Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Зоран Пашалић: У договору са премијерком радим на предлогу решења за увођење ковид пропусница; Милан Мариновић: Једна од идеја је да део ковид пропуснице садржи и фотографију, као код „Бус плус“ картице.

Tacno kako se i moglo predvideti. Ima da kapne bati lova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=888934#p888934:2rggxp0c je napisao(la):
chiko » Уто Окт 12, 2021 2:18 pm[/url]":2rggxp0c]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=888765#p888765:2rggxp0c je napisao(la):
Mikie » Pon Okt 11, 2021 11:34 pm[/url]":2rggxp0c]Чико... Проблем је што не постоји у Србији таква размена мишљења, а и да постоји не би могли да је потврде на нашим подацима јер нема ко да покрене те ствари. Пет минута програма на националним фреквенцијама је довољно да се види које је расуло.

Види, можда грешим, можда су наши лекари одлични и могу да процене ствари на прави начин, без мањка информација, и да без икаквих устручавања кажу непопуларно мишљење, али још нису наишли на такво које је легитимно. Можда си и ти у праву, за многе друге ствари.
Ne da gresis, nego gresis silno sinak.
Mi imamo izvanredne strucnjake, koje naravno ne mozes cuti ako pratis djubroide.
I prosto je neverovatno da oni nisu culi za to istrazivanje koje ti pominjes, i da nisu uspeli da ga shvate.
Verovatnoca toga je kao da sutra padne kometa na Zemlju, jeste moguce ali je sansa 10 na -XX.

Vidi, ja ne znam da li si ti u pravu, nisam dovoljno strucan, ali ono sto je sigurno je da nisi ni ti strucan da procenjujes da li je taj navedeni tekst tacan.
Tek kada ugledni domaci infektolozi daju svoj sud da je on tacan, ja cu prvi reci: Bravo Mikie, u pravu si, svaka cast!

Do tada, moja je gradjanska (i forumska) duznost da se borim protiv ociglednih dezinformacija i gluposti.
Pa ako me se sete na godisnjicu foruma, sete, ako ne, ja sam samo obavljao svoju duznost.
Нисам ти никакав синак. Заобиђи ме убудуће, с тобом не желим више да полемишем. Не због овог "синак", већ твојих плитких ставова. Мисли шта год хоћеш о чему год хоћеш, и пиши о свему томе исто толико. Не знам ни зашто сам уопште трошио време од почетка.

Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

Opet, izbori će pokazati da li narod ovo hoće ili ne. Ko smo mi da im sudimo?

Skraćenje radnog vremena svih delatnosti, škola od kuće minimum četiri nedelje, zabrana okupljanja više od 10 ljudi, stroga kontrola trgovinskih i ugostiteljskih objekata, olakšice za firme i zaposlene ako se terenski i kancelarijski baziran posao prebaci na rad od kuće.

Kovid propusnice su neefikasne, to se dokazalo u više slučajeva. Potpuni lockdown bi isto bio opasan, jer bi kad prestane opet počela zaraza da se širi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:w6wg37qx je napisao(la):
astrodule » 18 Oct 2021 10:41 am[/url]":w6wg37qx]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

У Мионици, где је најнижа стопа вакцинације, СНС управо доби 71% гласова.

А ја не бих због те екипе да будем под мерама - добровољци слободно нек се пријаве. Широка им Аустралија.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:3gv34ien je napisao(la):
astrodule » Pon Okt 18, 2021 11:41 am[/url]":3gv34ien]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

Ali opet, ako je dozvoljeno nenošenje maske na otvorenom uz neku konzumaciju ili trening, čemu onda maske na otvorenom? Evo za vikend su pisali kazne u TC-ima ko nije imao masku. I to ne ljudima koji nisu nosili masku već radnji zašto ih nisu upozorili da stave masku. Pa čekaj ko je dozvolio njima da udju u TC bez maske? Sa druge strane kaže žena kafić pun (dakle kafić u TC, nije na otvorenom) i NIKO nema masku, a pisali su liliju gde je jedan kupac bio bez maske.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890693#p890693:1jq3thyq je napisao(la):
Пантограф » 14 minutes ago[/url]":1jq3thyq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:1jq3thyq je napisao(la):
astrodule » 18 Oct 2021 10:41 am[/url]":1jq3thyq]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

А ја не бих због те екипе да будем под мерама - добровољци слободно нек се пријаве. Широка им Аустралија.

