Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Pa mnoge zemlj sada nemaju neko strogo zakljucavanje,ali su u prethodnom periodu (prethodnih godinu dana) imali mnogo vece i jace lokdaune nego Srbija.....npr Austrija,Nemacka,Slovenija,Italija,Spanija.....pa cak su bile strozije mere i lokdauni i u Hrvatskoj,Bugarskoj,Makedoniji i Rumuniji.....(za tvoj papagajski odgovor kako mi ne mozemo da se poredimo sa Nemackom i Austrijom,eto ti Bugarska i Makedonija,sa njima valjda mozemo da se poredimo).....i onda zbog tog veceg lokdauna u pobrojanim zemljama sada i nemaju toliko novozarazenih i nema ni potrebe da im se uvode novi lokdauni....

Uostalom,u kojim to zemljama Evrope su organizovani tako masovni dogadjaji kao pomenuti festivali,gde se unapred zna da ce takvi dogadjaji da izazovu masovan porast novozarazenih?

Nisu Srbi krivi,nego su "posebni" i skoro nikada ne idu u skladu sa "globalnim trendovima" nego "svi u klin a mi u plocu"...kada su mnogi imali lokdaune kod nas skoro pa nista,kada niko ne organizuje tako masovne dogadjaje,mi smo najpametniji i najrazlicitiji,i mi mozemo da sve to organizujemo.......eto,vidis kako smo mi "posebni"...

Uh, a ko je prvi počeo sa zaključavanjem? Znaš li da smo mi bili medju prvima koji su to primenili? Zatim nismo mi izmislili skupove, guglaj malo koje su se sve manifestacije održavale u raznim zemljama i gde se sve trenutno održavaju. Čak su i druge zemlje EU krenule sa test skupovima dakle nismo mi to izmislili. U UK su isto tako pričali kao i ti, da vlast namerno baca narod pod autobus pa ko preživi... a sada je to zemlja za primer.
Pa isao sam tamo zato sto sam mislio da je moguce "normalno" ziveti i funkcionisati (u sta nas uverava tvoj Vucic) ali vidim da sam bio u zabludi....tj vakcinisan sam,trudim se da koliko mogu sprovodim sve mere,ali vidim na sta to lici u praksi i naravno da izaziva nagli skok novozarazenih.....pa sad vidim da sam imao srece sto se nekim cudom nisam ni ja zarazio

I pravo je pitanje,ako su nase vlasti znale da ce oni masovni dogadjaji da izazovu masovno zarazavanje,zasto su ih organizovali?.....da li su cuo za neke vlasti u Evropi koje organizuju tako masovne dogadjaje sa ciljem da namerno zaraze sopstveno stanovnistvo?....da li je to recimo uradila vlada bogate Nemacke?.....siromasne Makedonije,Bugarske?

Naravno da nisu,jer ocigledno nece svoj narod da izlazu riziku,ali eto nenormalne vlasti u Srbiji ciljano prave dogadjaje na kojima ce se stanovnistvo zaraziti......tj kako je Zujovic rekao,satiru sopstveni narod....

Ali opet mi nije jasno koga zapravo kriviš? Sebe jer su ti rekli vakciniši se i slobodan si ko ptica na nebu? Da li si čuo da vakcina nije 100% zaštita i da smrtnost od korone nije 30% pa da se bojimo svakog zaraženog već 1-3%? Zašto kažeš moj Vučić, a ti mu veruješ u svakoj izjavi?

Priroda posla mi je takva da srecem puno ljudi svaki dan...i svakodnevno od njih slusam price kako "korona ne postoji" "nece da se vakcinisu zato i zato" tako da je nemoguce izbeci sabane...
A zašto ne preporučiš poslodavcu da zaustavi sve dok je korona da se ne bi zarazili? Opet ko tebi brani da na poslu nosiš masku i držiš distancu?

