, гласају. И према њима се кроје "мере".

@Pantograf,

Uklizao si u moj odgovor tragaču. No, mislim da nikako nismo smeli da dopustimo ovako nekontrolisano širenje, niti da sada gledamo skrštenih ruku, nastavak takve politike. Cena je previsoka.

Не видим шта може да се постигне. Осим да се поплаше због броја заражених, па да крене вакцинација брже. Али док стекну имунитет...

To se neće desiti. Imali smo najjači mogući stimulans u vidu rekordnog oboljevanja na sve strane, i to je rezultiralo vakcinisanjem manje od 2% populacije. Bez ciljane kampanje odozgo za cepljenje unidenata (genijalno), ostaćemo zaglavljeni. Ej, *Kosovo nas je prestiglo.

Е, онда ће у Мионици да буде... Ваљевска болница. Она.

И ту нема помоћи.

GOJE da li postoje indicije da je u najvećim gradovima tendencija opadanja broja novih slučajeva? Ovih dana su rekordno velike gužve ispred kovid ambulanti ovde u BG. Inače koliko vidim stopa zaražavanja među testiranima ne raste i to uliva nadu.

Prošle godine sam napravio vizuelni prikaz svih kontradiktornih i samo-potirajućih izjava i nastupa Šiznog štaba i Vlade glede Kovida.
Ali samo za period od par meseci. Od onoga ''smešan virus ehehehe hihihi'' preko ''neće moći groblja da nas prime'' pa zatim u ''pobedili smo Koronu'' u ''bliži nam se italijanski scenario''. Tu se video sav besmisao Šiznog štaba i količina kontradiktornih gluposti koje su 20 ljudi u stanju da izjave samo u periodu od 3 meseca.

Treba lepo jednom da uzmem pa da napravim isti prikaz ili video za svih ovih godinu dana, sa sve ćutanjima pred izbore, derbije, skupove, pa prdenjima posle njih i da se lepo vidi koliko sve to ide iz jednog ekstrema u drugi i koliko je tu licemerja, laganja i lupetanja.

E tada ko ne bude definitivno shvatio zašto niko više ne veruje Šiznom štabu i merama, neće nikad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890840#p890840:2k5yxfmo je napisao(la):
tragac » 18 Oct 2021 03:40 pm[/url]":2k5yxfmo]GOJE da li postoje indicije da je u najvećim gradovima tendencija opadanja broja novih slučajeva? Ovih dana su rekordno velike gužve ispred kovid ambulanti ovde u BG. Inače koliko vidim stopa zaražavanja među testiranima ne raste i to uliva nadu.
Trendovi su haotični. Lome se. Okačiću regionalni presek za par dana. Definitivno, ne postoje dugoročni trendovi većeg opadanja, ali ni većeg rasta.

Надам се да ћемо ускоро тренутна колебања назвати последњим трзајима звери пре него постане домаћа животиња.

Не знам чему се надате са 42,5% вакцинисаног становништва који не расте. Остаћемо гето, док се цео свет полако враћа у нормалу.

Evo, i ja sam zaglavio kovid. Iako sam vakcinisan u potpunosti (Sinofarm). Nisam stigao da se vakcinisem treci put.
Cak sam i u avgustu proveravao antitela i sve je bilo u redu. Da li su antitela nestala od avgusta ili ona ne pomazu mnogo, ostace misterija.

Ali ako sam ja dobio, koji izbegavam ljude, koji nosi masku u prodavnici i ne ide na splavoce, onda je to strasno, za one normalne ljude koji nisu u takvoj izolaciji. Bez ikakvih mera, izgleda da se virus siri eksponencijalno kroz populaciju, sto valjda i jeste cilj, da bi se postigla prokuzenost pre izbora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890808#p890808:35rwri8u je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 2:52 pm[/url]":35rwri8u]A ja sažaljevam nesrećnike koji posle godinu i po dana ne mogu da shvate da, kako nema društva bez bolnica, tako nema ni bolnica bez ekonomije.
A ne brini se ti za moj pristup, te moralne i intelektualne logoreje drži nekome ko se ne pridržava mera. Mene vakcinisanog i s makom ostavi više na miru. A zatvaranja i disciplinu vežbaj u igricama ili nad prijateljima.

