Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Niko više ne zagovara pravi lokdaun. Što se Srbije tiče dilema je da li nastaviti da se ne radi baš ništa, i pored rekorda u broju zaraženih i mesec dana savršeno pravilnom, neprekidnom usponu linije broja mrtvih, ili uraditi bar nešto. To je jedina dilema. Shvatanje mi da nismo Švedska. A ove priče sa dugim cevima i lokdaunima su dizanje magle i plašenje.

Toga neće biti svakako, sem u glavama pojedinih mazohista.

Ali će sigurno i ove jeseni i zime probati da nametnu prikriveni policijski čas gde kao, možeš ti da izađeš i posle 18h ali nećeš moći da uradiš ništa sem da se krećeš kroz prazan grad. Čak ni da sedneš u javni prevoz koji plaćaš.

Namazane su to glave, i znaju kako da na mala vrata provuku svoje fašističke ideje i režime.

Samo da ovekovečim ovo
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884521#p884521:1x3nt4rf je napisao(la):
Zuma » Uto Sep 28, 2021 4:33 pm[/url]":1x3nt4rf]Niko više ne zagovara pravi lokdaun. Što se Srbije tiče dilema je da li nastaviti da se ne radi baš ništa, i pored rekorda u broju zaraženih i mesec dana savršeno pravilnom, neprekidnom usponu linije broja mrtvih, ili uraditi bar nešto. To je jedina dilema. Shvatanje mi da nismo Švedska. A ove priče sa dugim cevima i lokdaunima su dizanje magle i plašenje.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884496#p884496:1x3nt4rf je napisao(la):
tragac » Uto Sep 28, 2021 3:59 pm[/url]":1x3nt4rf]Zato mora lockdown kao u aprilu prošle godine, sa određenim, ali ne prevelikim ustupcima za vakcinisane.

Izgleda da je na pomolu prvi Veliki raskol u Ckrvi hahaha

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866060#p866060:1v8ewgyk je napisao(la):
Zuma » Uto Jul 20, 2021 2:35 pm[/url]":1v8ewgyk]
DanMrmota je u pravu i sve je rekao ispravno. I meni je taj odvratan taj snishodljivi ton koji je pri tome ne samo pun običnih neistina i nego i namernih manipulacija. Bukvalno je to prava reč. Ti jesi antivakser, iako si se vakcinisao, jer širiš propagandu protiv vakcinisanja. Ako se neko ko to radi lično vakcinisao, to samo znači da je uz antikasera još i moralno problematična ličnost jer druge tera da rade ono što sam nije spreman. Mada je činjeica da si se vakcinisao pohvalna, za društvo je jedan vakcinisani više manja korist ako pri tome natera veći broj drugih da se NE vakcinišu.

Čisto da se podsetimo šta se sve nije reklo :) I da niko nikog nije prozvao lično jer je to gubljenje vremena...

No drago mi je da se bar malo promenilo mišljenje iako se to ne priznaje. Inače, Zuma, lepo ti je Bender rekao, batali zidine teksta gde pričaš kako nešto nisi rekao. Svi mi imamo dobro pamćenje iako verovatno smatraš da smo neobrazovani. Batali pokušaje da se opereš i daj da se diskusija nastavi normalno, bez indirektnog prozivanja osoba suprotnog mišljenja, pa makar i da ih ne nazoveš Trampovcima, antivakserima i teoretičarima zavere, pošto to nemaš običaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884524#p884524:3984e91u je napisao(la):
mariks » 28 Sep 2021 03:36 pm[/url]":3984e91u]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866060#p866060:3984e91u je napisao(la):
Zuma » Uto Jul 20, 2021 2:35 pm[/url]":3984e91u]
DanMrmota je u pravu i sve je rekao ispravno. I meni je taj odvratan taj snishodljivi ton koji je pri tome ne samo pun običnih neistina i nego i namernih manipulacija. Bukvalno je to prava reč. Ti jesi antivakser, iako si se vakcinisao, jer širiš propagandu protiv vakcinisanja. Ako se neko ko to radi lično vakcinisao, to samo znači da je uz antikasera još i moralno problematična ličnost jer druge tera da rade ono što sam nije spreman. Mada je činjeica da si se vakcinisao pohvalna, za društvo je jedan vakcinisani više manja korist ako pri tome natera veći broj drugih da se NE vakcinišu.
Čisto da se podsetimo šta se sve nije reklo :) I da niko nikog nije prozvao lično jer je to gubljenje vremena...

