Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Zuma je slika i prilika one poslovice ''statistika naša dika, što poželiš to i naslika''. Kada treba da se širi histerija o koroni, tvrdi kako je broj mrtvih 10 puta veći od zabeleženog. A kad treba da se priča o protestima protiv Kurona rajha (znam koliko prokovidisti mrze ovaj termin, zato ga i koristim) onda nema više te pretpostavke da je broj ljudi kojima se to ne sviđa zapravo 10 puta veći. Samo što nisu svi izašli na proteste.

Sama činjenica da se odigravaju protesti protiv mera, širom sveta, od Aljaske do Australije, i da su ljudi spremni da se sukobe sa policijom zbog toga, govori puno o tome šta javno mnjenje misli o Kurona rajhu posle godinu i po dana. Da ostaju bez posla, bez strpljenja, bez socijalnih veza i života. Ali neke ovde to ne zanima. Usadili su sebi u glavu da je Korona jedina bolest i problem koja može da muči nekog u 2021. i sve ostalo ide u drugi plan naspram toga. Pa makar (ne)živeli ovako još 100 godina.

I one izjave da će Indijski soj da se širi po principu 2, 4, 8, 16, 32... Znači po toj računici, Srbija nestaje za mesec dana. Baš onako jedan naučan nastup.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867280#p867280:36yixdra je napisao(la):
mariks » 26 Jul 2021 02:35 pm[/url]":36yixdra]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867256#p867256:36yixdra je napisao(la):
Zuma » Pon Jul 26, 2021 2:06 pm[/url]":36yixdra]Mada se mora priznati da naši senzacionalistički mediji iz sve snage u narodu namerno forsiraju konfuziju oko mnogih stvari, pa naravno i oko toga koliki značaj imaju pojave o kojima pišu. Tako je više ljudi zbunjeno u većoj meri, pa će im proseku veći broj tekstova u medijima izgledati značajno, kao vest vredna pažnje, taman toliko da kliknu na vest i ubace još malo para od reklama u kasu medijskih zlotvora. Evo divnog primera u treš mediju B92:

Naslov: Evropa na nogama: Bukte protesti zbog vakcinacije i mera FOTO/VIDEO

Podnaslov: Širom Evrope građani protestuju nezadovoljni zbog uvedenih ili najavljenih mera, najava obavezne vakcinacije. Atina, Pariz, Zagreb... na nogama.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1895535
Obratite pažnju na formulacije: "Evropa na nogama", "Bukte protesti", "Atina, Pariz, Zagreb... na nogama"

Je li to izbila neka nova revolucija? Međutim kad podelite broj demonstranata sa brojem stanovnika, šta se dobija? Ili, koliko bi njih demonstriralo da se sve mere ukinu, sve otvori, i virus pusti u slobodno širenje? Koliko se njih SLAŽE sa merama vlade pa NISU izašli na demonstracije prosto zato što su vlade u tim zemljama uradile ono što većina smatra da je i TREBALO da urade? To naravno nigde ne piše u click-bait naslovima. I onda naši "mudraci" to prosto preuzmu i stvrano veruju da cela priča ima nekog drugog značaja sem medija koji koriste krizu za svoje bogaćenje. UVEK se mora znati šta je "mnogo", a šta je malo (za neku pojavu). I šta je bitno, a šta nije.

Slično kao "trake smrti" naslove koje si ti svojevremeno koristio kada ti je išlo na ruku (jer skupljaju ljude po podu), ali ovaj podebljani pasus... nemam reči. Znači li to da ova "nekolicina" što se okupilo protiv čoveka koji je ubio dete i sudije koji ga je oslobodio da su oni nebitni i da su, posto ih je jako mali broj, svi ostali koji nisu svakodnevno na protestima na strani ubice? Jer ako podelimo broj demonstranata sa brojem stanovnika vidimo da skoro ceo Beograd pa i cela država podrzava i sudiju i vozaca. Sasvim logično i ispravno razmišljanje.
Ne, čitaj šta sam napisao, nemoj izmišljati.

Rekao sam: "Koliko se njih SLAŽE sa merama vlade ..." a NISAM napisao "Svi ostali se slažu sa merama vlade (dakle svi koji nisu izašli na demonstracije, kao što mi ti podmećeš). Razlika je velika. Moja poruka je sadržavala PITANJE "o broju koji se slaže", a ne tvrdnju. Dakle, ja (u ovom primeru) ne znam koliko se njih slaže sa merama vlade, već skrećem pažnju da je je broj koji je izašao na demonstracije sigurno mali u odnosu na populaciju. Pa ne sme da se stalnim prenošenjem vesti isključivo o demonstracijama implicitno sugerisati da protvnika mera ima mnogo, tj da je u pitanju značajan deo populacije. Možda jeste tako, a možda nije, ali se to iz OVIH činjenica ne može zaključiti, a pogotovo ne da je počeo masovni protest, što vi stalnom selekcijom samo takvih vesti pokušavate postići, isto kao i B92 svojim naslovima. Dakle to uopšte nije isto.

