Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Plus što naši skoro sigurno računaju i strance koji su vakcinisani u Srbiji. Ne utiču previše na procenat, ali i to bi trebalo proveriti.

Postoji još jedna grdna i naopaka praksa koja pumpa broj vakcinisanih osoba. Nabeđeni antivakseri, koji kupuju potvrde o vakcinaciji, tako što plate sestri da bocne vazduh u kanti za medicinski otpad. Toga ima koliko hoćete, i o tome se vrlo slobodno i otvoreno priča.

I dalje nije kasno da pre novog talasa, značajno povećamo stopu vakcinacije, i prođemo zbirno baš kao oni Žikini kontraprimeri. U suprotnom, talas će pre ličiti na Šeklerov nego na Konov scenario.

Битна је и расподела вакцинисаних по старосном добу. Ако би смо на пример постигли да имамо 95% вакцинисаних преко 60 година, 80% од 45-60 и преко 50% од 30-45 година, не би био толико битан проценат вакцинисаних испод 30 година. Пошто су теже последице од вируса код млађе популације ретке, можемо рећи да је сврха њиховог вакцинисања да не заразе старије, а ако су старији махом имунизовани онда млади немају коме да пренесу. Пошто смо на жалост далеко од горе поменутих процената, свакако има утицаја да се и млађи вакцинишу.

Пошто уопште није реално да ће се млади масовно вакцинисати, сад држава треба да престане да њаке уопштено и нашироко преко својих медиокритета, и уместо тога да почне да дела конкретно и са циљаним ефектима.

Прво, да упозори старије да је њима вакцинација од животног значаја. Укључити у кампању цркву, којој старији верују.

Такође, с обзиром на мању ефикасност кинеске вакцине код старијих од 65, њима треба - одмах - омогућити бесплатну проверу антитела (и у приватним лабораторијама) и тамо где их нема, ревакцинисати људе другом вакцином. Не помињати јавно "Синофарм" као проблем, да се не наљути брат Си (ако се мало и наљути, биг дил).

То је једини начин да се осујете већи губици и већ је требало предузети кораке у том смеру. Број 25-годишњака који ће од делта макси соја проћи са кијавицом је неважан и на њега не може да се утиче. Сат за смислено деловање откуцава, надајмо се да ће сигнали из Британије, Немачке (посебно одатле) погурати власт да учини што пре нешто смислено, ако уме.

Bome nece biti dobro, citam danas u Grckoj 1800 zarazenih.....pre ili kasnije ce i kod nas biti toliko pa ide vracanje “mera”
Spominje se lambda soj iz Perua koji zaobilazi antitjela i prisutan je u 30 zemalja vec.....rekoh ja ovde nemojte se cuditi ako narednih 10 godina bude ovako

Greska je napravljena u startu kad je receno da nece biti obavezna vakcinacija, tako nesto ce mnogo tese da se progura danas.

Ovako cemo se vrteti u krug u nedogled.

A gde je to vakcinacija protiv Kovida obavezna? Sem možda u Severnoj Koreji, koja verovatno nema vakcina ni za Pjongjang, a kamoli za celu zemlju...

Iako sam veliki protivnik vakcinacije, drzava je tamo u maju trebala da uslovi popustanje mera sa 70 posto vakcinisanih, mislim da bi jedino tako dosegli tu brojku. Na kraju ispade da su kafici najvaznija institucija kod vecine stanovništva

Vidim da ovde i dalje opstaje mit i propaganda da su ovo rasadnici Korone:
b_210402139.jpg

A da je ovo savršeno u redu, do te mere da je postalo u redu sakatiti polaske i ukidati linije pod izgovorom Kuronštine
bg-GSP87.jpg

Ako se ne varam, Moskva (ili cela Rusija, al pre Moskva) je uvela obavezu radnika da se vakcinišu, inače ne može na posao.
To je sad baš škakljiva tema, obavezna vakcinacija. S obzirom na situaciju i na relativno brz razvoj vakcina, ipak treba ostaviti slobodu izbora, bez obzira na antivaksere i druge teoretičare zavera. Samo treba dalje motivisati ljude da se vakcinišu, jer je to odjednom baš usporilo.
A delta varijanta je, koliko sam upućen, samo veoma zarazna, ali veoma slaba mutacija i većina preleži bez ikakvih problema i tegoba. Britanija povlači sve mere za desetak dana, iako brojke baš rastu, a to je zbog te delta varijante.