To nije tacno....vec smo apsolvirali da se npr sad i svi zarazimo ili vakcinsemo,to nije nikakva garancija da se vec sledece godine mnogi ljudi nece ponovo zaraziti mozda nekim drugim sojem korone,i opet cemo imati pune bolnice umiranja i ono sto imamo danas....
Moja izjava je tačna. Tvoja izjava se kosi sa tvojim saznanjem. Vakcina nije 100% zaštita i uvek će biti zaraženih te ako se bojiš nemoj izlaziti napolje. Mutacije i sojeve ne možemo izbeći sve dok je tebi bitnije da primiš treću dozu, a siromašne zemlje koje nemaju vakcine ko ih šiša. Pa šta si ti onda bolji od njih? Koliko je to "pune bolnice umiranja"? Koji je prosek godina koji bi umrli i bez korone? Opet padaš na propagandu.

Uostalom,valjda je svima,pa i tebi i Vucicu,jasno da se u Srbiji stanovnistvo nikada nece vakcinisati u nekom vecinskom broju...eno na sajmu od doktora i medicinskih radnika (koji daju gradjanima vakcine) manje je od 30% vakcinisanih...(?!?!)...pa o cemu dalje da pricamo sto se tice vakcinacije,kad ni medicinski radnici nece da se vakcinisu...(?!).....da li si cuo za takav neki slucaj u Evopi?.....eto opet srpska specijalnost i posebnost...

Opet to nije problem samo u Srbiji već skoro svuda. Koja zemlja ima 90 ili 100% vakcinisanih i koliko ih je?

Tako da su strozije mere u Bugarskoj dale benefit u smislu manje novozarazenih...

Tek Bugarska je imala mere na papiru :) Pa tamo odavno niko ne nosi maske, a za ulaz su tražili samo rapid test ili vakcinaciju. Nemoj gledati sadasnje stanje i opet uporedjuješ turističke zemlje kojima nije u interesu da imaju velike brojeve dok je sezona. I mnoge zemlje na koje se ugledaš. Ali bitno je da su Srbi najgori :) Koliko inače tvoja idealna Australija sa strogim zaključavanjima ima zaraženih?

Ne bih da paranoišem, ali danas imamo pad broja zaraženih u odnosu na juče. To je prvi put u poslednje 3 nedelje da je četvrtak slabiji od srede.
1. 3346 2. 3524
8. 5633 9. 5831
15. 7628 16 7602

Ništa od mera se nije desilo, juče i danas je testirano približno isto ljudi, a nemam detaljniju tabelu za prethodni period koliko se dnevno testiralo.

Ako krenu brojevi da padaju narednih dana, to bi bio prilično očigledan dokaz da se brojevi umanjuju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880734#p880734:19tufg4z je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Sep 16, 2021 1:32 pm[/url]":19tufg4z]Ma naravno, to stoji, nego samo primećujem kako su i prošle zime, a sad će i ove, uveli na mala vrata tu neku priču ''pa ok ok evo neće niko da vas zaključava... samo nećete imati šta da radite van doma posle 18h...''

Videli su prošlog leta šta sledi ako uvedu zatvaranje u zgrade i kuće i od tada se više ne usuđuju da kažu ''policijski čas''. Ali zato na mala vrata uvode ovo da grad posle 18h de fakto jeste u policijskom častu. A pojedine struje ljudi naravno to brže bolje podržavaju.
https://www.20min.ch/story/ich-lasse-wo ... 0419135154

Ukratko, i svajcarci kreću da se bune protiv kovid propusnica :) kažu opao im promet za 80%, a porez mora da se plati.

Антитела не значе, прележана болест не значи, ништа не значи, али вакцина значи и зато ћемо све да затворимо и да уведемо ковид пропуснице
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?y ... id=1923539

Sent from my iPhone using Tapatalk

Procenti! Koliko puta moramo da kažemo da ništa nije 100%, već se gleda uzorak od više (stotina) hiljada ljudi i tada ti procenti nešto znače.

https://rs.n1info.com/vesti/srbija-drug ... tanovnika/

Ajde braco jos malo da se potrudimo i izbijamo na PRVO MESTO u Evropi po broju novozarazenih na milion stanovnika...(?!)....malo li je?