A kakvi su stvarni odnosi mišljenja o merama sam veoma eksplicitno naveo rezultatima jednog istraživanja. Dakle bez vaših stalnih sugestija kako je "narod ustao" protiv "Rajha", "diktature" i cela serija takvih priča kojima je zajedničko da se nigde ne navodi koliko je stvarno brojna podrška takvom stavu, već se samo selekcijom onoga što se prenosi stvara lažan utisak da je podrška brojna.

Ovo su podaci iz 17 razvijenih država koje su uglavnom imale veoma stroge restriktivne mere. Zbir onih koji opravdavaju TAKVE restriktivne mere i onih koji ih ne opravdavaju, već misle da bi morale biti JOŠ STROŽIJE, je daleko veći od broja onih koji smatraju da bi trebale biti blaže. To je pravi odnos, a ne to što se neki manji broj istomišljenika okupio da demonstrira. Na zapadu se demonstrira o svemu i svačemu, pa to nije dokaz da baš to misli iole veći deo naroda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865587#p865587:36yixdra je napisao(la):
Zuma » 19 Jul 2021 12:08 am[/url]":36yixdra]Jedna od mnogih samo-zabluda je da ljubitelji "slobode" u sred pandemije tobože predstavljaju narod, a oni koji se sa time ne slažu su tobože nekakvi diktatori koji rade nešto što retko ko u narodu želi. Pa eto, mala manjina vrši nasilje nad željma većine? A ustvari, ankete jasno govore da je zbir onih koji odobravaju trenutne (na zapadu relativno veoma oštre mere) i onih koji žele JOŠ ČVRŠĆE mere suzbijanja širenja virusa, ustvari drastično VEĆI od onih koji bi voleli manje oštre mere suzbijanja virusa. Primetite da se potpuna sloboda (bez adminstrativnih mera, pa kome šta bude) ovde ustvari i ne spominje pošto bi verovatno dobila beznačajan broj glasova. I ko sad vrši nasilje nad kim?

PG_2021.06.23_Global-COVID_0-02.png

https://www.pewresearch.org/global/2021 ... -pandemic/

Opet ti o nekim anketama sa 1000 ispitanika koji ne izlaze napolje. Da, nisi napisao da se svi ostali slažu ali tvoj post navodi na to, dakle post ti je manipulativan kako bi se pokazalo da samo neka grupica zaludjenika ne želi da bude zaključana i da je broj koji se ne slaže sa njima daleko veći. Čak i na toj tvojoj anketi može se protumačiti da je zbir onih koji NE ZELE/NISU ŽELELI jače mere i onih kojima su mere BILE u redu daleko VECI nego oni koji žele (su želeli) strožije mere. Tako da ni ta anketa ne ide u prilog prokovidistima. Dakle ono što je bilo nikako ne prikazuje stanje onoga šta bi trebalo da bude nadalje. Zapravo možemo uzeti bilo koji grafik i zaključivati po volji, naravno kada nam to ide na ruku. Dakle ta anketa ne prikazuje ništa bitno jer ne znamo koliko se zapravo slaže sa jednom ili drugom varijantom, baš kao što ti tvrdiš za proteste. Tu selekciju vesti takodje primenjuješ i ti pa to ne bi trebalo da ti bude strano

PG_2021.06.23_Global-COVID_0-07.png

PG_2021.06.23_Global-COVID_0-10.png

Bukvalno možemo izvlačiti neke "ankete" do mile volje, a to nikako nije realno stanje. Sama činjenica da ljudi izlaze na ulice jer se protive nastavku starih i novim merama govori da su ljudi nezadovoljni. A nešto ne vidim da protestvuju ljudi koji žele iste i strožije mere. A ne čekaj, pa oni i ne izlaze napolje. Bitno je da ljudi podržavaju ubice jer ako nema ankete, a nisu ni izašli na proteste, sigurno podržavaju ubice. Takva selekcija vesti gde se stalno spominje neka nekolicina ljudi koji protestvuju protiv ubice sigurno nije od velikog značaja jer ne pokazuje stvarno stanje, demonstranata je malo te možemo zaključiti da su tekstovi manipulativni i da ubica zaslužuje slobodu.

Ja bih sada mogao citirati bukvalno svaku tvoju rečenicu i objasniti zašto je SVE što si sada napisao haotična gomila budalaština. To je prosto pisanje "za inat", pretpostavljam sa nekakvom idejom da ti možeš zaključiti sve obrnuto od onoga što sam ja zaključio. Činjenica da je to potpuno nelogičan i slobodan "tok misli", kao da pišeš neki modernistički roman, na žalost obesmišljava svaki racionalan razgovor. Sa takvim nedostakom logike se ne može raspravljati, pošto se bukvalno nema sa čim raspravljati.

mariks poneo nož na takmičenje u pucanju, recimo to tako. Prosto nema dovoljno pismenosti ni argumenata za normalnu raspravu, pa svima zdusno predlazem da sakriju i/ili reportuju te postove.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867331#p867331:273l6zn0 je napisao(la):
Zuma » Pon Jul 26, 2021 6:47 pm[/url]":273l6zn0]Ja bih sada mogao citirati bukvalno svaku tvoju rečenicu i objasniti zašto je SVE što si sada napisao haotična gomila budalaština. To je prosto pisanje "za inat", pretpostavljam sa nekakvom idejom da ti možeš zaključiti sve obrnuto od onoga što sam ja zaključio. Činjenica da je to potpuno nelogičan i slobodan "tok misli", kao da pišeš neki modernistički roman, na žalost obesmišljava svaki racionalan razgovor. Sa takvim nedostakom logike se ne može raspravljati, pošto se bukvalno nema sa čim raspravljati.

