[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814412#p814412:22mdeazh je napisao(la):
astrodule » Pon Jan 18, 2021 9:57 am[/url]":22mdeazh]Krizna vremena su dobra da se vidi kakvi su ljudi u stvari. Toliko količinu neobrazovanosti, neinformisanosti i samouverenosti nisam očekivao. Znate svi koji pratite moje pisanje da mislim da je narod u proseku glup, ali baš toliko - to nisam očekivao. Ne mislim tu samo na vakcinaciju, nego na verovanje u najbesmislenije teorije zavere i prihvatanje očiglednih gluposti bez ikakve provere i zdravo za gotovo.
Već duže vreme se mislim da li da pišem ovo ali ajd pošto vidim da su debate oko nepoverenja i teorija zavere još uvek aktivne, preneću svoje misli i ovde. I da, ovo nije neka replika upućena tebi, nego samo nadovezivanje na tvoj post. Elem, baš skoro sam pričao sa prijateljima o sociološkim pojavama i dešavanjima koje je epidemija donela i naravno sav fokus se vrlo brzo prebacio na pitanja otkud toliko teorija zavera i nepoverenja. Iako sam već nekoliko puta pisao o tome (ali većinski uzalud), evo napisaću još jednom sve faktore i razloge za to.
Prvo i osnovno što mora da se razume je da nisu sve teorije zavere i vrste nepoverenja iste.
Drugo što mora da se razume je da one koje spadaju u fizički moguće i realnije (kažem fizički, u smislu izvodljive) su nastale i rasplamsale se poslednjih decenija zato što je svet proteklog veka prošao kroz svakakve planetarne pičvajze, pokvarenštine i nerazjašnjene događaje. O kojima se mnogo lagalo, zataškavalo, podmetalo... a pre ili kasnije istina ili deo istine bi isplivali na površinu i ljudi bi imali pred sobom, ne samo priče, nego konkretne dokaze, dokumente i arhive koji potvrđuju njihove najgore sumnje. Beše tu Prvi svetski rat, sa svojim muljažama i hororima. Pa Drugi svetski rat, još 5 puta gori. Pa hladni rat, koji nije imao planetarni horor ali je bio serija svakakvih pokvarenština i lokalnih ratova i muljaža u kojima su milioni patili. Zatim vakuum 90ih, kada su se mnogi po svetu preko noći bogatili (ne mislim samo na Ruske oligarhe nego i na ostale delove sveta i zemlje) i pravio novi svetski poredak (to su reči Buša starijeg). I godinu dana od kraja 20. veka - čuveni 11. septembar. A sve to je bilo propraćeno i dokumentovano u nekoj meri (ne potpunoj, ali ne nikakvoj) i stalno izranjaju novi argumenti i dokazi o svim tim događajima.
Elem... u slučaju nepoverenja i teorija zavere u kontekstu Korone, mora se razumeti da to nije izniklo niotkuda i bez razloga, nego je kombinacija mnoštva faktora i dešavanja:
1) Svet je već posle 9/11 postao igralište raznih kontrol frikova i psihopata (iz svih krajeva sveta i blokova) koji bi da nadziru i kontrolišu sve što mogu
2) Ovo su decenije kada se otkrivaju i potvrđuju brojne svinjarije i pokvarenštine iz doba hladnog rata, koje je bilo ludo i ekstremno u svakom pogledu
3) Svet je već bio tmuran, depresivan i pesimističan pre 2020. usled brojnih teškoća, a onda se odjednom, niotkuda, pojavi nevidljivi neprijatelj koji nas sve redom baci na kolena a mesecima ne uspevamo ništa da saznamo i utvrdimo o njemu
4) Medicina i nauka su se (kao celine) nalupetale o Koroni za sve pare, i davali su kontradiktorne iskaze u proseku svakih par nedelja (ne ovi naši nego svi)
5) Postoji dosta slučajnosti (virus potekao iz grada u kome postoji drugi najbitniji kineski centar za virusologiju) i postoji dosta neodgovorenih pitanja
6) Kenjazi i njihove pokvarenštine i muljaže u prvim mesecima epidemije, i to što SZO ulazi u Vuhan tek GODINU DANA kasnije. Ovo je tek skandal za sebe.
7) To što su se za vreme pandemije mnogi
masno obogatili i iskoristili priliku da još malo oderu običan narod. Dok
stotine miliona ostaje bez posla i nade, nekolicina gramzivih i bahatih postaju još bogatiji i bezobrazniji.
E mnogi obični smrtnici na svetu nemaju toliko, ni pristupa informacijama, ni mogućnosti da se interesuju za sve stvari koje su relevantne u ovome. Kad kažem nemaju pristup informacijama ne mislim da nemaju pristup uopšte, nego da ih vulkani bljuvotina koji dolaze od medija, i vulkani kontradiktornih izjava koji su dolazili od nauke i medicine, bacaju u konfuziju i dubiozu. A kad kažem nemaju mogućnosti ili interesovanja, mislim na to da običan smrtnik ne ulazi u detalje i ne interesuje se za toliko stvari kao mi neki u manjini. Nego brate on čuje na vestima prvo da je cela svetska ekonomija u kanalu zbog epidemije, a onda u sledećem prilogu čuje da se milijarderi obogatiše još više. A on čovek radnik (da ne kažem jadnik) koji od 8 putuje do posla, radi od 9 i vraća se kući u 18h ni nema vremena da se bavi još mnogo čime osim poslom i porodicom. I naravno, šta će prvo da uradi nego da pod novim nametnutim psihološkim teretom krene u dubiozu, konfuziju i bes. A kako i ne bi, kad svake godine sazna nešto novo, šta su mu radili pre 20 godina ili šta su radili njegovom dedi.
E sve to mora da se uzme u obzir kad se priča o tim sociološkim temama. Može neko da osuđuje ili ne osuđuje sve to, ali da bi komentarisao mora prvo da razume to i da se suoči sa svim tim. Da uđe u to i da vidi drugu perspektivu (čak iako je pogrešna). Tek onda se to može razumeti. I tek onda je u redu komentarisati i analizirati.