Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
https://aatishb.com/covidtrends/

Evo ideje za malo drugaciji grafikon.
Y osa - Novi sluajevi u protekloj nedelji
X osa - Ukupan broj slucajeva
Obe logaritamske skale

Detaljo objasnjenje zasto je ovo mozda bolje za pracenje u odnosu na grafikone gde je X osa vreme imate na videu:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=54XLXg4fYsc[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721401#p721401:29o1dxm7 je napisao(la):
astrodule » 28 Mar 2020 10:49[/url]":29o1dxm7]Dobro ljudi, zar iko na ovom forumu veruje da je saobraćaj dominantan faktor u zagađenju vazduha?!?!
Problem nisu kola, sama po sebi, nego sama struktura grada, gde se ima dosta uskih grla, krčenje zelenih površina zarad novogradnje, pa onda tu je stajanje u mestu ili sporo kretanje vozila... Ali to je samo jedan mali deo. Tu imamo Vinču, pa Petrohemiju iz Pančeva, industrijsku zonu u i oko Obrenovca, železaru Smederevo, toplane... I da, naravno da ne zaboravimo, i raznorazne čestice koje nam dolaze oblacima i vetrom, udaljene čak i nekoliko stotina kilometara od nas, pa možda i hiljada.

Ma svako ko je malo razmislio, ili se prosto informisao putem statističkih podataka, znao je od starta da je saobraćaj minoran faktor zagađenja. Nego komentarišemo sad opet jer bi bilo interesantno postaviti nadležnima i nekim medijima kako sad objašnjavaju ove izlive zagađenja u toku noći tri nedelje nakon što je Beograd danju poluprazan a noću tek pust ko Pripjat.

Ubuduće kad god neko proba da opet iskonstruiše priču da nas auspuh više ubija i čadi nego dimnjak (što toplane, što fabrike, što kuće) treba ih samo podsetiti na ove podatke i ovu situaciju u zadnje tri nedelje, i tu svaka dalja rasprava staje. :dil: :D

Inače, vezano za Sajam - Uputstvo za pacijente, šta poneti a šta je obezbeđeno

Ako se ovaj virus prenosi vazduhom kako to da nikoga od vlasti ne interesuje kakav je taj vazduh. Kako se virus ponasa u smogu zagadjenosti, da li duze ostaje u gustom vazduhu? Ako magla zagadjenja povecava rizik zaraze, onda bi trebali preduzeti mere da sprece velike zagadjivace da to rade, ili da rade dosta umanjeno, tu prvenstveno mislim na Deponiju, Zelezaru, Petrohemiju... jer po jucerasnjoj mapi aerozagadjenja izvleda da je taj deo bio epicentar zagadjenja, I to izgleda u celoj Evropi. Price da se drugi ne greju, da drugi nemaju industriju (mi smo kao neki industrijski zmaj), da je druge preskocio pesak iz Azije... ne piju vodu da Bg juce bude najzagadjeniji I time mozda doprinese duzem ostanku zaraze u vazduhu kojim se prenosi I time sirenju zaraze.
Da ne ulazimo dublje u aerozagadjenja iz aviona koji ko zna sta zaprasuju posto nasa vlast tajno potpisuje nekakve cudne sporazume (sl I onaj u Markešu) pa im se ne moze verovati. Mogu zaprasivati I sarin I aluminijum I viruse...

Da podsetim, iako telo coveka cini oko 70% voda, vazduh je najkrticniji jer bez njega se moze svega par minuta, bez vode par dana, bez hrane par sedmica.
Inace u vreme stare Jugoslavije vojnici poput mog oca su posle vojske dobijali vojnu opremu koja je ukljucivala I gas masku, koju je decenijama drzao kuci (posle su trazili da se vrati). U vojsci smo imali obuke I sa gas maskom, u njoj je malo teze disanje, posebno ako se trci. Ali mozda I nije bila losa ta politika Jugoslavije da je ljudi imaju kuci. Te stare su bile protiv vojnih otrova, ne znam dal su bili I protiv zaraza, ali bar spolja nisu mnogo drugacije izgledale od one iz filma variole vere.

