Pošto je broj mrtvih jednak proizvodu broja zaraženih i smrtnosti, jednako je bitna i smrtnost i broj zaraženih. Slično važi i za hospitalizacije i zauzetost bolnica.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880083#p880083:2o1d5rmj je napisao(la):mariks » 14 Sep 2021 04:47 pm[/url]":2o1d5rmj]Ne verujem. Broj testiranih je 28000. Ne znam koliko je bilo testiranih na 24h u predhodnom piku? Ne zaboravimo da se dosta njih nije ni testiralo zimus. Broj zaraženih jednostavno ne treba gledati ako gledamo npr UK i Izrael. Bitne su hospitalizacije, a najbitniji mrtvi.
Ne razumem kako to što si rekao ukida elementarnu matematiku kao što je proizvod dva broja. Ako se zbog raznih razloga vezanih za vakcinaciju ili preležanu bolest, smrtnost smanji na pola, ali se zbog izbegavanja da se primene mere suzbijanja širenja virsa dopusti da se broj zaraženih poveća dva puta, onda će broj mrtvih opet biti isti.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880115#p880115:233vs5n3 je napisao(la):mariks » 14 Sep 2021 05:38 pm[/url]":233vs5n3]Ne, broj zaraženih više nije jednak jer sada imamo i vakcinisane i preležale. Tom logikom bi zatvarali zemlju na 100 slučajeva gripa. Dakle bitno je ovo drugo, još pre nekoliko meseci smo pisali da je sasvim izvestan broj zaraženih od 8000, a moguć i 10000, pa tioliko bi imali i sa 90% vakcinisanih tako da ta logika o broju zaraženih ne pije vodu.
Svakako je bolje sada nego zimi kada je jača koncetracija drugih virusa i bolesti. Dakle i sa ovim brojkama još uvek nema panike niti ima "umiranja po podu" tako da je stanje za sada ok. Opet, ko se plaši ne treba da izlazi napolje.
Da.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880134#p880134:pbugqpz1 je napisao(la):maxx79 » Uto Sep 14, 2021 7:57 pm[/url]"bugqpz1]Da li mislite,da ovog leta nismo imali silne Exite,Guce,Bear festove,i jos 500 drugih koncerata da li bi sad bilo manje novozarazenih i pomrlih?
Problem je u tome što se u isti koš stavljaju objekti gde ljudi idu:I u cemu je problem da se bar opet donesu mere pa da kafici,kockarnice i sve te budalastine rade do 8-9 sati (kao sto je bio slucaj mesecima) makar dok ne prodje ovaj najnoviji talas?
Ekonomija, bes naroda i socijalna kriza.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880142#p880142:2l1tetth je napisao(la):maxx79 » Uto Sep 14, 2021 8:26 pm[/url]":2l1tetth]
Pa mi nije jasno (tj totalno mi je abnormalno i apsurdno) da je sve to prolsog leta bilo zatvoreno,a sada neko odlucio nesto u smislu "ma pustaj sve neka radi,nema veze,korona vise ne postoji jer ako se ne pravimo da je sve normalno ljudi ce da "polude"?......mislim,sta se dogodilo u medjuvremenu pa da neko dodje do ovakve bizarne odluke?......sto sve to onda nije radilo i proslog leta?
E tu se slažem s tobom. A odgovor je - pa iz istog razloga što su se pravile utakmice i partijski skupovi - ovdašnjim poglavicama to odgovara.A i ajde da manje ili vise rade ti kafici i sve to,sto su morali da budu organizovani onoliki festivali sa desetinama hiljada ljudi?.....da li su se takvi dogadjaji ovog leta oragnizovali po Evropi?
Pa onda ne razumeš suštinu. Nije poenta u neradu kafića, poenta je u tome da se pravi društvo gde te neko prisiljava da šest meseci sediš kući, ne družiš se, misliš samo o epidemiji (jer te bombarduju idiotlucima i paranojom sa svih strana) a da kad izađeš napolje posle 18h dočeka te mrtvilo i pustoš. I da posao unosiš u svoj dom, u spavaću sobu. A ujutru preče od lične karte misliš na to jel si poeno Kovid ausvajs da možeš da svratiš da kupiš doručak, da se ošišaš posle posla ili da platiš račune u banci.Btw,u mom okruzenju ja ne poznajem nikoga ko pati od neke teze depresije zato sto nisu radili kafici....ajde,jeste svi komentarisu da je to smor,dosadno itd,ali da bas neko flipne u glavi samo zato sto nisu radili kafici i klubovi (?!) za takav slucaj nisam cuo u realnom zivotu...
