Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814126#p814126:348scmtu je napisao(la):
chiko » Нед Јан 17, 2021 2:21 pm[/url]":348scmtu]https://rs.n1info.com/vesti/vesic-vreme-je-da-se-radno-vreme-produzi-bar-do-22-sata/

Evropo crkni od muke, dok se vi zatvarate i stezete ko neke p******ice, mi imamo naseg Vesica koji nam dariva slobodu:
„Posebno sam srećan zbog toga što je Beograd uspeo da se izbori da sektor usluga radi do 20 sati. Danas se u Beogradu radi i živi, a sve je zatvoreno u Parizu, Berlinu, Londonu, Pragu i Beču“, kazao je Vesić.

Па мислим, не видим да Европа има нешто успеха са својим константним хистеричним закључавањима

Неки су драмили на Весића што угоститељски објекти раде до 20 јер нема шансе да зауздамо талас без тога, прошлог пролећа су исто говорили за полицијски час. Мени стварно не пада на памет да седим у карантину још 2 године док се постигне колективни имунитет од преко 70% популације од 7.000.000 људи вакцинацијом од 50.000 - 100.000 људи месечно

Da li bi možda brojevi u Evropi bili još gori nego trenutno, da nema lockdowna i ograničenja putovanja?

Pritom lockdown u EU i histerično/panično zatvaranje u Srbiji od proletos su nebo i zemlja...

О реалној ефикасности европских локдауна можемо само да спекулишемо али је и више него јасно да само изузетно богате земље света уопште могу да их приуште а чак и оне тиме неретко уништавају животе својих најугроженијих делова становништва. На примеру своје земље можемо да закључимо да је апсолутно могуће прегурати талас без потпуног уништавања економије докле год се не силује партиципација у државних системима (потпут просвете) а 2021. ће сигурно бити година са бар још 1-2 таласа док се не развије природни имунитет популације, радили кафићи до 20 или до 22.

Poenta je da većina nas ne zna kakav je lockdown u nekoj zemlji. Mnogi govore da je Španija u velikom lockdownu, a onda mi drugarica koja živi u Madridu kaže da se ljudi okupljaju po stanovima i tako prenose zarazu.

I mnogi misle da je lockdown ono što smi mi imali na početku, a u stvari kod njih je lockdown zatvaranje svi nepotrebnih objekata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814184#p814184:12vwzozm je napisao(la):
astrodule » 17 Jan 2021 03:37 pm[/url]":12vwzozm]I mnogi misle da je lockdown ono što smi mi imali na početku, a u stvari kod njih je lockdown zatvaranje svi nepotrebnih objekata.
Ovo mogu da potvrdim. U pogledu mera lockdown podrazumeva zatvaranje svega što nije neophodno. Otvoreni su marketi, pekare, apoteke, restorani (za takeaway/delivery), pumpe, dostavne službe. Rad od kuće gde je primenjivo je postao norma. Jedino šta ne mogu potpuno da kontrolišu je ograničenje privatnih kontakata - jednostavno ne postoji dovoljan kapacitet da bi se ta kontrola sprovela.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814178#p814178:39h85eiw je napisao(la):
Kailan » 17 Jan 2021 03:23 pm[/url]":39h85eiw]О реалној ефикасности европских локдауна можемо само да спекулишемо али је и више него јасно да само изузетно богате земље света уопште могу да их приуште а чак и оне тиме неретко уништавају животе својих најугроженијих делова становништва. На примеру своје земље можемо да закључимо да је апсолутно могуће прегурати талас без потпуног уништавања економије докле год се не силује партиципација у државних системима (потпут просвете) а 2021. ће сигурно бити година са бар још 1-2 таласа док се не развије природни имунитет популације, радили кафићи до 20 или до 22.
Na primeru svoje zemlje možemo da zaključimo da je ekonomija na toliko niskom nivou (da ne kažem, pri dnu), i da ne postoji puno prostora da ide dole. Ne možeš uništiti nešto što ne postoji. Polazna tačka nam je loša. Svaki dalji zaključak o tome kako je moguće pregurati talas bez uticaja na ekonomiju je pogrešan jer se poredimo sa ekonomijama koje su svetlosnim godinama ispred naše, koja bi “pukla” u slučaju da se kafane zatvore.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814184#p814184:94pp1gmi je napisao(la):
astrodule » 17 Jan 2021 04:37 pm[/url]":94pp1gmi]Poenta je da većina nas ne zna kakav je lockdown u nekoj zemlji. Mnogi govore da je Španija u velikom lockdownu, a onda mi drugarica koja živi u Madridu kaže da se ljudi okupljaju po stanovima i tako prenose zarazu.