Evo par mudrolija ministra nam policije (onaj sto ima navodno diplomu megatrenda)

"On je najavio ukidanje dopuštenog perioda za šetanje kućnih ljubimaca u večernjim satima ukoliko se ta dozvola, kako je objasnio, značajnije bude kršila ili zdravstveni stručnjaci procene da ugrožava živote ljudi."

Nisam bas siguran u necije "strucne" procene a najmanje diplomce megatrenda koji otkriju da na pustim ulicama moze da se ugrozava neciji zivot tako sto prodjes ili ne pored nekog koji takodje seta psa. Ako misli na pametnjakovice koji nose lutke naravno da ih treba procesuirati kao i one koji krse policijski cas pa neka u pritvoru setaju mede i zeke.

"Ministar je naveo i da će sve administrativne procedure, poput izdavanja vozačkih dozvola, ličnih karata itd. biti odložene, ali ne i tehnički pregledi vozila, prilikom čega će stariji od 65 godina moći da ovlaste svoje potomke, decu, unuke..."

Pored ne tako malih vanrednih troskova ljudi 65+ za overu ovlascenja kod notara, pitanje je kome da daju ovlascenje oni koji nemaju decu. Kada se donosi neki propis ukljucis mozak (ako ga imas) pa predvidis bar vecinu mogucis slucajeva u primeni.

Danas smo dobili i Konovo cenjeno mišljenje da je tačno da će se zaraziti 70% populacije, kao i da mi 'čekamo vakcinu za sledeću sezonu'.

Pošto je to račun bez krčmara, jer vakcine neće biti do sledeće sezone, možemo da potvrdimo da, kao ni ostale zemlje, ni naša nema održivu izlaznu strategiju iz ove krize.

Jasno je, takođe, da će posle mesec-dva, uvedene mere morati da budu ublažene, i da ćemo onda morati da se uzdamo - u UV zračenje. Ako upali, mirniji smo do jeseni, a onda...

I na kraju se može lako ispostaviti da ćemo svi proći kao Italija, i da nikakvih efektata od mera koje će nam svima uništiti države - neće biti. Možda ćemo produžiti život ljudi po staračkim domovima za koji mesec. Pristupi Holandije, Švedske ili Belorusije, možda jedini u Evropi imaju nekakvog smisla.

To sa 70% obolelih je sasvim u redu ako to nije u isto vreme i to najtezi slucajevi (medju starom populacijom) vec da se razvuce na odredjeni vremenski period + da se stari sacuvaju i da se uopste i ne zaraze.

Kad to prodje bice 70% ljudi svakako imuno, pa stari cak i kad stari pocnu da izlaze napolje nece ih se zaraziti vise od 1-2 na svakih par dana jer virus nece moci da se siri zbog kolektivnog imuniteta.

Nećemo imati kolektivni imunitet sa ovakvim merama. Što priznaje i Kon:

- Ovo ponašanje i mere znače da neće biti mnogo imunih na ovaj virus, ali, znate, mi čekamo vakcinu za sledeću sezonu, nema šta drugo. Ona teorija koju je pominjala Angela Merkel da će biti mnogo zaraženih, istinita je. Istina je da će biti 70 odsto ljudi na planeti zaraženo u nekom trenutku, ali vakcina je ta koju čekamo - kazao je Kon.

A mene, kad pročitam ovoliko nelogičnosti, počne da hvata strah.

vlast ne moze da ne zavodi takve mere jer su im najsigurniji glasaci upravo oni koji su najugrozeniji ovim virusom, a kampanja i dalje traje ( djuka i dalje deli pakete penzionerima). tako da moraju da deluju brizni
a ove price za belorusiju....tako je i rusija pricala do pre koji dan pa je moskva danas poluprazna. Heard immunity je fina pricha sve dok ti zrtva nije neko koga znash, tako da je to lako pricati sa distance. Plus, koliko sam citao, bilo je par slucajeva kada su se ljudi opet razboljevali, dakle ne stice se imunitet kao na male boginje.

