Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Već sam pisao da su mi prijatelji koji su živeli u Kini rekli da oni Sinofarm nisu davali starijima od 65 godina. Očigledno nije bio dobar imuni odgovor kod te populacije.

Mi bismo bez Sinofarma bili na dnu liste po broju vakcinisanih građana.

Хм, с обзиром да се прави фабрика/пунионица Синофармића мислим да ће ипак ићи 3. 4. 5. ....20. доза Кинеза, јер ваља оправдати инвестицију.

Pa na kraju ce da bude bas kao sto su se salili neki ovde na temi i po komentarima - svakog meseca po jedno bodenje.

Istina je naravno između. Realno je da bude kao za grip, svake godine nova injekcija, ali pošto covid19 nije sezonski, onda tu negde na 6 meseci.

Pa ceo Kovid, globalno gledano, i jeste kao grip.

Nego su neki uspesno ubedili deo ljudi da je opasniji od Sarina.

Reče čovek koji ne veruje u teorije zavere i svi su antivakseri

Još gore što su antivakcinaši samo trenutno aktuelna i do sada bez dileme najuspešnija tema šireg pokreta teorija zavera, kojim iz senke upravljaju određeni politički interesi (otuda pare za globalnu dez-informativnu kampanju tako gigantskih razmera i decenijskog trajanja).

...A to je problem koji je realno nemoguće prevazići sem ako se neka suprotna politička ili kulturološka opcija najzad ne organizuje i počne da finansira suprotnu kampanju istim sumama novca koje se troše na stvaranje ove beskrajne serije kvazi "argumenata" kojom smo zatrpani. To bez velikog novca i nečijeg ozbiljnog interesa da ga troši na suprotstavljanje lažima neće da ide.

Ma ti antivakseri, to su takvi multimilijarderi kojima vladaju ljudi iz senke i zaradjuju toliko novca da je to sramota. Znamo da niko ne zaradjuje u ovoj krizi.

A vidim i da se ne razumeju definicije antivaksera pa svako ko kaže drugačije mišljenje je antivakser, iako mišljenje ima smisla. Nije isto širiti stav protiv vakcinacije i ukazivati na malverzacije nad vakcinama i zaradom. Ali to neki ljudi jednostavno ne shvataju, verovatno zbog manjka društvenog i socijalnog obrazovanja. Po njima bi trebali svi da se sagnemo i da ne gledamo šta se dešava oko nas, radi šta ti kažu i ćuti i naravno ne izlazi na sunce.

Nemojte me odmah napasti da sam igde rekao da je Valentina Arsić Arsenijević luda. Ne znam koji su njeni razlozi za nepotpisivanje izjave. Možda nije htela da se stavi u isti koš sa većinom potpisnika o kojima ima loše mišljenje jer su oni sve suprotno od onoga što je ona (ne pišu radove, napredovali su preko veze, završili su fakultet jer su im roditelji lekari...) Možda je u pravu, možda nije. Samo želim da istaknem da se ne može suditi lako o nečemu o čemu ne znamo širu sliku.

Apsolutno se slažem. Evo situacija od juče. Dete ima temp 37.3. Sada nakon svake temp preko 37 mora se dete voditi kod doktora da se dobije izjava i potvrda da se može vratiti u vrtić ako mu nije ništa. Otišli mi juče, inače treći put za dve nedelje, doktor naravno nema masku, ja je naravno onda skinuo na bradu no to je sve nebitno. Neko bi rekao da je i taj doktor antivakser iako se zalaže za vakcinaciju ali eto nema masku. Posle dijagnoze gde naravno detetu nije ništa (možda su zubići, možda neka upala koja tek treba da se ispolji) kada sam mu dao da napiše izjavu mimo potvrde popizdeo je. Citiram: "Ko su oni da meni traže da im ja pišem moje nalaze. Razumite me, nisam ja sujetan, ali to nemaju pravo da rade. Nosite im ovu potvrdu pa ako imaju neki problem imaju moje ime i prezime i neka se žale ministarstvu".

Ako se vratimo na peticiju i izjave fakulteta oni navode da je u peticiji iznošenje laži, medjutim nisu napisali koje su to laži u pitanju. Dakle demagogija na nivou u svakoj rečenici u oba primera. Ja sam rekao, i to je tako.