Imaš igricu Prison Architect. Ko stvorena za vas što biste da zatvarate. Pogotovu što volite da se frljate tim terminom ''lockdown'' (looookdaaauuun jeeeeea) koji je nametnut svetu tokom Kovid fašizma kao nešto normalno, a zapravo je zatvorski termin koji je označavao prisilno zatvaranje zatvorenika - kriminalaca u zatvorske ćelije.

Za sta se ti brines? Za Batine kafice?
Evo, ja sam dobio koronu, imam 3 dana temeparturu. Neprijatno kad pocne kasalj da te streca oko plesksusa,vrlo neprijatno.
Neprijatno kad u tom stanju pomislis da se ljudi razboljevaju i umiru zbog njihovih kafica. A ti izgleda branis taj svet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890937#p890937:o4ygu0je je napisao(la):
MC_ » Pon Okt 18, 2021 8:11 pm[/url]":o4ygu0je]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890808#p890808:o4ygu0je je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 2:52 pm[/url]":o4ygu0je]A ja sažaljevam nesrećnike koji posle godinu i po dana ne mogu da shvate da, kako nema društva bez bolnica, tako nema ni bolnica bez ekonomije.
A ne brini se ti za moj pristup, te moralne i intelektualne logoreje drži nekome ko se ne pridržava mera. Mene vakcinisanog i s makom ostavi više na miru. A zatvaranja i disciplinu vežbaj u igricama ili nad prijateljima.

Imaš igricu Prison Architect. Ko stvorena za vas što biste da zatvarate. Pogotovu što volite da se frljate tim terminom ''lockdown'' (looookdaaauuun jeeeeea) koji je nametnut svetu tokom Kovid fašizma kao nešto normalno, a zapravo je zatvorski termin koji je označavao prisilno zatvaranje zatvorenika - kriminalaca u zatvorske ćelije.

Evo, ja sam dobio koronu, imam 3 dana temeparturu. Neprijatno kad pocne kasalj da te streca oko plesksusa,vrlo neprijatno.
Neprijatno kad u tom stanju pomislis da se ljudi razboljevaju i umiru zbog njihovih kafica. A ti izgleda branis taj svet.
Ti misliš da ako si dobio Koronu, dobio si pravo i da se olakšavaš po drugima? Jedini si na planeti koji je dobio Koronu? Šta bre hoćeš ti od mene? Hoćeš orden?

I meni je neprijatno kad vidim koje grupe ti podržavaš i braniš dok mrziš celokupan ostatak sveta. Pa eto.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890937#p890937:12box1f6 je napisao(la):
MC_ » 18 Oct 2021 07:11 pm[/url]":12box1f6]
Sve te priče kako "ekonomija pati zbog zatvaranja", "da mora da se zarađuje da bi se pravile pare koje održavaju zdravstveni sistem", da "pare ne padaju sa neba", "da narod mora da ima prihode koji mu se merama uzimaju" su netačne, jer ne izdržavaju ni najelementarniju ekonomsku analizu. To sam objašnjavao ranije dok mi nije dosadilo da se ponavljam. Oni koji to podržavaju to rade iz drugih motiva. Vučić, jer ne želi negativne glasove pošto su mu analize očigledno pokazalale da je nedostakak pravog znanja zajednička osobina i njegovih glasača i onih koji veruju u zavere, pa bi ograničenjima izgubio znatan deo sopstvenih glasova, a oni koji propagiraju takve teorije to rade prosto kao nastavak jednog posebnog pogleda na svet koji su imali i ranije.

