[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832630#p832630:2vem9623 je napisao(la):
astrodule » 18 Mar 2021 09:17 pm[/url]":2vem9623]Vesić utripovao da je bitan.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1829055
"Ovo je ultimatum, čekali su da odem u Moskvu da zatvore Beograd"
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će na sledećoj sednici Kriznog štaba tražiti da se usvojene restriktivne mere ukinu.
Da ponovim da Zamenik gradonačelnika nije član Kriznog štaba.
U vezi toga, Vučić:
"Dan u bolnici košta 1.000 evra, a prosečan čovek uplati 550 evra godišnje, a samo pet dana provedete u bolnici i potrošili ste 5.000 evra, to sve država mora da plati. Zato sam uvek protiv mera, sve vreme vagate, pod 1. morate da imate u vidu živote ljudi, a opet kroz ekonomiju", napomenuo je on.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1829097
Druga rečenica baš i ne sledi iz prve, iako je prilično neodređena. Ja bih recimo iz ovog podatka pre izvukao sasvim određen zaključak da su izgubljene plate, tj zarada ugostiteljskog sektora bitno manja stavka čak i SAMO od troškova lečenja bolesnika ako se dopusti da ih ima puno, tj ako se dopusti novi talas. Uzmite u obzir da štete šireg zaključavanja (koje su nužne kad talas ovako poraste) uopšte ne bi ni postojale da je odmah žrtvovan profit kafana, kockarnica, zimskih centara i sličnih mesta gde se okuplja puno ljudi duže vreme. Onda bi za pokrivanje imali samo njihove troškove, a ne troškove gubitka profita ostalih firmi koje su sada zaključane, i ne bi imali troškove lečenja mnogo bolesnika jer novog talasa tada ne bi ni bilo. Da su slušali epidemiologe a ne Vesića, upravo bi tako i bilo.
Posle ove Vučićeve izjave se mogu grubo proceniti i troškovi lečenja. Da bih iz još nekog podatka (a ne samo iz broja pozitivnih) imao predstavu kako se epidemije kreće, ja sam još davno napravio jednu približnu funkciju koja iz broja trenutno hospitalizovanih izvlači procenu koliko ih je ranije moralo dnevno ući u bolnicu da bi postojao taj, objavljeni broj onih koji tog dana leže u bolnici. Tako da sad mogu lako da saberem ukupan broj onih koji su prošli kroz bolnice kao zbir svih dnevnih ulazaka u njih. Iako je to samo procena, može da posluži kao prva aproksimacija. Dakle,
Broj ljudi koji je od početka zbog kovida ležao u bolnicama Srbije je oko
130.000
Nažalost, davno su nam zabranili da znamo broj aktivnih slučajeva (koji još nisu ozdravili), tako da je teže proceniti koliko prosečno dana svaki bolesnik leži u bolnici, pogotovo što se to vremenom menjalo. Ali da kažemo da je to 10 dana, čisto da bi bio okrugao broj.
To znači da je utrošeno, i da treba platiti,
1.300.000 bolničkih dana.
Ako jedan bolnički dan košta 1.000 evra, onda je samo po osnovu bolničkih troškova
do sada utrošeno 1.300.000.000 evra, dakle milijarda i trista miliona evra. Ako menjamo broj dana koji otpada na prosečnog bolesnika (možda 7 ?), onda se i ovaj broj menja, ali recimo da je milijarda evra red veličine.
Rekao bih da su godišnje plate kelnera i troškovi vlasnika kafana ipak manji. Toliko o "čuvanju ekonomije".