Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Što se tiče mrtvih od kovida - jedini pokušaj zataškavanja je bila "kosačica" kada je neko bez ikakvog znanja držao brojke na 1 ili 0.

Što se tiče brojki koje nam javno saopštavaju - u njih verujem i mislim da su istinite (osim pomenute kosačice).

Problem je u brojkama koje nam ne saopštavaju, ali tu mislim da nema nikakve zavere, već je u pitanju potpuna nesposobnost da se napravi već mitski informacioni sistem. U stvari, možda su ga i napravili, ali je problem u ručnom unosu podataka jer je naše zdravstvo i dalje u 20-om veku i umreženost je stvar koja postoji samo na papiru (bukvalno na papiru tj. papirima koje nosimo od jedne ustanove do druge da bi se ručno unele u sistem).

Analiziranjem ovih podataka koje imamo se lako može odrediti kada će se iscrpeti postojeći kapaciteti i kada se neke mere moraju doneti.

ZATO ŠTO MERE NISU DONETE, MNOGE BOLNICE ULAZE U KOVID SISTEM I DIREKTNA POSLEDICA TOGA JE VIŠAK MRTVIH KOJI SE POJAVLJUJE U STATISTICI

Insinuacija koje smo Goje i ja rekli je samo uočavanje nečega neobičnog (pada broja zaraženih), a takve neobičnosti ne mogu da se pojave slučajno.

Do sada je do usporavanja rasta dolazilo samo zbog donešenih mera. Trenutno nijednu meru nismo uveli i za očekivati je da se rast broja zaraženih nesmetano nastavi.

I da ponovim, da ja nigde ne sporim broj mrtvih i brojke koje nam Vlada dostavlja (osim kosačice). Šta više, verujem da ne smeju da lažiraju te podatke jer ih ceo svet vidi i primetio bi neko neko muljanje i onda bi posledice po našu Državu bile prevelike (usledile bi packe, a ako bi se neka nezavisna komisija pojavila, na videlo bi izašla potpuna nesposobnost naših vlasti).

Postoji još nešto šta može da utiče na smanjenje rasta, a to je možda imunitet koji smo dobili preležavanjem.

Bilo bi dobro da se napravi ona studija o kojoj se davno pričalo gde bi se videlo na slučajnom uzorku u svakom gradu koliko je ljudi zaista preležalo koronu.

P.S.

Bonus pitanje, za razmisljanje:

Kako je moguce da se ulaze toliko energije, vremena, truda, rada, znanja, pasije, da ne kazem opsesije... da se analizira, prikaze, "dokaze" i nametne slika da drzava vrsi najmasovniju zaveru ikad, da smo ga ugasili svi na planeti od virusa i jel pik ovaj ovde ili pik onaj onde...

A niko iz te price da se pozabavi podacima i stanjem u privredi i drustvu nastalim zbog Korona histerije i dikature. Za nekog ko se toliko bavi brojakam a sebe predstavljaju kao moralne i intelektualne gromade i visine u odnosu na druge, zatucane, "masovne ubice"... covek bi pomislio da bi se neko za godinu i po dana makar osvrnuo na socio-ekonomsko st(r)anje i krizu nastalu usled svega ovoga. Ali ocigledno to nije dovoljno interesantno kao poredjenje toka zaraze u Beogradu sa tokom zaraze u Prnjavoru... Hm...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881023#p881023:3c5guk0p je napisao(la):
astrodule » Pet Sep 17, 2021 12:50 pm[/url]":3c5guk0p]Što se tiče mrtvih od kovida - jedini pokušaj zataškavanja je bila "kosačica" kada je neko bez ikakvog znanja držao brojke na 1 ili 0.
Pa to je objasnio onaj Srdja Jankovic jos prosle godine. Kaze "to je statistika malih brojeva". Eto i on covek u statistici (nije statisticar ali se bavi i njome) pa skroz druge zakljucke ima.