Greška je prosto u tome što se sada predlažu samo one mere koje bi pogodile deo biznisa koji zavisi od veće mase ljudi skupljene u zatvorenom protoru, pri čemu se to odnosi samo na zabavu, tj samo na ono što nije neophodno. Dakle kafane, koncerti itd. A to je vrlo mali deo ekonomije. Iako u apsolutnim iznosima, za čitavu državu, i to jesu značajni gubici, ipak je bitan samo relativni odnos tog dela prema ukupnom obimu ekonomije, a tu je sasvim jasno da produženje epidemije ima znatno VEĆE negativne efekte po znatno veći deo ekonomije.

Ovo zadnje pre svega zbog maltene univerzalnog smanjenja tražnje, ali i nedostaka radnika zbog bolesti, direktnih troškova epidemijskih medicinskih usluga i fantastično raširenih negativnih efekata narušavanja globalnih proizvodno-transportnih lanaca koji su krajne optimizovani za "just-in-time" rad, dakle bez puno zaliha. Gubici zarade koji se odnose na kafane i koncerte su prosto smešno mali u odnosu na gubitke koji se produžavaju zbog beskonačnog produžavanja trajanja epidemije. To je pravi razlog zašto se maltene ceo svet ponaša tako kako se ponaša i zatvara onda kad treba smanjiti pikove. Ne zato što veliki kapital toliko voli narod, nego što upravo on gubi jezivo velike pare koje vanredne zarade u farmacetskoj industriji ili par bogatijih vlasnika iz sektora prodaje (kao Amazon) nikako ne mogu da nadoknade. A uz to, pare koje se daju farmaceutima se prvo moraju NEGDE zaraditi (to se sada uglavnom radi zaduživanjem i emitovanjem novca bez pokrića), pa ako svetska ekonomija u celini radi lošije u epidemiji nego izvan nje, onda je valjda očigledno i da vanredne zarade farmaceuta i bogatih pojedinaca nemaju odakle da dođu (iz kojih realnih izvora?), tj ne stvara se nova vrednost, pa su čak i te "zarade" farmaceuta samo naduvani balon koji je u opasnosti da pukne, a da ne spomnjemo koliko je on MALI u odnosu na gubitke u drugim sektorima. Ukratko, cela ta priča o ekonomskim gubicima zbog mera je, gledano u širem okviru i na iole duže staze, notorna glupost. Ako su one takve da pomažu da se smanje negativni efekti ili skrati trajanje epidemije, onda se isplati uvesti ih, iako i one stvaraju svoje gubitke i štete. Kao i uvek, u pitanju je odnos, tj konačni trade-off dve strategije.

Što se nas tiče, trivijalno objašenjenje je što ovde kod nas jedni važni ljudi obrću ko zna kako zarađeni kapital baš na kafanama, a drugi važni ljudi ne žele da gube političke glasove, i to bi, prosto, bilo sve.

Mada je ove naše virus OPET uspeo da zezne (uz izvesnu malu pomoć Dr Kona, što je posebna vrsta ironije), pa je sad frka i više ne znaju šta da rade. Međutim to je druga tema, a ne ekonomija, pa da ne dužim.

Ma duži bre još malo, pa kad si se lepo podlo nadovezao baš na onaj post mizantropa u kome mene optužuje što se zarazio i kritikuje što se ne budim i ne ležem uz misli o Koroni... pa duži brale još malo. Iskoristi pet minuta dok je pozornica osvetljena da još malo zablistaš u svojim očima a istovariš se po svima koji ne misle 100.00% kao ti.

Hajde Zuma brale, ovo ti je idealna prilika. Lupaj etikete - sebičnjaci, masovne ubice, neznalice...

Koliko ste ćutali za sve derbije, skupove, izbore, parade... toliko sada raspalite po običnim vakcinisanim ljudima sa maskama koji žive život, kao krivcima za sve loše što se ikad vama desilo u životu. Hajde, raspali.

