E to sam želeo da čujem. Hvala. I falim te bože.
Kao što sam pisao svojevremeno na ovoj temi - teorije zavera nisu binarne ili diskretne pojave nego su poput skala. Na jednom kraju imamo činjenicu da se nešto desilo, i da je provereno, potvrđeno, i naravno - fizički moguće. Na drugom kraju imamo tvrdnje da se nešto desilo, ali nije provereno, nije potvrđeno, i nije fizički moguće. Između ta dva, postoji pa jedno 1000 nijansi odnosno mogućnosti. Kao analogni metar.
Kada čovek ''filtrira'' i odbacuje teorije zavere, jednu po jednu, prvi kriterijum koji treba da gleda je da li je fizički moguće i realno. Ako nije, odbaciti. Drugo što treba da gleda je da li bi to nekome bilo isplativo. Ako ne bi, odbaciti. Sužava se krug, odbacuje se jedno po jedno. Treće što treba da gleda je da li postoje argumenti, a onda i dokazi. Ako postoje dokazi, onda to ide na kraj ''potvrđeno''. Ako ne postoje dokazi, ali postoje argumenti ili implikacije (i ispunjeni su svi prethodni uslovi), onda to ostaje teorija zavere, ali mnogo mnooooogo bliža kraju ''potvrđeno'' nego kraju ''izmišljotine i apsolutno nerealno''.
Ja lično sam otvoren za svaku teoriju koja ispunjava uslov da: 1) je fizički moguća i realna 2) da postoji nečiji interes u tome 3) da postoji makar neki argument, neka implikacija, materijal, izjava ili slično. Odmah da napomenem, zbog raznih izvrtača koji obitavaju ovde, da pod ''otvoren'' mislim na to da dopuštam iznošenje takvih teorija dokle god ispunjavaju gore navedene uslove. Onog momenta kada izađu iz tih uslova, ili kada se dokaže da nisu tačne, onda ih odbacujem.
Elem, što se tiče teorije da vakcine (obične) izazivaju autizam, mislim (neću da tvrdim) da nikad u životu nisam verovao u to. Što se tiče vakcina protiv Kovida, naravno da sam u prvim mesecima od puštanja prve vakcine ikad (ne sećam se čija beše prva...?) imao dozu opreza i hteo sam da vidim kako će se stvari odvijati. Ali ni u jednom momentu nisam mislio da će/je svaka da bude štetna, i da se neću vakcinisati. I to potvrđuje i
moj ubeležni izbor na anketi ove teme, koji stoji i dan danas. S tim što sam samo promenio izbor vakcine, jer je ovo odabrano negde u januaru. Ali dakle ni u jednom momentu nisam rekao i odlučio da neću nijednu.
E sad, što se tiče teorija da je virus potekao iz Vuhanskog instituta, on ne da je na skali bliži onom kraju ''potvrđeno'', nego je samo pitanje kad će se i zvanično potvrditi i prebaciti tu. Jer kako vreme odmiče, SZO sam po sebi otaljava svoju istragu, a onda još na to kineske komunjare (mislim na kinesku KP) otežavaju i opstruiraju samu istragu. A broj slučajnosti koji prati ceo slučaj je toliko veliki da se dolazi do zaključka da je ovo ili događaj koji prkosi zakonima verovatnoće, ili se radi o nekom akcidentu koji sada KKPJ pokušava da prikrije svim silama.
Inače, ovo ne pišem samo zbog tebe, i ne pišem kao repliku tebi. Pišem kao nadovezivanje na tvoj post i to zarad nekih drugih na temi. Koji nemaju problem da oblate svakoga ko je ikad posumnjao u bilo šta u životu i svetu, i poistovete ga sa Aleksom Džonsom koji priča o reptilima.