Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Зума, морам ти рећи да закључак да је затварање кафана за само 4 дана преокренуло криву уопште не приличи твом аналитичко-логичком приступу који иначе не спорим. У питању је банализација једне коинциденције. Крива заражених је сувише комплексна и зависи од моного непознатих, и колико види нико није у стању да је прецизно анализира и свакако захтева упрошћено разматрање, али свођење на свега неколико параметара (или још горе само један) је немогуће.
Када би утицај кафана заиста био толико велики, у земљама где кафане не раде већ месецима и где су све остале мере строжије него код на би фактички корона била угушена.
Мислим да је већи утицај имало затварање школа, али ни то није пресудно већ неки природни ток условљен некаквим засићењем које доводи до цикличне природе ове криве. Свакако да је и вакцинација, каква је да је, као и већа природна прокуженост становништва допринела да овај талас не достигне ниво оног из новембра.
Све ово не значи да сам у старту против затварање кафана, у које иначе јако ретко идем. Само сматрам да када би неко истраживање заиста постојало, да би се показало да се у кафанама где се поштују одредбе о броју људи зарази јако мали проценат људи. Стога њихово затварање не доприноси много кретању ове криве, а рад кафана и сличних објеката у неком режиму могу помоћи да се психолошки лакше преброде остала затварања.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840429#p840429:1m0duz82 je napisao(la):
Zuma » Sub Apr 10, 2021 5:10 pm[/url]":1m0duz82]U Bosni se od korone umire tempom od 80 ljudi dnevno.

Ožalošćeni stoje u redu: Ljude u Sarajevu sahranjuju kao na traci
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1840538

Ljudi kao Mariks žive u nekom svom ličnom i sasvim posebnom svetu.

Dakle i ti verujes b92 :) Zanimljiv izbor informacja kada ide ka tvom ubedjenju. Evo poslao sam kolegama iz bosne ovaj link i cim odgovore javljam ti sta su napisali :)

A to sto se broj zarazenih smanjuje, mislis da nije do laganog prestanka sezone virusa ili bar mislis da je to zbog zatvaranja kafica jer ti iste i ne posecujes (da ne ulazim u to da li imas sa kim da popijes kafu). Pusti ti mene da ja zivim u svom realnom svetu i ja cu tebe pustiti da zivis u svom svetu na internetu. Kafici su problem gde ljudi sede na 5 metra od drugih (ne spominjem klubove i zurke) ali lidlovi nisu. Mani se tih prica ljudi su ti lepo objasnili.

@dzigi bau
ma da. svako ko umre umro je od korone nema dalje. nema veze ako je pogresno lecen ili imao neadekvatnu negu zbog losih odluka lekara

@don1120
sve pohvale za post :kk: Setam se ja cesto zbog zdravstvenih zeninih problema i deteta pa znam kako je lekarima koji rade i znaju posao. njima svaka cast i skidam kapu, dok se ostali vade na koronu.

Inace da ne bude da samo mracim sa "oslobadjanjem pshihe". Juce, setalista prepuna, u lokalnom parkicu sve puno dece. Moj bebac je prvi put osetio zemlju, ne mogu da vam opisem tu srecu i taj osmeh. Tu u parku, ogradjenom inace je sedela jedna bakica onako olaksanog izraza lica. Mogu samo da predpostavim da joj je laknulo kada je cula decju graju i videla decu kako se igraju, da nije sve tako crno kako pricaju na tvu. Posto je park u neposrednoj blizini kovid ambulante jedan pacijent je hteo da udje da odmori na klupi, da saceka iako u ambulanti nije bilo guzve. To je sprecila ta ista bakica u fazonu" ajde sto ugrozavas mene ja mogu i sutra da umrem ali ne moze medju decom" verovatno ne razumejuci da je ona ugrozenija od dece ali svakako lep gest. Nakon toga u mega maksija i na kasi prodavacica nas gleda onako sa bebom, kaze dajte mi korpu. Sve je prokucala na popustu za penzionere, kaze sramota, samo penzioneri, niko na decu ne misli. Eto malo neke pozitive.

Inace kao sto rekoh juce je kovid ambulanta bila skoro prazna, danas sam prosao i nema nikoga, drugar koji zivi neposredno pored druge ambulante kaze isto prazno. Izgleda da lepo vreme i vracanje u normalu (samim tim i prolazak sezone virusa) polako utice i na zarazene da se ne razboljevaju i to sve zahvaljujuci tome, kako neki kazu "jer su kafici bili zatvoreni dve nedelje". Eh da smo to znali pre godinu dana da se resimo kafica te dve kljucne nedelje i da iskorenimo koronu.