No drago mi je da se bar malo promenilo mišljenje iako se to ne priznaje.
Dobro, priznajem, to nije bilo u redu i moglo se drugačije reći, tako da je sasvim jasno na šta se misli. Međutim neki put ipak uspete da me iznervirate, a zatim je problem što neki ili bukvalno nisu u stanju da čitaju duži tekst, ili to ne žele, pa kad bih u svakoj poruci pravio fine distinkcije od koje mere nešto jeste, a od koje nije, onda to niko više ne bi čitao. Vi ste ti koji traže jednostavnost i kratkoću, pa makar na uštrb preciznosti. Ali onda nemojte tražiti i potpunu doslednost jer to postaje nemoguće. Ovde je tema bila precizna definicija pojma antivakser, da se ne bi stalno manipulisalo sa time ko je koga "uvredio" i ko to jeste ili nije. Malo je teško pričati o tome, a ne biti direktan. Takve poruke su ipak veliki izuzetak u onom što pišem.

Evo današnjih grafika pošto opet imamo promenu. Drago mi je da sam pogodio kod poređenja sa Engleskim dijagramom. Zaista ponovo idemo naviše. To je bila samo slučajna i vrlo privremena varjacija. A kriva broja mrtvih naravno nije ni za dlaku promenjena. I dalje drži tempo.

2021.09.28. Tok epidemije, Pozitivnih 1.jpg

2021.09.28. Tok epidemije, Pozitivnih 2.jpg

Jel si razmišljao nekad da li i ti nerviraš druge? Jel si razmišljao da postoje ljudi koji za razliku od tebe ne ležu i ne bude se misleći o Koroni, nego da li će imati posao ili promet? Jel si razmišljao kako ti i ostatak Lige tvrdolinijaša ispadate u očima drugih kada čak i vakcinisane nazivate antivakserima, a sve neistomišljenike Trampovcima i teoretičarima zavere? Da si napravio ovde na temi malu sektu svojih istomišljenika koji su postali toliko militantni da nakon javnih vređanja na temi, čak i posle sankcija šalju ljudima privatne poruke u kojima ih psuju što se usuđuju da prkose Kovid fašizmu?

Nisi, naravno. Zato što te, da citiram tvoju frazu - zabole za to. Ti imaš svoj mali svet, svoj dom iz koga ne izbijaš godinu i po dana. Živiš u svom malom svetu, pišući kako treba svi da se zamrznemo u mestu narednih 10 godina a za to vreme koristiš proizvode i usluge koje opstaju i funkcionišu baš zato što drugi, za razliku od tebe, idu napolje i rade, kreću se, mešaju se, izlažu se... Ali nije ti dovoljno to što ti iz tog svog sveta i doma ne izbijaš, nego bi sad taj svoj mali naopaki svet da proširiš i na druge. Pa kad naiđeš na otpor, onda prvo reaguješ bežanjem sa teme, zatim druga linija odbrane su zidovi teksta u kojima se suptilno i politički korektno olakšavaš po svima koji ne žive život kao ti. A treća linija je mobilisanje svojih podanika da drugima šalju privatne poruke psovki i vređanja nakon što tebe neko potopi ili diskredituje.

I ti nekome pričaš da si se iznervirao... Uh ajme mene joj. Osvrni se kralju oko sebe, cela planeta je iznervirana već godnu i po dana. I kao što tebe zabole za nju, tako i nju zabole za tebe i tvoje nerviranje.

