Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
A ja tebi želim da vakcinišeš i svoju novorodjenčad fajzerom. Vidim da i nekim prokovidistima ne dolazi do mozga da će virus svakako opstati.

Slažem se. Samo imamo problem sa dekama i bakama koji često žive sa unucima.

I dalje nema vesti o nekoj novoj vakcini (prvenstveno protiv delta soja) ?

Nova vakcina se ne isplati, kontam kada potroše zalihe da će krenuti na delta vakcinu. A bake i deke neka se čuvaju. Za to postoje vrtići. Veći je problem što još uvek postoje porodice gde deca, roditelji i bake i deke žive zajedno u stanu. A ako neko želi da vakciniše svoju decu neka to i uradi, a ne da priča kako drugi trebaju.

Nego, mislio sam da sve kovid ambulante rade po istom principu ali evo danas koleginica otišla da se testira i vidim da nije tako.

Prvi primer. Dolaziš u kovid ambulantu, predaješ knjižicu i čekaš, sestra izlazi i vadi ti bris, dok stigneš na red rezultati su već gotovi i prepisuju ti odgovarajuću terapiju ukoliko je potrebna.

Primer drugi. Dolaziš u kovid ambulantu (jer naravno ne možeš u dz), čekaš, stižeš na red i dobijaš uput za testiranje u dz (u isti onaj u koji ne smeš da ideš jer ćeš sejati zarazu) odlaziš u dz radiš test, odlaziš nazad u kovid ambulantu i čekaš rezultate, kada stigneš na red prepisuju ti terapiju.

Ne vidim razlog zašto ne bi sve mogle biti kao primer 1? Ako neko zna eto neka mi objasni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891137#p891137:gq58m2iv je napisao(la):
astrodule » Уто Окт 19, 2021 11:31 am[/url]":gq58m2iv]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891127#p891127:gq58m2iv je napisao(la):
Mikie » 41 minutes ago[/url]":gq58m2iv]
20211019-103518.jpg
Још једном, вакцинација млађих није подржана статистиком, дакле није оправдана. Поготово није оправдана присилна.

https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covi ... /index.htm

A šta ćemo sa odraslima? Svako zaraženo dete može da zarazi svoje ukućane?

Ne kažem da sam za obaveznu vakcinaciju dece, ali ne možeš davati takav zaključak samo na osnovu toka bolesti kod dece.
Инфекција ће опстати без обзира на вакцине. Ту вакцине нису ефикасне да би биле наметнуте. Оно чему служи вакцина је смањење бројева смртних случајева и хоспитализације.

Na tu temu

No, Vaccinated People Are Not ‘Just as Likely’ to Spread the Coronavirus as Unvaccinated People

So let me make one thing clear: Vaccinated people are not as likely to spread the coronavirus as the unvaccinated. Even in the United States, where more than half of the population is fully vaccinated, the unvaccinated are responsible for the overwhelming majority of transmission.

In the aftermath of the Provincetown announcement, many who had gotten their shots were confused about what the news meant for them, especially when headlines seemed to imply that vaccinated individuals are as likely to contract and transmit COVID-19 as the unvaccinated. But this framing missed the single most important factor in spreading the coronavirus: To spread the coronavirus, you have to have the coronavirus. And vaccinated people are far less likely to have the coronavirus—period. If this was mentioned at all, it was treated as an afterthought.

Despite concern about waning immunity, vaccines provide the best protection against infection. And if someone isn’t infected, they can’t spread the coronavirus. It’s truly that simple. Additionally, for those instances of a vaccinated person getting a breakthrough case, yes, they can be as infectious as an unvaccinated person. But they are likely contagious for a shorter period of time when compared with the unvaccinated, and they may harbor less infectious virus overall.

Among the unvaccinated, the virus travels unhindered on a highway with multiple off-ramps and refueling stations. In the vaccinated, it gets lost in a maze of dead-end streets and cul-de-sacs. Every so often, it pieces together an escape route, but in most scenarios, it finds itself cut off, and its journey ends. It can go no further.