Neko bi pomislio onda da ta statisika i nije bas tako nepogresiva, univerzalna i odgovor na sve kao sto se ovde stalno tvrdi...
Analiziranjem ovih podataka koje imamo se lako može odrediti kada će se iscrpeti postojeći kapaciteti i kada se neke mere moraju doneti.
Ne moze se odrediti nista sto vec svako u javnosti ne zna. Autori beskrajnih grafika i studija na temi nemaju nikakve podatke koliko dnevno od 7.654 novozarazena zahteva hospitalizaciju. Tako da su svi zakljucci izvedeni na osnovu toga slepo nabadanje.
Insinuacija koje smo Goje i ja rekli je samo uočavanje nečega neobičnog (pada broja zaraženih), a takve neobičnosti ne mogu da se pojave slučajno.
Cekaj da vidim dal sam dobro razumeo:
Posle godinu i po dana pisanja citavih romana i davljenja u studijama na studije studiranih studija o Koroni, opsti koncenzus koji je Klub "Graficar" ovde doneo je: da nema koncenzusa ni o cemu, da se i dalje ne zna nista o Koroni, da je sve moguce ali i ne mora da znaci, i da nam treba jos 10 godina pre nego sto se usudimo da zakljucimo bilo sta.

A onda se desi slucaj da nakon 20 dana postepenog rasta u zarazenima, u zemlji koja je sve samo ne brojna, dodje do stabilizacije i blage stagnacije brojki na "cak" dva dana... i Klub "Graficar", koji godinu dana na sve kaze "moze bit' a i ne mora da znaci" kaze "ma ovo je sigurno neka muljacina".

Jel sam dobro razumeo?
Do sada je do usporavanja rasta dolazilo samo zbog donešenih mera.
Jel? Nikako do godisnjih doba, nikako do izlaganja suncu, nikako usled vakcinacije, i nikako usled prokuzenosti? Samo mere a?
da ponovim, da ja nigde ne sporim broj mrtvih i brojke koje nam Vlada dostavlja
A opet dajes podrsku i publicitet onima koji to rade...

Ja lično ne vidim nigde zaveru u ovoj epidemiji. Sve se dešava potpuno predvidljivo ako se poznaje dejstvo virusa (svakog virusa) i ako se zna šta države (ne)rade povodom toga.

Potpuno je nebitno odakle je virus potekao (iz laboratorije ili prirode) za tok epidemije. Od pojave prvog zabeleženog slučaju ne vidim ništa neobično. Čim je prošlo par meseci u svom društvu sam uvek govorio da se ovo neće skoro završiti i da su političari glavni krivci za to. Naivno sam se nadao razumu, a pošto sam video da ga nema i da je čovečanstvo samo pokazalo u kakvom se sunovratu nalazi, samo sam produbio svoj stav da će ovaj virus nastaviti svoj život sa ljudima još dugo godina.

Mislim da sam čak i ovde govorio da će ova epidemija samo ogoliti mnoge ljude i da ćemo saznati kakvi su stvarno ljudi oko nas.

Što se tiče citiranih stvari gore - Nisam video tu izjavu Srđe Jankovića. Mnogo mi više znači izjava onog Šuvakova kada se tumače neki grafikoni i podaci (plus što ni ja nisam baš laik što se tiče tih stvari).

Što se tiče citata u vezi brojeva, tu se u principu ne slažemo, ali mislim da bismo bolje objasnili jedno drugom šta mislimo kada bismo se videli i u direktnom razgovoru pokušali da objasnimo jedan drugome svoje stavove. Naravno, moguće je da se ni tada ne bismo složili, što je potpuno normalno.

Nagli padovi broja zaraženih su uvek bili samo zbog mera. Efekti vakcinacije i ostalih navedenih stvari ne mogu tako brzo i naglo da se vide na grafikonima.