Hvala, upravo si napisao da ti sam pišeš budalaštine ali samo onako kako tebi odgovara i kako ti zakljuluješ, te su tvoje budalaštine jače od drugih jer ih pišeš ti. Dakle nikakav argument već "ja sam zaključio", i to mora da je tako. Iako je često sasvim drugačije. Ali razumem te da si ljut jer se ceo svet ne slaže sa tobom i dokazuje upravo suprotno od onoga što pišeš. Elem, nekoliko hiljada, pa i nekoliko desetina hiljada demonstranata mozda jeste MALI broj u odnosu na stanovništvo, ali itekako mogu da naprave VELIKU razliku tj da učine MNOGO ;) Problem je što u tvojim jednačinama nema nepoznatih i promenjivih već glasi, ja sam rekao a puta ja sam pročitao b = ja sam zaključio c. Crno ili belo, dok sivo nepostoji.

mariks poneo nož na takmičenje u pucanju, recimo to tako. Prosto nema dovoljno pismenosti ni argumenata za normalnu raspravu, pa svima zdusno predlazem da sakriju i/ili reportuju te postove.

Kako ono beše pljuvanje sagovornika jer se nemaju argumenti :) Zapravo ste Vi poneli kašiku na takmičenje u streljaštvu, tako bi se moglo reći jer nemate dovoljno razumevanja ni pismenosti da razumete jednu prosto proširenu rečenicu. Ali takvi su ljudi koji žive na intenetu. Da prijavljuju postove koje za razliku od "drugih" ne sadrže vredjanje neistomišljenika, samo zato jer se ne slažeš sa nečijim mišljenjem ili nemaš argumenata da dokažeš suprotno.

Molim vas upristojite diskusiju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867332#p867332:1iexux5j je napisao(la):
DanMrmota » 26 Jul 2021 18:50[/url]":1iexux5j]mariks poneo nož na takmičenje u pucanju, recimo to tako. Prosto nema dovoljno pismenosti ni argumenata za normalnu raspravu, pa svima zdusno predlazem da sakriju i/ili reportuju te postove.
Jes' , nemamo pametnija posla nego da prijavljujemo čoveka koji javno kaže da se ne boji zaraze od strane sopstvene senke, sunca, da izađe napolje i da živi život normalnog čoveka kome nisu partijanje i kafići sve i jedino u životu.

Pa, to je definitivno jedan način da se zamene teze. Da ja moram da opišem generalnu nit velikog broja postova, pre bi bilo sveopšte nepoverenje u medicinski sistem u Srbiji i globalnu naučnu saradnju zbog sopstvenih neizlečenih trauma. Da raspravljamo o zaključcima zvaničnih podataka, i da svako ima svoje tumačenje, to bih razumeo. Ali da raspravljam da li je vakcina bolja od placeba nakon što su je desetine miliona ljudi primile, ili da li je broj umrlih od korone bio veći od broja ljudi koji su umrli posledično od drugih bolesti? To je samo neka lična borba protiv autoriteta koja je smešna. Niste izmislili toplu vodu ako kažete da kapitalizam eksploatiše ljude ili da je neko zaradio milione od ovoga. Ali da u te činjenice učitavate globalnu kontrolu i paradržavne interese je opet manifestacija nekih dubljih problema. Sakrivanje objektivno loših postova nije cancel kultura ni politička korektnost, to je briga o sebi i sopstvenom razumu. Kome moji postovi izazivaju negativne emocije, može učiniti isto. Ovo je slobodna zemlja!

A osvrnuo bih se samo na prvu rečenicu koja mi je ubola oko, jer imam život i neke stvari ne zaslužuju više od mojih 15 minuta vremena. 1000 ljudi u anketi je više nego dovoljno, i zove se reprezentativni uzorak. Naravno, tu je autor odmah učitao da su to sve "oni koji ne izlaze napolje", što je u fundamentu dokaz da ne razume proces anketiranja, ali se nalazi kvalifikovanim da komentariše. Smešno je to što tih hiljadu anketiranih nije reprezentativno za celu populaciju, ali njihovih hiljadu koji protestvuju apsolutno jeste.

@DanMrmota

Da pitam tebe pitanje koje sam postavio i Chiku (i na koje je odgovorio) - Sta bi ti zeleo od nas neistomisljenika na ovoj temi? Za sta se ti zalazes?

Ok, kojih?

Nabroj samo teze. Da budemo nacisto.