@Zma
Po meni je bolje reći direktno nego uvijati. I ti neke uspeš da iznerviraš, a opet neki nisu u stanju da prihvate ono što se kosi sa njihovim uverenjima pa su automatski odbačeni zidinama teksta i indirektnih uvreda pa se ne bune. Zid teksta koji ne kaže ništa i kratak tekst koji kaže suštinu nije isto, ti voliš da pišeš naširoko (ok negde i treba) možda jer ponekad misliš da time zbunjuješ neistomišljenika, a drugi vole da čitaju nešto što ima smisla. 3000 reči kako nekoga na finjaka nazivaš Trampovcem, antivakserom ili teoretičarom zavere nije nikome od pomoći, a sve zato jer se ne slaže sa tvojim nadmenim mišljenjem. Toliko. Tražimo samo doslednost u izjavama, a ne da se krijemo iza "nikada ja to nisam rekao".

Jel si razmišljao nekad da li i ti nerviraš druge? Jel si razmišljao da postoje ljudi koji za razliku od tebe ne ležu i ne bude se misleći o Koroni, nego da li će imati posao ili promet?

To je teorija zavere koju su pokrenuli Trampovci poslodavci ubice. Opštepoznato je da svi mogu da prežive i bez posla i bez primanja.

Bender i ostali inteligentni i samosvesni skeptici i praktični ljudi.

A da li ste Vi razmišlaji koliko se neki od nas grčevito uzdržavaju da ostanu kulturni i da Vas lepo sve ne oteraju u tri lepe i prokunu i požele Vam da na svojoj koži i svojim članovima porodica i bliskim prijateljima iskusite posledice metoda borbe protiv ( ignorisanja iste) epidemije za koji se tako agresivno zalažete?

Realan broj umrlih u Srbiji je sada negde preko 30 hiljada. Ako se gleda cela bivša Juga to je verovatno preko 100,000. Za dve godine je umrlo od ove "bezazlene bojlesti sa kojom smaramo" više ljudi nego što je poginulo vojnika i civila u svim ratovima devedesetih. I ne zna se koliko će još umreti dok stvarno ne naučimo kako da se nosimo sa kovidom.

I za 10,20 godina ih se niko neće sećati, neće biti spomenika, niti će se iko busati u grudi i pretiti "krivcima".

E da znaš da jesam. Ali koliko god puta pokušavao, nisam uspeo da prebolim Kurtobolju za sve vas koji pokušavate da mi virus sa smrtnošću od 3% predstavite kao Apokalipsu, dok za to vreme svakog dana umire stotine ljudi od drugih bolesti, ljudi krpe kraj s krajem a anksioznost, pesimizam i depresija obaraju sve rekorde.

I žalim sve vas koji mislite i zagovarate da neko mora da prođe kroz najgori oblik Korone da bi smeo da kaže išta o njoj i komentariše mere vezane za nju, a koje sve nas pogađaju i hendikepiraju. Hajde onda po toj logici da ja tebi ukinem pravo da ikad išta komentarišeš o zdravlju i lečenju jer za razliku od mene nisi proveo preko mesec dana u Prvoj hirurškoj pa ne znaš kako je to imati tešku bolest. Hajde da se nađemo pa da te odvedem tamo i zavežem na mesec dana, pa da vidiš malo kako je.

U stvari još bolje - zašto onda po toj logici ne ukidaš Zumi pravo oglašavanja o Kovidu? Kako ti i ja možemo da znamo da je on dovoljno stručan da komentariše Kovid ako ga nije preležao, i ako neće da nam kaže koja je njegova struka? Zašto onda tu ne primenjuješ tu logiku? :kafa:

Eeee paničari i strašljivci.... Bre nekad su se ljudi zaletali na zveri i trčali u kiše metaka a vi pod uticajem ovih današnjih sektaša više ni na sunce ne smete da izađete koliko ste preplašeni. A jedino što nadjačava vaš strah od spoljnog sveta jeste vaša jezičina, koju koristite da se olakšate po svakome ko, zamisli čuda, posle GODINU I PO FAKING DANA ne leže i ne budi se misleći o bolesti sa 3% smrtnosti u vreme ekonomske krize gore nego Drugi svetski rat...