I ja sam se naivno nadao da ti nisi poput ovih iz Kluba Graficar ali sama cinjenica da s jedne strane impliciras da drzava krije mrtve, ili da su mrtvi zbog korone samo niko to jos ne zna (sem Kluba Graficar), a da su sve druge sumnje, bilo koja, sve redom, samo glupave teorije zavere, kao i da te ne zanima poreklo i mehanizam virusa, a opet si za to da se prave elaborati o njemu koji nista nece otkriti... mi govori da sam pogresio u proceni.

No dobro. I to je vase pravo. A ja sam pitao sta sam imao. Zelim srecan dalji rad u narednih 10 godina :sesir: i pokusajima da se razume, objasni i predvidi nesto za sta vas ne zanima mehanizam nastanka i sirenja i o cemu znate koliko i bilo koji drugi prosecan gradjanin a za razliku od njega umesto da se bavite drustvenim problemima, vi zelite da nastavite da racunate i zakljucujete da sve "moze biti a i ne mora da znaci".

P.S. Sto se tice Jankoviceve izjave:

U ovom slučaju se zaista radi o malim brojevima kako je to u „Utisku nedelje“ pomenuo dr Srđa Janković i, da budemo precizniji, radi se o dva najmanja nenegativna cela broja, 0 i 1.

https://nova.rs/vesti/drustvo/statistik ... -o-koroni/

Mislim u ovom kontekstu, meni to sa 0 i 1 odnosno "kosenjem" tih brojki pred izbore ni iz dzepa ni u dzep. Jer ovde nije moja poenta u tome, nego u falicnosti i slabosti statistike, u koju vi tako polazete sve nade a na kraju se sve opet svede na "moze da bude a i ne mora da znaci".

Ја сам сигуран да је било намерног смањивања броја жртава, макар то била и теорија завере. Оно што се слажем са Бендером је да се занемарују други аспекти ове кризе, типа повећања броја депресија услед вишесруких забрана и ограничавања и слично.
Што се тиче тренутног заустављања раста броја заражених, који сам да се похвалим први приметио :) , за сад немам разлога да сумњам у те податке, могуће је да су бројке у мањим срединама достигле свој пик јер су раније почеле да расу и да су сад у опадању што потире још увек присутан пораст у БГ.

Pa ne postoji neograničen izvor novozaraženih :) brojke moraju i da padaju čak i bez ikakvih mera. To može biti trenutno pa da nastave ka gore ili da nastave da padaju, sve zavisi od imunih bilo vakcinacijom ili preležavanjem.

Evo opet pada.

Da li je do manjih sredina gde se smiruje situacija - moguće. Opet dolazimo u sferu prevelikog nagađanja jer imamo samo grube (ukupne) podatke.

@mariks može da pada ako je više od pola ljudi bolesno u nekim sredinama, a nije baš takva situacija.

Meni je ovaj pad teško objašnjiv sa podacima koje imamo.

a za sledeću pandemiju, ne brinite se :) znaju oni i kada će :D

8PxsEvS.jpg

Hajde malo logike. Izbacite iz glave sve teorije koje postoje.

Da li je činjenica da su iRNK vakcine nešto novo u šta vredi ulagati?

Ako je odgovor DA, onda je sasvim logičan gornji naslov.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881093#p881093:1gm94ms2 je napisao(la):
mariks » 17 Sep 2021 02:32 pm[/url]":1gm94ms2]https://vimeo.com/607434325
A ja se pitam zašto najveći deo ovakvih tekstova u našim novinama predstavlja prepisivanje baš iz Hrvatskih novina. Kad ono i predsednik im takav.

On se tobože pita šta je cilj? I zašto se "diže panika"? Baš ga briga što nisu dovoljno procepljeni ...