Posto vi na drugoj strani imate dosta rastegljive stavove o tvrdnje, a punu protekciju ovde. Do te mere da ste i meni nekaznjeno nalepili etiketu antivaksera a ja pisao ovde oba puta kad sam se vakcinisao, a glas za jednu od vakcina mi i dalje stoji upisan u anketu od januara (glasao sam za vakcinu, ne za opciju "necu vakcinu"). Tako da ako nameravas meni da krenes sa "vakcinisi se", da ti kazem po 20. put da vec jesam.

Mozes da predjes na sledecu stavku koju mi zameras i prisivas. Da pogodim - zasto citam Aleksa Dzonsa i Dejana Lucica? I drzim Trampovu ikonu iznad kreveta?

Nemoj o sebi lično, svako od nas i naše mame znaju da si se vakcinisao, i ponosni smo na tebe zbog tog potpuno zdravorazumskog ponašanja.
Reći "bio je protest u Atini" je činjenica. U to učitavati da je to znak da su čitavi narodi bili protiv zaštitnih mera je ideološki. Idealno bi bilo očistiti činjenice od ideologije, ali pošto je to nemoguće, bitno je, na kraju, razumeti koja je ideološka pozicija svakog od nas.

Da li podržavam zaštitne mere? Apsolutno. Međutim, to nije binarna stvar, nego spektar. Ono što nam je urađeno na početku pandemije je bilo disproporcionalno, brutalno i diktatorski. Da li to znači da su sve zaštitne mere loše? Apsolutno ne. Do vraga, pročitao sam ovde da su maske loše jer možeš da dobiješ infekciju od njih(?!?). Siroti oni hirurzi koji su na operacijama dve smene, kao i svako ko je imao let duži od tri sata u prethodne dve godine, naša tela su prepuna infekcija, mora da smo svi mrtvi.

To što su vakcine sada slabije protiv delta-soja se uzima kao neki ultimativni "a-ha! jesmo li vam rekli, šah-mat prokovidisti" dokaz da je bila glupost vakcinisati se, kako je skepsa potpuno bila validna i/ili da je to neka zvrčka farmaceutske industrije da se bodemo na 6 meseci. A mnogo je bitnije stvoriti realnu sliku o realnoj zaštiti koju vakcine pružaju, pa makar dali ljudima i tu utešnu nagradu "najverovatnije nećete završiti u bolnici i umreti, ali se i dalje možete razboleti". To je trenutno stanje.

Pa ne, moram da se vracam na svoje vakcinisanje zato sto nekolicina vas izuzetno bezobraznih i manipulativnih vec sest meseci nekaznjeno klevecete mene i druge ovde koji su se vakcinisali. Tako da ocigledno je neophodno u svakom postu vam ponoviti kad se neko vakcinisao, ne biste li makar malo oladili sa lazima i klevetama. Da ima pravde i mogucnosti, ja bih poslao fotografiju i neki dokaz o svom vakcinisanju odnosno svojoj potvrdi, i svaki put kada neko mene citira ili implicira da sam ja antivakser, bio bi prijavljen a postmu sklonjen ili izmenjen. Mada...da ima pravde, neki ovde bi morali pred nadleznima da brane i dokazuju svoje tvrdnje i klevete. No dobro, da ne ulazim sad u to da ne bi opet protekcija radila.

Pa s obzirom da smo za ovih godinu i po dana videli proeste protiv Korona histerije u svakoj zemlji sveta, a da je sam UN objavio da je 250 miliona ljudi trenutno bez posla zbog Korone, a jos toliko sa umanjenim prihodima, ne znam kako drugacije da to tumacim i nazovem nego da su citavi narodi protiv toga.

Fala Sebastijanu i Zumi, bar se slazemo oko ovoga da "Ono što nam je urađeno na početku pandemije je bilo disproporcionalno, brutalno i diktatorski". Ti si jedan od retkih na svojoj strani koji je makar toliko priznao. Drugi ili odbijaju to da komentarisu ili ubedjuju sebe i druge da je to oduvek bio njihov stav. A nije.

Kazes "procitao samo ovde da se od maski dobijaju infekcije". Pa dobro, verujem ti. Al znas kako, i ja sam pre par dana procitao tekst o objavljenoj studiji koja kaze da Korona moze da ubija i iz prdeza. I sta cemo sad? Kad jedna strana lupi, to se kaci na krst i stub srama. A kad druga strana lupi, to je u redu?

Za INDIJSKI soj, osim sto insistiram da ga zovem pravim imenom,ja se ne secam da sam nesto mnogo komentarisao osim da se od njega pravi novi, 17. bauk, a nista se drasticno ne menja. Ali nisam nigde pricao o njemu u kontekstu vakcina ili rekao "pa da, eto, znaci dzaba vakcine". Nego je to samo jos jedan u nizu vasih pokusaja da nekaznjeno prisivate ljudima ovde etikete, pogrdne nazive i lazi i klevete.