This is borne out by recent data from New York City that show that more than 96 percent of cases are among the unvaccinated. Only 0.33 percent of fully vaccinated New Yorkers have been diagnosed with COVID-19.

https://www.theatlantic.com/ideas/archi ... id/620161/

https://www1.nyc.gov/assets/doh/downloa ... 082321.pdf

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891082#p891082:1eerxnki je napisao(la):
astrodule » Uto Okt 19, 2021 6:28 am[/url]":1eerxnki]
MC_":1eerxnki je napisao(la):
Evo, i ja sam zaglavio kovid. Iako sam vakcinisan u potpunosti (Sinofarm). Nisam stigao da se vakcinisem treci put.
Cak sam i u avgustu proveravao antitela i sve je bilo u redu. Da li su antitela nestala od avgusta ili ona ne pomazu mnogo, ostace misterija.

Ali ako sam ja dobio, koji izbegavam ljude, koji nosi masku u prodavnici i ne ide na splavoce, onda je to strasno, za one normalne ljude koji nisu u takvoj izolaciji. Bez ikakvih mera, izgleda da se virus siri eksponencijalno kroz populaciju, sto valjda i jeste cilj, da bi se postigla prokuzenost pre izbora.
Koji su ti simptomi? Kada si primio 2. dozu Kineza?
Premotaj malo film i razmisli da li si bio u nekoj priči "lice u lice" sa nekim?
Lift, wc... Da li si bio sa nekim u kolima? Pun autobus?
Nadam se da ćeš proći kao sa lakšim gripom.

simptoimi su, temperatura, prvi dan 39. Sada samo 37. posle 4 dana. prvo bol u grlu koj je trajao samo jedan dan. sada kasalj kad lezim.
par puta proliv.

tempeartura je zacudo spadalalako, cak i sama od sebe. mozda je te efekat dva kineza koje sam primio u martu.
kada nemem temperaturu mogu da hodam bez problema, a cuo sam da neki nisu mogli.

imao sam poslovni razgovor od oko 45 min bez maske sa covekom u njegovoj kancelariji, ali taj covek je prelezao kovid i vakcinisan je.
jednom sam usao u lift iz koga je izasla masa ljudi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890963#p890963:2feu3y9j je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 8:23 pm[/url]":2feu3y9j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890937#p890937:2feu3y9j je napisao(la):
MC_ » Pon Okt 18, 2021 8:11 pm[/url]":2feu3y9j]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890808#p890808:2feu3y9j je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 2:52 pm[/url]":2feu3y9j]
Ti misliš da ako si dobio Koronu, dobio si pravo i da se olakšavaš po drugima? Jedini si na planeti koji je dobio Koronu? Šta bre hoćeš ti od mene? Hoćeš orden?

Svako ko je bolestan protivi se onima koji govore da treba da se cuva eoknomija/kafici.
Ja nisam probornik idiotkog policijskog casa. Samo da se zatvore kafici i klubovi.

@MC_ - želim ti brz oporavak. Delta soj se prenosi izuzetno lako, i od njega nema bekstva. Verovatno ti je došao preko dece, a ona verovatno nisu visila po kafićima.

Inače Delta je okrenula ceo Svet naglavačke, jer se pojavila tačno u trenutku kad je vakcina u nekoliko zemalja uspela da iskoreni prethodne sojeve, i napravi kolektivni imunitet. Dakle, kompletnu zaštitu i od zaražavanja i prenošenja. Da je moglo da se napravi 10 milijardi doza, distribuira ravnomerno po celom Svetu, i za par meseci vakciniše preko 60% populacije, pandemiji bi tada bio kraj. Sada, vidimo da tek 80% vakcinisane populacije (sa manje od 6 meseci od poslednje doze) garantuje da neće biti velikih talasa i visoke smrtnosti. A, virus ostaje...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891196#p891196:2u0dtkko je napisao(la):
MC_ » Uto Okt 19, 2021 1:16 pm[/url]":2u0dtkko]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890963#p890963:2u0dtkko je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 8:23 pm[/url]":2u0dtkko]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890937#p890937:2u0dtkko je napisao(la):
MC_ » Pon Okt 18, 2021 8:11 pm[/url]":2u0dtkko]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890808#p890808:2u0dtkko je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Okt 18, 2021 2:52 pm[/url]":2u0dtkko]
Ti misliš da ako si dobio Koronu, dobio si pravo i da se olakšavaš po drugima? Jedini si na planeti koji je dobio Koronu? Šta bre hoćeš ti od mene? Hoćeš orden?