P.S.
Jedino zbog čega žalim je što ne mogu ove vaše tvrdnje i glasine da prosledim nadležnim organima, pa da vas oni malo protrkeljišu i ispitaju o tim vašim brojkama od 30.000, 100.000, 400.000.000 umrlih od Kovida koje država/e zataškavaju. Pa da se jednom u životu naučite šta znači stati i odgovarati za ono što se piše i govori.

Još jedan teoretičar zavere sa 50000 umrlih :) Zanimljivo kako su njima svi apsolutno isti. I nebitno je šta čovek piše, čim se makar sa jednom stavkom ne slaže on automatksi ignoriše koronu, znači nepostoje virusi, protivi se vakcinaciji svih, protivi se svim merama, teoretičar zavere, trampovac, antivakser... A tek ovi što se nisu vakcinisali ali zato teraju sve druge da se vakcinišu... :)

A tek koliko se neki od nas uzdržavaju da se isto obraćaju ljudima koji ih vredjaju jer misle da su bolji od drugih...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884449#p884449:atg585yl je napisao(la):
astrodule » Уто Сеп 28, 2021 2:09 pm[/url]":atg585yl]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=interferon+covid-19
На који тачно чланак мислиш?
Мени треба чланак који говори о томе да вирус има механизам да блокира интерфероне, а не како се интерферони користе у терапијама.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884543#p884543:14h41sob je napisao(la):
tragac » 28 Sep 2021 04:42 pm[/url]":14h41sob]@Zuma
Možemo li proceniti kad će prokužavanje zaravniti krivu?
Ako se od Delte uopšte može štititi na taj način?
Nažalost ne možemo proceniti. Još se ne zna par bitnih stavri. Recimo koliko ima onih koji su prokuženi, a nisu se javili lekaru. Pa onda šta to tačno znači "prokužen"? Da je bio u kontaktu sa virusom, ili da je imun? Da li su asimptotski slučajevi imuni ... ili bolje reći u kojoj su meri imuni? Što opet povlači sa sobom novi problem: ako su imuni, na koliko udahnutih virusa se to odnosi? Šta ako postoji granica u kojoj virusa već u početku ima previše u organizmu, pa imuni sistem ne stigne da se mobiliše u punoj meri pre nego što je velika šteta već napravljena. Itd, takve stvari bi trebalo bolje znati za pouzdanija predviđanja, a to traži vreme i istraživanje.

Moguće je štititi se prokužavanjem i protiv Delte. Ponovo je jedini problem neznanje stvarne situacije. Ako je procenat stvarne imunosti blizu 100% onda je ono što priča Pantograf tačno. Onda je bolje pustiti virus jer kriva i ne može još puno da raste. Rast će prosto da veoma brzo doda još imunih, onih koji fale do blizu 100% imunih, pa će efektivni R faktor da se spusti ispod jedan, a to onda i prekida čitav talas. Ali da li smo blizu 100% ? Tu je ključ. Ako pogrešimo u proceni, pa pustimo virus da prokuži ostatak ne imunih, umreće veoma mnogo ljudi. Cena takvog završetka epidemije (umesto insistiranja na vakcinaciji) će tada biti prevelika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884523#p884523:b2tjz5fo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 28 Sep 2021 16:35[/url]":b2tjz5fo]Samo da ovekovečim ovo
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884521#p884521:b2tjz5fo je napisao(la):
Zuma » Uto Sep 28, 2021 4:33 pm[/url]":b2tjz5fo]Niko više ne zagovara pravi lokdaun. Što se Srbije tiče dilema je da li nastaviti da se ne radi baš ništa, i pored rekorda u broju zaraženih i mesec dana savršeno pravilnom, neprekidnom usponu linije broja mrtvih, ili uraditi bar nešto. To je jedina dilema. Shvatanje mi da nismo Švedska. A ove priče sa dugim cevima i lokdaunima su dizanje magle i plašenje.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884496#p884496:b2tjz5fo je napisao(la):
tragac » Uto Sep 28, 2021 3:59 pm[/url]":b2tjz5fo]Zato mora lockdown kao u aprilu prošle godine, sa određenim, ali ne prevelikim ustupcima za vakcinisane.
Izgleda da je na pomolu prvi Veliki raskol u Ckrvi hahaha
Ima da dobije nove katolike i pravoslavce. Lockdowniste i antilockdowniste. :mrgreen:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884534#p884534:2bpcon45 je napisao(la):
unedfined » 28 Sep 2021 17:10[/url]":2bpcon45]Bender i ostali inteligentni i samosvesni skeptici i praktični ljudi.