Nositi maske u zatvorenom prostoru u kome je gužva, držati distancu kada je to moguće i naravno vakcinisati se po izboru.
Ne razumem kako to što si rekao ukida elementarnu matematiku kao što je proizvod dva broja. Ako se zbog raznih razloga vezanih za vakcinaciju ili preležanu bolest, smrtnost smanji na pola, ali se zbog izbegavanja da se primene mere suzbijanja širenja virsa dopusti da se broj zaraženih poveća dva puta, onda će broj mrtvih opet biti isti.
Sinoc izveo cerku u park i dolazi drugarica sa majkom koja radi u kovid ambulanti.... Premestili je u Batajnicu. Kaze uzas. Na njenom odelenju 31 zarazeni, od kojih je 11 vakcinisano i svi Sinofarmom, ali su stariji pa je pitanje koliko je merodavno. Pacijentima kad nesto treba samo dignu ruku. Bilo kakvo pricanje obara saturaciju. Da nije videla, ne bi verovala. Svi imaju proliv, a svaki peti povraca. Najmladji pacijent je '95 godiste i u vrlo losem je stanju ali ima komorbiditete, uglavnom su stariji. Skafander joj najteze pada. Kaze da je na sajmu gde se radi vakcinacija, samo 20% vakcinisanih lekara.
Verujem u to. Mislim da smo na ovoj temi pričali o tome. Ima zaista ljudi kojima prija rad od kuće i koji u njemu cvetaju. Ali ih ima oko 5-10%. Većina ljudi nije za to. Problem nastaje kada i drugi ljudi, koji nisu poput tih 10%, budu ubeđivani da je to super. Ili prosto primorani od poslodavaca. I onda u početku deluje super, ali posle postane opterećujuće.Btw,moj burazer radi u IT sektoru kao programer i od proslog marta do dana danasnjeg radi od kuce....i kaze da se preporodio.....tj mnogo ga je smaralo da ustaje rano,da se mota po gradskim prevozima,saobracaju itd,itd,da se vraca kuci u 6 sati uvece itd....sad duze spava,ustane i na "posao" ide u pidzami sa soljom kafe.....pravi pauze tokom dana,manje se umara i posle posla ima vise vremena i snage da provodi sa svojom porodicom.....ocigledno da posao od kuce i to sedenje po kucama ne utice na sve isto...
Brine te izlazna strategija? Pričali smo i o tome.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880153#p880153:p1xh2fgg je napisao(la):mariks » 14 Sep 2021 08:54 pm[/url]"1xh2fgg]
Razumeo sam te ja šta si ti hteo da kažeš ali ti nisi razumeo mene. Mi niti znamo koliko imamo imunih niti imamo neograničeno vreme gde možemo da se igramo sa virusem i brojem zaraženih jer niti imamo neku industriju niti turizam niti smo nešto bogati. Kako bi ti sačuvao ekonomiju da ne propadne sve, a uz to smanjivao broj zaraženih na minimum? I da imamo 90% vakcinisanih i 10000 zaraženih šta onda jer i dalje ne znamo koliko starijih od tih )=5 nema imunitet? Dakle da li možemo da narednih 5 god izbegavamo zarazu ili da završimo sa koronom što pre. Svako ko je u riziku će biti u riziku i sada i nakon 5 godina, a pitanje je da li bi zemlja i narod u njoj opstali i psihički i finansijski. Uglavnom ostaje da se vidi, poneki skupovi se otkazuju i verovatno će u narednom periodu biti više nekih restrikcija. Dakle ovo što Igor kaže, a stariji i ugroženi neka svakako izbegavaju kontakte.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880153#p880153:3t0p18ph je napisao(la):mariks » Uto Sep 14, 2021 8:54 pm[/url]":3t0p18ph]
Prošle godine nisi imao vakcine i nisi znao da koronu možeš da preležiš sa vitaminima. Sada kada imamo i vakcinisane i preležale ako hoćemo da ubrzamo stvari, a narod neće da se vakciniše (većinom mladji kojima korona nije problem) onda pusti sve pa ko se zarazi jbg. A to što danas niko ne diže paniku i ne priča kako nam groblja neće biti dovoljna ne znači da se ponašamo kao da ne postoji.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880153#p880153:3t0p18ph je napisao(la):mariks » Uto Sep 14, 2021 8:54 pm[/url]":3t0p18ph]Razumeo sam te ja šta si ti hteo da kažeš ali ti nisi razumeo mene. Mi niti znamo koliko imamo imunih niti imamo neograničeno vreme gde možemo da se igramo sa virusem i brojem zaraženih jer niti imamo neku industriju niti turizam niti smo nešto bogati. Kako bi ti sačuvao ekonomiju da ne propadne sve, a uz to smanjivao broj zaraženih na minimum? I da imamo 90% vakcinisanih i 10000 zaraženih šta onda jer i dalje ne znamo koliko starijih od tih )=5 nema imunitet? Dakle da li možemo da narednih 5 god izbegavamo zarazu ili da završimo sa koronom što pre. Svako ko je u riziku će biti u riziku i sada i nakon 5 godina, a pitanje je da li bi zemlja i narod u njoj opstali i psihički i finansijski. Uglavnom ostaje da se vidi, poneki skupovi se otkazuju i verovatno će u narednom periodu biti više nekih restrikcija. Dakle ovo što Igor kaže, a stariji i ugroženi neka svakako izbegavaju kontakte.