Бразил: Институт за јавно здравље "Фиоцруз" открио 92 варијанте коронавируса у земљи

@Mariks

Dosta ti to banalizuješ i koristiš patetiku. Nije ti valjda dete tek sada dodirnulo zemlju i da je baka ta bila sve vreme zatvorena?? Ja živim normalno, uzmem kafu i sednem u park kada vreme dozvoli. U Hrvatskoj više od 4 meseca zatvoreni kafići, u Austriji samo to zatvorili i imali skijašku sezonu. Naravno da kafići nisu jedina stavka i da su stvari dosta komplikovanije ali porediti njih i markete u kojima svi ćute, kupuju i zadržavaju se neuporedivo kraće je glupost potpuna. Slažem se da bi njihovo otvaranje pomoglo da ljudi psihološki lakše funkcionišu.

@žiko
Hvala za post koji si objavio o pismu lekara evropskoj agenciji za lekove (ili kako se već zove). Sasvim razumne i stručne primedbe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840649#p840649:253g6t86 je napisao(la):
Bebop and Rocksteady » Ned Apr 11, 2021 2:09 pm[/url]":253g6t86]@Mariks

Dosta ti to banalizuješ i koristiš patetiku. Nije ti valjda dete tek sada dodirnulo zemlju i da je baka ta bila sve vreme zatvorena?? Ja živim normalno, uzmem kafu i sednem u park kada vreme dozvoli. U Hrvatskoj više od 4 meseca zatvoreni kafići, u Austriji samo to zatvorili i imali skijašku sezonu. Naravno da kafići nisu jedina stavka i da su stvari dosta komplikovanije ali porediti njih i markete u kojima svi ćute, kupuju i zadržavaju se neuporedivo kraće je glupost potpuna. Slažem se da bi njihovo otvaranje pomoglo da ljudi psihološki lakše funkcionišu.

obrisan mi je opet post iz nepoznatog razloga, gde sam naveo da nema nikakvog smisla da rade prodavnice i da nikako nije dodji, kupi i nestane, gde se smenje veliki broj ljudi dok u kaficu ko je seo seo je, ali nema veze. Sto se deteta tice dete ima 11 meseci i hvala bogu isli smo kako kazu kod najbolje doktorke za to koja je rekla da ne slusamo "strucnjake" iz tirsove gde se posvete detetu 2 i po minuta. Tako da eto, dete je zrtva lose prakse lekara pod opravdanjem korone ali izbegavacu sada da spominjem.

http://www.politika.rs/scc/clanak/47671 ... -kovida-19

Da, sada sam se setio, post je obrisan jer su navedene sve greske iz tog teksta iz b92, direktno iz bosne, koje ocigledno nekome nisu u cilju da se saznaju. Direktan odgovor ljudi iz bosne sta se sve koristi da bi se sakrila afera respiratori i sramota je da jedan ovakav forum krije podatke jer se kose sa najvecim strucnjakom foruma.

Mariks,

koji su ti koji još uvek pričaju "svi cemo da umremo"? Gde se to kaže? Čemu ovo apsurdno i namerno preterivanje?

Što se tiče onih 99% koji prežive, već dugo je poznato da je smrtnost verovatno reda veličine od pola do jednog procenta, mada u posebnim slučajevima može biti i bitno veća ili manja. To ne znači da korona nije opasna, nego obrnuto, da jeste, jer to u EPIDEMIJI jeste veliki procenat. Ako ima zaista puno bolesnih, onda se taj jedan procenat pretvori u veoma mnogo mrtvih.

Da se to ne bi desilo, jer toliki ljudi ne moraju da umru, treba poštovati neke osnovne mere zaštite i ponašati se u skladu sa činjenicom da je epidemija veoma zarazne bolesti svuda oko nas. Ali to nije moguće ako veliki procenat stanovništva podlegne organizovanoj kampanju dezinformacija, pa veruje da korona nije opasna, i da je najveći deo galame oko nje laž i prevara nekih tajanstvenih centara moći, zbog čega se ne štite dovoljno i ne ponašaju dovoljno oprezno. Kod visoko zarazne bolesti, a korona to jeste sa R0 faktorom umnožavanja oko 2,5 (CDC: između 2 i 4, zbog čega je i prag kolektivnog imuniteta tako visok, bar 60%-70%), to međutim znači da je već i relativno mali procenat stanovništva koji se ne čuva DOVOLJAN da se kroz njega kreiraju i šire sve novi i novi talasi zaraze. Što zatim bukvalno ubija mnogo nevinih ljudi, pa makar oni člinili "samo" jedan procenat svih nas (teško onome kome je to "malo"), što pravi ogromne materjalne štete, i u beskonačnost produžava vandredno epidemiološko i medicinsko stanje u kome živimo već godinu dana, a to onda pravi i psihološke probleme i kreira dodatni višak smrti.

