Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Brate, ti si nekoliko puta u raspravi niotkuda vadio price o demokratama i republikancima u Americi.

Pa o cemu dalje da pricamo? Meni je tad sve postalo jasno.

Da, zato sto si ubedjen da je sve "zvanicno" istina a svako preispitivanje toga je teorija zavere.

I naravno - demokrate gud, republikanci bed, i svi koji se ne slazu sa mnom (Zumom) - bed, fasisti, desnicari...

A ne znam sto opet sebe pokopavas i hvatas se za te neke teme. Zagadjenje? Ako mislis na Srbiju, o tome smo vec pricali. Ako mislisna pricu fosilna goriva vs elektricna vozila, o tome se uveliko prica i debatuje sirom sveta.

Ne vidim sta to pokusavas da iskonstruises. Da svako ko ikad ista preispituje sigurno vozi kamionet, zivi u Alabami i glasa za Trampa?

Vakcinisali mi majku večeras, mali broj penzionera sa njom primio Pfajzer. Jedan simpatičan stariji par priča kako su im deca na zapadu i kako hoće i oni istu vakcinu, a i oće u Grčku na leto. Sve u svemu super organizacija u DZ Zvezdara. U povratku pričali sa taksistom koji je super lik, vakcinisao se pre neki dan na Sajmu SInofarmom, kaže da je bilo čekanja ali da želi da se završi ova pandemija što pre.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826160#p826160:2cchyrg2 je napisao(la):
srdjan » 24 Feb 2021 20:36[/url]":2cchyrg2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826153#p826153:2cchyrg2 je napisao(la):
Express » 24 Feb 2021 08:26 pm[/url]":2cchyrg2]Политика: Словеначки лекар се заразио после обе дозе вакцине

Словеначки доктор, запослен у Клиничком центру у Марибору, поново се заразио коронавирусом након што је претходно био вакцинисан са две дозе вакцине, потврдили су у другој највећој словеначкој болници.

Лекар се недавно вратио из Африке па се претпоставља да се можда инфицирао заразнијим јужноафричким сојем вируса, што још није доказано, преноси Танјуг.
Ne vidim ništa senzacionalno u ovoj vesti, nijedna vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu od virusa. Uvek postoji šansa da se i vakcinisana osoba zarazi, ali je verovatnoća drastično manja nego kod nevakcinisanih osoba.
Ja sam razumeo da postoji podjednaka šansa da se zarazi i vakcinisan i nevakcinisan, ali da vakcinisani imaju manju šansu da zarade teži oblik.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=822727#p822727:1ryxt9mh je napisao(la):
Bulbulderac17 » Pet Feb 12, 2021 6:54 pm[/url]":1ryxt9mh]
Bukira":1ryxt9mh je napisao(la):
Moju suprugu i mene još uvek nisu zvali, a prijavili smo se samo jednom, pre mesec dana za bilo koju vakcinu. S druge strane, naši roditelji (80-ak godina) su danas primili drugu vakcinu. Čini mi se da se na Novom Beogradu duže čeka. Nekoliko mojih prijatelja, prilično mlađih od mene, su već primili vakcinu na drugim opštinama.
Moju majku na primer još nisu kontaktirali a teški dijabetičar je...prijavila se prvog dana za bilo koju vakcinu...sa druge strane znam neke moje prijatelje koji evo primaju drugu a nisu ugrozeni .

Sent from my iPhone using Tapatalk

epilog...majku su mi pre neki dan vakcinisali tako što se pre neki dan prijavila opet ali u DZ Stari Grad ne u DZ Zvezdara...isti dan nakon prijave je dobila poziv za vakcinaciju sutradan.

Izgleda da je mesto gde treba da primiš vakcinu presudno izgleda a ne to da li spadaš u rizičnu kategoriju.

Recimo na Zvezdari nema Sputnik V. Izgleda kao da ima svih vakcina osim Sputnika V za kojim je izgleda velika potražnja zbog rusofilije našeg naroda.