Već sam rekao da pričam o principima, a ne o pojedincima. Nisam mislio čak ni na njega, a još manje na tebe. Zaglavljeni smo u epidemiji koja traje dve godine i ne znamo kako odatle da izađemo. A centar sukoba dva mišljenja, tj ono što nas koči, je svega nekoliko tema. Pre svega uticaj na ekonomiju, zatim pitanje slobode i prava, tj odnosa vlasti i naroda, i predviđanje karakteristika virusa. Od svega toga zavisi šta je najbolje raditi. O tome mora NEKAKO da se priča, a citiranje je način da se poruke nadovezju jedna na drugu i tako održi bar neka privremeno stabilna nit razgovora. Inače bi imali haotičnu gomilu međusobno učešljanih, a nepovezanih poruka gde svako priča o nečem drugom, a samo on sam zna o čemu.

Svako od nas je mešavina vrlo različitih pogleda na principijelne probleme, delom se sa nečim slaže, delom se ne slaže, a kakva je tačno mešavina u pitanju može samo on sam da kaže. Tako da priče o onima koji ovde pišu tek retko mogu pomoći razjašnjavanju principijelnih problema. Idealnih predstavnika glavnih sukobljenih stavova nema, pa ne vidim zašto bih se ja još i time bavio. Zbog toga, ne bavim se ni skrivanjem napada na druge, tako što, tobože, ustvari to radim, ali ne direktno. Ako smatram da je neki kod nas ili u svetu rašireni stav pogrešan, onda kažem da je ON, dakle taj STAV, pogrešan. Ko se tu zatim pronađe ili ne, je samo njegov lični čin i njegov problem, dakle nešto sasvim drugo, što prosto nije moguće izbeći ako je taj čovek zaista pričao baš tako. Međutim to apsolutno nije bila moja namera. Ne napad na njega. Već prosto, fizički nije moguće reći da se sa nečim ne slažeš, a da svi koji su pričali to sa čime se ne slažeš ne zaključe da iz toga proizilazi da i njihova priča nije tačna. Sasvim je jasno da reći da je stav pogrešan, nikako nije isto kao i reći da imam nešto protiv nekoga. Protiv stava da, protiv čoveka ne. Da je suprotno, principijelne rasprave uopšte ne bi ni bile moguće. Zašto sve shvataš toliko lično?

Zato što me mizantrop dovodi u vezu sa svojim razboljevanjem a ti se nadovezuješ na taj post, i na taj deo posta gde mi lik mrtav ladan kaže ''ti se brineš za Batine kafiće''.

Jeste, zbog kafića koji su napolju popunjeni a unutra prazni, zbog njih se zarazio. I zbog mene vakcinisanog koji ''se brinem za njih (kafiće)''. I koji inače živim u njima. Ne izbijam iz njih. Toliko da sam cele ove godine bio ''čak'' 10 puta u njima.

Nije se zarazio u prevozu. Nije se zarazio zbog korona bombe u vidu derbija, parade, skupova. Nije se zarazio zato što su brojke velike već nedeljama. Nije se zarazio zbog nekog ko je bio u kontaktu sa brojnim Kovid turistima - tranziterima iz dalekih krajeva sveta. Nije se zarazio zbog nekoga ko je bio u klubu. Nije se zarazio od nekog u svom okruženju za koga mu nikad ne bi palo na pamet da je možda zarazan ali bez simptoma. Ne. Zarazio se baš od ljudi koji sede u kafiću i druže se, umesto da čame kući, mrze svet, piju lekove i čitaju kad će smak sveta. :kafa:

I da, naravno... problematikom propadanja ekonomije usled Kovid mera se bave samo kafedžije i posetioci kafana. Niko drugi. Nijedna druga grana privrede i nijedan drugi aspekt društva nije pogođen Kovid merama i fašizmom sem kafedžija i pijandura. Da. Tako je. Ako se neko žali na sociološke i ekonomske probleme usled Kovid mera koji traju evo već skoro dve faking godine, možeš da računaš da je taj pijandura koji ne izbija iz kafane i flaše. Naravno. :kafa:

To onda znači da u svetu ima čak 500 miliona kafedžija. Jer toliko poslova su uništile Kovid mere. Znači 1/8 sveta su kafedžije. Jel tako Zuma? Naravno.