Evo,taman veceras ima utakmica,ajde da nas tamo bude bar jedno 30.000 i titula najboljih u Evropi sto se tice novozarazenosti je nasa.....jos posle ide vikend,valjda ce da bude sto je moguce vise svadbi,koncerata,proslava,manifestacija,jubileja,festivala i osiguravamo vodjstvo.....mozda uzmemo i duplu krunu sledece nedelje....

Ajmo,ajde braco,mi to mozemo.....zajedno....ale aleee!

Pa zar se niste pelcovali silni, kako sad?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880691#p880691:2chfqhi0 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Sep 16, 2021 12:36 pm[/url]":2chfqhi0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880665#p880665:2chfqhi0 je napisao(la):
chiko » Čet Sep 16, 2021 11:52 am[/url]":2chfqhi0]A sta je problem sa trecom dozom, u najgorem slucaju moze da ne poveca imunitet.
Ne vidim cemu tolika histerija oko toga.
Paaa, msm, menE lično to ne znači mnogo, jer sam već vakcinisan (iako i ja ovde ponosno nosim titulu antivaksera koju si mi dodelio :) ) i verovatno ću uzeti i tu treću dozu tamo na zimu. Ali znaš, kada predstavnik jedne međunarodne organizacije pred celim svetom kaže jedno, a njegove kolege kažu drugo... kako da ti kažem... to oslikava određenu dozu neozbiljnosti i amaterstva te organizacije.
Kad bi znao koliko se npr fizcari ne slazu oko kolapsa talasne f-je, a nema egzaktnije nauke od fizike, izcudjavao bi se letnji dan do podne, i verovatno proglasavao fizicare za neznalice, ukljucujuci i Ajnstajna i celu ekipu kvantnih fizicara.

Ako se ne razumes u to, moze Dule da ti potvrdi.

Mere ispostavane u Areni i na Marakani xD

Tok epidemije, 5. talas

Posle par odlaganja evo najzad obećanog prvog izveštaja kako u početku 5. talasa stojimo sa hospitalizacijom i smrtnošću od novog Delta soja. Nisam primetio da je kod nas iko radio nešto slično ovome, iako je upravo procenat smrtnosti i hospitalizacije za novi Delta soj u delimično vakcinisanoj populaciji jedan od tri glavna nepoznata faktora od kojih zavisi šta nas čeka tokom jeseni i zime (druga dva su broj zaraženih i procenat vakcinisanih).

Problem sa ovakvim analizama "na Internetu" je što mi nemamo sve potrebne podatke, oni koje imamo su nesigurni (a možda i falsifikovani), plus što se stalno menjaju, zatim na komplikovan način zavise od čitave gomile faktora od kojih većinu ne zna niko, a sada je i cela stvar dalje zakomplikovana novom Delta sojem i stalno promenljivim stepenom imunosti u populaciji.

Po tome bi izgledalo da u takvoj situaciji i nije moguće reći bilo šta, međutim nije sasvim tako. Ja sam prvo počeo da pišem uobičajeni opis procedure, međutim ubrzo sam shvatio da je ipak previše opširno, nezgodno i za opisivanje i praćenje (pošto je više heuristika nego algoritam), pa ga ipak nema smisla slati na ovakav forum. Zbog toga ću samo navesti osnovni princip, dati konačne dijagrame, konačni rezultat i pomenuti šta to verovatno znači.