Dakle, u situaciji u kojoj previše nas veruje u kampanju laži da je korona bezazlena, NUŽNO JE stalno pričati da NIJE bezazlena. Laž se MORA neutralisati onim delovima istine koji tim pogrešno informisanim ljudima fale, da bi se pojavila celovita istina. To nije "širenje panike", to je nešto što je nužno da bi se oni suočili sa stvarnošću kakva jeste i zatim ponašali u skladu sa njom, jer će tek to biti kraj ove bede. Da ne spominem da ovo neće biti poslednja kriza u kojoj će to biti važno.

Šta je od ovoga tako teško razumeti?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840607#p840607:z50xneuh je napisao(la):
paradox polje » 11 Apr 2021 09:53 am[/url]":z50xneuh]Зума, морам ти рећи да закључак да је затварање кафана за само 4 дана преокренуло криву уопште не приличи твом аналитичко-логичком приступу који иначе не спорим. У питању је банализација једне коинциденције. Крива заражених је сувише комплексна и зависи од моного непознатих, и колико види нико није у стању да је прецизно анализира и свакако захтева упрошћено разматрање, али свођење на свега неколико параметара (или још горе само један) је немогуће.
Када би утицај кафана заиста био толико велики, у земљама где кафане не раде већ месецима и где су све остале мере строжије него код на би фактички корона била угушена.
Мислим да је већи утицај имало затварање школа, али ни то није пресудно већ неки природни ток условљен некаквим засићењем које доводи до цикличне природе ове криве. Свакако да је и вакцинација, каква је да је, као и већа природна прокуженост становништва допринела да овај талас не достигне ниво оног из новембра.
Све ово не значи да сам у старту против затварање кафана, у које иначе јако ретко идем. Само сматрам да када би неко истраживање заиста постојало, да би се показало да се у кафанама где се поштују одредбе о броју људи зарази јако мали проценат људи. Стога њихово затварање не доприноси много кретању ове криве, а рад кафана и сличних објеката у неком режиму могу помоћи да се психолошки лакше преброде остала затварања.
To je prilično složeno pitanje. Ne verujem previše u slučajne koincidencije, pogotovo ne ako se tajming tako precizno uklapa. Četri ili pet dana je tačno ono vreme koje bi se moglo očekivati kao prosečan inkubacioni period, tj minimum da testovi mogu da otkriju promenu tempa u broju novozaraženih ako se promene uslovi reprodukcije virusa. Mere jesu uvdene baš tada, pa je veoma mala verovatnoća da nešto u njima nije bilo uzrok promene.

Prelazak na onlajn nastavu se desio 15. marta, a prvi jasan prelom krive rasta je bio 17. marta. Dva dana je previše malo da bi bila reakcija na zatvaranje škola budući da deca utiču na epidemiju indirektno, zaražavanjem starijih, pa se moraju očekivati bar dva inkubaciona perioda kašnjenja da bi se videla reakcija. A ovo nije čak ni jedan. Znači da glavni uzrok usporenja nije zatvaranje škola.

Što se tiče vakcinacije, stigli smo tek do 12% osoba sa punom zaštitom, a recimo 15% do 20% sa nekom zaštitom (što u sebe uključuje ovih 12%). To je još uvek premalo da bitno utiče, a i u meri u kojoj utiče bi samo malo smanjilo nagib rasta. Međutim prelomna tačka bi ostala na istom mestu, pa nije ni to.

Vreme se nije bitno menjalo, pa ni tu ne vidim bitnu uzočnu vezu.

