Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Moguće da si u pravu. Međutim moram da ponovim da je još uvek potrebna opreznost u zaključivanju za koliko se tačno od Delta soja manje umire (u odnosu na broj stvarno zaraženih) i da li je to uopšte manje. Recimo, kažu da za kovid prolazi od 14 dana do dva meseca od trenutka zaražavanja do eventualne smrti. Što znači da je početku rasta talasa CFR (pa dakle i umiranje) nužno BITNO MANJE nego što će biti kasnije. Mnogi ljudi koji su se zarazili na početku talasa ili nešto kasnije, jednostavno još nisu umrli. Kad se na to doda eventualno kašnjenje u prijavljivanju smrti, recimo od privatnih bolnica do raznih nivoa agencija koje vode statistiku, moramo čekati bar dva meseca od početka talasa da bi mogli reći da su se podaci o smrtnosti za taj talas i tu mešavinu sojeva ustalili i postali realni.

Pa, u Engleskoj je već prošlo toliko vremena. No, zato ja i poredim ovaj talas kod njih, sa prošla dva, u istim fazama. To je sasvim pouzdana metoda, i daje slične rezultate.

I još nešto je potpuno neočekivano. Rast novozaraženih je toliko brz, daleko brži od svih ranijih talasa. I to sve u zemljama u kojima sigurno daleko preko 70% ljudi ima solidnu zaštitu.

U suštini mene zanima sledeće, kolika je mogućnost zaraze i kakva je klinička slika kod osoba koje su se vakcinisale sa dve doze bilo koje vakcine osim kineske.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864699#p864699:jpo56zxd je napisao(la):
GOJE » 15 Jul 2021 06:58 pm[/url]":jpo56zxd]Pa, u Engleskoj je već prošlo toliko vremena. No, zato ja i poredim ovaj talas kod njih, sa prošla dva, u istim fazama. To je sasvim pouzdana metoda, i daje slične rezultate.
Po "Our World in Data" početak talasa u UK je bio 25. maj. To je 50 dana do 14. jula. Blizu je dva meseca, ali nema još toliko. Takođe, u samom početku je bilo malo bolesnih, jer su brojevi ozbiljnije počeli da im rastu tek 22. juna, pa je pitanje kolika je statistička pouzdanost CFR-a za tako mali broj početnih slučejeva za koji je prošlo recimo 40-tak dana od inficiranja. Ne kažem da nisi u pravu, nego samo to da čak i kod njih još nije dovoljno sigurno koliko je tačno to smanjenje smrtnosti, a oni imaju veliki broj vakcinisanih čemu bi to smanjenje pre svega trebalo pripisati. Tako da druge zemlje ne mogu još ništa zaključiti na njihovom primeru. Treba nam neko ko ima sličan procenat vakcinisnih (po mogućnosti Kineskom vakcinom) kod koga je takođe prošlo tih dva meseca. Zbog toga mislim da su svi ti zaključci o Delti još pod velikim znakom pitanja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864717#p864717:g0854uqa je napisao(la):
Igor » 15 Jul 2021 07:34 pm[/url]":g0854uqa]U suštini mene zanima sledeće, kolika je mogućnost zaraze i kakva je klinička slika kod osoba koje su se vakcinisale sa dve doze bilo koje vakcine osim kineske.
Ovde ima dosta podataka, ali mora da se ide po linkovima na studije da bi se videlo ko kako definiše "efikasnost". Posle vrlo površnog pogleda na glavni članak deluje da je za Deltu u pitanju opseg od oko 60% do 90% verovatnoće da se NE dobiju nikakvi simptomi posle obe doze zapadnih vakcina. Mnogo više štite od teških posledica i ako se neki simptomi dobiju. Za ostale sojeve su procenti zaštite viši. Nemam sad vremena za detaljnije čitanje.

How much protection COVID-19 vaccines give you against the Delta variant, according to the best available data
https://www.businessinsider.com/delta-v ... eca-2021-7

Igore , to to ti neće niko reći pouzdano. Sve je individualno, preporuka oprez kao i bez vakcine.

Španija ima veliki porast, englezi zahvaljujući ludilu u zadnjiem vremenu hvataju opasan zalet. Holadndija prati.

https://www.biorxiv.org/content/10.1101 ... 2.452021v1

Drug-free nasal spray as a barrier against SARS-CoV-2 infection: safety and efficacy in human nasal airway epithelia

Background For SARS-CoV-2 and other respiratory viruses, the nasal epithelium is a key portal for infection. Therefore, the nose is an important target of prophylactic and therapeutic interventions against these viruses. We developed a nasal spray (AM-301, a medical device marketed as Bentrio) to protect against infection by SARS-CoV-2 and potentially other viruses.