Ili čak i ako to ne uspe. Onda bi se posle prve vakcinacije visoko efikasnom ali kratkotrajnom vakcinom, čovek recimo postepeno izlagao pravom virusu. Pa bi opet pod delimičnom zaštitom i dalje postojeće ali opadajuće imunosti prve vakcine (ili druge ili treće), imuni sistem bio bolje istreniran pravim virusom, a da ipak prosečni tok te bolesti bude daleko blaži zbog preostale zaštite prve vakcine. Tada ne bilo ni velike epidemije nego bi se to dešavalo postepeno.
Pa se sigurno sada razvijaju desetine i desetine daleko boljih vakcina nego što su mogle biti prve. Da ne pričamo o razvoju lekova koji će tek pomoći da buduće korona bolesti, ako je čovek dobije, prođu blaže nego ove prve.
Što se tiče ekonomije, uz nove i krajnje sužene mere za koje se sada većina zalaže, pogođen je veoma mali deo ekonomije, a njima se donekle može kompenzovati šteta iz ostalih delova.
Od svega je zaista najgora folozofija koju ovde čitam, a koja se svodi na sledeće: "Umorio sam se, MENI ne pada na pameti kako će se i kada ovo završiti, pa ću zato, iz smorenosti i neznanja, odmah da rizikujem SVE, iako apsolutno nemam predstavu šta se tada može desiti. Prosto ne volim da čekam."
"Volela bih takođe da razjasnim da je u nekim zemljama svakako došlo do mešanja vakcina, ali ono što moramo da razumemo jeste da su se mešale vakcine iz iste grupe, jer Fajzer, AstraZneka i Moderna su MRNA vakcine, dakle to je grupa koja je rađena po istoj metodologiji", istakla je direktorka.
Direktorka RFZO Sanja Škodrić
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880297#p880297:yr95xnj8 je napisao(la):mariks » Sre Sep 15, 2021 11:40 am[/url]":yr95xnj8]Veoma prosto ukoliko posedujes bar neko znanje o virusima. Narod što pre preleži ili se vakciniše pre će se izboriti, a ako to odugovlačiš onda će trajati duže. Prosto. Prošle godine to nisi mogao (ali npr Svedska je to uradila) da pustiš sve jer nisi znao dovoljno o virusu, sada znaš da se lako preleži u većini populacije, a imaš i vakcine. Dakle ako se plašiš nemoj da izlazis napolje, prosto i jednostavno samo pusti nas koji bi da završimo sa koronom i počnemo da hranimo svoje porodice jer nam posao nije gledanje u ekran.
Šta se razlikuje danas od 2019te. Pa mnogo toga ne znam kako ne vidiš, a nije na meni da ti objašnjavam jer je poprilično očigledno. Maske su tu glavna odlika i ne možeš da ih ignorišeš.
Što se tiče prvog posta šta je bolje, pa ako radi sa 60% kapaciteta znači da je ovako bolje. Em radi 60% ljudi em država ne mora iz svoje kase da nadoknadjuje štetu već to radi poslodavac. Svakako tu ne rade rizične osobe 70+ pa da nekome život bude ugrožen, a pitanje je i gde su se zarazilii jer bi se možda zarazili i da ne rade. Sa druge strane i zaključavanjima ne rešavaš problem nego ga odlažeš pa prosto ne znamo dokle možemo da odlažemo.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=880326#p880326:vuxdgpjw je napisao(la):Пантограф » 31 minutes ago[/url]":vuxdgpjw]Bog te mazo! AZ je mRNA, kaže doktoresa. Brod neupućenih neznalica!
Ali biće ona ministarka, ne bojim se.