Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ko zna koja je njihova strategija, to jest na koliko procenata idu.Bune me rusi sa bednih 35 000 dnevno, a imaju veliku smrtnost.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826599#p826599:ih4sphfr je napisao(la):
MC_ » Čet Feb 25, 2021 10:09 pm[/url]":ih4sphfr]
Pojedincima to smeta, ali vecina gradjana ga jos uvek podrzava.
Aha. :kafa: Ko ga podržava? Znam glasače SNSa koji njega ne mogu očima da vide. Njega niko ne podržava. On je pion. Nešto poput komunalne policije (čast izuzecima). I isto kao i komunalci, zna da ga niko živ ne voli, čak ni država, ni vladajuća stranka. Ali opstaje i bivstvuje tu jer mu kaplju moć i pare. A savest mu je mirna, jer je ni nema.

Kapiram ja da si ti frustriran i da voliš defetizam, ali ne pričaj koješta i prestani stalno da trpaš sve svoje sunarodnike i sugrađane u isti koš.

Isto važi i za one situacije kad krenu insinuacije da zato što u gradu sa 1,7 miliona ljudi, se uvek nađe par desetina hiljada mamlaza koji bi da žuruju i stiskaju se po svaku cenu... da to znači da su svi u Beogradu ili pak svi u Srbiji neodgovorni duduci. Malo morgen. Kad grad ima 1,7 miliona, naravno da će uvek biti dovoljno tocila i magaraca koji će hteti da idu u ekstreme i bezobrazluk. Dovoljno je da se skupi korpus od 10.000 stalnih posetilaca žurki, i da mi imamo (da se tako izrazim) materijala i prilike da do kraja godine svake noći čitamo o nekoj žurci koja je razbijena u raciji. Deset hiljada za grad od 1,7 miliona je ništa. A opet, dovoljno da ako se oni stalno ''vrte'' i obrću, da se stkne utisak da cela Srbija od Subotice do Preševa uveče đuska i stiska se uz muziku. Što je, naravno, apsurdno.

I to nije ni izgovor ni opravdanje da se zbog njih male manjine maltretiramo mi ostali. Koje boli uvo za klubove, skijanja, hotele, svadbe i spomenike... nego samo želimo da nastavimo da živimo kao ljudi. A ne da živimo pod staklenim zvonom u nedogled i da slušamo paranoike i psihotičare kako se šaltaju između krivljenja nas za njihove greške, i listanja najcrnjih scenarija i katastrofa koje nas čekaju. :kafa:

Jbt samo čekam kad će ovde da počnu da osvanjuju komentari tipa ''maaa breee, to je sve razmaženo, zatvoriti opet celu naciju lepo na tri nedelje. Firme da rade do 15h, prodavnice do 16h i onda svi u kuće do zore''. :kafa:

Već su se pojedinci javljali sa svojim izvrtanjima reči u fazonu ''ju ju, zamisli ne može da se kupi leba posle 21h'' ko veli ''al ste razmaženi''...

Jesam, razmažen sam. Hoću da budem u mogućnosti da se s 30 i kusur godina vraćam svojoj kući posle 20h a da ne moram da se mislim i strepim da li će se zamandaliti prodavnica i da li će police biti očišćene zbog paničnih kupaca i sakupljača svega i svačega. Jeste, eto razmažen sam. Ima neko problem s time? Ne pušim, ne pijem, ne drogiram se. Za razliku od ovih pametnih pojedinaca i mladunaca kojima je nešto od toga verovatno zamena za obrok. Bole me bre uvo za klub, za splav, za kladionicu, za bleju u tržnom centru, ''prestižnom'' kafiću, prodavnici patika i sva druga mesta koja su danas ''u trendu'' da se bude viđen i gde ide samo onih 5% maloumnih i bahatih. Nosim masku, pridržavam se mera, nisam izlazio iz grada već dve godine.