Nastavak na prošli post:

Ovo su, draga gospodo, mesta kategorije razonoda gde se najviše razmenjuje Kovida.
fejs.jpg

Najjače mi je kad čujem ljude kako idu ulicom ili iz prevoza ugledaju druge koji sede NA OTVORENOM delu kafića i krenu da histerišu ''ijaooo ijaaaooo vidi ovo, niko s maskom, ajme mene joj, kuku lele...'' Ma daaa, svi prosto crkavaju za ispijanjem napitka i pričanjem sa prijateljem na otvorenom uz masku. :lol: I jeste, Kurona samo skače okolo, ko buva. :lol: Zajaše vetar ili muvu koja proleće pa skače s jednog čoveka u stolici na drugog... :lol:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862836#p862836:1da9elgr je napisao(la):
marrecar » Sre Jul 07, 2021 12:00 pm[/url]":1da9elgr]Ako se ne varam, Moskva (ili cela Rusija, al pre Moskva) je uvela obavezu radnika da se vakcinišu, inače ne može na posao.
To je sad baš škakljiva tema, obavezna vakcinacija.
Naravno, ne sumnjam da od 200 zemalja na svetu, sigurno ima neka pametnica koja je uvela obaveznu vakcinaciju. Ali ono što je bitno je koliko je takvih. Siguran sam da ih nema ni za prste jedne ruke.

Bračni par Sonja Vasić i Miloš Vasić dobili koronu i verovatno neće učestvovati na OI. Sonja je naš ubedljivo najvažniji igrač (košarka) tako da je baš šteta jer smo mogli da idemo na medalju, a veslaču bi uspeh bio da uđe u finale. Pošto vesla dvojac, zeznuo je i svog partnera (Mačkovića).

Ne znam da li su bili vakcinisani, ali me čudi od prvog dana da se sportisti i ostale javne ličnosti ne koriste u kampanjama za vakcinaciju. Ne samo u Srbiji, nego i u svetu.

Pa baš bogatim klubovima nije u interesu da im se igrači razboljevaju u sred sezone, plus da im se zarazi pola ekipe.

A što se tiče OI, pa to je vrhunac svačije karijere. Ne znam šta im govore, ali zaista, do sada se ne vidi ni jedan faktor rizika koji donoi vakcinacija. Evo, čak je i priča o trombozi pala u zapećak jer je veća šansa da se dobije tromb na neki drugi način nego vakcinacijom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862838#p862838:2ofjtbdm je napisao(la):
astrodule » 07 Jul 2021 10:15 am[/url]":2ofjtbdm]
Ne znam da li su bili vakcinisani, ali me čudi od prvog dana da se sportisti i ostale javne ličnosti ne koriste u kampanjama za vakcinaciju. Ne samo u Srbiji, nego i u svetu.
Revakcinisani su pre par meseci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862837#p862837:37iyhldl je napisao(la):
Bender Rodriguez » 07 Jul 2021 12:02 pm[/url]":37iyhldl]Nastavak na prošli post:

Ovo su, draga gospodo, mesta kategorije razonoda gde se najviše razmenjuje Kovida.
fejs.jpg

Najjače mi je kad čujem ljude kako idu ulicom ili iz prevoza ugledaju druge koji sede NA OTVORENOM delu kafića i krenu da histerišu ''ijaooo ijaaaooo vidi ovo, niko s maskom, ajme mene joj, kuku lele...'' Ma daaa, svi prosto crkavaju za ispijanjem napitka i pričanjem sa prijateljem na otvorenom uz masku. :lol: I jeste, Kurona samo skače okolo, ko buva. :lol: Zajaše vetar ili muvu koja proleće pa skače s jednog čoveka u stolici na drugog... :lol:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862836#p862836:37iyhldl je napisao(la):
marrecar » Sre Jul 07, 2021 12:00 pm[/url]":37iyhldl]Ako se ne varam, Moskva (ili cela Rusija, al pre Moskva) je uvela obavezu radnika da se vakcinišu, inače ne može na posao.
To je sad baš škakljiva tema, obavezna vakcinacija.
Naravno, ne sumnjam da od 200 zemalja na svetu, sigurno ima neka pametnica koja je uvela obaveznu vakcinaciju. Ali ono što je bitno je koliko je takvih. Siguran sam da ih nema ni za prste jedne ruke.
Slažem se potpuno. Rusija mi je tako čudna, odnosno Rusi, da imaju toliko nepoverenja u svoju vakcinu iako se pokazala kao jedna od najboljih (ako ne i najbolja). Verovatno je to razlog takvog poteza, jer imaju izuzetno nizak procenat vakcinisanih.
I ovo za klubove, potpuni mi je neverovatno da, čak i pre nego što je produženo radno vreme do kasno u noć, da su se ipak pravile dnevne žurke na splavovima i da opet nikome ništa. Kafići su skroz drugačije okruženje, provetreni, bez vike i galame, a ne klubovi i splavovi, gde čovek umre koliko je zagušljivo i smrdljivo. To je onaj princip kao da korona misli "aaa ovo je klub, okej ovde nećemo da se širimo, ali kad ode u kafić onda opa bato, skači na sto pored".