Aims of the study To test the safety and efficacy of AM-301 against SARS-CoV-2 infection.

Methods AM-301 was tested on an in vitro 3D model of primary human nasal airway epithelium. Safety was assessed in assays for tight junction integrity, cytotoxicity and cilia beating frequency. Efficacy against SARS-CoV-2 infection was evaluated in prophylaxis and infection mitigation assays.

Results AM-301 did not have any detrimental effect on the nasal epithelium. Prophylactic treatment with AM-301 reduced viral titer significantly vs. controls over 4 days, reaching a maximum reduction of 99%. When treatment with AM-301 was started 24 or 30 h after infection, epithelia that received the formulation had a 12- or 14-fold lower titer than controls.

Conclusion AM-301 was found to be safe in vitro, and it significantly decelerated viral titer growth in experimental models of prophylaxis and mitigation. Its physical (non-pharmaceutical) mechanism of action, safety and efficacy pave the way for further investigation of its possible use against a broad spectrum of viruses, allergens and pollutants.

Competing Interest Statement
The study was planned, funded and overseen by Altamira Medica (Zug, Switzerland). FF, RJ and IH are employees of Altamira Medica. VF is a consultant for Altamira Medica. SM is an employee of Texcell (Evry, France), external service provider for Altamira Medica. SC is CEO of Epithelix (Geneva, Switzerland), was a provider for Altamira Medica to perform the safety studies and for the supply of MucilAir tissues. MB has no interests to declare. TM is CEO of Altamira Medica and a shareholder of Altamira Medica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864688#p864688:3l84c3gf je napisao(la):
Zuma » Чет Јул 15, 2021 7:33 pm[/url]":3l84c3gf]Moguće da si u pravu. Međutim moram da ponovim da je još uvek potrebna opreznost u zaključivanju za koliko se tačno od Delta soja manje umire (u odnosu na broj stvarno zaraženih) i da li je to uopšte manje. Recimo, kažu da za kovid prolazi od 14 dana do dva meseca od trenutka zaražavanja do eventualne smrti. Što znači da je početku rasta talasa CFR (pa dakle i umiranje) nužno BITNO MANJE nego što će biti kasnije. Mnogi ljudi koji su se zarazili na početku talasa ili nešto kasnije, jednostavno još nisu umrli. Kad se na to doda eventualno kašnjenje u prijavljivanju smrti, recimo od privatnih bolnica do raznih nivoa agencija koje vode statistiku, moramo čekati bar dva meseca od početka talasa da bi mogli reći da su se podaci o smrtnosti za taj talas i tu mešavinu sojeva ustalili i postali realni.
GOJE":3l84c3gf je napisao(la):
Pa, u Engleskoj je već prošlo toliko vremena. No, zato ja i poredim ovaj talas kod njih, sa prošla dva, u istim fazama. To je sasvim pouzdana metoda, i daje slične rezultate.
Ако на основу горе изнетих података претпоставимо да крива преминулих касни 20 дана за кривом заражених, можемо видети да је у УК пре 20 дана 7-дневни просек био око 14К заражених. Отприлике исти број заражених УК је у јесењем таласу имала 10. октобра. Након 20 дана дакле 30. октобра број преминулих у УК је био 250 а данас је 7-дневни просек нешто испод 40. Очигледно је да је CFR значајно мањи, пре свега као последица вакцинације, мада могуће да разлика није тако убедљива због евентуалних различитих метода скупљања статистичких података.

Tako je, ali ako i ostavimo po strani mogućnost da postoje još neki dodatni uzroci razlike u smrtnosti, svejedno još treba eliminisati uticaj na smrtnost većeg procenta vakcinisanih i eventualno različitog starosnog profila vakcinisanih u UK od tog 10. oktobra do pre 20 dana. Jer bez toga ne znamo šta je sve i koliko doprinelo smanjenju broja mrtvih od 250 do 40. Samo vakcine, ili i vakcine i manja smrtnost novog soja? Pošto od ovog poslednjeg zavisi kako ćemo sa infektivnijim sojem proći mi i svi ostali koji nemaju toliki broj vakcinisanih kao oni.

Upoređujući druge zemlje kojima hara isti taj soj, jasno je da smrtnost (samog soja) nije ništa manja. Taj soj je ubio na desetine hiljada ljudi, upravo ovih meseci u Rusiji i nešto ranije u Indiji.

Jedina razlika zbog koje je smrtnost manja u Britaniji, Španiji, Portugalu, Holandiji, Izraelu, Malti... je upravo brojnost vakcinisane populacije, naročito u ugroženim grupama.