A da ne pričam o ostalim insinuacijama koje se vrte ovde već godinu dana. Trampovci, ultračetnici, desničari, antivakseri... nema etikete koju niste zalepili. I to ne bilo kome, nego apsolutno, apsolutno svakome ko ne misli 100.00% kao vi, potpuno vas boleći uvo da li je vakcinisan i da li poštuje te mere. Ne. Čim ne misli identično kao vi, čim nije deo vašeg ''rešenja'', automatski je deo problema. Nema ništa između. Bilo je samo pitanje vremena kada ćete preći na sledeći korak gde ćete nekoga sa foruma direktno da optužite za svoje probleme. I eto, mic po mic došlo se i do te tačke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891003#p891003:1whdxt05 je napisao(la):
chiko » Pon Okt 18, 2021 11:10 pm[/url]":1whdxt05]dirnuo me ovaj tvoj zadnji post...
Upravo ovako 90% ljudi doživljava i vaše postove odnosno izjave vaših istomišljenika u javnosti. Baš ovako - uh, al ste me dirnuli sad.
Ne ulazim sad u to ko je tu koliko u pravu ili u krivu. Samo ti kažem da već skoro godinu dana, ti i takvi poput tebe kod 90% ljudi izazivate upravo ovakvu reakciju. I kod nevakcinisanih i kod vakcinisanih. I kod nemarnih i kod odgovornih. Pa ti vidi dokle će vas to odvesti i kako će to promeniti išta. Pametan si, najpametniji ovde, i najobrazovaniji posle Zume. Eto, sračunaj sam šta ste uspeli da postignete za ovih 8 meseci ovakve kampanje i ovakvog ponašanja. Kolko ono beše... ukupno 42%, tako? Od maja naovamo + 2%? Svaka čast. Samo tako nastavite. :kk:

Колико код је мали удео кафанског промета у економији, убеђен сам да је још мањи удео оних који су се разболели у кафани. Кад кажем у кафани под тим не подразумевам разноразне прославе које можда јесу организоване у кафанама, али су исто тако могле бити у становима, подрумима, гаражама, фирмама где се заиста јесте заразио значајан број људи ....

Заиста не знам никога ко се разболео у кафани, а знам много њих који су прележали корону и углавном имају идеју где су се заразили. И не видим да ће се ишта постићи затварањем кафана, као и скраћивањем радног времена "неесенцијалних" радњи и сличним глупим мерама. Да не помињем да би се можда ти који су се виђали по кафанама у случају затварања истих почели виђати по кућама и другим мањим затвореним просторима, можда би чак имало и негативног ефекта.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891005#p891005:idlwkp6p je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 11:12 pm[/url]":idlwkp6p]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891003#p891003:idlwkp6p je napisao(la):
chiko » Pon Okt 18, 2021 11:10 pm[/url]":idlwkp6p]dirnuo me ovaj tvoj zadnji post...
Upravo ovako 90% ljudi doživljava i vaše postove odnosno izjave vaših istomišljenika u javnosti. Baš ovako - uh, al ste me dirnuli sad.
Ne ulazim sad u to ko je tu koliko u pravu ili u krivu. Samo ti kažem da već skoro godinu dana, ti i takvi poput tebe kod 90% ljudi izazivate upravo ovakvu reakciju. I kod nevakcinisanih i kod vakcinisanih. I kod nemarnih i kod odgovornih. Pa ti vidi dokle će vas to odvesti i kako će to promeniti išta. Pametan si, najpametniji ovde, i najobrazovaniji posle Zume. Eto, sračunaj sam šta ste uspeli da postignete za ovih 8 meseci ovakve kampanje i ovakvog ponašanja. Kolko ono beše... ukupno 42%, tako? Od maja naovamo + 2%? Svaka čast. Samo tako nastavite. :kk:
Ovaj, i ti si bese za vakcinaciju ?
Znaci u tih 42% je i tvoj doprinos.
Mada, zabole me da je nekog "stimulisem" da se vakcinise, ako pameti nema, sta mu ja mogu.
Meni su zanimljiviji likovi koji sebe shvataju suvise ozbiljno...