Demokratija je ona poslovica "dva loša ubiše Miloša". Gleda se kvanitet, a ne kvalitet, a te dve stvari su obično obrnuto srazmerne.

Nego, upravo završih čitanje knjige Vrli novi svet iz 1932 (Orvelova 1984. je iz 1949). Obe knjige su distopije, a mi već izgleda da živimo u tom stanju. Jedino ovaj privid poštenih izbora upotpunjuje iluziju demokratije i poštenja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890706#p890706:3n5xslvb je napisao(la):
astrodule » 18 Oct 2021 11:03 am[/url]":3n5xslvb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890693#p890693:3n5xslvb je napisao(la):
Пантограф » 14 minutes ago[/url]":3n5xslvb]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:3n5xslvb je napisao(la):
astrodule » 18 Oct 2021 10:41 am[/url]":3n5xslvb]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

Demokratija je ona poslovica "dva loša ubiše Miloša". Gleda se kvanitet, a ne kvalitet, a te dve stvari su obično obrnuto srazmerne.

Nego, upravo završih čitanje knjige Vrli novi svet iz 1932 (Orvelova 1984. je iz 1949). Obe knjige su distopije, a mi već izgleda da živimo u tom stanju. Jedino ovaj privid poštenih izbora upotpunjuje iluziju demokratije i poštenja.
Наравно да живимо, и добар део се слаже и доприноси томе, на жалост. Жаба је дуго кувана и коначно се раскувала.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890702#p890702:111ez1t0 je napisao(la):
mariks » 1 minute ago[/url]":111ez1t0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:111ez1t0 je napisao(la):
astrodule » Pon Okt 18, 2021 11:41 am[/url]":111ez1t0]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

Ali opet, ako je dozvoljeno nenošenje maske na otvorenom uz neku konzumaciju ili trening, čemu onda maske na otvorenom? Evo za vikend su pisali kazne u TC-ima ko nije imao masku. I to ne ljudima koji nisu nosili masku već radnji zašto ih nisu upozorili da stave masku. Pa čekaj ko je dozvolio njima da udju u TC bez maske? Sa druge strane kaže žena kafić pun (dakle kafić u TC, nije na otvorenom) i NIKO nema masku, a pisali su liliju gde je jedan kupac bio bez maske.

Naravno. Maske na otvorenom su notorna glupost (ne računam utakmice i koncerte koji ne bi smeli u tom slučaju da se održavaju)

Što se tiče kažnjavanja ljudi i objekata - na objektu je da napiše da su maske obavezne. Kaznu treba da dobiju samo pojedinci.

Šta je sledeće - vozač autobusa da dobije kaznu ako neki putnik ne nosi masku?

Video snimak policije u Melburnu koja proverava da li je čaša kafe prolaznika bila prazna da bi se potvrdio njegov razlog zbog čega ne nosi masku, izazvale su burne kritike zbog australijske stroge politike u borbi sa pandemijom koronavirusa.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=S-_cy9LCxM8[/youtube]

https://mondo.rs/Info/Svet/a1543663/Aus ... ovida.html

Posle gripa, ukida se i koncept prehlade i kijavice:

Novi simptom koronavirusa - može se lako pomešati sa običnom prehladom

Oba oboljenja spadaju u respiratorne virusne infekcije, a jedan od novih i glavnih simptoma mutiranog virusa sada je i kijavica, koja je nekada bila osnovna karakteristika prehlade.

Pojavom novog delta soja korona virusa javljaju se i novi simptomi koji do sada nisu bili karakteristični. Suv kašalj, temperatura ali i gubitak čula i mirisa bili su alarmirajući signali da je naš organizam inficiran kovidom. I dok je do sada povišena telesna temperatura bila znak za uzbunu i odlazak lekaru, jedan od glavnih simptoma mutiranog virusa je kijavica koja će se kod nekoga javiti, a kod nekoga ne.

"Za ranije sojeve virusa kijavica nije bila karakteristična, već suv kašalj, kratak dah i zapušen koren nosa. Kijavica je bila karakteristična za prehlade, koje takođe spadaju u kategoriju virusnih infekcija koje izazivaju ademo-virusi", kaže doktorka Obradović, specijalista opšte prakse.