PS: Krenuo je i snažan rast brojeva u SAD. "Demokratske" države su dostigle 60% potpuno vakcinisanih, dok su ove "južnjačke" na oko 40%. Veoma sličan odnos kao zapad Evrope i Balkan, moram da primetim. :mrgreen:

Јел имамо податак колико је код нас степен вакцинације за узраст 60+ или слично?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864803#p864803:2peevlib je napisao(la):
paradox polje » 16 Jul 2021 08:30 am[/url]":2peevlib]Јел имамо податак колико је код нас степен вакцинације за узраст 60+ или слично?
Da, objavljivani su i ti podaci. Radi se o relativno visokim procentima - oko 70-75%.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/mil ... 90954.aspx

Milanović se odmah na početku osvrnuo i na cijepljenje protiv covida-19.

"Onaj tko se htio cijepiti, mogao se cijepiti. Ja ne osjećam da me ugrožavaju oni koji se nisu cijepili. Cijepio sam se i ja, ali mi ćemo se i dalje razbolijevati. Što ćemo dalje? Proganjat ćemo ljude jer imaju karijes?"

"Što sad, ja ću izbaciti tajnicu s posla jer se nije cijepila? Pa neću.

50 posto ljudi se nije cijepilo. Iz nekog razloga neće. Koji je smisao pritiska prema pola populacije. To nije ni politički pametno", rekao je Milanović.
"Zašto se pale alarmi? Nije sustav takav, ljudi su takvi", rekao je Milanović.

"Ovakav paničan strah, gdje se bojiš da se bilo tko razboli, ne kažem da su namjere vlasti država diktatorske, ali u jednom trenutku moraš kazati 'u redu, gotovo'. Kao Britanci", rekao je Milanović.

"Ako vas cjepivo štiti, to je to. Imam lošu vijest, svi ćemo umrijeti jednog dana", rekao je Milanović.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1891449

ZAGREB - Hrvatska vlada definitivno uvodi obveznu imunizaciju za sektor zdravstva, obrazovanja i socijalno staranje.
Pozivajući se na nezvanične informacije, zagrebački portal Index piše da su u Vladi prelomli da će se ići u smjeru nekih zemalja Evropske unije koje su već krenule sa sličnim potezima.
Pritisak na javni sektor kada je vakcinacija u pitanju tražili su i preduzetnici nakon što je postalo jasno da je premijer Andrej Plenković čvrsto odlučio da će podrške firmama usloviti imunizacijom, odnosno kovid potvrdama.
Indexu je jutros nezvanično potvrđeno iz Vlade da će se obavezno vakcinisanje u pomenuta tri sektora, koji obuhvata oko 180.000 ljudi, među kojima su ljekari, medicinske sestre, nastavnici, socijalni radnici, početi već sredinom avgusta ili početkom septembra.

Istraživanje: Svaka druga osoba sa teškim oblikom kovida razvije druge tegobe
Autor:Hina/AFP16. jul. 202113:16 > 13:18

Jedna od dve osobe hospitalizovane zbog teškog oblika kovida-19 razvije druge zdravstvene tegobe, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica.

Autori studije, objavljene u časopisu „The Lancet“, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije usled teškog oblika kovida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta. Ali se, takođe, često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško oboljelih od novog koronavirusa je velika čak i među mladima, koji su do tada bili „zdravi pacijenti“. Pa tako 27 odsto njih od 19 do 29 godina razviju komplikacije, dok 37 odsto njih od 30 do 39 godina razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog kovida-19.

„Ovo istraživanje protivreči dosadašnjem narativu da je kovid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije“, rekao je jedan od autora studije, profesor Kalum Semple, sa univerziteta u Liverpulu i dodao:

„Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i kod mlađih odraslih ljudi, zbog toga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahteva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, odnosno vakcinaciju“.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i nešto učestalije kod pripadnika bele rase.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, svaki treći pacijent nije mogao sam o sebi da se brine, bez obzira na godine starosti, rasu ili pol.

https://rs.n1info.com/zdravlje/istraziv ... ge-tegobe/

Iskreno, meni ovo i nije neka vest. Normalno je da trećina pacijenata (svih uzrasta) nakon preležane teške bolesti, i to u bolnici, ne bude u stanju da odmah može da brine o sebi. Potpuno je očekivano da i mlađi pacijenti koji su bili hospitalizovani, imaju neke tegobe kasnije. A, potpuno je očekivano, obzirom na sve što do sada znamo, da jedan veliki broj mladih, ne prođe baš kao sa kijavicom.

clickbait naslov za prokovidiste, kao sto je vec nekoliko puta receno svaka bolest ostavlja trag u organizmu, a kad dodje do teske hispitalizacije normalno je i da ostavi neke posledice. Zato se treba paziti uvek, ali su neki tek sa kovidom saznali da postoje virusi i bakterije od kojih smo bolesni. Doduse i nasem imunom sistemu trebaju da bi uopste i razvili neki imuni sistem.