Ono što ipak omogućuje bar neku analizu je činjenica da sva četri parametra epidemije koje redovno dobijamo opisuju istu fizičku pojavi, pa su međusobno povezani. Nije moguće arbitrarno menjati jedan, a da to ne utiče na druge, često na veoma složen način koje nije moguće tako lako simulirati. Takođe, ako nismo sigurni šta nam govori jedan parametar, često pomažu tri preostala. Dakle ideje mi je bila da sva četri parametra pretvorim u indekse, da bi se mogli prikazati na istom dijagramu i međusobno upoređivati, a da zatim pokušam da identifikujem karakteristične tačke, opšte oblike krivih, veličine ili nagibe, da bih mogao shvatiti prave odnose između njih. Drugim rečima, koja tačka na jednoj liniji grafika opisuje posledice istog fizičkog događaja predstavljenim i na drugim linijama. Dakle, ako se recimo određenog dana naglo povećao broj zaraženih, u nekom trenutku će se povećati i broj hospitalizovanih, zatim na respiratoru, i zatim umrlih. U fazama nepromenljivih međusobnih odnosa, brzine rasta i oblici DELOVA krivih su isti, itd. Naš mozak je inače veoma dobar u prepoznavanju pravilnosti utopljenih u šum, pa je nekad lakše to videti nego računati. Zatim se nezavisnom promenom razmera prikazivanja svakog parametra posebno, oni dovode u odnose u kojima je lakše uočti njihovu međusobnu vezu, i na kraju odnosi tih razmera nam govore kolika je PROSEČNA smrtnost ili drugi odnosi koje tražimo, ignorišući pri tome slučajne oscilacije koje se ne ponavljaju.

Primer takvog prikaza jednog izdvojenog talasa je recimo ovaj iz Belgije. Oblici su slični, ali međusobno pomereni u vremenu. Uočavanjem pozicija karakterističnih tačkaka maksimuma tri krive tačno se vidi koliko prosečno vremena prođe od detekcije zaraženog do smrti. Pri čemu su to vremena knjiženja, koja ne moraju biti ista kao i prava vremena samih tih događaja, pa je na dijagramima moguće videti i da recimo kriva stavljanja na respirator ide pre detekcije bolesnih. Takođe, vidi se pomalo asimetrična raspodela, u kojoj "rep" raspodele opada sporije od usponskog dela.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 01, Belgija.jpg

Da bi se mogli upoređivati naši rezultati sa stranima, evo par primera koje smo ovde često spominjali.

Primer Engleske.

Ako se razmere prikazivanja četri parametra epidemije optimizuju za njihov januarski talas, dijagram izgleda ovako. Inače, vrednost jednaka Ymax za neki parametar bi bila na Y osi prikazana kao 100% za taj parametar.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 02, UK.jpg

U tom slučaju januarski pikovi izgledaju da su bar vizuelno na sličnom nivou, pa su i maksimalne vrednosti izražene u procentma u januarskom talasu vrlo slične, za sve tri veličine. Zelena linija daje procenat potpuno vakcinisanih. Vidimo da su se međutim u poslednjem avgustovskom talasu drastično promenili odnosi između broja hospitalizovanih i broja slučajeva, kao i između broja mrtvih i broja slučajeva. Dakle, verovatno zbog vakcinacije, i procenat hospitalizacije i smrtnost su se drastično smanjili. I žuta i crvena linija su sada drastično niže od plave, a u prošlom talasu, pre vakcinacije, bili su na sličnoj visini.

Ako se razmere prikazivanja četri parametra epidemije optimizuju za njihov poslednji talas, dijagram (verovatno) izgleda ovako (zbog neobičnog oblika u kome broj smrti po obliku ne sledi broj zaraženih kod njih je teško biti siguran. Kod drugih je lakše).

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 03, UK.jpg

Primer Francuske.

Ako se razmere prikazivanja optimizuju za njihov novembarski talas 2020. dijagram izgleda ovako. Ponovo zelena linija daje procenat potpuno vakcinisanih. Vidimo da su već u samom početku vakcinisanja (u aprilu) i žuta i crvena linija već niže u odnosu na plavu liniju. Dakle njihov odnos se donekle smanjio još početkom akcije vakcinisanja. U poslednjem avgustovskom talasu 2021. to je još izraženije. Dakle i procenat hospitalizacije i smrtnost su se takođe drastično smanjili i u Francuskoj.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 04, Francuska.jpg

Ako se razmere prikazivanja optimizuju za njihov poslednji talas, dijagram izgleda ovako.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 05, Francuska.jpg

Primer Izraela

Ako se razmere prikazivanja optimizuju za njihov januarski talas 2021. dijagram izgleda ovako.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 06, Izrael.jpg

Ovaj pad na samom kraju je treća buster doza koju su Izraelci počeli da daju, i ovaj pad je dokaz da ona radi, tj da je ranija zaštita oslabila verovatno zbog dugog vremena proteklog od njenog davanja najosetljivijem delu stanovništva.