A da li ste Vi razmišlaji koliko se neki od nas grčevito uzdržavaju da ostanu kulturni i da Vas lepo sve ne oteraju u tri lepe i prokunu i požele Vam da na svojoj koži i svojim članovima porodica i bliskim prijateljima iskusite posledice metoda borbe protiv ( ignorisanja iste) epidemije za koji se tako agresivno zalažete?
A da li ste se vi "kovidisti" zapitali ikada da li je u redu etiketirati sve koji se ne slažu sa vašim mišljenjem i pripisivati im da su rekli nešto što nisu? To što jedan kaže ne treba da se nose maske, ne znači da su svi to rekli ili da svi to isto misle. Ili ako neko kaže da su vakcine opasne po zdravlje, to ne znači da su svi to rekli ili da svi to isto misle.

Ja nikada nisam ignorisao istu, ali sam spominjao da ne dozvoljavam da me ista preokupira u tolikoj meri da je čak i sanjam, već da živim normalnim životom, kao i tokom "Milosrdnog anđela", ali tako da vodim računa i poštujem sve propisane mere.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884534#p884534:2bpcon45 je napisao(la):
unedfined » 28 Sep 2021 17:10[/url]":2bpcon45]Realan broj umrlih u Srbiji je sada negde preko 30 hiljada. Ako se gleda cela bivša Juga to je verovatno preko 100,000. Za dve godine je umrlo od ove "bezazlene bojlesti sa kojom smaramo" više ljudi nego što je poginulo vojnika i civila u svim ratovima devedesetih. I ne zna se koliko će još umreti dok stvarno ne naučimo kako da se nosimo sa kovidom.

I za 10,20 godina ih se niko neće sećati, neće biti spomenika, niti će se iko busati u grudi i pretiti "krivcima".
Moram po hiljaditi put da pitam, bez obzira na odgovor koji znam unapred, zašto su vam bitniji životi umrlih od korone od onih koji zbog lečenja obolelih od korone nisu mogli da se leče ili da na vreme budu primljeni? Ako može bez odgovora da su vam podjednako bitni i jedni i drugi, bilo bi super. Ja sam od prvog dana pisao kako su bitni životi i jednih i drugih, i kako bi trebalo da bude organizovano lečenje kovid i nonkovid pacijenata.

@Zuma
Koristan statistički podatak u cilju procenjivanja prokuženosti može biti i procenat zaraženih među onima koji se testiraju bez indikacija kovida, npr zbog putovanja, odlaska na lečenje od drugih stvari, porodilje...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884412#p884412:2z6gajkg je napisao(la):
Zuma » Уто Сеп 28, 2021 1:10 pm[/url]":2z6gajkg]Najzad da neko jasno opiše bar jedan deo ne baš toliko uobičajenog mehanizma delovanja ovog virusa. Da preskočimo sad njegovu drugu posebnost, širenje infekcije na druge pre prvih simptoma, kombinovano sa jednom od najvećih infektivnosti. Što je bukvalno savršena mašina za širenje i osujećivanje lakih mera njegovog ograničenja. Ovo je ono što se zatim dešava u organizmu. Izdvojiću samo taj deo za one kojima je pažnja ograničena veličinom jednog ekrana mobilnog telefona, pa im je ceo tekst prevelik.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884297#p884297:2z6gajkg je napisao(la):
Astrotrain » 28 Sep 2021 06:42 am[/url]":2z6gajkg]http://ljudilazi.blogspot.com/2021/09/i-vakcinisani-umiru-od-kovida-19.html

I vakcinisani umiru od kovida-19

5. napada ACE2 receptore kojih ima svuda, u svim organima, što znači da je sposoban da napravi ogromnu štetu koju ćemo sanirati, uspešno i češće bezuspešno, godinama
...
Sada dolazimo do dela koji većina ljudi olako shvata. Prvo što virus radi je blokada interferona. To znači da se od imunih ćelija krije da je došlo do infekcije. Drugo, kada se multiplicira virus ubija ćeliju i svaki od tih novih virusa pokupi deo ćelijske opne kako bi zavarao naš imuni sistem.