Ukratko, svakako da mnogo toga doneke utiče, ali dominantan faktor koji je uticao na prestanak rasta zaista izgleda da su upravo uvedene mere. A šta u njima deluje da bi moglo imati najveći efekat? Ako gledamo verovatnoću da mnogo osoba često bude okruženo virusima u većoj koncentraciji i duže vreme, ne vidim ni jedan bitniji faktor od kafana. One pokrivaju sve elemente povećanog rizika: Ima ih jako puno, postoja navika redovnih izlazaka u njih, prostorije nisu tako velike kao tržni centri, tj odnos zapremine vazduha i broja ljudi koji udišu taj vazduh je drastično manji nego bilo koji drugi redovno posećivani prostori koji mi padaju na pamet, postoji navika da se tamo provodi duže vreme (recimo bar jedan sat). Velika je buka pa, pošto se jedva čuju, svi moraju veoma glasno da govore, što znači i da ubrzano dišu, što drastično povećava brzinu vazduha koja izlazi iz pluća a time i domet izbačenih virusa, ljudi su grupisani a ne ravnomerno raspoređeni po prostoru, bez većeg međusobnog razmaka, stalno okrenuti jedni drugima licem u lice, sastaju se baš sa onima koji nisu članovi porodice. Kad bi se svi ovi faktori izmnožili, jer svi deluju zajednički u istom smeru povećavanja opasnosti, verovatno bi ispalo da su kafane stvarno najopasnije.

Naravno da je ovo pogađanje pošto kod nas niko ne radi takva istraživanja, iako bi to bilo od najveće važnosti, ali ipak mi izgleda da takva pretpostavka ima više izgleda da bude približno istinita u izdvajanju trenutno glavnog faktora od puke slučajnosti, što ti predlažeš.

У једном се слажемо, недостају истраживања.

едит: Што се тиче преласка на онлајн наставу он јесте био 15.3 али то је био понедељак тако да у прорачун додаш и два дана викенда, што даје 4 дан пре прелома криве а не два. Но слажем се да је и 4 дана сувише мало, да се осети икаква ефекат, али то важи и за кафане. За било какве ефекте било које мере потребно је најмање 2 недеље, барем су тако сви причали.

Inače, kad smo kod istraživanja. Upravo sam bezuspešno pokušavao da pronađem nove i stvarne podatke o efikasnosti svih vakcina, dakle podatke o efektima vakcinacije iz zemalja gde se one već masovno koriste, a ne one prve podatake iz kliničkih istraživanja koje su bile na ipak bitno manjem uzorku i rađene od strane potencijalno pristrasne firme koja ih je i napravila. Nažalost, potpunog poređenja svih vakcina još uvek nema jer je svima geopolitika i dalje najvažnija. Ima za zapadne vakcine, ali nema za Ruske i Kineske.

Pa mi je palo na pamet, ako Vučić želi izuzetno pozitivan publicitet u svetu, u obliku jedne vesti koja će dugo vremena biti citirana bukvalno svuda, onda prosto treba da iskoristi našu zaista jedinstvenu poziciju zemlje koja istovremeno ima u ponudi sve važne vakcine, i koja je svima njima već vakcinisala znatan broj ljudi. Problem u poređenju vakcina stvara to što nisu testirane na istoj populaciji u isto vreme, pa rezulati nisu uporedivi.

Sem u Srbiji!

Ovde su na mnogo ljudi u isto vreme već testirane SVE vakcine. Pa kad bi finansirao jedno istraživanje, za koje ionako mole naše naučne institucije, o praktičnim rezultatima dosadašnje vakcinacije raznim vakcinama, dobili bi smo vrhunski naučni rad koji bi bukvalno bio referentna vrednost za ceo svet, počveši od Svetske zdravstvene organizacije. Niko nema takve podatke, a mi ih VEĆ imamo gotove i besplatne u bazi podataka. Samo da ih neko izvadi, što je za bilo kog programera trivijalno. Ja bih čak napravio poseban vladin sajt namenjen svetskoj javnosti u kome bi se u realnom vremenu svaki dan ažurirali novi anonimizirani podaci o kasnijoj sudbini osoba imunizovanih pojednim vakcinama (tj da li će se nekad javiti svom lekaru da su opet bolesni), sa dnevno ažuriranim stepenom njihove efikasnosti u razna vremena posle davanja, sa negativnim reakcijama, i sa svim ostalim što trenutna zanima bukvalno ceo svet. To bi bio najposećivaniji sajt na svetu, a mi bi bili heroji novog zdravstvenog pokreta nesvrstanih :lol:

Samo malo kreativnog razmišljanja, šanse su svuda oko nas.

