Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Možda jednom nedeljno, par stanica, kad se vraćam iz supermarketa. Imam takvu privilegiju... Što zlonamerno pitanje? Ne treba master inženjer da bi ukazao da su gužve u prevozu... to je problem koji ima jasno rešenje oko kog se nisu ni trudili. Šta je bila poenta? Evo sad me drndaj i za supermarket :D Sve filolog do filologa...

...Izraz ''socijalna distanca'' nema veze s razumom i logikom ...

Ooooo... :shock:
ipak se radi o sinonimu jer
I te kako izraz soc. distance ima svoje puno znacenje i nije slučajno upotrebljen.

Društvo prepoznaje socojalnu pripadnost slojevima , mada žmuri i na postojanje kasti i kod nas i u svetu.

Kopaonicki Covid19 se upravo i temeljio
na bukvalnu socijalnu distancu društvenih slojeva. .
Zna se da niži slojevi koj bi trebalo biti rizičniji po covidu , sebi ne mogu priuštiti zimovanje na Kopu...
Bogatiji su bezbedniji čistiji....
kakav zaje******* :lol:
ko zna koj put u istoriji ( kuge, kolere, tifusi...)
Trik je u brojnosti sirotinje vazda bilo i ima je više pa taj broj cini da rizik izgleda samo veci
Kad se prebaci brojanje u procente po socijalnim slojevima
dobija se druga slika

Vrlo očigledno da zamišljena krilatica
soc. distanca je pogrešna u protivnom
odovno ne bi bilo ni jednog cige koj se svrstava u naj nize slojeve

U principu izraz -soc. distance - se koristi samo kao sinonim i ako postoji prava reč za potrebnu situaciju i željeno ponašanje.
:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830800#p830800:1tpwc93n je napisao(la):
Bender Rodriguez » 13 Mar 2021 03:00 pm[/url]":1tpwc93n]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830797#p830797:1tpwc93n je napisao(la):
marrecar » Sub Mar 13, 2021 1:45 pm[/url]":1tpwc93n]Ne verujem da će im to proći. Šta je npr. sa državljanima EU koji rade i privremeno žive van EU, tipa u Rusiji, i tamo su se vakcinisali sa Sputnjikom? Isto tako se u Italiji i Mađarskoj koriste Sputnjik, a već i Austrija gura priču da se odobri u EU. Ako se ne varam, već je i predat zahtev za odobrenje u EU. Od toga ostaje samo kineska vakcina da se odobri.
Izvini Bender, sad ja baš tako pišem kao što si rekao :laugh: Ali zaista mislim da tu neće biti nikakav problem, ako se uopšte uvede takvo pravilo. Čak i ne verujem da će moći, jer su ovde sudovi strogi i rade normalno, poštujući ljudska prava. Evo pre neki dan je sud u Mađarskoj poništio odluku mađarske vlade da se ne može menjati pol u ličnim dokumentima. Koliko god Orban bio takav kakav je, u EU ipak vlada neka vrsta zaštite ljudskih prava. Ovakav pravilnik, kojim se u stvari ne "zabranjuju" neke vakcine, nego se u stvari ljudima nameću određene vakcine, odnosno uskraćuje pravo na izbor, je kršenje osnovnih ljudskih prava.
Ako misliš na ovaj termin ''lockdown'', ne brini, nisam mislio ništa protiv tebe. :wink: Tvoj post me je samo podsetio da napišem tu jednu činjenicu, koje sam se setio i ranije. Mediji i vlasti su ti koji su nam svima globalno nametnuli taj termin. Kao i ''socijalna distanca''. Ono, nije fizička... nego mora da bude baš socijalna.
Ne ne, osvrtao sam se na tvoje prenošenje i komentarisao je vesti sa Blica, da u EU kao planiraju to uvođenje pasoša i priznavanje određenih vakcina.
solecar":1tpwc93n je napisao(la):
Još na samom početku spominjanja vakcinacije i ovoga što spominje Bender, kada je bilo reči da avio kompanije neće priznavati sve vakcine, pisao da zavisno od toga u koji deo sveta putuješ, moraš tu vakcinu da primiš i imaš odgovarajuću potvrdu. Što mu dođe, oćeš (moraš) u EU, moraš da primiš njihovu vakcinu, oćeš u Rusiju, moraš Rusku, oćeš u Kinu, moraš Kinesku, oćeš u SAD i Kanadu, moraš Američku, oćeš u Veliku Britaniju, moraš Britansku...
Ovo mu dođe kao Novi novi svetski poredak i neka nova vrsta hladnog rata, ovog puta vakcinama protiv Corone.
Sve se to može uvesti, kako ko želi, ali u suštini niko ne dobija sa takvim odlukama i ograničenjima. Pogotovo su na gubitku turističke organizacije i prevoznici, koji bi onda morali da ukidaju destinacije zbog malog broja putnika, a onda gubi i sam turizam države. Ja verujem da do takvih ograničenja neće doći, ali opet, nikad se ne zna, sve nas može iznenaditi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830815#p830815:3m25xgrg je napisao(la):
puzzle » 13 Mar 2021 15:12[/url]":3m25xgrg]Možda jednom nedeljno, par stanica, kad se vraćam iz supermarketa. Imam takvu privilegiju... Što zlonamerno pitanje? Ne treba master inženjer da bi ukazao da su gužve u prevozu... to je problem koji ima jasno rešenje oko kog se nisu ni trudili. Šta je bila poenta? Evo sad me drndaj i za supermarket :D Sve filolog do filologa...
Nije nikakvo zlonamerno pitanje, nego najnormalnije pitanje. A njime sam hteo da pokažem da to pisanje kako treba da se izbegavaju prostori gde su gužve, već na prvoj prepreci pada u vodu. I to nema veze sa time što misliš da su "sve sami filozofi".