To je Mare zato što u uslovima klubova, ljudi đuskaju i pomeraju se, pa kad Kurona skače sa glave na glavu, izgubi ravnotežu ili joj se izmakne podloga kad se osoba zatrese u igranju i onda sa temena glave ili lica padne na patos. :D A u slučaju kafića ljudi sede mirno, plus imaju stolove ispred sebe, pa Kurona može da lakše da odskoči i ''lockuje'' i uleti pravo u usta. :D :lol:

A što se Rusije tiče, pa šta ga znam, nisam pomno pratio (mrzi me više da se posvećujem Kovidu na bilo koji način, što pokupim usput, pokupim) ali kaže da su do sad dali 43 miliona doza. Što nije puno ali nije ni malo za toliku zemlju sa toliko puno ruralnih i zabačenih naseobina. Ide to svojim tokom, ne može ništa preko noći. Pogotovu kad se radi o zemljama sa više desetina ili stotina miliona stanovnika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862842#p862842:ftd44y0l je napisao(la):
molder » 13 minutes ago[/url]":ftd44y0l]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862838#p862838:ftd44y0l je napisao(la):
astrodule » 07 Jul 2021 10:15 am[/url]":ftd44y0l]

E jbg stvarno onda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862842#p862842:23dzi8h5 je napisao(la):
molder » Sre Jul 07, 2021 12:28 pm[/url]":23dzi8h5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862838#p862838:23dzi8h5 je napisao(la):
astrodule » 07 Jul 2021 10:15 am[/url]":23dzi8h5]

To im je bila glavna greska, sto su za promociju vakcinacije koristili ljude koji su umirali neposredno posle nje.

Opet, morao bih pitati da li se sigurno zna da su revakcinisani. Sa obzirom da niko od zvaničnika ne kaže da nisu vakcinisani, logično je da se prećutkuje podatak da jesu vakcinisani jer bi to loše uticalo na proces vakcinacije.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862854#p862854:3gp8qqjc je napisao(la):
mariks » 5 minutes ago[/url]":3gp8qqjc]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862842#p862842:3gp8qqjc je napisao(la):
molder » Sre Jul 07, 2021 12:28 pm[/url]":3gp8qqjc]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862838#p862838:3gp8qqjc je napisao(la):
astrodule » 07 Jul 2021 10:15 am[/url]":3gp8qqjc]

To im je bila glavna greska, sto su za promociju vakcinacije koristili ljude koji su umirali neposredno posle nje.

Odakle ti to? Nemoj samo da daješ primer osoba starijih od 80 godina koji su već uveliko narušenog zdravlja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862849#p862849:3hiwnea1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jul 07, 2021 11:40 am[/url]":3hiwnea1]To je Mare zato što u uslovima klubova, ljudi đuskaju i pomeraju se, pa kad Kurona skače sa glave na glavu, izgubi ravnotežu ili joj se izmakne podloga kad se osoba zatrese u igranju i onda sa temena glave ili lica padne na patos. :D A u slučaju kafića ljudi sede mirno, plus imaju stolove ispred sebe, pa Kurona može da lakše da odskoči i ''lockuje'' i uleti pravo u usta. :D :lol:

A što se Rusije tiče, pa šta ga znam, nisam pomno pratio (mrzi me više da se posvećujem Kovidu na bilo koji način, što pokupim usput, pokupim) ali kaže da su do sad dali 43 miliona doza. Što nije puno ali nije ni malo za toliku zemlju sa toliko puno ruralnih i zabačenih naseobina. Ide to svojim tokom, ne može ništa preko noći. Pogotovu kad se radi o zemljama sa više desetina ili stotina miliona stanovnika.

Pisao sam ovde , veliko nepoverenje vlada među Rusima u ruske vakcine. Negde sam naleteo da su testiranja vršili na par desetina dobrovoljaca i vakcinu pustili u promet.