Ja ne vidim da je neko ovde propagirao nepostovanje mera niti sam ja igde propagirao da je korona bezazlena. Moj obrisan post se odnosio na tvoj link sa b92 koji si postavio. Taj link ne glasi postujte mere i sve sto si sada napisao. Taj link je "SKANDALOZNO - traka mrtvih VIDEO FOTO" bez pravog video foto i istine. Steta sto nisi uspeo da procitas komentar ljudi iz bosne na taj link i to od ljudi koji su se vakcinisali i koji postuju mere, neki cak razmisljali da se u srbiji vakcinisu dok nisu uspeli tamo. Dakle taj link nije demantovanje lazi, taj link je LAZ sa ciljem sirenja panike. Postavio sam bio i odgovore ljudi i linkove sa bosanskih sajtova o broju zarazenih i sta se trenutno tamo desava ali nemam volje postavljali opet. Lepo je vreme uzivam napolju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840473#p840473:3htej3ct je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sub Apr 10, 2021 7:36 pm[/url]":3htej3ct]Šetao sam danas gradom.

Pocrkaćemo
Žao mi je da pročitam ovo i da vidim da si i ti postao jedna od osoba koju su defetizam i autošovniziam uzeli pod svoje.

Ne osuđujem, niti te nešto prozivam ili peckam. To je tvoje lično pravo. Samo kažem da mi je žao kad vidim koliko ljudi padaju pod uticaj paničara i defetističara, do te mere da počinju da se plaše čak i izlaska na Sunce.

Teško ljudskom rodu ako je stigao dotle da se boji čak i svoje senke. I to bukvalno.

S vremena na vreme, na ovoj temi se dese situacije u kojima se osetim kao Bill Burr kada je par puta izneo šalu na račun Stiva Džobsa u nekoj od emisija, i (sektaška konzumerska) publika momentalno zaćuti. I on sam primeti to, i u neverici kaže ''Čoveče... pogledaj koliko je nelagodno ovde sada. Pogledaj koliko su se ućutali i nadurili. Ko da sam isprozivao Džordža Vašingtona, a ne nekog Apple marktinezera koji nikad u životu prstom nije mrdnuo...''

https://www.youtube.com/watch?v=E3s-qZsjK8I

Tako i ja ovde. Ovi momenti kad se kaže nešto, nešto što svi znaju a niko ne sme da izgovori, i odjednom se svi ućute. Kao da si im uvredio rod, osporio istoriju ili izneo pretnju. A ne konstatovao koliko je ljudska rasa postala preplašena i metiljava, do te mere da se danas i izlazak na Sunce smatra rizičnim i štetnim ponašanjem.

A ja se s druge strane isčuđavam što se u današnjem svetu zamerke poistovećuju sa agresijama, što se stari crtani filmovi proglašavaju nepoželjnima jer ''promovišu nasilje'', što je komedija mrtva već 10 godina, što više niko ne sme nikoga da oslovi sa ''devojko'' ili ''momak''...

Pa brate, nije ni čudo. Kad se došlo dotle da se čovek kao jedinka boji Sunca, šta onda očekivati u drugim sličnim situacijama...

P.S.
Očekujem da će nakon kraja epidemije biti donošeni zakoni i konvencije kojima će se zabranjivati bilo kakvi vidovi humora na račun epidemije. Nema veze što su ljudi zbijali šale na račun sopstvene (predstojeće) smrti koja ih čeka čim izlete iz rova ka neprijateljskim linijama u Prvom svetskom ratu. Nema veze što su se šalili na račun svojih dogodovština u Drugom svetskom ratu. Ne. Danas je sve trauma i (skoro) svima je non stop potreban ''safe space'' od svega. Tužno je u šta se pretvorilo čovečanstvo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840725#p840725:22mf96kw je napisao(la):
Bender Rodriguez » 11 Apr 2021 19:33[/url]":22mf96kw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840473#p840473:22mf96kw je napisao(la):
Bulbulderac17 » Sub Apr 10, 2021 7:36 pm[/url]":22mf96kw]Šetao sam danas gradom.

Pocrkaćemo
Žao mi je da pročitam ovo i da vidim da si i ti postao jedna od osoba koju su defetizam i autošovniziam uzeli pod svoje.

Ne osuđujem, niti te nešto prozivam ili peckam. To je tvoje lično pravo. Samo kažem da mi je žao kad vidim koliko ljudi padaju pod uticaj paničara i defetističara, do te mere da počinju da se plaše čak i izlaska na Sunce.

