Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Očekivano :bash:

U naslovu teksta "Norveški istraživači koji stoje iza izveštaja Astrazeneke imali su veze sa konkurentima", koji je objavio norveški portal "omni" pre tri dana, navodi se da je nekoliko istraživača koji su stajali iza norveškog izveštaja o neželjenim efektima vakcine Astrazeneka protiv kovid-19 imaju finansijske veze sa konkurentskim farmaceutskim kompanijama.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1845622

Ne treba zaboraviti da je AZ ubedljivo najjeftinija i da su imali najtransparentniji odnos tokom testiranja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843427#p843427:2yzxpgtf je napisao(la):
Vox91 » 1 minute ago[/url]":2yzxpgtf]Nije mi jasno kako su od korone umrli toliki glumci, pevači, umetnici... a recimo nijedan političar.

Ne želim nikome zlo, daleko bilo, samo kažem..

Bilo bi lepo da imamo podatke koliko ima estradnih umetnika, a koliko poltičara kod nas.

Umrlo je nekoliko političara, ali te smrti nisu toliko zanimljive koliko estradne. Ne treba smetnuti sa uma da su Vlasta i Tozovac bili veoma stari ljudi i da nisu baš merodavni za ovu statistiku.

Takođe treba proceniti i rizičnost bavljenja estradom i politikom (tj. koliko imaju nebezbednih kontakata svakog dana)

Ipak, oni su porekli da to ima ikakve veze sa izveštajem o ugršcima koji je predstavljen u "Nev England Journal of Medicine", ali su istovremeno priznali da je trebalo da budu transparentniji u vezi prihoda.

Veoma lako ce neko oboriti njihov izvestaj ukoliko problema nema, ili svih ostalih zemalja koji su prijavili problem :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843430#p843430:2xf6t2ly je napisao(la):
astrodule » 20 Apr 2021 11:46[/url]":2xf6t2ly]Umrlo je nekoliko političara, ali te smrti nisu toliko zanimljive koliko estradne. Ne treba smetnuti sa uma da su Vlasta i Tozovac bili veoma stari ljudi i da nisu baš merodavni za ovu statistiku.
Znači napuniš 80 godina i postaješ veoma star, a ako imaš 79, onda si samo star, da parafraziram.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843430#p843430:2xf6t2ly je napisao(la):
astrodule » 20 Apr 2021 11:46[/url]":2xf6t2ly]Takođe treba proceniti i rizičnost bavljenja estradom i politikom (tj. koliko imaju nebezbednih kontakata svakog dana)
Kada vidim ove u skupštini kako sede i ne nose maske, ili predsednika koji se sastaje svakodnevno sa nekim, održava svečana otvaranja, a pritom ne nosi masku i tek nedavno se vakcinisao, rekao bih da ni oni nisu ništa manje u riziku od umetnika (pre svega muzičara).

Ivan Bekjarev, Balašević, Sanja Ilić, Dragoljub Đuričić, članovi Amadeus Benda i Riblje čorbe, Simjanović, Vlasta, Tozovac... da ne govorim i o zaraženima koji su se srećom oporavili poput Merime Njegomir, Cece Bojković itd... i za to vreme nijedan poznatiji političar, a ima ih i veoma starih..

Postoji priča da je dobar deo političara vakcinisan Sinofarmom pre nego što je i stigla vakcina zvanično. Za sada nije dokazano. To je recimo bilo u Čileu gde je ceo vrh vakcinisan od strane kineza kao znak "dobre volje".

A u svetu isto, nijedan poznatiji političar nije od ovoga umro.. AV nigde masku nije nosio, a ne smiruje se, kontakti svakodnevni i mnogobrojni..

Dajte spisak, pa da vidimo zaista koliko je umrlo političara, a koliko ljudi sa estrade. Plus, Skupštinska sala je više manje bezbedno okruženje jer je plafon mnogo visok.

Inače, kafići ne smeju da rade "unutra"? Malo morgen. U mom kraju svi koji imaju i baštu, rade i u unutra, a recimo kafić na ćošku BZĐ i OB od prvog dana prima goste unutra i na spratu. Sve se vidi sa ulice, ali Komunalci očigledno imaju naredbu VeUprave da ne kontrolišu mere.

Pa eto ti gore, nabrojao sam ti koliko je umetnika umrlo. Gde su ti političari?

Nisam video, sorry.