Vidim što te zabole, verovatno zato osam meseci svakog dana na forumu o Beogradu i građevini patroliraš temom o epidemiji i istovaruješ se po svakome, pa čak i vakcinisanima. I ispituješ ljude na koje epidemiologe su se pretplatili i zašto ne čitaju iste novine kao ti. :lol:
Slažem se, nema ničeg odvratnijeg nego kad tako neko sebe shvati previše ozbiljno pa glumi narodnog forumskog zakonodavca, sudiju i izvršitelja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891008#p891008:3562qgj9 je napisao(la):
paradox polje » Pon Okt 18, 2021 11:24 pm[/url]":3562qgj9]Колико код је мали удео кафанског промета у економији, убеђен сам да је још мањи удео оних који су се разболели у кафани. Кад кажем у кафани под тим не подразумевам разноразне прославе које можда јесу организоване у кафанама, али су исто тако могле бити у становима, подрумима, гаражама, фирмама где се заиста јесте заразио значајан број људи ....

Заиста не знам никога ко се разболео у кафани, а знам много њих који су прележали корону и углавном имају идеју где су се заразили. И не видим да ће се ишта постићи затварањем кафана, као и скраћивањем радног времена "неесенцијалних" радњи и сличним глупим мерама. Да не помињем да би се можда ти који су се виђали по кафанама у случају затварања истих почели виђати по кућама и другим мањим затвореним просторима, можда би чак имало и негативног ефекта.
U pravu si, ali ako tako gledas:
- malo ih se zarazilo na koncertima
- malo ih se zarazilo na utakmicama
- malo ih se zarazilo u teretanama
itd.
Znaci sve ovo treba otvoriti.

Jos vaznije, treba imati u vidu da je poseta kafanama mnogo manja nego u normalnim vremenima, tj ako bi se vratila u normalu, broj zarazenih u kafanama bi bio daleko od "malog".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891011#p891011:11lfk6zo je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 11:28 pm[/url]":11lfk6zo]Vidim što te zabole, verovatno zato osam meseci svakog dana na forumu o Beogradu i građevini patroliraš temom o epidemiji i istovaruješ se po svakome, pa čak i vakcinisanima. I ispituješ ljude na koje epidemiologe su se pretplatili i zašto ne čitaju iste novine kao ti. :lol:
Slažem se, nema ničeg odvratnijeg nego kad tako neko sebe shvati previše ozbiljno pa glumi narodnog forumskog zakonodavca, sudiju i izvršitelja.
Mislim da je ovo jubilarni 1000 put da si pomenuo da si vakcinisan.
Ti si najvakcinisanija osoba na BB a i sire.
Zasluzio si plaketu.

U jbt, ovo je istorijski trenutak, prvi put za 8 meseci da si pomenuo utakmice kao mogući izvor i rasadnik virusa.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891014#p891014:3u92qb09 je napisao(la):
chiko » Pon Okt 18, 2021 11:33 pm[/url]":3u92qb09]
Mislim da je ovo jubilarni 1000 put da si pomenuo da si vakcinisan.
Ti si najvakcinisanija osoba na BB a i sire.
Zasluzio si plaketu.
Pa jbg morao sam, pošto si me mesecima nekažnjeno nazivao antivakserom, pa sam morao da ti utuvim u glavu. Drago mi je da je napokon doprlo do mozga.

Vrh