Stiče se imunitet, to su nam i Kinezi potvrdili.

Moj otac će, kao pušač sa 60-godišnjim stažom i apsolutnom aritmijom, sigurno umreti ako se zarazi ovom kugom, što svakako ne želim. Ali, nikakvu razliku ne čini ako će umreti tri meseca kasnije, posle života u samici. A to će da se desi. Čovek već uveliko popušta, u svakom smislu.

Zapravo, verujem da će posledice nepovezanih gluposti iz Konovog citata, indukovane strahom, biti teže nego što bi mogle biti u slučaju da se donese hrabra odluka i preuzme odgovornost.

Ako ste nameravali da idete u parkove, znajte da policija upravo rasteruje ljude iz njih. Dozvoljeno je suncanje na javnim povrsinama ali izvan parkova i "prostora za rekreaciju".

Znači samo će spljoštiti i razvući krivu.

Pitanje je onda kada će se život nastaviti po starom?

Meni nije jasno šta je sa onih preostalih 30%. Zašto se oni neće zaraziti?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721442#p721442:2c8bjymn je napisao(la):
Bender Rodriguez » 4 minutes ago[/url]":2c8bjymn]Ako ste nameravali da idete u parkove, znajte da policija upravo rasteruje ljude iz njih. Dozvoljeno je suncanje na javnim povrsinama ali izvan parkova i "prostora za rekreaciju".
Kalemegdan?

Znači postoji Policija? Šteta što se nisu bili tako ažurni posle prvih molbi da se ne ide napolje bez preke potrebe, onda možda ne bismo imali karantin

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721444#p721444:b4gdth4c je napisao(la):
astrodule » 28 Mar 2020 01:46 pm[/url]":b4gdth4c]Znači samo će spljoštiti i razvući krivu.

Za godinu i po. Ali, neće biti po starom, jer će plata biti 100 evra (današnjih). A onda će više da se umire od svih ostalih bolesti. Uz to će i troškovi za nadgrobne spomenike iz epidemije biti veliki teret za stanovništvo.

Taj krug bi morao da se prekine, sad kad nam je jasno, iz Konovih reči, šta sledi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721440#p721440:30z8se4t je napisao(la):
Пантограф » 28 Mar 2020 01:40 pm[/url]":30z8se4t]Stiče se imunitet, to su nam i Kinezi potvrdili.

Moj otac će, kao pušač sa 60-godišnjim stažom i apsolutnom aritmijom, sigurno umreti ako se zarazi ovom kugom, što svakako ne želim. Ali, nikakvu razliku ne čini ako će umreti tri meseca kasnije, posle života u samici. A to će da se desi. Čovek već uveliko popušta, u svakom smislu.

Zapravo, verujem da će posledice nepovezanih gluposti iz Konovog citata, indukovane strahom, biti teže nego što bi mogle biti u slučaju da se donese hrabra odluka i preuzme odgovornost.

stice se kratkotrajni imunitet, kao sa gripom, a ne dugotrajni imunitet kao sa boginjama. to i kinezi kazu, mada njihovoj statistici je tesko verovati i plus testovi nisu uvek sto posto sigurni. U guangdongu 14% slucajeva koji su u jednom trenutku, nakon zaraze, bili proglaseni negativnim su postali pozitivni opet. https://www.caixinglobal.com/2020-02-26 ... 20415.html

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721447#p721447:qc37mndw je napisao(la):
Пантограф » 28 Mar 2020 01:51 pm[/url]":qc37mndw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721444#p721444:qc37mndw je napisao(la):
astrodule » 28 Mar 2020 01:46 pm[/url]":qc37mndw]Znači samo će spljoštiti i razvući krivu.

Za godinu i po. Ali, neće biti po starom, jer će plata biti 100 evra (današnjih). A onda će više da se umire od svih ostalih bolesti.

pa nije da smo masovno umirali 90tih i kada je plata bila 10 evra.