Što se vakcinacije dece tiče, nema šanse moje da vakcinišem dete dok ne izadju sa boljim podacima. Pre ću rizikovati da se ja razbolim nego da dete izlažem potencijalnom većem riziku vakcinom nego bolešću, a kako je koronu prošao samo sa smrkavicom dva dana i temp 37.2 verujem da nema razloga da brinem. Mada je mali još ali isto će biti i kada poraste. Neka daju podatke pa ću vakcinisati ako treba. Pa sa nekim stomačnim virusom je bolovao 5 dana i imao temp 40 i ko zna šta će sve proći u vrtiću. Čak nam ni za varičele nisu potrebne vakcine ali za koronu, eee ne postoji nijedna bolest sem korone. Svuda se spominje "zbog MOGUĆIH komplikacija usled preležavanja bolesti pa je MOGUĆE(MOŽDA) da će vakcinisanjem benefiti biti veći", medjutim ne znamo koliki je to broj, neka daju tačne podatke ako smeju, a verujem da ih ima pa će ljudi više verovati. Ima smisla dakle da ne prenesu virus nekom starijem, podržavam i potpisujem, ali stariji su uglavnom vakcinisani. Nadjite mi tog čoveka koji će pre rizikovati zdravlje svog deteta nego njegovo, mada možda ima i takvih. Verujem da većinu ovih argumenata pišu ljudi bez dece.

Istina je naravno između. Realno je da bude kao za grip, svake godine nova injekcija, ali pošto covid19 nije sezonski, onda tu negde na 6 meseci.

Ne verujem, virus je "sporomutirajući" tj manje mutira od gripa, samo ima mnogo zaraženih pa imamo više sojeva. Kada steknemo neki imunitet očekujem i manje širenje i da zaraza bude na nivou ili manja od gripa.

Sad u Maksiju cekam nesto na meru. Devojka mi pruza cinijicu s hranom i dolazi covek sa strane i pita je "a sto vi nosite masku samo ispod nosa?"

A on potpuno bez maske! :laugh:

Sve se nadam da se salio (mozda i jeste, tesko je reci jer je bio neki cudak). Ali ne sumnjam da je pun svet takvih koji se prvi ne pridrzavaju nicega a drugima bi da odredjuju kako da zive i rade.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872801#p872801:xs07kic0 je napisao(la):
nex999 » 19 Aug 2021 12:16 pm[/url]":xs07kic0]<nagadjanje>
Mislim da je veliki problem Sinopharm kod nas. Vlast ne sme da prizna da je imunitet vakcinisanih Sinopharmom pod znakom pitanja, a mora nekako da plasira pricu da je potrebna treca doza vakcine (gde se Sinopharm uopste ne pominje, vec bi se to radilo Fajzerom ili Modernom izgleda). Meni ceo ovaj cirkus lici na to. Na zapadu se uglavnom i dalje istrazuje mogucnost davanja trece doze i kombinovanja vakcina, ali svi su uglavnom i dalje fokusirani na vakcinaciju i revakcinaciju stanovnistva, ne i na davanje trece doze.
Isada odjednom imamo ovoliko pomesanih prica i konfuzije. Ja apsolutno nemam pojma po kom tacno istrazivanju i cijim iskustvima baziramo pricu o trecoj buster dozi, a tek nemam pojma na osnovu cega se preporucuje kombinovanje.
U UK je bilo AZ i Pfizer u nekom momentu, ali nikakav podatak nije predocen ovde sta je bio rezultat toga. Sinopharm i neka druga? O tome tek nema nista, osim da je Katar (?) tako nesto najavljivao...

BTW za Sputnjik se "zna", oni cim se pojavi neki novi soj, kazu da stiti 100% i tako rese stvar. Ne vidim problem, vakcina potpuno sigurna, leci sve, niko nema nista protiv iste, a i dalje traje svadja i vlada neki strah od vakcinisanja i potpisuju se peticije i dele neke izjave o fajzeru i posledicama od istog...
Ovo za Sputnik je zaista lepo primećeno. Kod nas niko nema ništa protiv njega. Ni jedne reči. :lol:

Tačno se vidi i koja to ekipa ima problema sa vakcinama, kakva im je politička orjentacija, da li je tu u pitanju nauka ili nešto drugo, ali i kakva naređenja imaju tabloidi i onaj drugi Sputnjik koji nije vakcina. Korona je kao lakmus papir, nevidljive stvari naglo postaju vidljive.