Koliko se sećam umro je neki državni sekretar još na početku. Ponavljam, da vesti kada umre neki manje poznati političar nisu "popularne", ali zaista, na prvi pogled ih ima manje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843454#p843454:1ftleaff je napisao(la):
astrodule » 20 Apr 2021 13:02[/url]":1ftleaff]Dajte spisak, pa da vidimo zaista koliko je umrlo političara, a koliko ljudi sa estrade. Plus, Skupštinska sala je više manje bezbedno okruženje jer je plafon mnogo visok.
Po toj logici je i tržni centar bezbedan, jer ima visok plafon.

plus i kafici jer imaju vecinom visok plafon 3+ metra i ventilaciju. A ja da pitam kakve veze ima plafon ako su ljudi u kontaktu? Koliko ja znam virus nije lakši od vazduha. Šta znaci više vazduha po m3 kada ljudi ne gledaju i dišu gore nego napred? Ako neko kine u tvom pravcu moze i 10m plafon da bude nece ti pomoci. Više vazduha po m3 može imati značenje da će biti manje bakterija, dok samim tim i virusa u odredjenoj zapremini što opet ne žnači da te može zaštiti kontakta ili recikliranog vazduha ako se ne provetrava ili da baš virus padne na tebe. To je ono što sam pričao i pre, kakve razlike ima 500 ljudi koji se guraju u lidlu ili 10 ljudi u kafiću na rastojanju. Ali posto nema kontrola, nema ni mera koje mogu da budu smislene.

Inače, kafići ne smeju da rade "unutra"? Malo morgen. U mom kraju svi koji imaju i baštu, rade i u unutra, a recimo kafić na ćošku BZĐ i OB od prvog dana prima goste unutra i na spratu.

Mnogi kafici rade, plus su neki i radili kada je bilo sve zatvoreno. Trzni centri takodje. Očigledno je da neki smeju, dok ovi manji ne. Ili jednostavno rizikuju pa sta bude jer ne moze Vesić da bude umešan u svaki kafić koji radi.

Po meni je tržni centar bezbedan ako svi nose maske i zaista ne vidim problem da se maska nosi tih sat vremena koliko smo unutra.

Maska jednostavno mora da se nosi unutra gde su ljudi u kontaktu, a kafići i restorani su jedini objekti gde ona ne može da se nosi i zato su problem.

Pa u tc-ima je bila obavezna maska pa su ih zatvorili do skoro. Restorani ok ali tu ljudi uglavnom jedu, vecinom porodicno tako da nema pipanja pevaljke sa masne ruke, jednostavno ograniciti vreme. U kaficu takodje mogu da budu obavezne ukoliko se ne konzumira pice, nije problem nositi masku na bradi dok se pije i vratiti kad se ne pije. Sve se to lako resi kontrolama ali kao sto rekoh posto kontrola nema onda su mere i postovanje mera u stalnom sukobu.

Evo ti si igrao odbojku, zalazes se za zatvaranje, to je ok. 10,20 ljudi bez maske koji trce, znoje se, ubzano disu da ne kazem dahcu, koriste iste prostorije i svi u neposrednom kontaktu i to je ok ali sedenje za stolom na propisanoj udaljenosti nije.

Problem je što se ništa ne kontroliše.

Ne kažem ja da je odbojka bezbedna, mi smo svesno rizikovali. Ja lično se ne presvlačim u svlačionici, ali većina ide u tu malu svlačionicu.

Ali ja nisam vlast, tako da moja reč nema težinu.

Mi na papiru imamo odlične mere i sad neko sa strane krene da komentariše nešto kod nas samo na osnovu tih mera... Ne može nikako da ima realnu sliku o situaciji u Srbiji.