Idemo dalje. Dakle, ako sam dobro razumeo, ti si protiv kucnih pritvora, jel tako? Pitam, da proverim. Ok, a za koje si onda mere? Sta si to ovde procitao od predloga druge strane da te je toliko frapiralo i delovalo kao namerno sirenje Korone? Jel si mozda citao hvalospeve i postove podrske Exitu? Jel si mozda video nekog kako kaze da jedva ceka da ide u klubove i guzva se s ljudima? Sta si to ovde citao po pitanju predloga za mere sto je toliko frapiralo i trigerovalo da lupas etikete i klevete ljudima uzduz i popreko?

Сасвим је могуће да већина још увек подржава строге мере или чак тражи пооштравање. То је резултат колективне психозе због страха од болести, али и претераног застрашивања људи путем медија.
Опасност и озбиљност ове болести ја никад нисам спорио, али против тога се бори пре свега одговорним понашањем. А за одговорно понашање неопходно је поверење у надлежне и објективно информисање. Тешке мере без одговорног понашања немају неког ефекта, а са одговорним понашањем нису ни потребне. Тако да од мера, по мом мишљењу, оправдане су само оне које показано могу утицати на масовно заражавање, а то је забрана великих скупова у затвореним просторима и посебни протоколи у болницама и домовима здравља, као и оне које можда нису толико ефикасне али не утичу на нормалан ток живота. Масовном вакцинацијом као на пример у УК и ове мере у потпуности губе смисао, а рекао бих чак донекле и у земљама које нису достигле масовну вакцинацију али су сви добили прилику да се вакцинишу, попут Србије.

A o tim zastrasivanjima i cimanjem naroda iz jedne krajnosti u drugu smo takodje pricali sto puta.

Ej bre, pa kacio sam graficki prikaz stavova, izjava i poteza nasih "strucnjaka" u prvim mesecima epidemije. Cas "ahahaha smesan virus hehehe hihhi" cas "nece moci svs groblja da nas prime". Onda "ma gotovo je ovo, ljudi i'te u Milano" a onda SMS poruka "blizi nam se italijanski scenario" od NACIONALNOG TELEOPERATERA.

Zatim drKon koji za proslo leto histerise zbog ljudi koji sede na otvorenom, a onda kad SNS sekta pravi partijske skupove po fabrikama, besmislene besramne izbore, i posle njih slavlja, onda cuti ko stangla da bi posle zvanicnim tokovima cestitao saziv "nove" Vlade.

Pisao bih jos primera nego na telefonu sam a nikad nisam voleo touchscreen i nije mi zgodno. Ali ima ih kolko hoces. Godinu i po dana zaje...nja naroda, i ovde i u svetu. I insistiranje da cela planeta pociva na bolnicama, a ne (i) na ekonomiji, drustvu i mentalnom zdravlju i motivaciji ljudi. I onda dodju pametnjakovici ovde, arogantni do koske a zasticeni ko beli medvedi, i prozivaju svakog ko reaguje na godinu i po dana zaje...nja i nabijanja panike i defetizma.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867356#p867356:1bgv9fwa je napisao(la):
DanMrmota » 26 Jul 2021 07:03 pm[/url]":1bgv9fwa]
A osvrnuo bih se samo na prvu rečenicu koja mi je ubola oko, jer imam život i neke stvari ne zaslužuju više od mojih 15 minuta vremena. 1000 ljudi u anketi je više nego dovoljno, i zove se reprezentativni uzorak. Naravno, tu je autor odmah učitao da su to sve "oni koji ne izlaze napolje", što je u fundamentu dokaz da ne razume proces anketiranja, ali se nalazi kvalifikovanim da komentariše. Smešno je to što tih hiljadu anketiranih nije reprezentativno za celu populaciju, ali njihovih hiljadu koji protestvuju apsolutno jeste.
To za 1000 ljudi je on izmisio, isto kao i sve ostalo. Na linku na izvorni dokument, što uvek stavljam, lepo piše:

"These are among the findings of a new Pew Research Center survey conducted from Feb. 1 to May 26, 2021, among 18,850 adults in 17 advanced economies."