Dokorka Biserka Obradović upozorava da ukoliko dobijete kijavicu, obavezno se treba javiti lekaru u najkraćem mogućem roku. U kojoj meri će se bilo koji od simptoma, pa i kijavica javiti, zavisi prvenstveno od našeg imuniteta.

"Virus je mutirao i njegovim siptomima je dodata i kijavica. Ona će se javiti kod većine osoba zaraženih novim sojem, ali sve to, opet, najviše zavisi od našeg imuniteta. Kao što se i visoka temperatura neće pojaviti kod svake osobe i u istom intenzitetu, isto važi i za kijavicu. Naš imuni sistem je ključna stvar", navodi sagovornica za medije.

Doktorka upozorava da se krajem oktobra javlja i grip, te da se ove godine očekuje i epidemija, s obzirom na to da se velika prokuženost gripa epidemiloških razmera javlja u periodu od tri do pet godina, ali da je grip lakše razlikovati od korone.

"Poslednja epidemija gripa bila je pre četiri godine, tako da se ove jeseni očekuje nova. Ipak, grip nastaje naglo i karakteristične su visoke temperature, glavobolja, bol u očnim jabučicama kao i bol u mišićima i zglobovima. On nije sličan prehladi i kovidu, kod kojeg se simptiomi javljaju postepeno, ali u toku bolesti pogoršanje može biti rapidno", ističe specijalista opšte prakse i primarijus Biserka Obradović.

Kako je naš imuni sistem ključan faktor, doktorka još jednom napominje i savetuje kako da čuvamo svoj imuni sistem.

"Trebalo bi da više šetamo, da imamo dobar san, izbegavamo energetska pića, cigarete i da se generalno čuvamo bilo koje bolesti ili alergija jer svaka uništava naš imuni sistem", navodi dr Biserka Obradović u zaključku.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1937946

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890710#p890710:mhu72ayd je napisao(la):
astrodule » 18 Oct 2021 11:09 am[/url]":mhu72ayd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890702#p890702:mhu72ayd je napisao(la):
mariks » 1 minute ago[/url]":mhu72ayd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=890691#p890691:mhu72ayd je napisao(la):
astrodule » Pon Okt 18, 2021 11:41 am[/url]":mhu72ayd]Da se ne lažemo, ja prvi bih nosio praznu čašu da ne bih morao da nosim masku na otvorenom.

Naravno. Maske na otvorenom su notorna glupost (ne računam utakmice i koncerte koji ne bi smeli u tom slučaju da se održavaju)

Što se tiče kažnjavanja ljudi i objekata - na objektu je da napiše da su maske obavezne. Kaznu treba da dobiju samo pojedinci.

Šta je sledeće - vozač autobusa da dobije kaznu ako neki putnik ne nosi masku?
pa valjda se kontrolišu samo pojedinci. Ali ako objekat ima kovid redara onda ta firma preuzima i makar deo odgovornosti za poštovanje mera

A šta će Kovid redar da uradi kada mu neko kaže "od*ebi" matori" ?

Realno 90% ljudi koji rade poslove obezbeđenja ne bi fizički mogli da urade nešto, a pitanje je i da li smeju?

Zato kažem, papir na ulazu koji kaže da je maska obavezna. Redar može da to ponovi kada vidi nekoga bez maske, i ako taj neko neće da stavi masku njegovo je da zove nadležne.

Prvi dan bi bio haos, ali svaki dan kada bi KAŽNJAVALI po barem 1% takvih prijava, problem bi se rešio.

Na svakom lokalu imaš taj papir, to ti je sada obavezno kao i zabranjeno pušenje. Na žalost i kada neko puši kaznu ne pišu tome ko puši nego firmi. Kovid redar bi trebao da opominje kupce, a kada neko odbija saradnju onda mora da ga izbaci iz lokala što često izbegavaju jer em ne mogu (neki matorac), em gube kupca i stvaraju problem sebi.