I šta sad, to sve pada u vodu i ja i drugi smo razmaženi što hoćemo da prodavnice nastave da rade po starom vremenu i da prevoz, koji btw uredno plaćam već 15 godina (a dobijam uglavnom krševe i svinjce iz kojih izlazim znojav), ponovo bude funkcionalan? Kako da ne. Ajde svi koji imaju problem s time pravac u voljenu Kenjaziju, pa neka tamo uvode kućne pritvore i ograničenja do mile volje.

Sedim bre ko majmun u kavezu već godinu dana a sa najbližim prijateljima se vidim uživo jednom u par meseci... A sve to zato što šizoidna grupica ekstremista i pritajenih fašista ne ume da razlikuje normalne obične ljude od očigledne, dobro poznate manjine koja pravi i održava problem. :kafa: I kao, s jedne strane se gnušaju i gade Onog gore, vlasti i države koja nas sve pljuje i kritikuje... a s druge strane im povlađuju i ugađaju kad god mogu. Čim Onaj Gore kaže ''a da vi opet malo odete u kućni pritvor?'' odma se jave ovde da kažu ''Da da da! To nam treba! Mrzimo ga, ali slažemo se s njim, to nam treba!'' Samo zato što nemaju kičmu da se izbore za sebe i kažu ''Ej! Alo! Ajde idite dr***te ove što divljaju i bahate se, a otkačite se više od nas''.

Nego su svi redom krivi. Jeste, svi smo razmaženi, svi smo neradnici, svi smo banda, svi smo primitivni, svi smo teoretičari zavere, svi smo krivi za sve... Svi sem države i njenih pulena. Jeste. E pozdravio vas Onaj gore s takvim rezonom. I kaže da mu se javite, treba da mu se uglancaju papuče.

55C7D7A5-AA92-4E72-BF1E-FA5C75C00765.jpeg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826649#p826649:2lsfeiw9 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Feb 26, 2021 2:04 am[/url]":2lsfeiw9]Jbt samo čekam kad će ovde da počnu da osvanjuju komentari tipa ''maaa breee, to je sve razmaženo, zatvoriti opet celu naciju lepo na tri nedelje. Firme da rade do 15h, prodavnice do 16h i onda svi u kuće do zore''. :kafa:

Da se pitaju epidemiolozi tako bi i bilo, ali pošto se Vučić pita, onda ne brini. Nema veze što ćemo imati pomor gori nego u decembru.

Nista ne skodi ziveti godinu dana ovako.
Nekada su ljudi isli u manastire. Sad je svako na silu dobio mogucnost da se malo usami.
Takodje, kasirke po prodavnicama moraju isto da spavaju.
To su dobre strane ove tuzne pidemije, to skracenje radnog vremena.

Kome do sada nije jasno kakve su razmere globalnog problema taj je najblaže rečeno veoma nezreo i neinformisan ili pogrešno informisan, a možda i zlonameran.

Značajnije je za nas kakve su npr. razmere nadolazećeg izazova za domaći zdravstveni sistem i kakve su mogućnosti pružanja zdravstvene usluge onima kojima je potrebna.

Kod nas je na sreću, u proteklom periodu, sve većinom bilo otvoreno i potpuno liberalno, bar u praksi, uglavnom bez ikakvih sankcija za kršenje i postojećih, veoma labavih mera.

Forsira se sve vreme priča da je odsustvo noćnih terevenki i restoranskih kafica i večerinki najveći problem.

Stižu nove mere i savesni i odgovorni, koji su u velikoj većini, to ničim nisu zaslužili. Sem postojećom objektivnom situacijom na koju oni ne mogu uticati.