Pa nije to binarno da/ne, ili sva distanca ili ništa. Prosto postoje situacije koje mogu da se izbegnu i one koje ne mogu. Bilo šta što ima veze sa hranom biće veliki rizik, ili zbog velike grupe ljudi u marketu, ili zbog dostavljača koji interaguje sa puno ljudi dnevno. A svi moramo da jedemo...
I napisao sam "filolozi" jer evo dva sata pričamo o jednoj frazi :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830827#p830827:3tquvjf5 je napisao(la):
puzzle » 13 Mar 2021 15:36[/url]":3tquvjf5]Pa nije to binarno da/ne, ili sva distanca ili ništa. Prosto postoje situacije koje mogu da se izbegnu i one koje ne mogu. Bilo šta što ima veze sa hranom biće veliki rizik, ili zbog velike grupe ljudi u marketu, ili zbog dostavljača koji interaguje sa puno ljudi dnevno. A svi moramo da jedemo...
I napisao sam "filolozi" jer evo dva sata pričamo o jednoj frazi :)
I dođosmo do toga da su nam mišljenja o njenom značenju različita i da se ne možemo složiti oko njene pravilne upotrebe u govoru.

Cek, vi poredite guzvu u busu i npr korona zurke ???
Pa to je logicki nonsens.
Postoje stvari koje ne mogu da se izbegnu (npr neko mora da putuje autobusom), tj mogu delimicno, npr ako ides 2 stanice mozes i pesaka, i bahacenje tipa zurki, hodanja bez maske u zatvorenim prostorima, sedenja u kaficima, naravno opet bez maske...

I ovaj "lockdown", nema veze sa pravim lockdownom, kada vas zamandale u kucu i nema napolje, ogranicili su samo boravak u zatvorenim prostorima koji nisu neophodni.
Ne znam otkud ovolika kuknjava, pa nasi preci se prelazili Albaniju, borili se protiv Vermahta, bili gladni zedni, bosi, a ovde se kuka ko babe za par dana zabrane kafica i sopinga.

Preci su imali čemu da se nadaju. A drugo, oba svetska rata su trajala do 5-6 godina. A sadašnja kriza u kojoj je ceo svet bio još pre korone, traje već 13 godina.

Mada nemam problem da priznam da su prošle generacije bile izdržljivije i čvršće od današnjih, uključujući tu i moju. I mene lično. Što lepo reče jedna sličica - to su bile generacije koje su se pitale kako da postave čoveka na Mesec. A danas su generacije koje se pitaju kako da postave muškarca u ženski toalet.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830876#p830876:3t6djx0h je napisao(la):
chiko » Sub Mar 13, 2021 5:43 pm[/url]":3t6djx0h]I ovaj "lockdown", nema veze sa pravim lockdownom, kada vas zamandale u kucu i nema napolje, ogranicili su samo boravak u zatvorenim prostorima koji nisu neophodni.
Eto, još jedan razlog zašto je glupo koristiti termin ''lockdown''. :D

Nemojte svuda učitavati loše namere ako za to stvarno nema razumnih indicija. To je ISTO toliko loše kao biti naivčina koja svima veruje. U oba slučaja škodite samo sopstvenom osećaju za realnost i objektivnost.