I mnogi misle da je lockdown ono što smi mi imali na početku, a u stvari kod njih je lockdown zatvaranje svi nepotrebnih objekata.
Ima istine u ovome. Ovde u Beču je danas zvanično produžen lockdown do 8. februara, s time što gastronomija i hoteli ostaju zatvoreni bar do kraja februara. Međutim, otkako je uveden lockdown od 26.12., kada bi trebalo da važi ograničenje kretanja i posećivanja (max 1 osoba iz jednog domaćinstva može da poseti drugo domaćinstvo), toga se praktično niko ne pridržava, niti sam čuo slučajeve da su ljudi kažnjavani. Naravno, tu izuzimam ilegalne tzv. Korona žurke, ali mislim da je tu očigledno zbog čega je neko kažnjen. Ljudi se šetaju, doduše nema standardnih gužvi, ali je opet to dosta ljudi nego što treba. Zvanično je 24/7 ograničenje izlaska, osim za obavljanje kupovine, brige o porodičnim članovima koji ne mogu sami o sebi da se brinu, "održavanje" ljubavnog života, itd. Međutim, ima nejasnoća, kao npr. to da je ispred bečke gradske skupštine tradicionalno postavljeno ogromno klizalište, koje iz nekog razloga radi. Šatro sa ograničenim brojem ljudi koji mogu da se istovremeno klizanju, međutim to ništa ne znači kada se ne drži rastojanje. I ja sa prijateljima posvećujem druge prijatelje, za Božić porodični ručak sa desetak ljudi iz različitih domaćinstava, pa tradicionalno posećivanje domaćinstava rano ujutru za Božić. U suštini, ograničenja su na papiru, u realnosti se toga retko kod pridržava.

Eto, kao što si do sada i govorio.

Vidim da će vam postati obavezne FFP2 maske. Kakve su reakcije na tu meru? I kako je bilo protestu. Vidim da se to an kraju pretvorilo u sukob levičara i desničara (koji bi se posvađali oko bilo čega)

„Posebno sam srećan zbog toga što je Beograd uspeo da se izbori da sektor usluga radi do 20 sati. Danas se u Beogradu radi i živi, a sve je zatvoreno u Parizu, Berlinu, Londonu, Pragu i Beču“, kazao je Vesić.

Bravo Groxy, ti si moj idol! Još jedan istorijski dan™ za Srbiju!
giphy.gif

Ko te napravi...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814216#p814216:3tuuxkke je napisao(la):
astrodule » 17 Jan 2021 06:10 pm[/url]":3tuuxkke]Eto, kao što si do sada i govorio.

Vidim da će vam postati obavezne FFP2 maske. Kakve su reakcije na tu meru? I kako je bilo protestu. Vidim da se to an kraju pretvorilo u sukob levičara i desničara (koji bi se posvađali oko bilo čega)
FFP2 maske će biti obavezne samo u prodavnicama i javnom prevozu. Mada to je najveći procenat mesta gde se mora nositi maska, tako da ko će pa uopšte nositi sa sobom ovu i običnu masku, pa stavljati običnu tamo gde ne treba FFP2. :lol:
Proteste nisam ispratio, jer ne vidim poentu davanja pažnje budalaštinama. A i većina ljudi negativno reaguje na takve besmislene proteste.

Koliko košta FFP2 maska u Beču? Da li je KN95 što se prodaje kod nas za 50 rsd isto?