Englezi su shvatili problem relativno kasno, umesto da akcenat vakcinacije bace na mlađu populaciju koja je daleko aktivnija oni su vakcinisali stariju populaciju. Sad imaju svoje turiste raštrkane po raznim turističkim destinacijama i uspešno šire.

A ja vakcinisan upravo Ruskom. :D Ma dobro, biće kako bude. Ne pada mi na pamet da lupam glavu oko toga. Pogotovu što sam imao reakciju na vakcinu oba puta, a mislim da sam pre toga i prirodno preležao Kuronu jednom. Tako da neka bude kako bude.

Sve više Indijaca dolazi u Srbiju - nova vrsta turizma na pomolu?

Više od 1.000 Indijaca je u proteklih mesec dana posetilo Srbiju, prenose domaći mediji.

Razlog tranzita Indijaca kroz Srbiju su novi kovid propisi.

Naime, kako napominju domaći turistički radnici, budući da Indija trenutno nije na zelenoj listi, putnicima iz ove zemlje je za određene destinacije potrebno da su najmanje dve nedelje boravili u državi koja je na zelenoj listi.

Ipak, da bi ušli u Srbiju njima je neophodan negativan PCR test.

S druge strane, naša zemlja je država sa zelene liste, pa kada uz to dodamo i da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima bezvizni režim sa Indijom, kao rezultat dobijamo veći priliv indijskih turista u našoj zemlji.

Izgleda da je Indijcima Srbija usputna stanica do Bliskog istoka, gde su mnogi od njih dobili poslovne ponude, prenose domaći mediji. Za mnoge bliskoistočne zemlje je za ulazak neophodan PCR test i boravak od 15 dana u zelenoj zoni.

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php ... id=1887133

Vučić: "Mi ih vakcinišemo. Prvi dan"

Upitan da li je bezbedno da u Srbiju stiže veliki broj Indijaca, zbog opasnosti od širenja delta soja, Vučić kaže da strahovanja nisu opravdana.

"Prvi put čujem za to 'karantin turizam'. Ali, ako se ne varam svi ti ljudi koji ulaze u našu zemlju, najpre rade PCR test a potom ih vakcinišemo, kao i ostale strane državljane koje smo vakcinisali. Oni uđu sa PCR testom i prvi dan ih vakcinišemo, četvrtog dana se opet radi PCR test", rekao je Aleksandar Vučić uz opasku da su kod nas najveći ksenofobi oni koji se javno izjašnjavaju kao kosmopolite.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1887252

Ruska je, prema dostupnim podacima, efikasna i dobra. A gledajući i Srbiju, nismo videli nikakav slučaj žalbe na vakcinu niti neki smrtni slučaj. Mada ne bi me čudilo da se za rusku i kinesku vakcinu prećutkuje zbog političkih odnosa sa tim zemljama. Ali dobro.
Ja sam se juče vakcinisao sa Johnson&Johnson vakcinom. Plan je bio u Srbiji da se vakcinišem sa Pfizer, ali se izjalovili planovi da odem dole, pa nisam znao ni kada ću otići niti koliko ću ostati i da li bi to bilo dovoljno za drugu dozu. Tako da sam odlučio da primim ovu, jer je jedina dostupna za nas mlade u Beču. Organizacija super, ali dok sam čekao tih 15 minuta, malo mi se zavrtelo, da li od nervoze, maske u zatvorenom, šta god. Ali okolo su bili zaposleni, pa mi je jedna devojka pomogla, legao na pod i noge na stolicu i odmah bolje. Posle došao dečko iz te mobilne ambulante, malo legao i izmerio mi zasićenost kiseonikom i otkucaje, sve normalno. Lepo se pobrinuli za mene, i onda krenuo nazad kući. Efekat od vakcine nije sigurno, nego nervoza, vrućina, umor. Posle uveče slabi bolovi mišića (kao da ih pa imam mnogo :laugh: ) i osećaj temperature, ali nisam imao. Sada sve okej.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=862856#p862856:2hn8unub je napisao(la):
astrodule » 07 Jul 2021 10:52 am[/url]":2hn8unub]Opet, morao bih pitati da li se sigurno zna da su revakcinisani. Sa obzirom da niko od zvaničnika ne kaže da nisu vakcinisani, logično je da se prećutkuje podatak da jesu vakcinisani jer bi to loše uticalo na proces vakcinacije.
Sigurno. Koja je vakcina necu da pominjem, opasna su vremena, ali imate pravo jednom da pogadjate . Nije tesko pogoditi

Vrh