Ako se razmere prikazivanja optimizuju za njihov poslednji talas, dijagram izgleda ovako.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 07, Izrael.jpg

Primer Srbije.

Na sledećoj slici su naš treći i četvrti talas. Ovde su razmere tri prikazana parametra usklađene za naš treći i do sada najveći (novembarski) talas 2020. Žuta linija hospitalizacije izgleda koso isečena u jednom delu. To je verovatno trenutak kada su zaključili da ako sa tako visokim tempom rasta broja zaraženih nastave da primaju u bolnice isto kao i do tada, uskoro više u njima neće biti mesta. Pa su tada pooštrili kriterijume prijema u bolnice što se ovde lako vidi kao jasan prelom krive. Zbog toga odnos rasta broja zaraženih i smeštenih u bolnice više nije isti, pa istom rastu broja zaraženih sada odgovara manji nego ranije rast broja ljudi u bolnicama. Međutim kada se razmere za treći talas ipak usklade kako-tako (ja sam izabrao da po nagibima uparim početni, a ne vršni deo krive hospitalitacije), dobija se sledeća slika.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 08, Srbija.jpg

Ako se razmere prikazivanja i dalje optimizuju za naš do juče najveći, 3. talas prošle godine, ali sada uz uključivanje broja ljudi na respiratorima, kao i 5. talasa, dijagram izgleda ovako.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 09, Srbija.jpg

Izbor optimalnih razmera za prikazivanje u poslednjem 5. talasu, nije tako jednostavan. Ja sam sa ovom pričom čekao da se vrednosti malo stabilizuju, međutim u daljem razvoju situacije i dalje su verovatno moguća dva ekstremna izbora razmera za prikazivanje daljeg toka 5. talasa. Prvi je već prikazan na prethodnom dijagramu, i svodi se na prepostavku da se odnosi parametara nisu promenili još od vremena pre vakcinacije. Dakle da je broj smrti prosto nešto više kasnio, ali da onda počeo da raste i da će nadalje pratiti broj zaraženih na razmaku od nedelju do dve, otprike onako kako se gore vidi. Slično i sa brojem dnevnih ulaza u bolnice (plava linija). To bi značilo da će posle polaganog početka ipak dostići visoke vrednosti, samo uz neko kašnjenje.

Međutim to bi takođe značilo da se sve dešava kao da vakcinacije i nije bilo (jer se onda ni smrtnost ni hospitalizacija nisu smanjili), a u to je teško poverovati. Verovatniji mi izgleda izbor razmera na sledećoj slici.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 10, Srbija.jpg

Ovakva predstava za sad deluje razumno, ali uz ogradu da se to može promeniti u svakom trenutku.

Od ovog izbora zavisi i predviđanje. Ako prepostavimo da će se međusobni odnosi parametara epidemije na prehodnoj slici (što je ovde jednako izabranim odnosima razmera na grafiku) dalje održavati, onda se može napraviti tabela trenutnih odnosa koji bi tada važili i predstavljali naše TRENUTNO očekivanje za budući tok epidemije.

2021.09.16 Tok epidemije, 5. talas, 11, Srbija.jpg

Dakle, kombiniovano djestvo vakcinacije i preležanih bolesti je smanjilo procenat hospitalizovanih i broj smrti za otprilike duplo, a broj onih na respiratorima tri puta.

Prave smrtnosti su ipak verovatno oko tri puta veće od ovih, što znamo iz izveštaja komisije za reviziju broja smrti od korone. Dakle ranije 2,4%, a sada 1,14%. Iz raznih razloga ne verujem da su povećali zvaničan broj smrti u odnosu na ranije izveštavanje, da bi one sada bile realnije. Izgleda kao da je izveštavanje o njima nepromenjeno. Ako je tako, to ne utiče na ovo smanjenje, pošto su odnosi tada isti.