Dolazimo do situacije da osoba može imati antitela ali da ih ništa ne aktivira jer imuni sistem ne vidi infekciju. Kada konačno vidi, oni koji imaju antitela imaće šansu, oni kojima je organizam izmučen godinama ili drugim bolestima, ili ih je kovid-19 do te mere već oštetio, neće imati šansu

To je razlog. Plus osobe koje su već u terminalnim stadijumima svojih bolesti, dovoljna je bilo koja infekcija, uopšte to ne mora biti kovid-19.
...
Ovu su snimci vakcinisanih pacijenata. Skoro do smrti nisu imali nikakve simptome. Pluća u strahovitom zapaljenju a oni nemaju ni temperaturu, kreću se, rade, samo se malo više zamaraju. Imuni sistem ne prepoznaje da je prisutna infekcija, ne brani se.
...
Kod ovakvog stanja potpuno je nevažno koja vakcina. Takođe, za zagovarače teorije da je najbolji način da se zaštitiš od bolesti taj da se razboliš, ovo je identično i za one koji su preležali kovid. Nema razlike. Ovaj virus je zlo. Oni koji omogućavaju da se zaraza širi su još veće zlo.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884437#p884437:2z6gajkg je napisao(la):
Mikie » Уто Сеп 28, 2021 1:51 pm[/url]":2z6gajkg]Зума, како вирус блокира интерфероне? Имаш ли неки чланак?
Молио бих те да једном одговориш на конкретно питање са конкретним одговором.

Neće. Eno ja sam ga pre nekoliko stranica pitao za izvore njegovih tvrdnji i naravno ostadoh uskraćen.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884575#p884575:3u4zd7l8 je napisao(la):
Mikie » 28 Sep 2021 07:43 pm[/url]":3u4zd7l8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884437#p884437:3u4zd7l8 je napisao(la):
Mikie » Уто Сеп 28, 2021 1:51 pm[/url]":3u4zd7l8]Зума, како вирус блокира интерфероне? Имаш ли неки чланак?
Молио бих те да једном одговориш на конкретно питање са конкретним одговором.
Astrodule je odgovorio pa sam mislio da ne moram i ja. Ali evo dva primera.

Type I and III interferon responses in SARS-CoV-2 infection

Type I and III interferons (IFNs) are innate cytokines that are important in the first-line defense against viruses. Similar to many other viruses, SARS-CoV-2 has evolved mechanisms for evading the antiviral effects of type I and III IFNs at multiple levels, including the induction of IFN expression and cellular responses to IFNs. In this review, we describe the innate sensing mechanisms of SARS-CoV-2 and the mechanisms used by SARS-CoV-2 to evade type I and III IFN responses.

https://www.nature.com/articles/s12276-021-00592-0
SARS-CoV-2 Nonstructural Protein 1 Inhibits the Interferon Response by Causing Depletion of Key Host Signaling Factors

Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is the causative agent of the ongoing coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic. While previous studies have shown that several SARS-CoV-2 proteins can antagonize the interferon (IFN) response, some of the mechanisms by which they do so are not well understood. In this study, we describe two novel mechanisms by which SARS-CoV-2 blocks the IFN pathway.
...
Together, our data provide new insights into how SARS-CoV-2 successfully evades the IFN system to establish infection.

https://journals.asm.org/doi/10.1128/JVI.00266-21

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884585#p884585:pt0qj0j7 je napisao(la):
operic » 28 Sep 2021 08:16 pm[/url]":pt0qj0j7]Neće. Eno ja sam ga pre nekoliko stranica pitao za izvore njegovih tvrdnji i naravno ostadoh uskraćen.
Ako se ne varam, misliš na ovu poruku.