Bilo je dovoljno prosto da se malo potrudi da sazna to o čemu priča i odlučuje u ime drugih. Cilj nije potpuno nestajanje virusa nego smanjenje njegove prisutnosti uz cenu koja nije toliko velika kao masovni genocid starijih osoba, i to svi ODAVNO pričaju. Samo je u početku, dok nisu znali tačan faktor reprodukcije i dok nisu postojali još zarazniji mutanti, kod nekih naučnika je postojala NADA (ne sigurnost, samo nada) da bi se mogao dostići pravi kolektivni imunitet. Doduše mediji uglavnom nisu pravili tu suptilnu razliku. Posle je kao cilj postavljeno samo postizanje tolikog stepena imunosti (kroz vakcinaciju) da to bude dovoljno da se ograniči maksimalna moguća brzina rasta epidemije na nešto što je za društvo i medicinski sistem bezbolno. Kao kod gripa, dok on uspe dovoljno da se proširi, prođe zima, pa se tada R faktor ionako smanji ispod 1, a sa time umire i epidemija gripa za tu sezonu. Uz pomoć vakcine protiv gripa za najosetljivije, to je dovoljno za početak i skoro isto kao kolektivni imunitet (sem nestanka virusa), pošto se način života ne menja, a medicinari onda imaju kapacitete da leče SVE.

Ono što on zove "panika" je pokušaj stalnog informisanja i potsećanja sebičnih koji nam ovo rade, da se ne prepustimo rutini novinskog ciklusa da nova atrakcija već sutra zamenjuje staru, i da zaboravimo da dnevno umire više ljudi nego ratu, da se sebični dakle NE ostave na miru da ne bi morali da misle šta se dešava u bolnicama samo zato što oni "sumnjaju" u stvari o kojima blagog pojma nemaju. Ne sumnjaju u QAnona i slične, ali sumnjaju u zaveru maltene svih naučnika sveta? Sve je tobože OK, jedino još fali da, ako ih niko ne potseća na to, mogu da se prave da ne postoji epidemija NOVOG virusa bez ikakvog početnog imuniteta populacije? Odavno nismo imali pravo Darvinističko istrebljivanje slabijih jedinki u krdu, pa bi se lepo mogli vratiti u stara dobra vremena.

Što se tiče "procepljenosti", ne može da se oslanja na to da će umesto njih Evropa biti "proceljena". Virus se širi u lokalu sasvim lako i nezavisno od stanja u okruženju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881040#p881040:3s29oxxg je napisao(la):
astrodule » 17 Sep 2021 12:23 pm[/url]":3s29oxxg]Ja lično ne vidim nigde zaveru u ovoj epidemiji. Sve se dešava potpuno predvidljivo ako se poznaje dejstvo virusa (svakog virusa) i ako se zna šta države (ne)rade povodom toga.
Bender misli na to da on, ili ne priznaje "višak smrti", ili ne misli da je on uglavnom posledica korone, nisam baš shvatio koje od to dvoje. Međutim posle godinu i po dana zaista nema smisla ponovo se vraćati na objašanjavanje zašto je za ceo svet to dovoljno dobro tamo gde su drugi podaci nisu sigurni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881045#p881045:3s29oxxg je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Sep 2021 12:36 pm[/url]":3s29oxxg]I ja sam se naivno nadao da ti nisi poput ovih iz Kluba Graficar ali sama cinjenica da s jedne strane impliciras da drzava krije mrtve, ili da su mrtvi zbog korone samo niko to jos ne zna (sem Kluba Graficar),

Čemu služi objavljivanje grafika?

Služi uobičajenom, informisanju. Kad god nemamo dovoljno dobro informisanje od strane onih kojima je to posao, moraju da se uključe dobrovoljci jer to inače neće raditi niko.