Ovo nije loš rezultat. Prošli smo slično kao i oni koji su imali više vakcinisanih. Verovatno zato što smo po broju viška mrtvih bili četvrti na svetu, a to znači i da je bilo puno zaraženih koji su zatim postali imuni, nadoknadivši tako naše zaostajanje za drugima u vakcinisanju. To bi moglo, ali ne bi trebalo, da znači da sada sebi možemo dozvliti ukupno dva puta više zaraženih (od sada do proleća) da bi završili sa istim brojem mrtvih i hospitalizovanih. Međutim ko ponovo želi 30.000 mrtvih i 4. mesto u svetu? Tako da ne bi trebali ići na više zaraženih nego što imamo sada. Što je VEĆ VIŠE nego što smo ikada imali, a tek je septembar sa drastično zaraznijim virusom!

Ukratko, nije toliko loše što se tiče početne ozbiljnosti toka bolesti uz Deltu i uz naš mali procenat vakcinisanih, ali jeste loše što je tempo rasta broja zaraženih i dalje veliki (dakle osetljivih i dalje ima puno), što retko ko želi da nosi maske, što vakcnisanje i dalje stoji, a naše vlasti deluju kao da nemaju ozbiljnije namere da se više bave sprečavanjem rasta broja zaraženih.

Takođe uzmite u obzir da je ovo samo početak talasa, da su i dalje u pitanju statistički nedovoljno veliki brojevi, i da se sve već sutra sve može promeniti u oba smera.

Bolje umreti nego ziveti opterecen virusom i pisati ovolike postove hahhaahahhahahaa

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880845#p880845:2e2tjswm je napisao(la):
chiko » Čet Sep 16, 2021 6:57 pm[/url]":2e2tjswm]
Kad bi znao koliko se npr fizcari ne slazu oko kolapsa talasne f-je, a nema egzaktnije nauke od fizike, izcudjavao bi se letnji dan do podne, i verovatno proglasavao fizicare za neznalice, ukljucujuci i Ajnstajna i celu ekipu kvantnih fizicara.

Ako se ne razumes u to, moze Dule da ti potvrdi.
Ma verujem. Pitam se samo da li i oni tako kad se ne slažu međusobno perfidno i podmuklo prozivaju i jedni druge nazivaju antivakserima i ''stručnjacima''.

Kolaps talasne funkcije je jasan - do njega dolazi usled fokusa svesti posmatraca.

Earthmoving":dxhvkd1f je napisao(la):
Kolaps talasne funkcije je jasan - do njega dolazi usled fokusa svesti posmatraca.
Možda kod Dipaka Čopre

Iako je matematika fiksirana skoro sto godina, oko te "interpretacije", tj. "šta se tu tačno događa" ne postoji tačan odgovor već samo nekoliko glavnih pravaca razmišljanja.

Mada, bez ulaženje u sve te priče o interpretacijama i filozofskim implikacijama, kvantna mehanika je egzaktna nauka.

Sad u obliku kratkog semafora mogu da zaokružim ciklus početnih predviđanja za sva tri glavna faktora od kojih zavisi ozbiljnost toka epidemije ove jeseni i zime.

1. Rast broja zaraženih, LOŠE

2021.09.16 Tok epidemije, Slucajeva.jpg

2. Početna smrtnost i hospitalizacija, DOBRO

file.php

3. Procenat imunih zbog vakcinacije ili ranije preležanog virusa, LOŠE

2021.09.16 Tok vakcinacije 1.jpg

Evo i jednog mog grafikona, koji pokazuje koliko je ovaj poslednji talas drugačiji od prethodnih. Osnovna razlika je što su raniji talasi kretali iz Beograda, šireći se na ostale veće gradove, i kasnije na ostatak Srbije. Ovaj talas, potpuno suprotno, krenuo je iz manjih sredina, tamo je prosto eksplodirao, širio ka većim gradovima, i tek pre par nedelja počeo da se "puni" u Beogradu.