Što se ostalog tiče, postoji jedan značajan deo "Otvorenog pisma ..." udruženja "Ujedinjeni protiv kovida". Tačka 11. kaže ovako:

11. da se ukine zabrana Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i Institutu za medicinska istraživanja (IMI) da objavljuju podatke o serokonverziji posle druge doze i, posebno, o opadanju titra antitela tokom vremena po vrsti vakcine kao i da se izvede nacionalna studija o efektivnosti svih vakcina, (posebno bitno za različite uzrasne grupe) na osnovu ukrštanja baza podataka koje već postoje;
https://ujedinjeni-protiv-kovida.net/20 ... eti-talas/

ZABRANA? Zašto bi morala da postoji zabrana oko nečega što je maltene najvažnije u ovakvom trenutku? Sećam se natpisa o par istraživanja (Medicinski fakultet, Kragujevačko...), a još uvek nismo videli NI JEDNO od njih.

Usput, zaista je fascinatan i mali detalj da se brojevi vakcinisanih na zvaničnom državnom sajtu https://vakcinacija.gov.rs/ ne mogu kopirati ! Koga baš zanima neka polako prepisuje cifru po cifru, pa mu možda dosadi. Ili moj browser ima problema, ili je to već zaista zadivljujući nivo obraćanja pažnje na detalje :lol:

Jedino objašnjenje je da postoje veće razlike između vakcina za koje ne žele da se zna. Moguće da je Sinofarm zaista najveći problem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872834#p872834:b4yqou64 je napisao(la):
Zuma » Čet Avg 19, 2021 2:15 pm[/url]":b4yqou64]
Tačno se vidi i koja to ekipa ima problema sa vakcinama, kakva im je politička orjentacija, da li je tu u pitanju nauka ili nešto drugo, ali i kakva naređenja imaju tabloidi i onaj drugi Sputnjik koji nije vakcina. Korona je kao lakmus papir, nevidljive stvari naglo postaju vidljive.
I onda se pojavimo Panta i ja koji smo vakcinisani - a protiv smo Kovid histerije i profiterstva - pa vam pokvarimo računicu i pocepamo etiketice. :mrgreen:

@mariks
Ne verujem, virus je "sporomutirajući" tj manje mutira od gripa, samo ima mnogo zaraženih pa imamo više sojeva. Kada steknemo neki imunitet očekujem i manje širenje i da zaraza bude na nivou ili manja od gripa.

Džabe imunitet kada su granice otvorene, naročito prema zemljama gde ima mnogo stanovnika, a procenat vakcinisanih je nizak. Tamo će mutirati i doći do nas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872782#p872782:1bx4mvsw je napisao(la):
astrodule » 19 Avg 2021 12:30[/url]":1bx4mvsw]I za kraj, zašto mora potvrda da bi se ušlo na Bir fest, a ne treba za stadion ili halu?
Zna se vrlo dobro ko ide na stadione i u hale, a ko na Beer fest. Otuda i takve mere.

Evo malo podataka od EMA:
Најновији подаци европске базе података о безбедности вакцине Фајзер-Бионтек показују да су од 29. јула, до када је дато око 330 милиона доза, европске земље пријавиле Европској медицинској агенцији (ЕМА) укупно 244.807 случајева нежељених ефеката.У извештају се наводи да је 4.198 њих пријавило смртоносни исход, иако остаје „нејасно да ли је вакцина узрок” томе, преноси Гардијан.

solecar":2naabxbn je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872782#p872782:2naabxbn je napisao(la):
astrodule » 19 Avg 2021 12:30[/url]":2naabxbn]I za kraj, zašto mora potvrda da bi se ušlo na Bir fest, a ne treba za stadion ili halu?
Zna se vrlo dobro ko ide na stadione i u hale, a ko na Beer fest. Otuda i takve mere.
Pa evo, danas počinje odbojkaško prvenstvo za odbojkašice. Tu dolazi normalan, fin svet. Nisam video da se traži bilo kakva potvrda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872846#p872846:1uvdpn5l je napisao(la):
ŽeljkoNV » 2 minutes ago[/url]":1uvdpn5l]Evo malo podataka od EMA:
Најновији подаци европске базе података о безбедности вакцине Фајзер-Бионтек показују да су од 29. јула, до када је дато око 330 милиона доза, европске земље пријавиле Европској медицинској агенцији (ЕМА) укупно 244.807 случајева нежељених ефеката.У извештају се наводи да је 4.198 њих пријавило смртоносни исход, иако остаје „нејасно да ли је вакцина узрок” томе, преноси Гардијан.

