[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862431#p862431:15ma83vb je napisao(la):
mariks » 05 Jul 2021 04:25 pm[/url]":15ma83vb]Nisi napisao o čemu se priča, ja ne znam da li si mislio na učestalost ili druženje generalno i u odnosu na koje zemlje jer si spomenuo "masovnih i čestih druženja, velike fizičke bliskosti". Čak i Pantograf nije lepo zaključio šta je pisac hteo da kaže. Za nekoga ko tvrdi da voli da piše opširno i precizno nisi baš precizan. Takodje i turizam gde su jedno 10x jači od nas. Svakako ne možeš zaključiti o nekom narodu i šta su njihove navike, šta vole i ne vole... na osnovu čitanja na internetu. Po nekim tekstovima na internetu mi smo još uvek bradati brdjani koji sa puškama ubijaju svakoga ko im kaže dobar dan. Sa druge strane pored negovanja zdravlja imaju i druge extreme, a to su gojazni i depresivni ljudi, malo sunca jbg. Prosto se zapitaš gde su te silne "Švedjanske" koje se mogu videti na televiziji.
Ne razumem šta se tu uopšte može pogrešno shvatiti. Svi koji pišu u ovoj temi znaju, ili bi trebali da znaju, staru kotraverzu oko Švedskog modela. Suština je da li strožijim ili manje stogim merama subijati širenje virusa, što ima za posledicu manje ili više mrtvih. U međuvremenu se pokazalo da je Švedski model skoro totralne slobode propao pošto su umereni lokdauni nekad nužni, pa su ga i oni sami krajnje razvodnili, pošto se pokazalo:
1. da su vakcine ipak stigle brzo, a ne kao što su oni verovali da će to dugo trajati, pa se zato tobože isplati ići na prirodno prokužavanje jer će "tako brže doći do kolektivnog imuniteta"
2. da imaju drastično više mrtvih od susednih i uporedivih zemalja
3. da zbog tako skupo postignute lične slobode nisu imali čak ni ekonomskih prednosti u odnosu na susedne zemlje sa lokadunima
4. da prirodno stečeni imunitet takođe polako nestaje pred novim sojevima virusa, isto kao i onaj dobijen vakcinama, pa svo to umiranje nije postiglo baš ništa, pošto ih, ako se ovo produži, OPET čeka ili vakcinacija, ili novi ciklus u kome svi treba PONOVO da se razbole i budu "prirodno imunizovani"
5. A obaška što "prirodno prokužavanje" ogromnom brzinom generiše nove sojeve virusa, pošto se deli i mutira pravi virus, na umrtvljena vakcina u fabrici vakcina. A onda opet sledi novi ciklus razboljevanja "po Švedskom modelu"...
Ukratko, čitava ideja je tako ispala totalno debilna, što je uostalom razlog što ih niko ozbiljan odavno ne sledi.
E sad, iako je to potpuna propast cele njihove strategije, zagriženi branioci "ličnih sloboda" se i dalje hvataju za jednu stvar. Ma koliko da je Švedska loše prošla u poređenju sa sebi uporedivim susednim zemljama, ona ipak nija prošla baš onoliko loše koliko bi se očekivalo, pa su čak bili i bolji od nekih Evropskih zemlja. I upravo se TA pojava objašnjava onim što sam ranije rekao. Švedska nije prošla JOŠ LOŠIJE samo zato što U ODNOSU na druge zemlje ima neke posebne prednosti. Ljudi u većoj meri OD DRUGIH ZEMALJA dobrovoljno slede preporuke medicinskih vlasti čak i kad nema zabrana, manje se često druže U ODNOSU na druge zemlje, to kraće traje nego U DRUGIM ZEMLJAMA, prosečna domaćinstva imaju manje članova OD DRUGIH ZEMALJA, gustina stanovanja u državi je manja OD DRUGIH ZEMALJA ... itd, itd ... sve su to uvek i samo odnosi. Šta bi drugo uopšte moglo da bude u ovom kontekstu sem ODNOSA veličina pojedinih faktora u Švedskoj i drugde? Ista ta Švedska strategija bi u drugim zemljma dala još lošije rezultate nego u Švedskoj, pa zato njihova strategija ne bi bila prenosiva čak i kad bi bila dobra za njih same, prosto zato što je ODNOS svih tih kulturnih navika koji ometaju slobodno širenje virusa takav da
u zbiru ide na ruku Šveđanima (čak i sa lošom strategijom), a drugima ne. Niko ne kaže da se oni UOPŠTE ne druže i sve ono ostalo. Ali to u zbiru svih tih faktora ipak, kao severnjačka zemlja, rade manje OD DRUGIH koji su više na jugu (opet odnos). Ukratko, stategija niti valja za njih, niti bi bila prenosiva u druge države i da valja, jer su u kulturnom smislu dovoljno drugačiji u mnogim stvarima koje su u epidemijama važne. Zato nisu JOŠ gori nego što jesu, a ne zato što im je strategija dobra. O tome je bilo puno priče, a na Internetu imate mnogo analiza, i ja sam to ovde pričao još na samom početku. Ne mogu stalno da ponavljam za sve koji ne čitaju ili ne razumeju. Spamuje se tema i čitavim morem besmislica odvlači pažnja od korisnih poruka.