I sada će ovi prvi savesni i odgovorni, u širini i visini doma svog i dalje slušati trabunjanja ovih drugih nezrelih, infantilnih, zlonamernih i sličnih, kako je njima veoma teško u njihovoj ograničenosti koja je izgleda trajna i nepromenljiva konstanta nevezana za ovu pandemiju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826646#p826646:3j0hj9yg je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Feb 26, 2021 12:43 am[/url]":3j0hj9yg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826599#p826599:3j0hj9yg je napisao(la):
MC_ » Čet Feb 25, 2021 10:09 pm[/url]":3j0hj9yg]
Pojedincima to smeta, ali vecina gradjana ga jos uvek podrzava.
Aha. :kafa: Ko ga podržava? Znam glasače SNSa koji njega ne mogu očima da vide. Njega niko ne podržava. On je pion. Nešto poput komunalne policije (čast izuzecima). I isto kao i komunalci, zna da ga niko živ ne voli, čak ni država, ni vladajuća stranka. Ali opstaje i bivstvuje tu jer mu kaplju moć i pare. A savest mu je mirna, jer je ni nema.

Da nema veliku podrsku ne bi bio gde jeste tako dugo.
Uzmimo DIjanu Hrkalovic. Izgubilz je podrsku , provukli su je kroz tabloidno blato.

Umesto pretnji na koje se lože samo penzioneri, bolje bi im bilo da sprovode svoje mere.

Krizni štab kaže da su skijališta problem - znamo da skijališta nisu problem sama po sebi, već gužve u zatovrenom prostoru, a gužve bi bile manje da je Država kontrolisala svoju meru o maksimalno dozvoljenom kapacitetu (trećina zar ne)

Na kraju će opet da prikazuju punu šetališta i da govore da je to problem (isto kao što govore da je za zagađenje najodgovorniji saobraćaj)

Sve u svemu, sami sebi skaču u usta i samim tim i normalne mere se dočekuju na zub.

Pogledajte grafik zaraženih koji pokazuje očigledan početak novog talasa.

Ako neko misli da brojke nisu dobre - neka nađe logiku u tome. Vlastima sigurno ne odgovara da javno pokazuje uveličane brojke. Te uveličane brojke nas stavljaju na crvenu listu u Evropi i definitvno vode ka zatvaranju kafića (što vlast ne želi). Logike bez

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826727#p826727:17mtanxp je napisao(la):
MC_ » Pet Feb 26, 2021 1:15 pm[/url]":17mtanxp]
Uzmimo DIjanu Hrkalovic. Izgubilz je podrsku , provukli su je kroz tabloidno blato.

Da, da, sirota mala mafijašica... Al' opet, masivan off topic. Mislim da su jako svesni da je Vesić nepopularan u javnosti, pa su stavili onog sirotog doktora da glumi gradonačelnika dok ovaj vedri i oblači.

Ceo tok epidemije, ceo rad Šiznog štaba, i cela konstrukcija pojedinaca na ovoj temi se može rezimirati ovako:

- Javni prevoz je mesto gde su zaraze najverovatnije. Sledi zaključak: osakatimo prevoz i ukinimo ga od večeri do zore, ne bi li u toku dana bio prepunjen. O sakaćenju i ukidanju linija da ne pričam. To je tek kriminal za sebe, zbog koga ja do daljnjeg više ne plaćam kartu. Jer ako BusPlus ne poštuje svoj deo ugovora i obaveze, i uskraćuje mi kretanje, neću ni ja da poštujem svoj.

- UV zraci doprinose degradaciji virusa. Sledi zaključak: zamandalimo ljude po kućama usred proleća i leta (samo što im ovo drugo nije uspelo)
- Klubovi i žurke su legla zaraze. Sledi zaključak: zatvorimo prodavnice, tržne centre i sve restorane, ne bi li se ljudi zbili u njih što više u toku dana
- Rekreacija i fizičke aktivnosti su bitne za zdravlje i imunitet. Zaključak: nateraj i navikavaj ljude da godinu dana sede u kući i šetaju po sobi u krug
- Stres dodatno pogoršava rizik od komplikacija. Zaključak: svakog dana tovari javnost šizoidnim pričama o najcrnjim scenarijima i opštem pomoru
- Beograd je najveći grad u Srbiji, a uprkos tome, opet nema najveću stopu zaraženosti na broj stanovnika. Zaključak: tovari priču kako je Beograd kriv za sve