Teško ljudskom rodu ako je stigao dotle da se boji čak i svoje senke. I to bukvalno.
A da nije bio slučajno sarkastičan?

Čudi me da stari član Bender nije navikao na način na koje pišem 90% postova ovde

Sent from my iPhone using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840749#p840749:4jjlojvg je napisao(la):
Bulbulderac17 » Ned Apr 11, 2021 9:20 pm[/url]":4jjlojvg]Čudi me da stari član Bender nije navikao na način na koje pišem 90% postova ovde
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840744#p840744:4jjlojvg je napisao(la):
solecar » Ned Apr 11, 2021 8:59 pm[/url]":4jjlojvg]A da nije bio slučajno sarkastičan?

Ok, onda se stvarno izvinjavam. Pogrešno sam protumačio. @Bulbuderac, izvini, i drago mi je da sam pogrešio. :sesir: Pomislio sam u jednom momentu da si možda ironičan ALI za ovih godinu dana sam video toliko puno ljudi - i ovde na forumu i van njega - koji su toliko postali uplašeni od virusa da u svemu vide neki rizik, igranje sa vatrom i/ili drskost... da ne znam više kad je ko ozbiljan a kad se zeza.

Povlačim što što sam napisao za tebe. Ali ono ostalo i dalje stoji. Ti se možda, kao i ja i Sole i neki drugi, ne bojiš da izađeš i prošetaš po Adi ili sedneš na otvorenom u kafić dok duva vetar. Ali mnogi, baš mnogi, se sada i toga boje. Tako da ne mogu više da ispratim ko je u kom stanju.

Lonac se zgražava kad vidi ljude u Koštunjaku i na Adi, drKon bi da se kažnjava i isto tretira onaj ko sedi u bašti i onaj ko žuruje, H&K redovno seje paljbu po svima, te Kovid pasoši, te četvrti talas, te 19. soj, te ovo te ono... suma sumarum, napravila se jedna atmosfera i mentalitet u kome ljudi postaju ubeđeni da je jedino rešenje da svi sedimo u kućama narednih 10 godina. Da čak ni na terase ne izlazimo jer onda postajemo ''supersprederi''. Toliko je ta boleština uzela maha da više ne mogu da prokljuvim ko se zeza a ko je ozbiljan. Mislim vidite da se ljudi bukvalno sada plaše i Sunca. Sve je otišlo u šreh.

U Norveskoj je vakcinisano 133870 osoba sa Astra Zenekom. 6 osoba je dobilo ozbiljna nezeljena dejstva u krvnom sistemu. Cetvoro od njih je umrlo.
Svi su imali izuzetno visoke nivoe antitela na trombocitni faktor 4.
Osobe su bile starosti 32-54 godina, samo jedan muskarac.
Imali su nizak nivo trombocita i eritrocita.
Cetiri osobe su imale intrakranijalnu trombozu (sinus trombozu) i troje od njih je umrlo. Svi su imali izuzetno visoke nivoe antitela za trombocitni faktor 4.
Ta antitela aktiviraju trombocite i dovode do trombocitopenije i tromboze.
Istrazivaci su kontrolisali i ranije bolesti i terapiju tih pacijenata i jedina zajednicka stvar kod njih je bila ista vakcina.
Cetvoro ih je imalo glavobolju izmedju sedmog i desetog dana posle vakcinacije, drugi simptomi su varirali od bola u ledjima, bola u stomaku, pospanosti i povisene temperature.
Ovi navodi pojacavaju teoriju da postoji veza izmedju vakcinacije i ozbiljnih nezeljenih dejstava. Istovremeno naglasavaju da su takvi slucajevi izuzetno retki.
Studiju su objavili u New England Journal of Medicine.
Slicne rezultate je imala i nemacka studija.

Screenshot_20210411_212416.jpg
Screenshot_20210411_212452.jpg

https://www.fhi.no/en/id/infectious-dis ... s-COVID19/

Bender Rodriguez":2i4ct8lq je napisao(la):
Ok, onda se stvarno izvinjavam. Pogrešno sam protumačio. @Bulbuderac, izvini, i drago mi je da sam pogrešio. :sesir: Pomislio sam u jednom momentu da si možda ironičan ALI za ovih godinu dana sam video toliko puno ljudi - i ovde na forumu i van njega - koji su toliko postali uplašeni od virusa da u svemu vide neki rizik, igranje sa vatrom i/ili drskost... da ne znam više kad je ko ozbiljan a kad se zeza.