Kad god vidite svega par brojeva koji se stalno menjaju, i ništa više, bez čitavog niza izvedenih parametara i bez dijagrama na kojima se lako vidi njihov vremenski tok, znajte da neko želi nešto da sakrije. Našem mozgu sami brojevi ne znače ništa. Bez reference i poređenja sa nečim drugim, broj, bilo koji, ne znači zaista NIŠTA. To je prazno ispunjavanje forme ali sa žarkom željom da to što manjem broju ljudi bude intresantno ili informativno, i da što pre odu odatle. Ovaj sajt je zato, posle toliko vremena, naša sramota:

https://covid19.rs/

Grafici nas obaveštavaju šta se stvarno dešava i, na osnovu trendova, omogućuju procenu šta bi se moglo dešavati u budućnosti. Od prisutnosti virusa zavisi procena stepena rizičnosti raznih ponašanja i raznih prostora, što nam onda omogućuje da se ponašamo, planiramo i štitimo u skladu sa tim, ne preterujući tamo gde nije potrebno i ne izlažući se preterano tamo gde to nije neophodno. Što se pouzdanosti tiče, pouzdani su koliko mogu da budu. Još nisam čuo da je vremenska prognoza proglašena beznačajnim servisom zato što greši.

Recimo, sasvim konkretni i relativno sigurni rezultati su recimo dati u tabeli uz moju poruku sa analizom

https://www.beobuild.rs/forum/viewtopic ... 48#p880848

file.php

Naprimer, pre vakcinacije je na svakih 100 zaraženih u bolnici završilo 18 (i zato uz moguće posledice ili bar mučan tok bolesti), dok je nešto manje od jedan bio na respiratoru i umro (po umanjenim zvaničnim podacima).

Posle vakcinacije i uz Delta soj su se sva tri procenta kod nas smanjili za otprilike duplo. To nigde drugde niste mogli da pronađete, a bitno može uticati na to kakva nas jesen i zima očekuju. Treba napomenuti da su obe prave (a ne zvanične) vrednosti za smrtnost veće za faktor koji se može indirektno izvesti iz izveštaja komisije za revizuju (dakle do tri puta su više od ovih u tabeli, tj smrtnost ranije do 2,4% a sada do 1,14%). Međutim to ne utiče na njihov međusobni odnos koji je u poruci izračunat, tj na spomenuto smanjenje smrtnosti pre i posle. Dakle to nam daje prlično dobar osećaj o onome što se oko nas dešava, tj kakav je efekat vakcinacija imala na naše šanse da blaže prođemo ove zime. Itd, itd.

Malo je glupo objašnjavati čemu služi informisanje, pa čak i samo oko verovatnoća, tamo gde ga inače jedva ima. Naravno da se takođe može i živeti i uživati u blaženom neznanju i sreći koju ono pruža, do određenog trenutka doduše kad i sami dođete na red, ali sve ima svoju cenu.

Današnja, uporedna statistika.
Srbija, zaraženih 7, 572; preminulih 34; vakcinisanih sa minimum dve doze 41%, manje od 7 miliona stanovnika
Mađarska, zaraženih 479, preminulih 5, vakcinisanih 59,6%, 9,7 miliona stanovnika
Nemačka, 11,022 zaraženih, 20 preminulih, 62,8% vakcinisanih, preko 83 miliona stanovnika

Било би занимљиво направити статистику у вези пушења дувана и смрти од ковида.

On se tobože pita šta je cilj? I zašto se "diže panika"? Baš ga briga što nisu dovoljno procepljeni ...

Dovoljno je samo broj koji je nepoznat... Ko je želeo vakcinisao se i zaštitio.

Bilo je dovoljno prosto da se malo potrudi da sazna to o čemu priča i odlučuje u ime drugih. Cilj nije potpuno nestajanje virusa nego smanjenje njegove prisutnosti uz cenu koja nije toliko velika kao masovni genocid starijih osoba, i to svi ODAVNO pričaju. Samo je u početku, dok nisu znali tačan faktor reprodukcije i dok nisu postojali još zarazniji mutanti, kod nekih naučnika je postojala NADA (ne sigurnost, samo nada) da bi se mogao dostići pravi kolektivni imunitet. Doduše mediji uglavnom nisu pravili tu suptilnu razliku. Posle je kao cilj postavljeno samo postizanje tolikog stepena imunosti (kroz vakcinaciju) da to bude dovoljno da se ograniči maksimalna moguća brzina rasta epidemije na nešto što je za društvo i medicinski sistem bezbolno. Kao kod gripa, dok on uspe dovoljno da se proširi, prođe zima, pa se tada R faktor ionako smanji ispod 1, a sa time umire i epidemija gripa za tu sezonu. Uz pomoć vakcine protiv gripa za najosetljivije, to je dovoljno za početak i skoro isto kao kolektivni imunitet (sem nestanka virusa), pošto se način života ne menja, a medicinari onda imaju kapacitete da leče SVE.