Bio na odmoru pa sam propustio dosta. Da ne bih čitao unazad postove, da li je delta soj "probio" vakcine, tj da li su se zarazili ljudi koji su se vakcinisali sa dve doze?
To je veoma važno pitanje, ako vakcine ne rade, onda zašto se vakcinisati?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864923#p864923:2v9o5y5w je napisao(la):
nensav » 16 Jul 2021 03:58 pm[/url]":2v9o5y5w]Bio na odmoru pa sam propustio dosta. Da ne bih čitao unazad postove, da li je delta soj "probio" vakcine, tj da li su se zarazili ljudi koji su se vakcinisali sa dve doze?
To je veoma važno pitanje, ako vakcine ne rade, onda zašto se vakcinisati?
Ja iskreno ma sve strane čitam, uključujući i ovde, da je delta soj zarazan, tamo gde je dosta njih vakcinisano svakakvim vakcinama da opet rastu brojke. A nigde nisam uspeo da pročitam konkretnu informaciju koliko je taj soj težak, odnosno opasan, da li se vakcinisani nalaze u teškom zdravstveno stanju ili ipak je samo u nivou prehlade, kolika je smrtnost, itd.

za sada nema dovoljno podataka ali ukazuje na to da je smrtnost primetno manja tamo gde su ljudi vakcinisani ili prelezali.

onda cemu panika i toliko pompe. Koliko znam to se i cekalo, da virus oslabi i da bude na nivou prehlade

Pa mozda i nije oslabio vec imamo neki imunitet nakon vakcine ili prelezavanja. Oslabice tj manje ce se siriti i mutirati kada dovoljno ljudi bude imuno. Paniku dizu kao i do sada, prokovidisti koji ne zele na sunce.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864958#p864958:i1r2tveh je napisao(la):
nensav » 16 Jul 2021 05:06 pm[/url]":i1r2tveh]onda cemu panika i toliko pompe. Koliko znam to se i cekalo, da virus oslabi i da bude na nivou prehlade
A kada je to rečeno da je virus oslabio toliko da je sada "na nivou prehlade"?

Pitanje je da li je oslabio uopšte. A i ako jeste, pitanje je koliko je tačno bio opasan ranije, a zatim ZA KOLIKO je to sada oslabio od tog nivoa, ako je uopšte oslabio, tj koliko je to opasan SADA, posle tog eventualnog slabljenja nepoznatih razmera. Šta ako je to samo 1% slabljenja? Ili 0,01% ? Ili 70% ? Razlike između tih brojeva su ogromne, pa bi i njihove posledice po nas bi bile drastično različite.

Nemojte ovako skakati po slobodnim pretpostavkama i zaključcima za koje ne postoje nikakvi pouzdni podaci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865013#p865013:1t463aj0 je napisao(la):
Zuma » Fri Jul 16, 2021 8:30 pm[/url]":1t463aj0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864958#p864958:1t463aj0 je napisao(la):
nensav » 16 Jul 2021 05:06 pm[/url]":1t463aj0]onda cemu panika i toliko pompe. Koliko znam to se i cekalo, da virus oslabi i da bude na nivou prehlade
A kada je to rečeno da je virus oslabio toliko da je sada "na nivou prehlade"?

Pitanje je da li je oslabio uopšte. A i ako jeste, pitanje je koliko je tačno bio opasan ranije, a zatim ZA KOLIKO je to sada oslabio od tog nivoa, ako je uopšte oslabio, tj koliko je to opasan SADA, posle tog eventualnog slabljenja nepoznatih razmera. Šta ako je to samo 1% slabljenja? Ili 0,01% ? Ili 70% ? Razlike između tih brojeva su ogromne, pa bi i njihove posledice po nas bi bile drastično različite.

Nemojte ovako skakati po slobodnim pretpostavkama i zaključcima za koje ne postoje nikakvi pouzdni podaci.
Samo sam pitao da li se razboljevaju i vakcinisani.
Neko je odgovorio sa da, ali da su slabiji simptomi. Delta soj je već nekoliko meseci , već bi trebalo da se dobiju odgovori da li je opasan za vakcinisane ili ne.

Vrh