Vlada tek treba da preporuči cenu, s obzirom da će biti obavezne i da zaštiti kupce od namernog povećanja njihovih cena. Mislim da sam u Šparu pre neki dan video, ali nisam siguran da li su baš FFP2 bile, da je cena oko 3-4e po komadu, a sad vidim da paket od 5 komada je oko 15e. Ali će se ta cena možda promeniti, ukoliko vlada proceni da nije priuštivo, a već su najavili da će biti besplatne za one sa slabim prihodom.
Ja sam iz Srbije poneo tri komada nekih KN95, ne znam gde su ih moji uzeli, ali su imali neku kinesku deklaraciju i potvrdu kvaliteta i ispravnosti. Bile su udobne, ali je svim maskama metalna traka oko nosa (koja je bila na spoljašnjosti) pucala nakon desetak nošenja. Ali ne znam kakve su ovde, nisam kupovao. Ove FFP2 što sam dobio od komšinice izgledaju kvalitetno, vrlo sličnog izgleda kao KN95, osim što je ta metalna traka na FFP2 unutar materijala, ako kod onih običnih plavih.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814178#p814178:2638gbpr je napisao(la):
Kailan » Нед Јан 17, 2021 3:23 pm[/url]":2638gbpr]О реалној ефикасности европских локдауна можемо само да спекулишемо али је и више него јасно да само изузетно богате земље света уопште могу да их приуште а чак и оне тиме неретко уништавају животе својих најугроженијих делова становништва. На примеру своје земље можемо да закључимо да је апсолутно могуће прегурати талас без потпуног уништавања економије докле год се не силује партиципација у државних системима (потпут просвете) а 2021. ће сигурно бити година са бар још 1-2 таласа док се не развије природни имунитет популације, радили кафићи до 20 или до 22.
Браво Каилане, ја исто ово причам месецима. Мања више све Европске земље осим пар скандинавских и једне прибалтичке имају јако сличне последице као и ми, без обзира на мере које су применили.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814184#p814184:3oq7nqmh je napisao(la):
astrodule » Нед Јан 17, 2021 3:37 pm[/url]":3oq7nqmh]Poenta je da većina nas ne zna kakav je lockdown u nekoj zemlji. Mnogi govore da je Španija u velikom lockdownu, a onda mi drugarica koja živi u Madridu kaže da se ljudi okupljaju po stanovima i tako prenose zarazu.

То говори о томе да су државе мере углавном доносили да задовоље јавност, као они ето све покушавају како би зауставили Корону, и тиме сачували своје политичке позиције, него што се стварно труде да правим мерама повећају ефикасност борбе.

Postajem sve slabiji optimista glede mogućnosti za slabljenje epidemiološkog pritiska ove godine uopšte. Ranije sam bio ubeđen da već 20-30% prokužene populacije ima značajnog efekta na usporavanje toka epidemije, a sada mi se čini da ni 40-50% nije dovoljno za tako nešto (Između redova, javno priznajem da je Zuma bio u pravu). Naravno, niko od nas ovde nije epidemiolog - a svi oni od početka tvrde da je 60% prokuženosti minimalan prag kolektivnog imuniteta, dok u poslednje vreme često pominju i 70-80%. Obzirom na činjenicu da postoje (doduše retki) slučajevi ponovnog zaražavanja, kao i da antitela ne traju onoliko dugo koliko bismo mi želeli, deluje da je ova potonja cifra izvesnija - dakle lestvica je preko 70%.

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi (ako ne i jedina), koja je imala tri jaka talasa, i sada, nesumnjivo, dostigla 40% prokuženosti. Dakle, za prirodni kolektivni imunitet, nama su potrebna još 2 ili 3 talasa. Međutim, kada (i ako) se oni budu desili, u pitanju će bii i neki novi sojevi virusa, a dosta ljudi iz prva dva talasa će verovatno biti opet ugroženi. Osim toga, čak i ako se u Srbiji stvori kolektivni imunitet, on neće trajati večito, a biće dosta zemalja u Evropi (i naročito van Evrope) bez takvog imuniteta, i opet će vremenom dolaziti do novih talasa.

Tu dolazimo do ključnog pitanja vakcinacije. Prvo, da istaknem vrlo interesantne slučajeve Izraela, gde je 25.5% ljudi primilo vakcinu (pogrešno je tumačenje da je vakcinisano 29%, jer se 3.5% odnosi na revakcinisane), i UAE, gde je barem jednu dozu primilo 15%. Obe zemlje imaju već izuzetno visok nivo prirodnog imuniteta, pa evo i izuzetno visok nivo vakcinisanih. I šta se trenutno dešava - rekordni brojevi novozaraženih, baš sada. Da li je to kratkotrajni fenomen, izazvan možda baš tolikom masovnom logističkom operacijom? Verujem da je tako, i da će ove dve zemlje već u maju, moći da kažu da su rešili kolektivni imunitet.