Svako ko je bolestan protivi se onima koji govore da treba da se cuva eoknomija/kafici.
Ja nisam probornik idiotkog policijskog casa. Samo da se zatvore kafici i klubovi.
Ne, ne protivi se svako ko je bolestan onima koji govore da treba da se čuva i ekonomija. Jer ima ljudi koji za razliku od tebe razumeju da bez ekonomije nema ni bolnica i društva. I ljudi koji znaju da ekonomija nisu samo kafići.

A ti ubuduće malo bolje izaberi reči umesto što sad usled svojih grešaka tražiš nekog krivca i to ni manje ni više nego na mestima i u ljudima koji nemaju veze sa skupovima, klubovima, derbijima, izborima, paradama... pa nećemo dolaziti u ovakve situacije. Razumem ja da ti ne podnosiš nikoga na planeti a razumem i da si sad i bolestan pa si malo nervozan. Ali svaki tvoj pokušaj da meni vakcinisanom i sa maskom pričaš nešto o odgovornosti i da pokušavaš na mene da svališ svoju mržnju prema čovečanstvu i ogorčenost što si se razboleo, dobiće volej u kontra smeru istog momenta. Sad kad si se snabdeo ljutnjom i živnuo, izvoli usmeri taj bes i energiju ka onima koji nonšalantno prave skupine od 2 pad 20 hiljada ljudi. Daću ti i kontakt informacije ako želiš, pa možeš da im se obratiš.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891202#p891202:2gogilfl je napisao(la):
GOJE » Uto Okt 19, 2021 12:22 pm[/url]":2gogilfl]@MC_ - želim ti brz oporavak. Delta soj se prenosi izuzetno lako, i od njega nema bekstva. Verovatno ti je došao preko dece, a ona verovatno nisu visila po kafićima.

hvala.

A sta cemo sada kad kazu da se u Engleskoj pojavila nova mutacija delta soja, jos gora...
Oni imaju preko 49000 novozarazenih a masovno su vakcinisanj Fajzerom.

Ако деца живе у домаћинству са бакама и декама онда би свакако препоручио да се вакцинишу, и поред чињенице да ми није бај јасно колико ће се смањити вероватноћа преноса. Али, ако неки родитељи деце сматрају да њихови родитељи нису у ризику од деце шта ми ту можемо. Свако одговара за своје поступке. Показало се да у овом тренутку већина наших суграђана није спремно да у потпуности жртвује свој социјални живот не би ли избегао све могуће ризике како за себе тако и за своје ближње а старије особе, које такође нису спремне да се одрекну свог контакта са њима. Велики део становништва није спреман да се одрекне ни најризичнијих понашања типа масовних прослава, и отуда овако велики број заражених. Сам не спадам у ову последњу групу, али мора се признати да већина оних који желе да избегну сваки ризик, без обзира да ли су у угроженој групи, могу сами себе да дистанцирају од сваког контакта. Постоји и мањи део оних који ипак не могу да се дистанцирају да ли због природе посла или због тога што су услед других болести смештени у болнице, али то је већ проблем друге природе који се не може избећи.
Дакле треба да постоји слобода избора и што се тиче вакцина и што се тиче понашања (осим оних екстремних видова). Држава мора пре свега да упути све у последице тих слободних избора, како би свако био свестан шта губи и шта ризикује а наметање правила треба да се односи само на екстремне ситуације (као што је угрожен целокупан здравствени систем) и екстреман понашања и да буду ограничена како по обиму тако и по трајању. Наравно и кажњавање оних који свесно обмањују јавност било да су у питању вакцине или сама болест спада у део дозвољених и пожељних делатности државе.