Hvala za info Bulbulderac :sesir:

Pretpostavljam da nemaju svuda uslove za Fajzer pa i to treba imati u vidu.

U DZ Zvezdara čekaju da dođe 6 pacijenata za vakcinu pa tek onda otvaraju bočicu, čekaju da se nakupe pacijenti jer se neki ne pojave, ili kasne.
Nije mi jasno da li ih drže u DZ-u u frižiderima ili kako, to nisam mogao da vidim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826154#p826154:9o81vvz6 je napisao(la):
Zuma » 24 Feb 2021 08:27 pm[/url]":9o81vvz6]Kad prizvođač vakcine kaže da je njena efiksnost recimo 95% onda se verovato treba potsetiti neobične činjenice da od broja 95 do broja 100 fali čak pet brojeva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826152#p826152:9o81vvz6 je napisao(la):
tragac » 24 Feb 2021 08:21 pm[/url]":9o81vvz6]Znači samo je geografski kriterijum?
Mislim da se dobija se centar najbliži mestu stanovanja ako nisi eksplicitno naveo gde bi želeo vakcinu da primiš.

Objasniti to ljudima koji veruju u lik i delo "božanstvenog" Kim Džong Vučića nemoguća je misija. Matorci samo što nisu počeli ikone na zidu da zaklanjaju njegovim slikama. Na skupu za Balaševića sa maskom na bradi (ne na nosu) upali u kadar. Mislim da je takvoj promeni ponašanja značajno doprinela politika. Organizacija vakcinacije nikako nije smela postati propagandni materijal vladajuće garniture. Kratko i jasno je trebalo obavestiti narod o procesu imunizacije vakcinama, radi održavanja opreza na nivou opšte populacije. Stoga mnogi više ni ne mare o efikasnosti, verovatnoći zaraze posle prve, druge doze. Mada, nemali je broj ljudi i zbunjen, istovremeno i previše napet. Toliko oprečnih informacija za kratko vreme samo doprinosi konfuziji, posebno u populaciji izloženoj produženom stresu (godinu dana nije malo). Ne mogu više racionalno da rasuđuju već panično srljaju na nešto što vide kao spas čak i kada je uspeh uslovan (poput vakcine), usput ignorišući upozorenja. Sama reč vakcina ih vraća u normalu, što je neprimereno situaciji u kojoj se nalaze, pri čemu ne obraćaju dovoljno pažnje na pravila procesa imunizacije dostupnim medicinskim sredstvima. Vlast je posle prošlogodišnjeg cirkusa praktično dolivala ulje na vatru.

Tako da Zuma mnogo toga o čemu se ovde već godinu dana priča (ti si čak i najviše zborio o relevatnoj materiji) pojedinim ljudima ne dopire do mozga, za šta nisu obavezno sami krivi. Krizni štab snosi veću odgovornost nego što zamišlja, vrh vlasti i da ne pominjem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826160#p826160:9o81vvz6 je napisao(la):
srdjan » 24 Feb 2021 08:36 pm[/url]":9o81vvz6]
Ne vidim ništa senzacionalno u ovoj vesti, nijedna vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu od virusa. Uvek postoji šansa da se i vakcinisana osoba zarazi, ali je verovatnoća drastično manja nego kod nevakcinisanih osoba.

Odgovorio sam Zumi. Što više takvih tekstova, a posebno o smrtnim slučajevima to će više da vode računa, zbog čega možda i ne bi bilo potrebno uvođenje oštrih nemedicinskih mera. Naprednjaci su praktično izazvali kontraefekat koji im se može vratiti kao bumerang.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826164#p826164:9o81vvz6 je napisao(la):
chiko » 24 Feb 2021 08:56 pm[/url]":9o81vvz6]Ne pise nista, KADA je primio drugu dozu.
Jedna od osnovnih informacija je da se pun imunitet dobija 2-3 nedelje NAKON druge doze.

Meni je ovde vece iznenadjenje da i Politika objavljuje click-bait tekstove, do sada su bili uglavnom OK.

Po specifikaciji bi trebalo da posle određenog roka nakon druge doze dođe do uspešne imunizacije.