A sistematsko provlačenje formulacije "oni koji ne izlaze napolje" je već podlost. Umesto da se ponudi bilo kakav argument za svoj stav, prosto se izmisli da su mentalno i psihološki oštećeni svi oni koji razumeju povremenu potrebu za merama suzbijanja virusa, dok su oni sa suprotne strane "hrabri" i "normalni" ljudi koji za razliku od prvih "žele normalan život". Pa se onda tobože ne razume da srednje polje u anketi "The restrictions were about right" znači ODOBRAVANJE restriktivnih mera i lokdauna, a pogotovo to odobravaju oni koji žele "More restrictions". Pa da je zbir te dve grupe (u Overal Median) 37% + 41% = 78% za restrikcije (kod njih to obično znači lokdaun), prema svega 18% protiv. Itd. Da ne idem redom po tim bedastoćama. I onda se to pranje mozga mesecima ponavlja: "oni `uplašeni`, koji ne izlaze napolje" tobože čitaju lekcije "normalnim ljudima". I mi stalno prelazimo preko toga ćuteći. Čak je i pokušaj obrazlaganja zašto je ovo obično trolovanje foruma uvreda inteligencije svih koji bi takvo obrazloženje trebalo da čitaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867356#p867356:248i8l4w je napisao(la):
DanMrmota » 26 Jul 2021 20:03[/url]":248i8l4w]Pa, to je definitivno jedan način da se zamene teze. Da ja moram da opišem generalnu nit velikog broja postova, pre bi bilo sveopšte nepoverenje u medicinski sistem u Srbiji i globalnu naučnu saradnju zbog sopstvenih neizlečenih trauma. Da raspravljamo o zaključcima zvaničnih podataka, i da svako ima svoje tumačenje, to bih razumeo. Ali da raspravljam da li je vakcina bolja od placeba nakon što su je desetine miliona ljudi primile, ili da li je broj umrlih od korone bio veći od broja ljudi koji su umrli posledično od drugih bolesti? To je samo neka lična borba protiv autoriteta koja je smešna. Niste izmislili toplu vodu ako kažete da kapitalizam eksploatiše ljude ili da je neko zaradio milione od ovoga. Ali da u te činjenice učitavate globalnu kontrolu i paradržavne interese je opet manifestacija nekih dubljih problema. Sakrivanje objektivno loših postova nije cancel kultura ni politička korektnost, to je briga o sebi i sopstvenom razumu. Kome moji postovi izazivaju negativne emocije, može učiniti isto. Ovo je slobodna zemlja!

Meni lično je smešno kada mi neko diretktno ili indirektno kaže da su bitni samo životi ljudi zaraženih koronom, a posle negira da je to ikada na bilo koji način rekao. Još smešnije mi je kada se grafici sa sirevima i sl. tretiraju kao sveto pismo ili ako neko kaže da neku anketu tumači potpuno drukčije od nekog drugog, da bude proglašen za "Mileta kontraša". Ja lično neke postove koje drugi smatraju relevantnim, vidim kao mlaćenje prazne slame, zato što se deo njih poziva na raspravu o stvarima o kojima vredi raspravljati i da neke stvari ne vredi ponavljati u nedogled, a onda ti isti kada njima to odgovara, ponavljaju iste stvari u nedogled. Isto tako, i postove gde jedni sebe smatraju ekspertima, a druge nazivaju totalnim laicima, samo zato što su im mišljenja različita, vidim kao mlaćenje prazne slame (zadržaću se na ovoj karakterizaciji). Pa eto, opet se ne bavim prijavljivanjem takvih postova, jer to vidim kao brigu o sebi i sopstvenom razumu.

Što se tiče anketi, ja to vidim malo drukčije, a vrlo dobro znam da se sa time neće mnogi složiti. Apsolutno svaka anketa se može namestiti tako da prikaže ono što se želi sa istom pokazati. Jednom prilikom su tako anketirali mog oca na ulici i nakon što je dao odgovore na pitanja, pitao kada će moći da to vidi na TV - u, anketarka mu je rekla da ne veruje da će emitovati njegove odgovore. Dalje, kada gledam ankete na režimskim i ne režimskim televizijama, samo na osnovu datih odgovora, sa sigurnošću od 1000% znam koja je televizija u pitanju i šta se želi prikazati.

Dakle, sve se može razrešiti na fin način, a može i da se tera mak na konac. Možemo da se složimo da se ne slažemo, da imamo drukčije poglede na koronu i šta je bitno, šta je realnost, a šta "ja ima svoj mali svet i oko njega kineski zid"... , a možemo i da jedni drugima do besvesti prijavljujemo postove.

Oce Zuma,

Ali svi tvoji postovi i nastupi zaista navode ljude da misle da ti nikad ili jako retko izlazis iz doma. To se vidi i po tvojim potpuno naopakim pogledima i stavovima o javnom mnjenju, situaciji sa ekonomijom, drustvom, psihom, ljudima koji ne mogu na operacije jer se sve podredjuje Koroni...

Od starta cirkusa, tvoji postovi se svode na to da cujes i vidis samo ono sto zelis, a sve sto nisi video svojim ocima (a i kako bi, kad ne izlazis) to prosto ignorises.

P.S.
@Dan Mrmota
Smešno je to što tih hiljadu anketiranih nije reprezentativno za celu populaciju, ali njihovih hiljadu koji protestvuju apsolutno jeste.
Na protestima protiv kucnog pritvora u julu prosle godine je bilo mnogo vise od hiljadu ljudi. Mislim na ona prva dva dana, pravih protesta. Ne posle kad su se umesali partijski vojnici i provokatori u crnim pantalonama i kacketima. I protesta je bilo sirom Srbije, a ne samo u Beogradu.

I to su samo oni koji su odlucili da izadju na ulice. A drugih koji isto misle je bar jos 10 puta toliko.

Niste mi jasni vi neki. Kad pricate o nosenju maski i pridrzavanju mera, kazete kako se 70% ljudi vise ne pridrzava mera i potpuno ih ignorise. Znaci kazete 70% ne zarezuje koronu. A kad pricate o misljenju javnog mnjenja o merama, onda kazete "ogromna vecina naroda je za mere". Pa pobogu bre, ta dva bukvalno potiru jedno drugo, jel kapirate to?