Untitled.jpg

Juče je objavljeno i zvanično, da je oko 2/3 preminulih u ovom talasu, preminulo u kovid bolnicama Novi Pazar i Kruševac, koje primaju najteže pacijente sa jugozapada i jugoistoka Srbije. Više nego jasna i direktna posledica toka vakcinacije.

Zato smatram da ovaj talas neće imati tako predvidiv tok smrtnosti, odnosno da će se ona vremenom nešto smanjivati, kako se talas preliva ka sredinama sa većom stopom vakcinacije (i širom primenom treće doze).

PS: Grafik to ne pokazuje (jer prati sedmodnevni trend), ali u poslednja 3 dana, svi brojevi naglo stagniraju, kako je astrodule lepo primetio. Kako ne postoji poseban razlog za tako nešto, može biti da se ponovo pali kosačica, opuštaju čivije ili nekakav fajnštimer. Svakako ću detaljno ispratiti i taj fenomen.

Sećate li se priče o informacionom sistemu odakle će se lako dobijati svi traženi podaci?

Ja sam uveren da takav sistem i dalje ne postoji. Juče je Ružić prvi put izašao sa nekom brojkom o broju zaražene dece. Ja sam uveren da taj broj nije došao iz tog mitskog sistema, već da su to podaci Ministarstva prosvete.

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja (valjda N1) o broju zaražene dece. Verujem da neko trenutno ručno vadi te podatke i sortira ih po godinama. Slično kao što je Kon radio prošle godine kada je pravio svoju statistiku.

Neko bi rekao da je u pitanju neka zavera, a ja bih rekao da je u pitanju nedostatak stručnih ljudi koje ova vlast ima i nemanje novca da se takvi ljudi zaposle.

Postoje sigurno ljudi koji rade pri Vladi stručne stvari, ali oni nemaju vremena da se bave ovim stvarima.

Ova epidemija, kao i svaka kriza, potpuno ogoljuje vlast i pokazuje ko je sposoban, a ko nije.

Kaže Stevanović ''čeka nas nova opasnost na jesen (koja po redu?) - sudar Kovida i gripa''.

Ne znam samo kog gripa kad ga nema već godinu i po dana niti ima odakle da izviri kad je pola ljudi s krpicama na faci. :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880944#p880944:2tmtihln je napisao(la):
GOJE » 17 Sep 2021 07:38 am[/url]":2tmtihln]
PS: Grafik to ne pokazuje (jer prati sedmodnevni trend), ali u poslednja 3 dana, svi brojevi naglo stagniraju, kako je astrodule lepo primetio. Kako ne postoji poseban razlog za tako nešto, može biti da se ponovo pali kosačica, opuštaju čivije ili nekakav fajnštimer. Svakako ću detaljno ispratiti i taj fenomen.
Još nema osnova za takav zaključak. Broj hospitalizacija raste, broj onih na respiratoru je pao samo juče i to ne izvan uobičajenih varjacija oko uzlaznog trenda. Broj umrlih sledi očekivani trend plus nedeljne varjacije (jučerašnji pad je očekivani deo nedeljnoj ritma, što nije realni odraz stvarnosti), a jedino broj pozitivnih ima pad tamo gde se u nedeljnom ritmu očekivao rast, i to samo juče i preključe. Dakle od četri parametra imamo samo jedan koji sigurno ima pad, i to samo u dve tačke. To je sasvim nedovoljno za zaključak o očekivanom padu. Možda ste gledali srednju vrednost koja u nekim situacijama može biti i varljiva?

2021.09.17 Tok Epidemije, Hospitalizovanih i Na respiratoru.jpg

2021.09.17 Tok Epidemije, Pozitivnih i Umrlih.jpg

Само смо приметили пад са среде на четвртак који није постојао у претходне две недеље. Видећемо данас да ли је случајност или не.

Ja, na svom grafiku, pratim samo brojeve novozaraženih, ali po gradovima. Moj komentar o stagnaciji se odnosio na te brojeve (ne na hospitalizacije, respiratore i preminule). Uz izuzetak Beograda i Niša, u ostalim gradovima se istovremeno zaustavio rast (i to u dva uzastopna dana), što može biti posledica raznih uzroka, te ne bih žurio sa zaključcima. Samo konstatujem.