Pa naravno da je nejasno.

Garantujem da su svi oni dan ranije popili čašu vode. Da li je pijenje te vode uzrok smrti?

Idemo dalje. 4 198 je oko 0,00127% od 330 000 000

Plus što ovde ne znamo period od primanja vakcine do smrti. Koliko ljudi umre svakog dana? Koliko njih je vakcinisano, koliko nije?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=872834#p872834:2f6ibcar je napisao(la):
Zuma » Чет Авг 19, 2021 2:15 pm[/url]":2f6ibcar]
...
Usput, zaista je fascinatan i mali detalj da se brojevi vakcinisanih na zvaničnom državnom sajtu https://vakcinacija.gov.rs/ ne mogu kopirati ! Koga baš zanima neka polako prepisuje cifru po cifru, pa mu možda dosadi. Ili moj browser ima problema, ili je to već zaista zadivljujući nivo obraćanja pažnje na detalje :lol:

Jedino objašnjenje je da postoje veće razlike između vakcina za koje ne žele da se zna. Moguće da je Sinofarm zaista najveći problem.
мени на firefox-у копира без проблема. У сваком случају можеш на page source па одатле да копираш.

Sad sam shvatio da se samo ne vidi da je bilo šta selektovano, ali ipak jeste kopirano. Da li je i kod vas tako?

Leteći cirkus Šekler
Sekler.jpg

:lool:

I sta je ovde Sekler pogresno rekao ?
Zar nije moralno to sto isprobava na sebi, a ne na pacijentima.

Evo chiko imaš pohavlu od mene :) Slažem se sa Šeklerom, ako već nema nacionalnih istraživanja, a želiš nešto da dokažeš onda budi primer. Pa ako je antivakser onaj ko se vakciniše, a protiv je zaključavanja onda je veći antivakser onaj koji ne želi da se vakciniše, a priča da mora. Još odavno sam rekao da ti doktori moraju da budu primer i da se vakcinišu, pa ako su za vakcinisanje dece onda evo izlolite, vakcinišite Vašu decu pa da vidimo.

Takodje je zanimljivo da se Šekler vakcinisao sa sinofarmom i ruskom. Da se vratim na pomenuto ovde da sinofarm ima manju efikasnost, možda sporije stvara imunitet ali je u pitanju ceo virus, a ne samo protein, tako da bi po teoriji trebalo da bude jača zaštita od novih sojeva nego druge vakcine. Ali pošto nema podataka ostaje da vidimo na našem primeru.

Džabe imunitet kada su granice otvorene, naročito prema zemljama gde ima mnogo stanovnika, a procenat vakcinisanih je nizak. Tamo će mutirati i doći do nas.

Zato sam više za vakcinaciju zemalja koji nemaju vakcine nego dece. Ali svakako kada većina stvori neki imunitet širenje će biti manje pa ako se ovaj virus ponaša isto i ide svojim tokom onda će oslabiti ako želi da preživi pa će biti i više asimptomatskih slučajeva.

Dakle, mi ovde još imamo 'antisputnjik, anti-KGB-FSB-Lada niva 4x4-Moskvič-kazačok' blebetanje i politizaciju na ovoj temi? Zašto se te poruke ne brišu?

Najvece blebetanje u poslednjih par strana je bilo ono o boljsevickom univerzitetu pa je i dalje tu, niko nije kmecao da se brise

@pantograf

Tako je, ispada da kineska i ruska ne valjaju ali da smo mi rusofili pa zato ne pričamo ništa protiv ruske. A ne priča se jer nema podataka, jer EU ne želi da ih kupi, kada sam okačio klip o sabotiranju ruskih vakcina obrisan je, kada je francuska beše htela nabaviti 500000 sputnjika, prekinut im je dogovor i rečeno im "ne treba Vam, dobijate pfizer", naćiču klip. Ili jednostavno nema toliko neželjenih dejstva kod njih pa se zato to nigde ne spominje, a verujem da bi ameri jedva čekali da napenale ruse ili kineze "lošom vakcinom" i kako je njihova najbolja. Ali eto, nema nigde ništa, ni podataka, ni pljuvanja, a ni kupovine...

Pa eto, antirusofili i antikinezi na ovoj temi bi mogli da okače neke podatke o vakcinama "o kojim se ne priča", ako ih imaju.

Vrh