Umesto izraza "fizička distanca" koristi se izraz "socijalna distanca" samo zato što preciznije opisuje ono što ljudima treba preneti, a ne zato što neko ima mračne namere. Fizička distanca bi značila da u sred epidemije nastavite sa istim socijalnim ponašanjem kao i ranije, SEM što ljudima ne prilazite bliže od neke razdaljine. Međutim preporuka je i da se smanji ukupan broj kontakata između ljudi tako što se ulaže veći napor da se tokom epidemije poslovi obavljaju na daljinu, recimo telefonom ili Internetom, a kontakti koji nisu nužni odlože za kasnije. Dakle ne samo da ne prilazite blizu drugih u smislu razdaljine između dve osobe koje i dalje nastavljaju da se druže, nego da izmenite kompletno društveno ponašenje tako da ređe uopšte budete sa drugima, tj da vaše društvene navike bude više u skladu sa potrebama trenutka. Socijalno znači društveno, i zato je baš TO prava reč, a ne ona koja se odnosi na merenje fizičke razdaljine.

Reč lock-down takođe najbolje prenosi suštinu mera, tj da je to administrativna mere zatvaranja (naredba iz centra), tj spoljašnjom NAREDBOM (a ne dobrovoljno), koja se odnosi na prilično širok dijapazon subjekata (a ne samo na par pojednica). Plus što i vizuelno sugeriše ključ u vratima, tj prestanak rada zato što su vrata prodavnice ili firme zaključana. Dakle slikoviti opis koji dobro prenosi suštinu mera, pa je to onda i kvaliteten izbor reči koja tu pojavu opisuje.

Najzad poslodavac koji veruje u nauku :kk:

Prilozi

• download (1).jpeg
    download (1).jpeg
    42,5 KB · Pregleda: 609
Pa brate gde ga stavi ovako javno sad kad ga razapnu preko društvenih mreža ako stavi ključ u bravu imaće više vremena se bavi naukom

[glasom Dona La Fontejn-a, koji je davao glas i naraciju filmskim trejlerima do sredine 2000ih]

Lockdown...

Zato što ''režim rada samo za neophodne objekte'' ne zvuči dovoljno kuuuuul. 8)

Skoro svaki prirodni jezik daje prednost kratkim izrazima i rečima sa što manje glasova. Sem možda Nemačkog i još par sličnih, ali to je opšte pravilo ekonomije govora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830797#p830797:38fzywhs je napisao(la):
marrecar » Суб Мар 13, 2021 1:45 pm[/url]":38fzywhs]Ne verujem da će im to proći. Šta je npr. sa državljanima EU koji rade i privremeno žive van EU, tipa u Rusiji, i tamo su se vakcinisali sa Sputnjikom? Isto tako se u Italiji i Mađarskoj koriste Sputnjik, a već i Austrija gura priču da se odobri u EU. Ako se ne varam, već je i predat zahtev za odobrenje u EU. Od toga ostaje samo kineska vakcina da se odobri.
Потпуно се слажем. Осим што се коси са прокламованим европским вредностима, технички је готово неизводиво. Ако се уопште уведу ти ковид пасоши са потврдама о вакцинацији, њихово дејство ће бити ограничено, типа неких мањих привилегија. Ако сам пак погрешио и ипак прође овај дискримативни предлог, мислим да би то био суноврат демократских вредности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830914#p830914:1kd0hoy6 je napisao(la):
Zuma » Sub Mar 13, 2021 8:10 pm[/url]":1kd0hoy6]Skoro svaki prirodni jezik daje prednost kratkim izrazima i rečima sa što manje glasova. Sem možda Nemačkog i još par sličnih, ali to je opšte pravilo ekonomije govora.
Msš ono kad Ameri stv srkćce za sve jer ih mrzi da otv usta/typuju slv na duže od 1 min?

Like, bro, ikr, dey have acros for acros. Like wtf man. Cant speak der lang anymr. OMG

astrodule":2uudisc5 je napisao(la):
@zion ne nego sam bio sa osobom u kolima u nedelju koja je zarazila još troje nas. Ona je dobila temperaturu sutradan, a testirala se pozitivno u sredu, a mi ostali smo se testirali u petak i danas i svi smo pozitivni.