- Deo ljudi odoše na Zlatibor i Kopaonik jer idu tamo oduvek, a i da se odmore od ludila i šizofrenije. Onda dođe drugi deo ljudi koji se sjate tamo da bi pravili žurke i divljali. Zaključak: napenali i medijski linčuj svakog ko je u zadnjih par meseci otišao negde na planinu. Bez obzira da li je lumpovao u hotelu, bio u sopstvenoj vikendici ili planinario po ceo dan - sve je to isto i sve je to ista bahata banda

Ima tu još štošta (utakmice, otvaranja, izbori...) ali ovo su neke od stvari koje su zajedničke i vlasti, i državi, i Šiznom štabu, i šizofreničarima, i pojedincima ovde. Ne slažu se oni među sobom u mnogo stvari, ali oko nekih se i slažu. Na primer, da treba svi da nastavimo da živimo ovako u nedogled; da je običan čovek kriv za sve; i da će nas samo tiho propadanje u panici i depresiji narednih X godina spasiti. :kafa: I da, naravno... da ako bilo ko bilo kako odstupi od njihovih šizofrenih vizija i ideja, da sva groblja neće moći da nas prime. :kafa:

Kuršmlija -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio, nakon sednice Kriznog štaba, da je potrebno da pogledamo šta se oko nas dešava i da podržava Krizni štab
"Mislim da je odluka racionalna, tražili su lekari strožije, posebno oni koji rade s pacijentima, ali moramo da vodimo računa i o restoranima gde ljudi rade", rekao je Vučić i dodao da mora da istakne da je sada najvažnija vakcinacija i revakcinacija.
Kako je rekao u Predsedništvu Srbije su svi vakcinisani i sada svi imaju antitela. "Ja sam jedini koji nema antitela, i nisam primio vakcinu. Svi ostali jesu", rekao je on i dodao da sada imamo sigurno zaštićeno oko 460.000 stanovnika kada je reč o koronavirusu, a treba nam najmanje milion - milion i po.

Moze li pomoc oko tumacenja rezultata?
U decembru sqm prelezala koronu i radila brzi test i bila pozitivna na antitela igg.

Radila sam sad ELiSA test IGG i vrednosti su 7.9. To znaci da ja imam antitela i dalje, znam, ali ne znam da li je ovo malo pa cu izgubiti uskoro antitela ili je ok....

Tok vakcinacije.

Pošto vakcinacija traje već neko vreme ima dovoljno početnih podataka za pokušaj predviđanja njenog toka u neposrednoj budućnosti.

Sada je moguće videti da, iako tempo davanja prve i druge doze izgleda veoma nepravilan, ako se posmatra ukupan broj datih doza postoji jasna pravilnost koja omogućuje predviđanje.

Tok vakcinacije 2021.02.26. 1.jpg

Odavde se vidi da su do sada postojala samo dva različita tempa vakcinisanja. Od 28. Januara do 9. Februara izgleda nisu imali dovoljno vakcina, pa je brzina davanja smanjena. Tokom čitavog ostalog perioda se uvek održavala jedna ista, nepromenljiva brzina davanja vakcina, oko 53.400 dnevno. U ovom perodu brzina davanja očigledno postaje ograničena samo brojem za to odvojenih medicinskih radnika i brojem radnih mesta pripremljenih za davanje vakcina, pošto njena nepromenljivost u tom periodu znači da tada nije zavisila od toga kad koje vakcine stižu. To podrazumeva da su se medicinski radnici fleksibilno prebacivali sa mesta gde se daju prve doze, na mesta za davanja drugih doza, i obrnuto, dakle tako da se uvek koristi maksimalni kapacitet davanja.

Zahvaljujući ovome je moguće predvideti dalji tok (ako se tu ništa bitno ne promeni). Kriva budućih davanja druge doze je prosto kopija krive već datih prvih doza, zakašnjena za tri nedelje. A kriva budućih davanja prve doze je onda razlika koja preostaje od drugih doza do maksimalno mogućih 53.400 ukupno datih vakcina dnevno.