Да не улазим у то да ли треба скроз затворити кафиће и ресторане (унутрашње просторе), али ако се одлука донесе онда то треба и поштовати и не сме да буде повлашћених. Дуле је помињао "Кошницу". То сам и ја приметио, они имају унутрашњи простор али је сав у стаклу који се може скинути. Када је донета одлука да могу да раде баште био је леп дан и они су склонили та стакла тако да је тај простој заиста био као башта. Већ сутрадан је нагло захладнело, власник је вратио сва стакла и све је било затворено, а гости су и даље унутра, и то је прилично пуно.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843229#p843229:pdbpxstc je napisao(la):
paradox polje » Пон Апр 19, 2021 3:48 pm[/url]":pdbpxstc]Јесте било у току прошле године да су недељом и понедељком најмање цифре, можда чак понедељком и мање него недељом. Али последњих месеци, да ли због масовнијег коришћења брзих тестова или неких других организационих промена, недеља је постала тај дан са јасно израженим минимумима док субота и понедељак имају увек више случајева од недеље а мење од уторак-петак.
едит: стога је и наслов типа "Raste broj zaraženih koronom" на nova.rs потпуно бесмислен.
На nova.rs наслов опет у истом стилу: "Porastao broj zaraženih koronom, umrlih preko 30" https://nova.rs/vesti/drustvo/porastao-broj-zarazenih-koronom-umrlih-preko-30/
И ако је стриктно говорећи ово тачна вест јер данас има више заражених него јуче, суштински је супротна реалности, а то је да је број заражених опао за око 600 у односу на претходни уторак што је много бољи податак за поређење него јучерашњи број заражених. И ако много више читам nova.rs и N1 по неких стварима подсећају на ове режимске бљувотине.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843487#p843487:zblyvv9i je napisao(la):
paradox polje » 20 Apr 2021 02:25 pm[/url]":zblyvv9i]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843229#p843229:zblyvv9i je napisao(la):
paradox polje » Пон Апр 19, 2021 3:48 pm[/url]":zblyvv9i]Јесте било у току прошле године да су недељом и понедељком најмање цифре, можда чак понедељком и мање него недељом. Али последњих месеци, да ли због масовнијег коришћења брзих тестова или неких других организационих промена, недеља је постала тај дан са јасно израженим минимумима док субота и понедељак имају увек више случајева од недеље а мење од уторак-петак.
едит: стога је и наслов типа "Raste broj zaraženih koronom" на nova.rs потпуно бесмислен.
На nova.rs наслов опет у истом стилу: "Porastao broj zaraženih koronom, umrlih preko 30" https://nova.rs/vesti/drustvo/porastao-broj-zarazenih-koronom-umrlih-preko-30/
И ако је стриктно говорећи ово тачна вест јер данас има више заражених него јуче, суштински је супротна реалности, а то је да је број заражених опао за око 600 у односу на претходни уторак што је много бољи податак за поређење него јучерашњи број заражених. И ако много више читам nova.rs и N1 по неких стварима подсећају на ове режимске бљувотине.
Prošle godine su toliko često svi mediji pravili tu grešku, da sam na kraju rešio da izračunam prosečno odstupanje objavljene od prave vrednosti, za broj testiranih i pozitivnih, u zavisnosti od dana u nedelji. Tako da bude lako procenuti pravu vrednost bilo kog dana u nedelji. To je bila ova poruka i ovaj grafik, poslata 20. oktobra:

https://www.beobuild.rs/forum/viewtopic ... 72#p783472

file.php

Očigledno su rezultati kasnili jedan dan za testovima. U međuvremenu su promenili i način testiranja i navike, pa ovo gore više ne važi. Pošto je sad lako uneti nove vrednosti, evo ažuriranog grafika i tabele koja daje prosečno variranje u toku nedelje za broj urađenih testova i broj pozitivnih. Statistika je rađena za period od 2021.02.28 do 2021.04.18.

Nedeljna raspodela testiranih i pozitivnih 2021.02.28-2021.04.18.jpg

Nedeljno variranje rezultata je sada nešto manje, a i minimum za broj pozitivnih se od ponedeljka premestio u nedelju. Vrednosti na Y osi su sada odnos prosečne vrednosti tog dana u nedelji i prosečne nedeljne vrednosti (tj sedmodnevnog filtera). Vrednost objavljena ponedeljkom je najbliža pravoj vrednosti, i sa nešto većom greškom, četvrtkom i petkom. Grubo rečeno, objavljeni broj pozitivnih je subotom i nedeljom za 10% ili 20% manji od stvarne vrednosti, a ostalim danima, sem ponedeljka, oko 10% veći nego što stvarno jeste. Ponedeljkom je greška samo 3%. Naravno, ovo važi samo za prosečno nedeljno variranje, ali taj uslov je uglavnom približno zadovoljen.

Da bi ste dobili pravu vrednost, objavljeni broj pozitivnih podelite sa sledećim koeficjentom popravke:

Ponedeljak 0,97
Utorak 1,14
Sreda 1,08
Četvrtak 1,05
Petak 1,05
Subota 0,92
Nedelja 0,80

Brojeve vakcinisanih nisu objavli već 6. put ovog meseca. Nema ih ni juče, a ni danas. Mora biti da je nešto ponovo zaglavilo. Naravno da takve stvari nećemo saznati.

I da je to jedini slučaj, pa da ga i ostavimo po strani. Ali daleko od toga. Fascinatna je sada već očigledna, ne samo ideja, nego i praksa bez izuzetaka, da građani zaslužuju da znaju šta im vlast radi SAMO ako je to nešto što toj vlasti ide u prilog. Ne znam da li je nekome od njih pala na pamet ideja da se time gubi čak i sam pravni legalitet njihove vlasti. Drugim rečima, pravo na vladanje proizilazi samo iz demokratskih izbora, a izbori su (između ostalih stvari) obesmišljeni već i time što se ne može glasati ako birač ne zna šta se dešava. Na osnovu čega bi onda trebalo glasa? Pogađanjem? Bacanjem kocke? Time se poništava čitav pravni smisao glasanja. Jer taj pravni smisao nije sam formalni čin glasanja, nego ono što se njima postiže, njegova svrha i cilj. Ako taj cilj nije moguće postići, jer bez informacija glasač nema na osnovu čega da formira mišljenje, onda se gubi i pravna osnova vlasti.