Tu moram da se osvrnem i na moralni apsekt čitave politike distribucije vakcina. Prosto je nemoguće ne primetiti toliko moralno posrtanje ljudske civilizacije na primeru Izraela, UAE, Bahreina... koji su, eto, nekako, ispali jednakiji.

Koliko mogu da zaključim, svi raspoloživi podaci ukazuju, da će se (trenutno mizeran i statistički beznačajan) tempo vakcinacije u Srbiji pojačati u narednim mesecima. Optimistički scenario kaže da ćemo imati možda i 10-15% vakcinisane opšte populacije. Za više od toga, jednostavno nema interesovanja među ljudima. A, to nije dovoljno za kolektivni imunitet.

E sad, šta nam govori to što će Izrael, UAE, dostići kolektivni imunitet u maju, neke države tek na jesen ili zimu, a Srbija i većina evropskih država neće ni dostići. Meni to govori, da nema ništa od stavljanja virusa pod punu kontrolu ove godine.

To je slično kao i nesrećna evropska politika zatvaranja. Zatvaranje jeste efikasno dok traje, brojevi se smanjuju, kriva se zaravnava... trt-mrt. Ali, šta sledi nakon zatvaranja? Pa naravno - otvaranje. Onda je normalno da brojevi ponovo rastu, opet imamo paniku, pretnje zatvaranjem...

Deluje da će nam ovaj virus zaista postati trajni i sezonski saputnik.Deluje i da će vakcina postati moćno oružje za spašavanje starije i ugrožene populacije. A onda, deluje, i da će sva poređenja sa gripom biti potpuno na mestu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814325#p814325:2ntq71sw je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Jan 17, 2021 11:01 pm[/url]":2ntq71sw]

Bravo Groxy, ti si moj idol! Još jedan istorijski dan™ za Srbiju!
giphy.gif

Ko te napravi...
U Petrinji isto nista ne radi dok mi sljakamo punom parom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814405#p814405:1ykn097f je napisao(la):
GOJE » 29 minutes ago[/url]":1ykn097f]Postajem sve slabiji optimista glede mogućnosti za slabljenje epidemiološkog pritiska ove godine uopšte.

Deluje da će nam ovaj virus zaista postati trajni i sezonski saputnik.Deluje i da će vakcina postati moćno oružje za spašavanje starije i ugrožene populacije. A onda, deluje, i da će sva poređenja sa gripom biti potpuno na mestu.

Mislim da je dovoljno da kovid-19 posmatramo kao "običan" grip, ali 10 puta jači. Način prenošenja je isti, posledice su gore. Mutacije kao kod gripa, pa samim tim su potrebne i nove vakcine. Ko se plaši, taj će se vakcinisati i tako barem sebe zaštiti u neku ruku. O empatiji, štićenju drugih ne treba pričati - retko ko će postati empatičan ako do sada nije bio.

Bilo bi lepo da se više para daje za zdravstvo, da imamo više lekara, da ne moramo da zatvaramo kliničke centre koji postaju kovid bolnice, ali mislim da će sve ostati po starom, osim što ćemo biti svesni svega toga, ali ćemo opet trošiti novac na manje potrebne stvari.

Krizna vremena su dobra da se vidi kakvi su ljudi u stvari. Toliko količinu neobrazovanosti, neinformisanosti i samouverenosti nisam očekivao. Znate svi koji pratite moje pisanje da mislim da je narod u proseku glup, ali baš toliko - to nisam očekivao. Ne mislim tu samo na vakcinaciju, nego na verovanje u najbesmislenije teorije zavere i prihvatanje očiglednih gluposti bez ikakve provere i zdravo za gotovo.

Da li neko zna da li se situacija po bolnicama poboljsava.