Međutim, ako od 100 vakcinisanih 79 stvori imunitet, a 21 ne (ni posle predviđenog perioda nakon druge doze) onda je 79% efficacy/sucess rate, a 21% failure rate. U suprotnom bi efikasnost bila 100% a neuspela imunizacija ravna nuli, što nije slučaj. Pomenuo je Zuma gore. Sada treba videti šta je sa tim doktorom iz Maribora, pod kojim okolnostima je zaražen, čime (kojim sojem), i šta je kada primio (tj. čime je pokušao da se imunizuje). Btw. za Politiku nemam komentar, sada je to postalo moda. Imaju oni izvrsne tekstove, ali konkretno su se ovde izleteli sa površnom informacijom.

У медицини је просто тако, нема математичке прецизности пошто је сваки организам посебна прича за себе. Неко може да има савршен имунитет и организма и да лако прегура заразу, а неко може да има неку о милијарду могућих фалинки, да има лош имуни или неки други систем у организму и да зараза буде фатална по њега.

Svi bismo voleli da je ljudski organizam kao mehanizam mašine i da važi samo v=s/t i ostala čista fizika. Naravno svakako da je fiziologija zasnovana na fizici, ali anatomija je mnogo kompleksnija - ljudski genom treba sekvencirati a to je na dugačkom štapu, da ne pričamo o funkcionalnoj strukturi mozga.

Medicina je zasnovana na naučnom metodu a on je vremenski-intenzivan, tako recimo lekovi za rak se ispituju 5 godina da se vidi da uopšte imaju efekta, često i duže od toga. Vakcine su izuzetak, baš zato što su rizici od dosledne primene naučnog metoda veći od rizika usiljenog ispitivanja i primene - drugi rečima ako čekamo da Korona divlja i ubija ljude po svetu biće ugrožen opstanak ljudske civilizacije a humanitarna katastrofa je izvesna.

Pa dobro, ali ako nije precizna onda i mišljenje laika može biti tačno, a lekara pogrešno. Naučni princip je ako bacim loptu i predvidim za kolko sekundi će pasti. A ako kažem da će se zaraza završiti do leta 2020., a traje i u 2021. onda to nije nauka nego vračanje, a to može i laik.

A koji stručnjak može da mi kaže dal ću upadnem u 86% ili 14%? Onom ko se razboli je to 100%. Priroda ne radi sa procentima, nego je uvek 100%.

Beograd -- Srbija je pretekla SAD i od jutros je 5. zemlja u svetu kada je reč o broju vakcinisanih građana na 100 hiljada stanovnika, saznaje B92.net.
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 25.02.2021. | 07:06 -> 07:20
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1817334

Kada je reč u broju revakcinacija, prvi smo u Evropi i četvrti u svetu.

Poređenja radi, Srbija u apsolutnim brojevima ima više revakcinisanih građana nego što to zajedno imaju Mađarska, Slovenije, Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

Poređenja radi, Srbija u apsolutnim brojevima ima više revakcinisanih građana nego što zajedno imaju Mađarska, Slovenija, Hrvatska i Bugarska.U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.343.718 vakcinacija protiv korona virusa i 487.359 revakcinacija.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema broju revakcinacija na milion stanovnika naša zemlja je prva u Evropi.

Posle Srbije su Malta i Ruminija.

U svetu je Srbija na 5. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije. SAD su na šestom mestu.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, Srbija je četvrta, posle Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sejšela. Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Albanija. Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju revakcinacija na milion stanovnika.