Da, na Kalemegdanu su i pesacke i patrole u maricama. Non stop prolaze i megafonima teraju ljude. Sve, bez obzira koliko ih je. Nisam siguran da li tolerisu setace pasa, nisam ostajao da analiziram. :D

Studentski trg je zatvoren, tek poneko proseta psa. Druge parkove nisan jos gledao skoro.

@mradulović

To ti misliš da se nije umiralo devedesetih zbog nemaštine. Umiremo i danas, jer u normalnim okolnostima naš zdravstveni sistem ne želi da se bavi ozbiljnim lečenjem starih ljudi. I za to imam lični primer, iz januara, a i živim sa ženom koja je radila u hitnoj pomoći. Onda, do prošle godine je hepatitis C bio smrtonosna bolest u Srbiji, jer se nije imalo para za novu terapiju. Hoćeš dalje? Znaš koliko treba za efikasnu hemioterapiju na privatnoj klinici - državna nudi zastarelu, sa gotovo placebo efektom, lekar sa onkologije te uputi tu dole, niz ulicu, gde i sam radi posle posla? Računaj, 40-120.000 po turi. A bude osam, devet tura...

Bitno siromašniji, ima da mremo ko snoplje.

Zaustaviti začarani krug, biti hrabar - najmanje je loše rešenje. Od ovoga što trenutno nudi država, svakako je bolje.

Klinci cepaju basket pored moje zgrade, a na tom potezu (kod Gundulića) se baš dosta ljudi i dece okuplja i druži sada kada je vanredno stanje.

Zvao policiju NBG i 'ladno kažu da su već poslali ekipu jer su imali prijavu za tu lokaciju

Mi još uvek ne možemo da percipiramo stvarne posledice ovog haosa koji će trajati.

@pantograf

slazem se, ali posto je predizborna kampanja i dalje u punom jeku, svaka politika koja izgleda kao pustanje niz vodu odredjen broj glasaca je neprihvatljiva za politicare, koji ni u mirnodopskim uslovima nemaju nikakav plan. tako da je sve to fantazija. Nece biti nikakvog popustanja, po mojoj proceni, barem mesec dana, pogotovo ako ovi nastave da navode "svetli primer" kineza.

@astrodule
Poslali su skodu rapid koja je prosla ulicom (pored prodavnice zdrave hrane) i na pet sekundi upalila sirenu. trenutno nema nikog

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721424#p721424:2hzgkcon je napisao(la):
Earthmoving » 28 Mar 2020 01:20 pm[/url]":2hzgkcon]Ako se ovaj virus prenosi vazduhom kako to da nikoga od vlasti ne interesuje kakav je taj vazduh.

Koliko sam ja čuo prenosi se kapljično (preko kapljica kroz kašalj ili kijanje). To znači da se infekcija dešava pomoću kapi / aerosola, koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba.

Te kapljice vrlo brzo padnu na neku površinu (za manje od minut), ne verujem da zagađenje može da utiče da one ostanu i vazduhu značajno duze.

Nije svako ko trenutno boravi napolju tu iz hira ili iz inata.

Nemamo svi terase ni kuce sa dvoristem. A podseticu da je vitamin D, koji se najvise i najbolje dobija iz sunca, od presudne vaznosti za imunitet ali i mnoge druge telesne funkcije.

Manje stete sebi i drugima nanosi neko ko sam seta ili sedi u parku nego npr grupe ljudi koji sede na klupama ispred TC Rajiceva ili na Toplicinom vencu.

Ocekujem histerisanje Dramaticnog dueta danas zato sto je policija zatekla ljude na Kalemgdanu a naravno uz potpuno ignorisanje grupa ljudi koji sede zbijeni na prostorima IZVAN parkova...

Mera zabrane kretanja parkovima je nebulozna. Potrebno je samo da razdvajaju veće grupe(socijalno distanciranje). Toliko puta je rečeno da razgovor na 2m nije opasan napolju.

No mi i dalje nemamo meru zabrane ulaska u prodavnice bez maski gde je svako otvaranje usta bez maske mnogo opasnije zato što je zatvoren prostor u pitanju.

Vrh