Bendere,

za razliku od Mariksa, tebi verijem da si iskren i u početku sam se zaista trudio oko dijaloga. Tebi možda izgleda da je istina to što kažeš, jer ili ne čitaš moje odgovere (pošto su tobože previše dugački) ili ih ne razumeš, a na sve tvoje primedbe jesam odgovorio više puta. Pošto ili nisi pročitao ili nisi razumeo šta sam rekao, verujem da to tebi može izgledati kao moja tvrdoglavost pošto zaista ne mogu odustati od onoga što sam van razumne sumnje dokazao, i to ne samo ja, nego desetine hiljada drugih po svetu. To nije tvrdoglavost, to je prosto istina koja je takva kakva je, i nije na meni da odustajem ili ne odustajem od nje. Neverovatan broj mlađih ljudi je počeo da meša lično mišljenje, stav i nauku. Za nešto ili postoji dovoljno dobar logički dokaz, ili ne postoji. "Tvrdoglavost" je tu irelevantna. Na kraju sam zaista prestao da se upuštam u dijaloge, jer sam video da nema smisla, da se nas dvoje ne možemo razumeti, pa bi dalji razgovori bili samo ponavljanje istih stvari i spamovanje foruma. Takođe, pomalo mi je dosadilo da ćutke trpim dugački niz uvreda sa tvoje strane. Pošto ne želim da odgovaram na isti način, neka ostane na tome da ćemo videti šta će budućnost da pokaže.

Što se tiče ovog vašeg stalnog naglašavanja vrednosti ličnog iskustva (pošto ste prvo umesto argumenata izmislili da ga nemam, verujući da bi to trebao biti najubedljiviji "dokaz" neznanja) ... voleo bih da mogu dovoljno plastično da dočaram kako to zvuči nekome ko je formiran u okruženju prirodnih nauka, ali sumnjam da mogu. Da li ste svesni koliko je ogroman trud u nauci uložen da bi se potpuno poništio svaki uticaj ličnog iskustva? Koliko je opasno oslanjati se na to? Da je to, dakle "objektivnost", a ne "subjektivnost", maltene sama osnova čitava nauke? Ali OVDE se ne vredi upuštati u to ...

Procitao celo.

Opet ti sa svojim trikovima. Pa ne moze to tako kako si ti zamislio. Istovaris se hiljadu puta po meni, po svom narodu, po drugima ovde...a onda kada te argumenti i gorka istina sateraju, onda "necu vise da pricam".

Opet cu da te vratim na ono o cemu sam malopre govorio. Kada ti i ostali panicari komentarisete stopu pridrzavanja mera u javnosti, kazete da 70% vise ne zarezuje nista od mera. S druge strane, kada se govori o protivljenju i protestovanju zbog mera, pricate kako je to samo par hiljada. Pa odlucite se. Jel 70% ne zarezuje mere, ili samo par hiljada?

Te price o tvojoj porodici i "odrastanju u okruzenju prirodnih nauka" ostavi za neke druge naivcine. Ne mozes ti mene da impresioniras niti da mi izvuces lazno postovanje i divljenje. Prvo zato sto sam sam iz lekarske porodice, a ostatak rodbine ovde u Beogradu se bave, redom: vestacenjem nesreca; arhitekturom; saobracajem. I jedan je filolog. Tako da ti tvoji jeftini buvljacki pokusaji da me impresioniras na meni ne rade. A drugo, zato sto si sam vise puta pokazao, ne samo kontradiktornost, ne samo odsecenost od realnosti i sveta i drustva, nego i to da svoje brojke, grafike i izvore biras i manipulises kako tebi odgovara. To nije nauka. Ti nisi naucnik. Ti si time samo jedan dokoni propagandista koji vec godinu dana pokusava da tudje realnosti i istine zameni svojim. Ti si brojkas, verovatno neki informaticar ili statisticar. Da si nesto bitno, sam bi napisao kad sam te pitao pet puta. Ali nisi. Licno, ti si meni slican kao onaj sto uzme pa napravi studiju o koroni u prdezu. I misli da je time bog zna kakav covek nauke.

A to sto ti tumacis kao moje uvrede su samo akcije i reakcije (tj reakcije) na tvoje podmukle postove u kojima ti takodje sam trazis kavgu, vredjas druge, kleveces ih, izvrces im reci, manipulises i pokusavas da predstavis drugu stranu kao (paz sad ovo) klosarske pijandurske ubice psihopate ultrancionaliste Trampovce antivaksere ravnozemljase. I dokle god nastavis tako, i ja cu nastaviti da reagujem na to i da te vracam na mesto. Tvoj manjak izlazenja i izlaganja svetu je vidljiv, jer za svojih 30, 40 godina nisi naucio da tvoje reci i dela nekad nose posledice. Zato se stalno vracamo na iste tacke na ovoj temi.I vracacemo se sve dok ne naucis.