Više od 5.000 ljudi dočekalo Vučića i Orbana u Horgošu

222923805616d5c0686a87528363561_v4_big.jpg

Prokovidisti i moralne gromade opet ćute... :kafa:

Danas dramatičan skok zaraženih, čak 13% na nedeljnom nivou i veliki je rizik da sutra obaramo novi rekord, do kraja nedelje možda dostignemo i 10.000 na dnevnom nivou. Mere koje sam naveo su neophodne, lekari dodatno traže 10-15 dana potpunog lockdowna, to je ono što se nikome od nas ne sviđa, ali a oni su najviše na udaru i najbolje znaju situaciju, bolje nego svi mi ovde. I stroga kontrola. Sve ovo se mora uvesti odmah i bez odlaganja, najbolje danas za sutra.

Dodatno treba podstaći vakcinaciju svim sredstvima, pravni problem sa vakcinacijom i merama ne postoji i struka se sa time slaže. Bez ovoga su kao što sam već nekoliko puta rekao sve mere izlišne i ako se masovna vakcinacija i uklanjanje antivaks sadržaja iz medija ne sprovede paralelno sa predloženim merama, u tom slučaju treba ukinuti ama baš sve emre pa nek narod umire, bar će se sve brže završiti. ALI i to je bolje od "ni tamo ni ovamo" pristupa kojim se pandemija vremenski odužuje unedogled.

Ja razumem i ove nesrećnike koji ovde pljuju ili se izmotavaju kako smo paničari i pominju glavni grad Švedske, i oni bi da sv ovo prestane i prođe, ali svakim danom je sve očiglednije da nisu u pravu i da je njihov pristup situaciji pogrešan.

A ja sažaljevam nesrećnike koji posle godinu i po dana ne mogu da shvate da, kako nema društva bez bolnica, tako nema ni bolnica bez ekonomije.
A ne brini se ti za moj pristup, te moralne i intelektualne logoreje drži nekome ko se ne pridržava mera. Mene vakcinisanog i s makom ostavi više na miru. A zatvaranja i disciplinu vežbaj u igricama ili nad prijateljima.

Imaš igricu Prison Architect. Ko stvorena za vas što biste da zatvarate. Pogotovu što volite da se frljate tim terminom ''lockdown'' (looookdaaauuun jeeeeea) koji je nametnut svetu tokom Kovid fašizma kao nešto normalno, a zapravo je zatvorski termin koji je označavao prisilno zatvaranje zatvorenika - kriminalaca u zatvorske ćelije.

Има и Бентамов "Паноптикон", доста старији од те игрице.

Generator ovog najnovijeg rasta su manja mesta širom Srbije, jer je pik talasa već prošao kroz urbana područja. Pošto mere nemamo, plato talasa se održava na visokim nivoima svuda.

Po mom mišljenju, uvođenje nekih strožijih mera je totalno nepotrebno, ali je takođe i bizarno dopustiti da se talas ovoliko nekontrolisano raširi i bolnice napune. Problem je u tome što mere moraju da se donesu pravovremeno i ciljano, a kod nas ne postoji institucija koja bi bila u stanju da to uradi i sprovede. Konkretnije, da se ciljaju i kontrolišu gradovi srednje veličine, sa slabijim stepenom vakcinacije.

1. postoje institucije.
2. postoji zakonski okvir.
3. NE postoji politička volja jer vlaast voli da održava podeljenost u društvu čak i po pitanju korone i vakcinacije.
Zato i imamo mere koje su ni tamo ni ovamo, a to je gore i od lockdowna i od turkmenistanskog tipa ignorisanja i negiranja pandemije.

Не, од "институција" овде имамо премијерку која јуче изјави: "Да смо се вакцинисали и да поштујемо мере, не бисмо имали проблем".
Дакле, рекла је да мере треба да остану и када се вакцинишемо. Или је пглу цепаница - трећег нема. Баш ме брига шта је.
Дакле, за такву земљу је логично то што и предлажете: ајде да затворимо Стари град, где је вакцинисаних 80%, јер у Мионици, Лајковцу и Тутину неће да се вакцинишу.

Тако ће и бити. Такве су вам мере од почетка. И видим да вам је, солидном броју, то ОК. Па кул.

Дакле, да се укине све, одмах.

@tragac

Institucije, de facto, ne postoje. Postoji jednozublje i nagon samoodržanja istog. Iz tog razloga su institucije razorene, i sprovodi se diktat odozgo da se jednozublje ne bi previše čačkalo.

Zamisli samo kada bi odozgo došla direktiva da se ovi politički skupovi iskoriste za masovnu vakcinaciju. Ne možeš? Ni ja.

Vrh