Prepostavke su:

- Da se nastavi sa tempom davanja od 53.400 ukupno datih vakcina dnevno.
- Ovo prehodno je moguće samo ako za sve prijavljene postoji neka od vakcina koju oni žele da prime.

Onda budućnost izgleda ovako:

Tok vakcinacije 2021.02.26. 2.jpg

Ovde je glavni problem što nemamo ažurne vrednosti broja prijavljenih. Međutim iz dosadašnjeg oblika te krive ne izgleda da su nagli skokovi verovatni. Ako se vrednost broja prijavljnih zaista i dalje održava na 1.060.000, što je podatak od 20. Februara, onda ispada da ćemo za svega tri dana, 29. Februara, prvom dozom vakcinisati sve koji hoće da se vakcinišu! A tri nedelje kasnije, 24. Marta, svi oni će dobiti i drugu dozu. I tada, ako se nešto radikalno ne promeni u potražnji, čitava akcija imunizacije STAJE postigavši svega 16% dodatnog imuniteta, dakle maksimalno toliko iznad prirodne prokuženosti zbog bolesti.

Nije mi baš jasno kako ćemo onda "biti imuni do Juna", sem ako ne postoji nepokolebljiva vera da će predstojeća propagandna akcija zaista baš drastično podići broj prijavljenih. Ali možda i jeste tako, ko zna?

Zuma, dobar deo populacije ne mora da iskaže nameru kroz sistem eUprave ili telefonskim putem, da bi se vakcinisao. To su, pre svega, zdravstveni radnici, a zatim i razni drugi državni službenici, vojska, policija... Iz tog razloga sam ja, kraj "prvog talas vakcinisanja" procenio na 20-25% populacije. Drugi talas će krenuti kada "prvi antivakser Srbije - AV" zavrne rukav svoje modne trenerke, uz uvođenje preporuke za putovanja pred sezonu letovanja. Tada na kraju drugog talasa vakcinisanja (sam početak leta) postoji realna šansa da dostignemo i 35-40% vakcinisane populacije. Za dalje, nisam optimista.

A, eto, moram da nastavim sa dosadnom svetskom statistikom. Vidimo da čak ni astronomskih 54%, 52% i 47% vakcinisanih nije dovoljno, na primeru prve tri države po procentu procepljene populacije.

Idemo.sutra trpanje po kaficima i prodavnicama jeeee.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826741#p826741:2d1ez4c9 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 26 Feb 2021 12:55 pm[/url]":2d1ez4c9]Ceo tok epidemije, ceo rad Šiznog štaba, i cela konstrukcija pojedinaca na ovoj temi se može rezimirati ovako:

- Javni prevoz je mesto gde su zaraze najverovatnije. Sledi zaključak: osakatimo prevoz i ukinimo ga od večeri do zore, ne bi li u toku dana bio prepunjen. O sakaćenju i ukidanju linija da ne pričam. To je tek kriminal za sebe, zbog koga ja do daljnjeg više ne plaćam kartu. Jer ako BusPlus ne poštuje svoj deo ugovora i obaveze, i uskraćuje mi kretanje, neću ni ja da poštujem svoj.

- UV zraci doprinose degradaciji virusa. Sledi zaključak: zamandalimo ljude po kućama usred proleća i leta (samo što im ovo drugo nije uspelo)
- Klubovi i žurke su legla zaraze. Sledi zaključak: zatvorimo prodavnice, tržne centre i sve restorane, ne bi li se ljudi zbili u njih što više u toku dana
- Rekreacija i fizičke aktivnosti su bitne za zdravlje i imunitet. Zaključak: nateraj i navikavaj ljude da godinu dana sede u kući i šetaju po sobi u krug
- Stres dodatno pogoršava rizik od komplikacija. Zaključak: svakog dana tovari javnost šizoidnim pričama o najcrnjim scenarijima i opštem pomoru
- Beograd je najveći grad u Srbiji, a uprkos tome, opet nema najveću stopu zaraženosti na broj stanovnika. Zaključak: tovari priču kako je Beograd kriv za sve