https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 58#p882658

Odgovor nisi dobio zato što je sve to odavno poznato, apsolutno elementarno za ovu temu i zato ponovljeno milion puta. Beskonačno ponavljati iste stvari zato što neko neće, ne želi, ili nije u stanju da prati temu je spamovanje. Šta treba da pišem? Rekapitulaciju 800 strana forumske teme pošto se mnogo toga ne može svesti na dve rečenice i jedan izvor? Time se bukvalno maltretiraju svi ostali, kojima bi ustvari trebalo izraziti javnu zahvalnost što trpe ovu besmisleno natezanje nadajući se da će ipak čuti nešto korisno ili pametno. Tako se zatrpavaju poruke koje vredi pročitati, odnosno prekidaju druge niti razgovora koje daleko više obećavaju. Niko nema vremena da ispunjava takve želje i piše naučni esej sa gomilim izvora da bi zadovoljio JEDNU osobu koja neće sama da radi ono što zahteva od drugih. Slično važi i za napristojne, uvredljive, lične, nekontrolisane ili ostrašćene poruke, ali i za one gde je već nekoliko puta pokušano sa objašnjenjem samo da bi čovek stalno pitao ili uporno ponavljao istu, već objašnjenu stvar. Žao mi je, ali ako je ranije već više puta pokušano sa odgovorom, onda je već uložen onoliki trud koliko ima smisla u to uložiti na ovakvom mestu. Pa neka svako sudi na osnovu već rečenog, kako god misli da treba. Niko tu ne "beži", to je ponovo jedna od beskonačnog broja manipulativnih tabloidnih blaćenja pokupljenih od naše vlasti, nego je tada prosto dosta zatrpavanja foruma ponavljanjem ili glupostima, pa je vreme za nešto drugo. Ko ne misli tako, neka sam piše ono što misli da treba, priča sam sa sobom, ili sa istomišljenicima kojima to ne smeta, kako god ON misli da treba. Sloboda za sve.

To su, ukratko, vrste situacija u kojima i drugima predlažem da trenutno prekidaju razgovor, čisto da pokušamo da temu održimo korisnom i čitljivom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884549#p884549:nrldhsq9 je napisao(la):
Zuma » Uto Sep 28, 2021 6:14 pm[/url]":nrldhsq9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=884543#p884543:nrldhsq9 je napisao(la):
tragac » 28 Sep 2021 04:42 pm[/url]":nrldhsq9]@Zuma
Možemo li proceniti kad će prokužavanje zaravniti krivu?
Ako se od Delte uopšte može štititi na taj način?
Nažalost ne možemo proceniti. Još se ne zna par bitnih stavri. Recimo koliko ima onih koji su prokuženi, a nisu se javili lekaru. Pa onda šta to tačno znači "prokužen"? Da je bio u kontaktu sa virusom, ili da je imun? Da li su asimptotski slučajevi imuni ... ili bolje reći u kojoj su meri imuni? Što opet povlači sa sobom novi problem: ako su imuni, na koliko udahnutih virusa se to odnosi? Šta ako postoji granica u kojoj virusa već u početku ima previše u organizmu, pa imuni sistem ne stigne da se mobiliše u punoj meri pre nego što je velika šteta već napravljena. Itd, takve stvari bi trebalo bolje znati za pouzdanija predviđanja, a to traži vreme i istraživanje.

Moguće je štititi se prokužavanjem i protiv Delte. Ponovo je jedini problem neznanje stvarne situacije. Ako je procenat stvarne imunosti blizu 100% onda je ono što priča Pantograf tačno. Onda je bolje pustiti virus jer kriva i ne može još puno da raste. Rast će prosto da veoma brzo doda još imunih, onih koji fale do blizu 100% imunih, pa će efektivni R faktor da se spusti ispod jedan, a to onda i prekida čitav talas. Ali da li smo blizu 100% ? Tu je ključ. Ako pogrešimo u proceni, pa pustimo virus da prokuži ostatak ne imunih, umreće veoma mnogo ljudi. Cena takvog završetka epidemije (umesto insistiranja na vakcinaciji) će tada biti prevelika.