Povlačim što što sam napisao za tebe. Ali ono ostalo i dalje stoji. Ti se možda, kao i ja i Sole i neki drugi, ne bojiš da izađeš i prošetaš po Adi ili sedneš na otvorenom u kafić dok duva vetar. Ali mnogi, baš mnogi, se sada i toga boje. Tako da ne mogu više da ispratim ko je u kom stanju.

Lonac se zgražava kad vidi ljude u Koštunjaku i na Adi, drKon bi da se kažnjava i isto tretira onaj ko sedi u bašti i onaj ko žuruje, H&K redovno seje paljbu po svima, te Kovid pasoši, te četvrti talas, te 19. soj, te ovo te ono... suma sumarum, napravila se jedna atmosfera i mentalitet u kome ljudi postaju ubeđeni da je jedino rešenje da svi sedimo u kućama narednih 10 godina. Da čak ni na terase ne izlazimo jer onda postajemo ''supersprederi''. Toliko je ta boleština uzela maha da više ne mogu da prokljuvim ko se zeza a ko je ozbiljan. Mislim vidite da se ljudi bukvalno sada plaše i Sunca. Sve je otišlo u šreh.
Ja se čak ni u vreme bombardovanja nisam plašio. Kada su gađali Slobinu kuću, Dragiša Mišović i RTS, a bombe bukvalno između solitera letele, spavao sam k'o beba. A redovno izlazio napolje, uglavnom sa sestrom, da gledamo filmove za 5 din. Po izlasku iz bioskopa, gotovo uvek bi nas čekali roditelji, jer je u međuvremenu bio signal za bombardovanje. Čak i kada bi se većina komšija spustila u sklonište, ja bih sedeo u stanu, gledao televiziju i slušao radio. Kako tada nisam dozvolio da me cela situacija isprepada "na smrt" , tako ne dozvoljavam ni sada.

4 RUske Vakcine!!!#1. Sputnik -V; #2. KoviVak; #3. Sputnik-Lite; #4. EpiVak i Kovid-Globulin;

1. 1 od 4 . Prva ruska vakcina protiv korone koristi sasvim drugi način - to je takozvana vektorska vakcina. Vektori su virusi koji su manipulisani tako da ne mogu da se umnože niti zaraze tijelo, ali mogu da podstaknu imuni odgovor. U dvije doze Sputnjika koriste se različiti vektori što bi, kako naučnici kažu, moglo da načini tu vakcinu veoma efikasnom na duge staze.
Od odobrenja, Sputnjik V je prošao najmanje šest velikih kliničkih ispitivanja u Rusiji, Indiji, Venecueli, Bjelorusiji i Ujedinjenim Emiratima. Vakcina ima odobrenje u više od četrdeset zemalja. Od članica EU, odobrenje ima jedino u Mađarskoj.
Navodi se da je efikasnost Sputnjika V preko 90 odsto//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ruski naučnici se nadaju da će KoviVak pokazati efikasnom protiv svih mutacija .
#2 Od 4. KoviVak
Ovo cjepivo je razvio Centar "Čumakov", ogranak ruske Akademije nauka. Vakcina se ne pominje kod SZO, ni na clinicaltrials.gov, američkom zvaničnom portalu koji prati sva klinička ispitivanja u svijetu.
Zabunu može da unese i što američki srtručnjaci iz Kodegeniksa rade na vakcini praktično istog naziva Kovi-Vak (mada se naziv ruske vakcine uglavnom piše bez crtice).
Prema onome što se zna, ruski KoviVak koristi standardnu tehnologiju - neaktivni virus koji ne može da zarazi pacijenta, ali može da izazove stvaranje antitijela. Ruski naučnici se nadaju da će se ta tehnika pokazati efikasnom protiv svih mutacija .
Ruska agencija Tass prenosi da KoviVak može biti pogodan posebno za starije i hronično bolesne jer su navodno nuspojave blaže nego kod drugih vakcina.
U Centru "Čumakov" navode da se cjepivo skladišti na temperaturama od dva do osam stepeni, dakle u običnom frižideru.
https://www.dw.com/bs/rusija-ima-jo%C5% ... a-56825697

#3 od 4.Russia registers one-shot Sputnik Light vaccine for use against COVID-19: TASS
https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN2BL1O7
MOSCOW (Reuters) - Russia’s health ministry has registered the one-shot Sputnik-Light version of its COVID-19 vaccine for use, the TASS news agency reported on Monday. prema rečima direktora Centra "Gamaleja" Aleksadra Gincburga, pruža zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjuje mogućnost da osoba oboli od teškog oblika kovid-19, navodi agencija.
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04713488