Mešaš babe i žabe. Svi znamo šta se u početku pričalo. Ajde nadji mi izjavu nekih naučnika na početku epidemije koji su pričali da nije cilj ubiti virus i da vakcine ne štite i da nas neće spasiti, a da nije klasifikovan kao "šarlatan". Posle uopšte nije postavljen neki cilj jer je taj cilj stalno menjan te 60% te 70% te 90% te 140% čak se i ovde na forumu mogu pronaći te poruke. A mi, antivakseri i teorijozaverači kako nas neki zovu, smo upravo ovo pričali.

Ono što on zove "panika" je pokušaj stalnog informisanja i potsećanja sebičnih koji nam ovo rade, da se ne prepustimo rutini novinskog ciklusa da nova atrakcija već sutra zamenjuje staru, i da zaboravimo da dnevno umire više ljudi nego ratu, da se sebični dakle NE ostave na miru da ne bi morali da misle šta se dešava u bolnicama samo zato što oni "sumnjaju" u stvari o kojima blagog pojma nemaju. Ne sumnjaju u QAnona i slične, ali sumnjaju u zaveru maltene svih naučnika sveta? Sve je tobože OK, jedino još fali da, ako ih niko ne potseća na to, mogu da se prave da ne postoji epidemija NOVOG virusa bez ikakvog početnog imuniteta populacije? Odavno nismo imali pravo Darvinističko istrebljivanje slabijih jedinki u krdu, pa bi se lepo mogli vratiti u stara dobra vremena.

Zna se šta je panika i koliko su plašili narod, svi, a mediji pogotovo čije si ti naslove sa slašću ovde kopirao čim se spomenu trake smrti. To što nekom nije panika, a već godinu i po dana ne sme napolje nekom drugom vala jeste. I nije to nikakvo podsećanje da se narod ne opušta. To je pokušaj da narod zaboravi sve ostale bolesti i probleme koji ga okružuju i da se fokusira samo na jedno čime ga trenutna vlast spašava. A to je da su se "stručnjaci" koji su toliko većinom matori da spadaju u rizičnu kategoriju, toliko preplašili da bi sve držali pod ključem godinama. Bitno je da neki imaju pojma šta se dešava u bolnicama bez da su kročili u istu ko zna koliko, a da narod koji posećuje iste treba da ne veruje svojim očima.

Dakle to nam daje prlično dobar osećaj o onome što se oko nas dešava, tj kakav je efekat vakcinacija imala na naše šanse da blaže prođemo ove zime. Itd, itd.

Iz tvojih grafika vidimo da ništa gore ne prolazimo nego zemlje sa većom vakcinacijom.

Procenti su se menjali jer su se pojavljivali novi sojevi, a svet se nije ravnomerno vakcinisao. Naučnici su baš upozoravali na to i govorili da se bogati za džabe vakcinišu kada će virus mutirati kod siromašnih. Upravo zato se pojavljuju ti novi sojevi i to baš u zemljama koje nisu vakcinisane u velikom broju.

Pa i to smo pričali, da nema svrhe forsirati neki cilj kada siromašne zemlje nemaju vakcine. Dakle cilj je zaštititi sebe, a ne druge kako se priča. Eto FDA je odbila predlog za treću dozu, samo 65+ godina i imunokompromitovani, a većina već krenula sa trećom dozom.

https://www.cnbc.com/2021/09/17/fda-pan ... ublic.html

Akcije odmah pale, još kada bi ovako realno odlučili i za decu...

Vrh