Evo vidiš sada ću Ja malo biti na drugoj strani. Sa sadašnjim saznanjima uopšte ne trebamo pustiti virus ni medju vakcinisane ni medju nevakcinisane. Kao što već znamo rizična grupa je vakcinisana preko 80% tako da ne ostaje puno ljudi koji bi umrli ali imamo jedan mali problem. Šta ako umre isti broj ljudi jer je dejstvo vakcine prestalo ili nije uopšte stvorilo imunitet, a priča im se da ako se vakcinišu mogu gde hoće i kako hoće što je valjda i svrha kovid pasoša. Dakle uopšte više nije bitno ko je vakcinisan i ko nije jer em znamo da mladima nije ništa em znamo da i stariji i bolesni vakcinisani umiru em znamo da i vakcinisani šire virus em znamo da vakcinisanjem štitiš samo sebe (osim ako na tebe vakcina nema efekta pa i to više ne važi).

Virus ne možemo izbeći, ne možemo se ni zaključati ali možemo obaveštavati onako kako jeste. Tako je i prijateljica jednog kolege došla zaražena na krštenje ali je vakcinisana pa je mislila šta ima veze. Uglavnom neki matorci nahebaše iako revakcinisani svi. Zatim mora da se zna koje su rizične grupe, a ne da svi budu isto. Zašto neko (vakcinisan ili ne, preležan ili ne) mora da bude zaključan kad je zdrav i mlad, ceo život radio na sebi... zbog nekog ko jede dve lopate hrane za večeru i nije digao ništa teže od kašike? Neka taj drugi bude zaključan i ograničen, a ne prvi, da ne pričam sad definiciju karantina i tiranije. Ali je na ovom drugom veća zarada mada to dalje ide u teorije zavere. Prosto je, ko želi neka se potencijalno zaštiti, ko želi da rizikuje da bi prehranio porodicu neka ga, ko je tvrdoglav neka sazna na teži način kakav je ovo virus. Nebulozne mere ukinuti, a ostaviti one koje imaju smisla. Nije korona jedini problem čovečanstva. A vidimo i da neke zemlje ukidaju neke mere sa 70%+ vakcinisanih, a neke zemlje sa istim % uvode mere tako da ni to više nije bitno. I konačno preležani moraju da se broje u imune isto kao i vakcinisani čak i jače i da test na antitela bude dovoljan dokaz.

Odgovor nisi dobio zato što je sve to odavno poznato, apsolutno elementarno za ovu temu i zato ponovljeno milion puta. Beskonačno ponavljati iste stvari zato što neko neće, ne želi, ili nije u stanju da prati temu je spamovanje.

Neke tvrdnje u tom postu ipak nisu dokazane i postoje samo u teoriji. Nema ništa što je dokazano. A na šta mislim predpostavljam da znaš.

Moram po hiljaditi put da pitam, bez obzira na odgovor koji znam unapred, zašto su vam bitniji životi umrlih od korone od onih koji zbog lečenja obolelih od korone nisu mogli da se leče ili da na vreme budu primljeni? Ako može bez odgovora da su vam podjednako bitni i jedni i drugi, bilo bi super. Ja sam od prvog dana pisao kako su bitni životi i jednih i drugih, i kako bi trebalo da bude organizovano lečenje kovid i nonkovid pacijenata.

Treba da se nadaju da neko i njih ne prokune da im zatreba lekarska pomoc koja nije u vezi korone, a da budu šutnuti s vrata jer nisu korona pa da vide sve posledice onoga za šta se zalažu. Ja koronu preležao tako da me njihove kletve ne dotiču :)

Sto volim ove sto su "prelezali koronu" a znaju beskrajne brojeve ljudi sto su se vakcinisali i koji su naravno zarazili druge vakcinisane :laugh:
Iskljucivo je problem u vakcinisanima izgleda, daleko bi nam bolje bilo da ih nema uopste. Bolnice bi bile prazne, ne bi bilo onih sto ne smeju napolje vec skoro 2 godine, uplasenih od najsmesnijeg virusa bla bla blaaa :blah:

Vrh