Prema ukupnom broju vakcinacija i revakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Prilozi

• 63326237360374d587a26b976962622_v4_big.jpg
    63326237360374d587a26b976962622_v4_big.jpg
    34,5 KB · Pregleda: 582
  • 79729058960374d5890d54474894383_v4_big.jpg
    79729058960374d5890d54474894383_v4_big.jpg
    35,4 KB · Pregleda: 592
  • 98690237760374d58b0442252061073_v4_big.jpg
    98690237760374d58b0442252061073_v4_big.jpg
    43,7 KB · Pregleda: 584
  • 118684938660374d585e2c5282826790_v4_big.jpg
    118684938660374d585e2c5282826790_v4_big.jpg
    37 KB · Pregleda: 581
  • 248708708603742ac2066e029111337_v4_big.jpg
    248708708603742ac2066e029111337_v4_big.jpg
    42 KB · Pregleda: 586
  • 1095592846603755b702de1175721622_v4_big.jpg
    1095592846603755b702de1175721622_v4_big.jpg
    35 KB · Pregleda: 586
Ali smo zato na 34. mestu po broju obolelih od kovida u svetu. (valjalo bi da smo na nekom stotom mestu :) )
Mogucnost vakcinacije u Srbiji je za svaku pohvalu ali to treba i da se nastavi dok ne rezultira minimalnim brojem novih slucajeva.

U Srbiju stiže lek protiv korone koji košta 2.000 EVRA PO DOZI i koji je koristio Tramp
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/u-srb ... _korone_ko

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826313#p826313:ilriv7p4 je napisao(la):
vucko » 25 Feb 2021 09:14 am[/url]":ilriv7p4]Jes!!!!1 Pobeda!!!
Sad smo im pokazali! Neće oni nas nikada više gaziti! Srbija je PRVA! :lol:

Dobro, da budem za nijansu ozbiljniji. Treba bar pokušati biti realan. Sa jedne strane ovde zaista postoji izvestan uspeh koji treba pohvaliti, ali sa druge strane čovek ne može da se ne zabrine ako smo sa ponosom i optimizmom spali na tako očajno niske grane da sada već bukvalno bilo kakav uspeh čekamo kao ozebli sunce, naravno ako ljudi zaista masovno uživaju u pobedma tog reda, tj ako su mediji ispravno procenili prijem takvih vesti. A verovatno jesu kad je prosek u pitanju.

Pošto je dobar rezultat ovde uglavnom posledica sasvim slučajne okolnosti da su zemlje veće od nas objektivno ograničene geopolitikom i u izboru vakcina, a manje od nas ili nemaju para ili ne žele da plaćaju verovatno ogromne cene vakcina u trenutku kad ih nema dovoljno. Tek ćemo videti taj ceh. Mada odmah moram da kažem da se slažem sa ovom politikom nabavke vakcina jer bi gubici privrede sigurno bili veći od toga ako bi se ovako nenormalno stanje porudužavalo više nego što je striktno neophodno, tj u slučaju da vakcine postoji a mi štedimo u kupovini više nego što je razumno.

Tako da trijumfalizam treba smanjiti na realnu meru stvarnih zasluga, a odbaciti deo "uspeha" koji je posledica slučajnosti, a ne svesnog i ispravnog izbora onda kad nije bilo lako odlučiti. Takva stvarna zasluga je u ovom slučaju jedino činjenica da je Vučić veoma dobar kada treba proceniti tuđe slabosti, pa je na vreme shvatio da će u ovakvoj situaciji sve države biti sebične, da zbog toga ni od koga ne treba da očekujemo pomoć ma šta oni pričali, i da se zato mora odmah tražiti vakcina gde god je ima, bez obzira na to šta će nam druge zemlje zbog toga reći. To jeste neka zasluga, ali sve ostalo čime se vlasti hvale zaista nije, jer smo se prosto našli u situaciji da smo sami i ne previše ograničeni u geopolitičkim potezima, za razliku od drugih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826294#p826294:3w0nue9e je napisao(la):
Earthmoving » 25 Feb 2021 07:33 am[/url]":3w0nue9e]Pa dobro, ali ako nije precizna onda i mišljenje laika može biti tačno, a lekara pogrešno. Naučni princip je ako bacim loptu i predvidim za kolko sekundi će pasti. A ako kažem da će se zaraza završiti do leta 2020., a traje i u 2021. onda to nije nauka nego vračanje, a to može i laik.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826305#p826305:3w0nue9e je napisao(la):
Earthmoving » 25 Feb 2021 08:47 am[/url]":3w0nue9e]A koji stručnjak može da mi kaže dal ću upadnem u 86% ili 14%? Onom ko se razboli je to 100%. Priroda ne radi sa procentima, nego je uvek 100%.
Ova slepa tačka u našem naučnom obrazovanju se kao lajtmotiv ponavlja i ponavlja, iako nema veze sa realnošću. I naši životi i priroda se baziraju na verovatnoći i SAMO na verovatnoći. Sigurnost kakvu je ti zamišljaš ne postoji. To je prosto ideja. Matematički koncept, kao broj, sabiranje ili granična vrednost. Nema 100% ničega. Sigurnost je ustvari dovoljno velika verovatnića. I to nije neke prividna, "kobajagi" sigurnost. To je stvarna DEFINICIJA realne, jedine u prirodi postojeće "sigurnosti" (one izvan sveta čistih ideja, matematike, logike, itd). To je onima čije obrazovanje nije išlo u smeru prirodnih nauka možda i najteže shvatiti, ali je zaista tako. Na primer na kvantnom nivou, ali i na makro nivou, recimo u teoriji haosa. Ishod tada (u praksi) prosto postaje nepredvidljiv.