Zanimljivo da su se svima pojavili tako brzo simptomi posle kontakta, za oko 3-4 dana.
Možda je to i bolje od početne inkubacije koja je pominjana 5-14 dana, ovako za kratko vreme do pojave simptoma možeš i da popamtiš gde si i skim bio u kontaktu...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830907#p830907:31bqyvzh je napisao(la):
vucko » Суб Мар 13, 2021 7:57 pm[/url]":31bqyvzh]Najzad poslodavac koji veruje u nauku :kk:
file.php
а не примећујеш дискриминацију на основу година. :dil:

Ne, to je nauka, kao što je rečeno :)

Ljuba optimizuje troškove, tj zna da je starije lakše ubediti jer su u većem riziku, pa računa da je njima i manja nagrada dovoljan podsticaj. Sem toga, mlađi se više druže pa su češći prenosioci. Mislio je na sve :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830799#p830799:15cv2tbo je napisao(la):
astrodule » 13 Mar 2021 01:55 pm[/url]":15cv2tbo]@zion ne nego sam bio sa osobom u kolima u nedelju koja je zarazila još troje nas. Ona je dobila temperaturu sutradan, a testirala se pozitivno u sredu, a mi ostali smo se testirali u petak i danas i svi smo pozitivni.
Svo troje zaraženo? Koliko ste dugo bili u kolima? Običnim, malim? Koliko ste se još družili izvan kola i u kakvom prostoru?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830929#p830929:2f4riyhn je napisao(la):
paradox polje » 13 Mar 2021 08:58 pm[/url]":2f4riyhn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830907#p830907:2f4riyhn je napisao(la):
vucko » Суб Мар 13, 2021 7:57 pm[/url]":2f4riyhn]Najzad poslodavac koji veruje u nauku :kk:
file.php
а не примећујеш дискриминацију на основу година. :dil:
S obzirom da se radi o stimulaciji i dobrovoljnom činu od strane poslodavca koji nije obavezan pozitivnim zakonskim propisima smatram da ne postoji diskriminacija.

Zuma":1hmzcn1h je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830799#p830799 je napisao(la):
astrodule » 13 Mar 2021 01:55 pm[/url]":1hmzcn1h]@zion ne nego sam bio sa osobom u kolima u nedelju koja je zarazila još troje nas. Ona je dobila temperaturu sutradan, a testirala se pozitivno u sredu, a mi ostali smo se testirali u petak i danas i svi smo pozitivni.
Svo troje zaraženo? Koliko ste dugo bili u kolima? Običnim, malim? Koliko ste se još družili izvan kola i u kakvom prostoru?
Ja sam sa njom išao kolima na odbojku. U kolima smo proveli 2x30 minuta. Uvek otvorim malo prozor, ali eto, tog dana sam zaboravio. Škoda Superb.

Posle toga, ona je bila u svlačionici sigurno 2x5 minuta sa preostale dve devojke. Svlačionica je baš mala i mislim da im nije bio otvoren prozor.

Još jedna devojka je bila sa nama u kolima i u njihovoj svlačionici, ali ona ima antitela (doduše malo - vadila je krv pre 10-ak dana)

Malopre saznah da je još jedan dečko pozitivan. On je bio sa "izvorom" u ekipi.

Devojke u svakoj pauzi između setova pričaju na bliskom rastojanju.

Svi smo imali blage simptome 2 dana.

Желим ти брз опоравак.
Штета што си заборавио бар мало да отвориш прозор, мислим да би вероватноћа заразе била доста мања.

Bilo bi korisno da posle nekog vremena uradiš test na antitela. Bar dva puta u većim razmacima. Jedna od mnoštva stvari koje su dalje nepoznate jeste kakvu zaštitu pruža ovakav, skoro neprimetan tok bolesti. Da li je čovek posle toga zaštićen ili nije? I koliko dugo, ako jeste? Onda ćeš imati bolju sliku kako stojiš u tom pogledu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830799#p830799:5wgkit6h je napisao(la):
astrodule » Sub Mar 13, 2021 1:55 pm[/url]":5wgkit6h]@zion ne nego sam bio sa osobom u kolima u nedelju koja je zarazila još troje nas. Ona je dobila temperaturu sutradan, a testirala se pozitivno u sredu, a mi ostali smo se testirali u petak i danas i svi smo pozitivni.
Brz oporavak Astrodule.
Da li si vakcinisan?

Vrh