Nikad mi nisu bila jasna ta njegova dvosmislena pitanja i ''razmišljanja naglas'' u fazonu ''A šta ako je vakcina beskorisna? A šta ako virus mutira pa pobedi vakcine? A šta je sa Izraelom koji se ceo vakcinisao pa eto, opet oboljevaju...? A šta ako ovo, a šta ako ono...?''

Sve nešto onako ni tamo ni vamo, a kao da se suptilno implicira da su vakcine beskorisne. A zato kad vidi 5 ljudi u kafiću... uf... UF... pa to je kataklizma.

Sve bliži smo zaključka da vakcina ima ograničen domet u zaštiti, osim kad bi se u kratkom roku ceo svet vakcinisao što nije realo.

Pravi kraj krize će biti kad se dogodine masovnije budu primenjivali namenski razvijeni lekovi za kovid koji bi rasteretili bolnice i smanjili intubacije i smrtnost.

Прави крај кризе ће бити кад вирус прође кроз популацију - као и са сваким сличним вирусом досад.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891217#p891217:2pierrpa je napisao(la):
astrodule » Uto Okt 19, 2021 12:38 pm[/url]":2pierrpa]@MC_ pazi na taj kašalj. Može da se spusti na pluća.

pa tu i jeste kasalj.
Ali kako da pazim na to? Bole me grudi kad kasljem, ali to je tako kod svake ovakve bolesti.
Jedino sto sada malo kasljem, a ipak me bole.
Pluca mi sada nisu snimali, saturacija je bila ok, pa nije trebalo.

Obecali su da ce za vakcinisane covid da bude "kao prehlada", a evo nije tako. Dzabe sva antitela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891189#p891189:2gdrkazc je napisao(la):
nex999 » Уто Окт 19, 2021 1:06 pm[/url]":2gdrkazc]Na tu temu

No, Vaccinated People Are Not ‘Just as Likely’ to Spread the Coronavirus as Unvaccinated People

So let me make one thing clear: Vaccinated people are not as likely to spread the coronavirus as the unvaccinated. Even in the United States, where more than half of the population is fully vaccinated, the unvaccinated are responsible for the overwhelming majority of transmission.

In the aftermath of the Provincetown announcement, many who had gotten their shots were confused about what the news meant for them, especially when headlines seemed to imply that vaccinated individuals are as likely to contract and transmit COVID-19 as the unvaccinated. But this framing missed the single most important factor in spreading the coronavirus: To spread the coronavirus, you have to have the coronavirus. And vaccinated people are far less likely to have the coronavirus—period. If this was mentioned at all, it was treated as an afterthought.

Despite concern about waning immunity, vaccines provide the best protection against infection. And if someone isn’t infected, they can’t spread the coronavirus. It’s truly that simple. Additionally, for those instances of a vaccinated person getting a breakthrough case, yes, they can be as infectious as an unvaccinated person. But they are likely contagious for a shorter period of time when compared with the unvaccinated, and they may harbor less infectious virus overall.

Among the unvaccinated, the virus travels unhindered on a highway with multiple off-ramps and refueling stations. In the vaccinated, it gets lost in a maze of dead-end streets and cul-de-sacs. Every so often, it pieces together an escape route, but in most scenarios, it finds itself cut off, and its journey ends. It can go no further.

This is borne out by recent data from New York City that show that more than 96 percent of cases are among the unvaccinated. Only 0.33 percent of fully vaccinated New Yorkers have been diagnosed with COVID-19.

https://www.theatlantic.com/ideas/archi ... id/620161/

https://www1.nyc.gov/assets/doh/downloa ... 082321.pdf
Ефикасност Фајзер вакцине против инфекције пада са 88% после месец дана, на 47% после 5 месеци. Заштита од хоспитализације остаје на високих 93% и после 6 месеци.

Бити вакцинисан не значи да вирус не може да уђе у организам, већ значи да се организам брже и ефикасније избори са истим. Видимо да та ефикасност пада током времена.

Ови исечци уопште не говоре о оним који су претходно прележали.

Da, ali čim se organizam brže izbori sa infekcijom taj će i kraće biti zarazan. Problem je što simptomi kasne pa i ne znas da si se razboleo, a seješ virus.