Tako se i mi ponašamo u običnom životu, pa onda moraju i naučnici, zato što nas na to tera sama priroda. Recimo ljudi se voze automobilima iako ih u svakom trentku može pokositi neka bu****. On se ipak smatra dovoljno sigurnim, nikada zbog toga ne odbijate vožnju, pa ste efektivno vožnju automobilom proglasili apsolutno sigurnim izborom (konvencija) ako se sigurnost meri odnosom slučajeva u kojima prihvatate vožnju i slučajeva kada zbog straha od sudara ne želite da se vozite, a u svakodnevnom životu (o kome sada pričamo) MORA tako da se meri. Dakle vožnja automobilom je što se našeg ponašanja tiče apsolutno siguran događaj jer u praksi nikada ne odbijate vožnju. To je jedina upotrebljiva definicija praktične sigurnosti, nešto što ti tražiš i od naučnika, a ne poštuješ sam (sa dobrim razlogom).

To je bilo što se tiče temeljne ideje sigurnosti. Sad na to treba nastaviti ono što je ranije pričano o nemogućnosti da se tako komplikovana pojava kao dejstvo virusa na organizam čoveka brzo razume u svim detaljima.

Zbog toga, čak kad se ne zna sve, nisu svi isti u znanju. Oni koji znaju više od drugih, dakle naučnici, iznose prepostavke koje imaju veću verovatnoću istinitosti nego laici. Iako laici mogu biti u pravu, a naučnici ne, jer su mogući svi ishodi slučajnog događaja, to se dešava bitno ređe nego obrnuto. Zbog toga se praktično ne isplati slušati laike više nego naučnike budući da je verovatnoća glavnog zgoditka u ovoj lutriji (da nečije mišljenje bude tačno) drastično veća kod naučnika nego kod laika. Sledstveno tome mišljenje naučnika ili stručnjaka se u praksi uzima kao bitnije, kao vodeće, kao ono koje ima veće izglede da bude tačno, uz punu svest da može biti i pogrešno, pa zato i BOLJE kad se moramo opredeliti šta da radimo. U tom smislu je ono i "sigurnije", tj sigurniji je izbor, iako je ta reč veoma neprimerena u ovom kontekstu. Sigurnost traže oni koji imaju problema u prihvatanju mogućnosti raznih ishoda, ili oni koji imaju problema u shvatanju kompleksnosti i mnogostrukosti mogućih ishoda, odnosno ako imaju bilo koji drugi problem koji zahteva da stalno imaju potpunu kontrolu nad situacijom. Ako je delimična, takva težnja je razumljiva i postoji kod svih, međutim ako je previše izražena to postepeno počinje da ometa nepristrasno i objektivno razmišljanje.

Inače, srećno nam sutra zatvaranje svega osim prodavnica, pumpi i apoteka.

Vrh