Svijet27/03/2021
#4 od 4 . VAKCINA "EPIVAK KORONA" OTPORNA NA SVE MUTACIJE
http://www.srna.rs/novosti1/886307/vakc ... tacije.htm

MOSKVA, 27. MARTA /SRNA/ - Vakcina "epivak korona" koju proizvodi Ruski naučni centar za virusologiju i biotehnologiju "Vektor" otporna je na sve mutacije virusa korona, rekao je direktor Odjeljenja za zoonotske infekcije i grip centra "Vektor" Aleksandar Rižakov.

"Pažljivo pratimo sve poznate mutacije virusa korona. To su britanski, južnoafrički, brazilski, kalifornijski soj. Oni ni na koji način ne utiču na imuni odgovor koji se formira pomoću naše vakcine", rekao je Rižikov za televiziju "Rusija 24".

On kaže da je prednost peptidne vakcine u njenoj osnovi, a to su bezbjednost, mogućnost višestruke revakcinacije, kao i otpornost na mutacije, prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, u proljeće prošle godine, kada su pravili vakcinu, naučnici centra "Vektor" radili su i do 15 časova dnevno.

Do danas su u Rusiji registrovane tri vakcine protiv virusa korona - "sputnjik ve", "epivak korona"

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu ranije je saopštila da je tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja vakcina "epivak korona" pokazala stopostotnu efikasnost.

Početkom marta je saopšteno da je vakcina odobrena za upotrebu i među osobama starijim od 60 godina.
MOSKVA - Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško potvrdio je da je završena stručna procena primene kod starijih ljudi vakcine "EpiVak korona" koju je razvio Državni naučni centar "Vektor"

Kovid -Globulin
https://pink.rs/koronavirus/288951/regi ... d-globulin
Lek je napravljen u holdingu „Nacimbio“ koji je deo državne korporacije „Rosteh“. Tokom istraživanja holding je „potvrdio sigurnost, odsustvo neželjenih efekata i sposobnost neutralizacije virusa“.
Generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov rekao je da će zapravo Rusija „biti jedna od prvih na svetu koja će moći da koristi oba oblika imunizacije protiv virusa korona - pasivni (imunoglobulin) i aktivni (vakcina)“.
Preparat je registrovan na osnovu uspešnih predkliničkih i prve faze kliničkih ispitivanja, koja su pokazala bezbednost imuno-globulina, odsustvo neželjenih efekata i njegovo neutrališuće dejstvo na virus.
Registracija omogućava primenu „Kovid-globulina“ na pacijentima uzrasta od 18 do 60 godina.
U saopštenju se navode i reči ministra

АП: Власт у Кини признала да „кинеске вакцине имају малу ефикасност и немају врло високе стопе заштите“, разматра се њихово мешање како би се добио бољи учинак

То је лаж коју су пренели западни медији по инерцији (а тиме и домаћи у западном власништву, попут Н1)

https://www.globaltimes.cn/page/202104/1220774.shtml

The Director of the Chinese Center of Disease Control (China CDC) on Sunday refuted claims by some media outlets and overseas social media platform users that the director "admitted" Chinese COVID-19 vaccines have a low protection rate, saying that "it was a complete misunderstanding."

In an exclusive interview with the Global Times, Gao Fu, head of the China CDC, said as scientists around the world are discussing vaccine efficacy, he offered a scientific vision: that to improve the efficacy, adjustment of vaccination procedures and sequential inoculation of different types of vaccines might be options.

"The protection rates of all vaccines in the world are sometimes high, and sometimes low. How to improve their efficacy is a question that needs to be considered by scientists around the world," Gao said. "In this regard, I suggest that we can consider adjusting the vaccination process, such as the number of doses and intervals and adopting sequential vaccination with different types of vaccines."

Иначе се и то односило на Синовак а не на Синофарм који се користи код нас (чак је његов предлог за подизање ефикасности Синофака био да се помеша са Синофармом који ми користимо) али западни медији су усавршили технику половичног извештавања као оруђе геополитичке пропаганде.

U pravu si, mediji su krivi. Moram napomenuti da naša država i lekari moraju prestati da zovu Sinofarm kineskom vakcijom jer većina naših građana ne zna da kinezi imaju i Sinovac vakcinu.

Vrh