Biti vakcinisan = manja mogucnost da dalje siris zarazu, ako vec dodjes u kontakt sa istom. Prosto.

A vezano za opadanje efikasnosti (protiv delta soja) - zato se i sprovode buster doze.

Tok epidemije.

Jučeračnji nagoveštaj rasta broja slučajeva se danas pretvorio u jasno izražen rast. Zanemarite vrednosti desno od vertikalne linije, to su samo relativno prizvoljne pomoćne vrednosti koje prostim nastavkom trenda u budućnost pokušavaju da još malo smanje grešku centralnog usrednjavanja u zadnja tri dana. Važno je ono do te linije.

2021.10.19. Tok epidemije 1.jpg

Napravio sam i jednostavni pomoćni grafik da bi bilo lakše eliminisati uobičajene administrativne varjacije u toku nedelje, tj da se lakše vidi da li idemo iznad ili ispod očekivanog nedeljnog ritma za tekući dan u nedelji. Ovo su ofseti, tj razlike između trenutne i srednje vrednosti, za ovu nedelju, prošlu nedelju i prosečnu nedelju. Kao što vidite, juče i danas broj slučajeva je viši nego što je uobičajeno tim danima.

2021.10.19. Tok epidemije 2.jpg

Tok za sva četri parametra u poslednjem talasu izgleda ovako.

2021.10.19. Tok epidemije 3.jpg

Dakle, još uvek stagniranje (ako se posmatra prosek za malo duži period), ali sa jasnom mogućnošću većeg rasta u sledećim danima. Uzevšu u obzir da idemo ka hladnim danima, ovo uopšte ne valja, pošto nema naznaka da tekući talas liči na dosadašnje. Oni bi već počeli da opadaju. Ovaj se zabetonirao na veoma velikim vrednostima. Jer trenutni nivo broja zaraženih odgovara najvećem do sada, onom iz novembra prošle godine. Duže održavanje ovako visokih vrednosti zaraženih će brzo da nakupi mnogo mrtvih. Ranije su ovakvi nivoi postojali samo kratko, oko maksimuma koji je ranije brzo počinjao da se smanjuje. Međutim ovako, "intergral" krive, tj površina ispod nje (= ukupan broj), brzo postaje velika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891276#p891276:tzms1bk9 je napisao(la):
nex999 » Уто Окт 19, 2021 3:45 pm[/url]":tzms1bk9]Biti vakcinisan = manja mogucnost da dalje siris zarazu, ako vec dodjes u kontakt sa istom. Prosto.

A vezano za opadanje efikasnosti (protiv delta soja) - zato se i sprovode buster doze.
Та могућност није довољно ниска да оправда присилну масовну вакцинацију млађих лица без коморбидитета.

Zuma je u pravu!
Cujem od ljudi da je odjednom masa ljudi zarazena!
Dnevni podaci o broju zarazenih su mozda i lazni.

Mora da se negde potroši rezervoar, a obzirom na to koliko je zaraženih taj plato je svakako blizu. Što duže potraje stagnacija oštriji će biti pad na kraju. Inače danas je bilo manje novih slučajeva nego što sam očekivao. Sutrašnji rezultat će možda i najbolje pokazati kakav će biti dalji razvoj situacije. Juče smo imali rast na sedmodnevnom nivou od oko 13%, danas imamo oko 10% uz stagnaciju procenta zaraženih u odnosu na testirane. Sutra možemo imati oko 7000 ali nije nerealno da imamo i rast u odnosu na danas.

Ako imamo dnevno 7000 registrovanih, svaki od njih živi sa još 2-3 ljudi a zarazio je bar još toliko, plus imamo oko 15 000 dnevno imunizovanih vakcinom, oko 45-50 000 dnevno odnosno preko milion mesečno. Ima nas manje od 7 miliona. Zaključite sami.

Слажем се. Мислио сам да ћемо до овог доба већ достићи неку тачку засићења, али изгледа да ће овим темпом ићи док се не постигне преко 80% имуних. Делта је дефинитвно много заразнија него сви претходни сојеви.

Vrh