Zuma":zgr4sehh je napisao(la):
Što se tiče ovog vašeg stalnog naglašavanja vrednosti ličnog iskustva (pošto ste prvo umesto argumenata izmislili da ga nemam, verujući da bi to trebao biti najubedljiviji "dokaz" neznanja) ... voleo bih da mogu dovoljno plastično da dočaram kako to zvuči nekome ko je formiran u okruženju prirodnih nauka, ali sumnjam da mogu. Da li ste svesni koliko je ogroman trud u nauci uložen da bi se potpuno poništio svaki uticaj ličnog iskustva? Koliko je opasno oslanjati se na to? Da je to, dakle "objektivnost", a ne "subjektivnost", maltene sama osnova čitava nauke? Ali OVDE se ne vredi upuštati u to ...
I ja sam formiran u okruženju prirodnih nauka, pa opet ne smatram da nauka može baš u svakoj situaciji da potre lično iskustvo. Naprimer, naučno je dokazano da šire ulice privlače veći broj vozila, ali iz ličnog iskustva (onog što sam doživeo zalazeći i u ulice drugog i trećeg prioriteta), znam da to baš i nije tako, da su neke manje ulice i te kako prometne.

@danmrmota

Iskreno, imas pohvalu za post jer se većinom slažem, samo malo pročešljaj temu da vidiš da li neko priča protiv vakcinacije ili protiv nametanja tudje volje i diktature kao i koliko je malverzacija oko korone, a ko non stop priča kako su nam potrebe strožije mere. I svi smo mi toga svesni, zato ne trebamo zabiti glavu u pesak i ćutati dok nas trpaju od pozadi. A vidimo da ni u ostalim delovima sveta to ne žele. I da, namerno sam napisao 1000 ljudi, ok tačnije 1108 jer ne znam da li je 18850 ljudi u 17 zemalja ili je to broj po zemlji, jer 1000 ljudi koji kazu kako ćemo pomreti od korone nekome je reprezentativnije od 1000 ljudi koji kažu da nećemo. Ko su tih 1000 pa i 100000 ljudi, ako je nebitno 10000 ljudi koji protestvuju? Takodje u toj anketi je "should have been", dakle prošlo vreme, a ne "need to be". A za maske pitaj nekog hirurga koliko puta promeni masku tokom višečasovne operacije, kao i da li odredjeni neadekvatni materijali imaju isti uticaj na stvaranje bakterija. A drugo, ovo što neko ne voli, kada se spomene "oni koji ne izlaze napolje" to je sasvim adekvatan opis jer se drugima prilepljuju etikete antivaksera i teoretičara zavere pa je sasvim logično i adekvatno uzvratiti sličnom iako blažom merom jer ako je neko zaključio da je neko neobrazovan, antivakser, zaveraš samo zato jer se ne slaže sa njegovim mišljenjem onda se ima puno pravo zaključiti da onaj koji je za pooštravanje mera bez ikakve potrebe asocijalan, ne izlazi napolje, pljuje druge koji misle drugačije, uplašen od sunca i ljudi. Evo, hoćeš da napravimo anketu? Idemo redom i pitamo ljude na ulici da li su za pooštravanje ili ne pa da vidimo rezultat ankete.

zatim
To što su vakcine sada slabije protiv delta-soja se uzima kao neki ultimativni "a-ha! jesmo li vam rekli, šah-mat prokovidisti" dokaz da je bila glupost vakcinisati se

Ko je to rekao? Pa ovde samo jedan čovek piše kako su vakcine neefikasne protiv delta soja, da nas čekaju crni dani i kako nam je potrebno dodatno zaključavanje iliti šta god, pa se postavlja pitanje ko ne veruje u vakcine?

Da raspravljamo o zaključcima zvaničnih podataka, i da svako ima svoje tumačenje, to bih razumeo.

Ovo bi bilo idealno ali je nemoguće jer nekima zvanični podaci lažu sve dok ti isti zvanični podaci istim ljudima ne lažu kada je to potrebno, i kada neko dodje da da svoje mišljenje o tim podacima koje se razlikuje od nečijeg dobije epitet gore naveden, sa obe strane. A ako neko ima lično iskustvo koje se ne slaže sa pročitanim tek onda kreće haos umesto sabiranja i realnog sagledavanja stvari. Zato je cela diskusija 90% nadvikavanje, a 10% korisnih stvari. Svako mišljenje generalno poštujem, samo ne volim nadmene ljude kojima su svi, ali svi ostali ispod njih te cene samo sebe i svoje mišljenje koje je po njima uvek ispravno, te se ne sme i zapitati da li je to tako jer je tobože on tako rekao, ne prihvataju bilo koje drugo mišljenje i iskustvo te automatski budu ignorisani, a navodno "tragaju za istinom", negde tamo.

@Bender & ekipa,

Ajd da ja vama postavim jedno pitanje:
- da li treba slusati vecinsko misljenje doktora specijalista epidemiologije ?

Moras da budes odredjeniji. Ti imas dug istorijat nazivanja ljudi antivakserima, klevetanja, i umetanja reci da su sami za sebe rekli da su eksperti. Tako da moras taksativno da kazes o kojim misljenjima govoris, da ne bismo posle proveli jos 50 strana razresujuci izvrnute reci koje si drugima podmetnuo.

Vrh