Svako jutro na nekom radiju (pitacu koleginicu koji radio) objavljuju broj vakcinisanih za Beograd. Ono sto mi je posebno bilo zanimljivo je da je i juce i danas ta brojka iznosila slicno (ne znam tacno jer ne slusam detaljno sta pricaju na vestima) oko 550000 i oko 350000 revakcinisanih. Bas cu slusati sutra da cujem brojke. Odakle izvlace brojke ne znam.

Да не буде забуне, ово горе је седмодневни просек броја вакцина које се дају по данима, за 19. април

Од веће је помоћи када се тај покретни просек прикаже кроз време:

Screenshot-21.png

A oвако изгледа укупан ток вакцинације:

Screenshot-20.png

Lokacije u Beogradu gde je moguće primiti Fajzer i Sputnjik bez prijave.

U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji, biće moguća vakcinacija Fajzerovim cepivom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.

"Trudimo se da od srede u Beogradu i Novom Sadu, a od četvrtka i petka u celoj Srbiji omogućimo isto sa vakcinom sputnjik", navode u Vladi.

U akciju će biti uključene lokalne samouprave kako bi pozivale građane na vakcinaciju.

Vakcinacija će biti moguća samo za domaće državljane i strane sa stalnim boravištem, ali ne sa prijavom boravka od nekoliko dana.

Mogu se vakcinisati stranci koji žive u Srbiji, ali ne i oni koji su došli samo da se vakcinišu, rečeno je u Vladi.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0% ... vanja.html

EzcKFcEXMAU24Il

EzcKFcEXsAImNHE

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843453#p843453:1dnp6995 je napisao(la):
Vox91 » 20 Apr 2021, 13:02[/url]":1dnp6995]A u svetu isto, nijedan poznatiji političar nije od ovoga umro.. AV nigde masku nije nosio, a ne smiruje se, kontakti svakodnevni i mnogobrojni..

Ne zaboravite da političari manje više svuda imaju pristup najboljoj mogućoj medicinskoj nezi i da se preventivno testiraju više puta nedeljno.

Од политичке секте, умро је Валери Жискар Дестен, председник Француске пре Митерана, али у готово 100. години.

Sem intervuja sa usmeno opisanim delovima rezultata, što je teško pratiti, ova dva mutna grafika su jedino što sam našao od rezultata velikog istraživanja u Kragujevcu. Nije mi jasno šta čekaju sa objavljivanjem, pa makar i parcijalnih rezultata. Apsurdno je čekati ranije spomenuti kraj godine, jer onda to ne samo da nikoga više neće interesovati, nego će i rezultati biti obesmišljeni sasvim drugim sastavom virusnih sojeva, drugačijim preostalim ili novostečenim stepenom imunosti naroda, itd.

"Covid+" su verovatno oni sa dokazanim kovid virusom ili jasnom kliničkom slikom te bolesti, "Pneumonija" su oni od njih koji još imaju i upalu pluća (bez obzira gde se leče?), a "Hospitalizacija" su valjda svi oni koji su dovoljno bolesni da bi morali biti hospitalizovani.

Na prvom grafiku je data dalja raspodela te tri grupa za: nevakcinisane, one koji su dobili prvu ali ne i drugu vakcinu, zatim one koji su dobili obe doze ali nije prošlo 3 nedelje od druge, i na kraju oni kod kojih je prošlo 3 nedelje ili više od druge doze vakcine.

Na drugom grafiku je data dalja raspodela iste te tri grupa za: nevakcinisane i one koji su dobili pojedine tipove vakcina. Ovo je prva prlika da ih u praksi međusobno upoređujemo za naše aktuelne verzije vursa i za naše ljude.

Kod drugog grafika međutim nije jasno da li je urađeno svođenje na isti broj ljudi koji su neki tip vakcine primili, pošto će broj kasnijih bolesnika koji su primili neku vakcinu naravno zavisiti i od toga koliko je uopšte njih primilo taj tip vakcine. Pa će više bolesnih da bude posle Kineske, pošto je njih najviše i dato. Ako je tako, a ne znamo da li je tako, onda je ovo samo ilustracija priče i vakcine se ne mogu direktno porediti pre svođenja na isti broj vakcinisanih. Opet dolazimo do toga da je potreban originalni tekst sa tumačenjima, ma u kojoj je fazi izveštaj o istraživanju.

Naslov oba grafika je pogrešan.

Istrazivanje u Kragujevcu.jpg

https://www.rts.rs/page/stories/sr/%D0% ... jevac.html

Vrh