A jel se pojavljuju neki zakljucci iz svih tih grafika nakon godinu dana? Ili se samo vezba znanje iz statistike?

Pa po mom mišljenju (nemam ličnu evidenciju kao Zuma i Goje), svi ti grafikoni pokazuju očekivano ponašanje virusa u skladu sa merama koje se (ne)poštuju na terenu.

Imali smo kosačicu broja mrtvih i to je bio jedini očigledan veštački uticaj na podatke.

Broj mrtvih se kreće proporcionalno broju zaraženih u svakom talasu, tako da mislim da su podaci validni i da nema nekih falskifikovanja (osim pomenute kosačice).

Da bi se podaci lažirali, potrebno je da to neko sa znanjem (i bez savesti) radi, a takvih nema u krugu ljudi koji podatke prikazuju.

Cekaj Dule, da te pitam ja nesto. Posto mi za razliku od ove malobrojne ekipe koja ne izlazi iz stanova i brojki vec godinu dana, delujes kao najrazumniji. A i jedini koji je zapravo strucan u tim brojkama.

Da li ti zaista mislis da u jednoj Srbiji, gde svi zivi znaju zasto je i ko ubio Djindjica, zasto su ubijeni Gardisti u Karasu, zasto je zapad sutnuo DS, gde se zna sta sve drze a sta vise ne drze dva najmocnija brata u zemlji, ko se s kim druzi, ko je na cijem platnom spisku, ko zna cije prljave tajne... znaci, jednomrecju - gde se zna nesto sto nije smelo da napusti arhive, krugove bezvednosnih sluzbi i krugove politickih savetnika, pa je ipak peocurelo... da li ti mislis da u takvom drustvu, i tolickom drustvu, zaista moze da postoji razradjen sistem i grupa ljudi koji godinu dana prikrivaju mrtve od Kovida, a da javnost to ne sazna ni posle godinu dana?

Drugo sto me zanima je kako te moram reci - vase (jer i ti koketiras s tom pricom i grupom) insinuacije o skrivanju 20.000 uzroka smrti, koje imaju sve odlike teorije zavere, koreliraju sa onime sto si ti pisao o svakome ko je ikada, u bilo kom momentu epidemije, posumnjao u bilo koji aspekt onoga sto mu se predstavlja u javnosti? Drugim recima - kako je po tebi teorija zavere kada neko kaze da se farmako mafija i drugi masno bogate na 1) epidemiji, 2) histeriji oko nje 3) opstom borbom do smrti za bedno placene poslove usled masovnih otpustanja i srozavanja cena rada... a nije teorija zavere kada par zaludnih ljudi bez dokaza tvrde da cela zemlja, ne samo drzava nego i zemlja, ljudi, narod... prikriva 20.000 dodatnih mrtvih od Kovida?

I trece, sta tacno dobijamo na znanju analiziranjem da li je sada pik u Beogradu ili u Krusevcu, jel stagnacija bila jedan ili tri dana, jel se testiralo 10.000 ili 13.000, jel ovo jel ono ...

Na glavna pitanja:
- Koji grad je u najvecoj opasnosti od Kovida
- Koji meseci beleze najvece poraste a koji smanjenja
- Kolika je smrtnost od Korone
- Da li vakcine smanjuju sirenje
- Da li ce Korona zbrisati covecanstvo
- Da li je opasna po decu koliko i za odrasle
- Gde su, i kada, najveci rasadnici zaraze
- Dopisati po zelji

...ti moze odgovoriti svako koga zaustavis na ulici a da nije antivakser i da se makar malo informise o Koroni i zna za sajt WorldOMeter i kako da ga koristi. Stoga ja pitam, vec mesecima, koja je poenta opsesivnog davljenja u brojkama i graficima ako ce na kraju svakog od njih da stoji zakljucak "potrebno je jos vremena, rano je zakljuciti"? Cak i nakon godinu i po dana?

Vrh