- Deo ljudi odoše na Zlatibor i Kopaonik jer idu tamo oduvek, a i da se odmore od ludila i šizofrenije. Onda dođe drugi deo ljudi koji se sjate tamo da bi pravili žurke i divljali. Zaključak: napenali i medijski linčuj svakog ko je u zadnjih par meseci otišao negde na planinu. Bez obzira da li je lumpovao u hotelu, bio u sopstvenoj vikendici ili planinario po ceo dan - sve je to isto i sve je to ista bahata banda

Ima tu još štošta (utakmice, otvaranja, izbori...) ali ovo su neke od stvari koje su zajedničke i vlasti, i državi, i Šiznom štabu, i šizofreničarima, i pojedincima ovde. Ne slažu se oni među sobom u mnogo stvari, ali oko nekih se i slažu. Na primer, da treba svi da nastavimo da živimo ovako u nedogled; da je običan čovek kriv za sve; i da će nas samo tiho propadanje u panici i depresiji narednih X godina spasiti. :kafa: I da, naravno... da ako bilo ko bilo kako odstupi od njihovih šizofrenih vizija i ideja, da sva groblja neće moći da nas prime. :kafa:

Е, то је то, мање-више си све рекао. Додао бих, генерално, супротстављање заразној болести форсирањем животних навика из времена кад је просечан животни век био 35-40 година: што више у затвореном, ако је могуће да радни дан траје што дуже, ништа рекреација - по могућству ни шетња, ништа годишњи одмор. Сваки дегенерик који је понављао као грамофон "не мора се сваке године ићи на море" и слично, носи понеког медицинског радника на души.

Проћи ће и ова епидемија глупости; нажалост, то никад није ишло баш тако брзо.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826790#p826790:32q5fcgd je napisao(la):
GOJE » 26 Feb 2021 02:19 pm[/url]":32q5fcgd]Zuma, dobar deo populacije ne mora da iskaže nameru kroz sistem eUprave ili telefonskim putem, da bi se vakcinisao. To su, pre svega, zdravstveni radnici, a zatim i razni drugi državni službenici, vojska, policija... Iz tog razloga sam ja, kraj "prvog talas vakcinisanja" procenio na 20-25% populacije. Drugi talas će krenuti kada "prvi antivakser Srbije - AV" zavrne rukav svoje modne trenerke, uz uvođenje preporuke za putovanja pred sezonu letovanja. Tada na kraju drugog talasa vakcinisanja (sam početak leta) postoji realna šansa da dostignemo i 35-40% vakcinisane populacije. Za dalje, nisam optimista.

A, eto, moram da nastavim sa dosadnom svetskom statistikom. Vidimo da čak ni astronomskih 54%, 52% i 47% vakcinisanih nije dovoljno, na primeru prve tri države po procentu procepljene populacije.
Ne verujem da je njihov ukupan broj dovoljno veliki u odnosu na sve ostale. I još važnije, i oni moraju da uđu u sistem i budu zavedeni jer je jedna od uloga te nove vakcinaške baze podataka da prati putanju svake pojedine doze vakcine da bi se znalo koliko ih još ima i kada treba naručivati nove. Pošto i njima trebaju te vakcine i oni moraju biti zavedeni. Jedino ako ne ulaze u zbir prijavljenih koji nama (ponekad) saopštavaju, ali u to ne verujem jer tako broj prijavljenih izgleda veći, što privlači kolebljive i deluje kao reklama za vladu. Pa ne verujem da njih ne računaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=826776#p826776:15wb91j9 je napisao(la):
Zuma » Pet Feb 26, 2021 2:01 pm[/url]":15wb91j9]A tri nedelje kasnije, 24. Marta, svi oni će dobiti i drugu dozu.
Samo da napomenem da druga doza neće biti kod svih za tri nedelje. Ovih dana su davali AstraZenecu za koju se čeka čak tri meseca (12 nedelja) za drugu dozu.

Vrh