Specijalna bolnica „Merkur“ nije više u režimu Kovid bolnice i počinje da normalno prima goste od 18. januara 2021. Očekuje se veliki broj dijabetičara koji u 2020. godini nisu stigli na uobičajeni tretman u Vrnjačkoj Banji dok je Merkur bio u režimu Kovid bolnice..
znaci pocelo je vracanje na redovni rad.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavaće sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju. Sednica će biti održana sutra, 19. januara u 08.00 časova, u Palati Srbija. Nakon sednice, planirano je obraćanje predsednika Vučića, saopšteno je iz Predsedništva.

izvor: studio B

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814431#p814431:28kk4zaw je napisao(la):
tzoran1 » 18 Jan 2021 11:56[/url]":28kk4zaw]Specijalna bolnica „Merkur“ nije više u režimu Kovid bolnice i počinje da normalno prima goste od 18. januara 2021. Očekuje se veliki broj dijabetičara koji u 2020. godini nisu stigli na uobičajeni tretman u Vrnjačkoj Banji dok je Merkur bio u režimu Kovid bolnice..
znaci pocelo je vracanje na redovni rad.
To ne mora ništa da znači. Prošli put je Ortopedska bolnica "Banjica" bila van sistema kovid bolnica, dok su druge bile. Isto tako je i Gradska bolnica bila van sistema 3 dana, a drugi put 7 ili 10 dana. Ovo su sve informacije iz prve ruke.

U Hrvatskoj 58.000 vakcinisanih, kod nas 22.000. Inače Izrael je na skoro 30% vakcinisanih od 9 miliona stanovnika, planiraju do kraja marta da vakcinišu celo stanovništvo. Koliko sam razumeo kod njih je obavezna vakcinacija i vakcinisali su preko 70% starijih od 60 godina.

A kako misle da nateraju nekog ko neće da se vakciniše da to uradi?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814412#p814412:22mdeazh je napisao(la):
astrodule » Pon Jan 18, 2021 9:57 am[/url]":22mdeazh]Krizna vremena su dobra da se vidi kakvi su ljudi u stvari. Toliko količinu neobrazovanosti, neinformisanosti i samouverenosti nisam očekivao. Znate svi koji pratite moje pisanje da mislim da je narod u proseku glup, ali baš toliko - to nisam očekivao. Ne mislim tu samo na vakcinaciju, nego na verovanje u najbesmislenije teorije zavere i prihvatanje očiglednih gluposti bez ikakve provere i zdravo za gotovo.
Već duže vreme se mislim da li da pišem ovo ali ajd pošto vidim da su debate oko nepoverenja i teorija zavere još uvek aktivne, preneću svoje misli i ovde. I da, ovo nije neka replika upućena tebi, nego samo nadovezivanje na tvoj post. Elem, baš skoro sam pričao sa prijateljima o sociološkim pojavama i dešavanjima koje je epidemija donela i naravno sav fokus se vrlo brzo prebacio na pitanja otkud toliko teorija zavera i nepoverenja. Iako sam već nekoliko puta pisao o tome (ali većinski uzalud), evo napisaću još jednom sve faktore i razloge za to.

Prvo i osnovno što mora da se razume je da nisu sve teorije zavere i vrste nepoverenja iste.
Drugo što mora da se razume je da one koje spadaju u fizički moguće i realnije (kažem fizički, u smislu izvodljive) su nastale i rasplamsale se poslednjih decenija zato što je svet proteklog veka prošao kroz svakakve planetarne pičvajze, pokvarenštine i nerazjašnjene događaje. O kojima se mnogo lagalo, zataškavalo, podmetalo... a pre ili kasnije istina ili deo istine bi isplivali na površinu i ljudi bi imali pred sobom, ne samo priče, nego konkretne dokaze, dokumente i arhive koji potvrđuju njihove najgore sumnje. Beše tu Prvi svetski rat, sa svojim muljažama i hororima. Pa Drugi svetski rat, još 5 puta gori. Pa hladni rat, koji nije imao planetarni horor ali je bio serija svakakvih pokvarenština i lokalnih ratova i muljaža u kojima su milioni patili. Zatim vakuum 90ih, kada su se mnogi po svetu preko noći bogatili (ne mislim samo na Ruske oligarhe nego i na ostale delove sveta i zemlje) i pravio novi svetski poredak (to su reči Buša starijeg). I godinu dana od kraja 20. veka - čuveni 11. septembar. A sve to je bilo propraćeno i dokumentovano u nekoj meri (ne potpunoj, ali ne nikakvoj) i stalno izranjaju novi argumenti i dokazi o svim tim događajima.

Elem... u slučaju nepoverenja i teorija zavere u kontekstu Korone, mora se razumeti da to nije izniklo niotkuda i bez razloga, nego je kombinacija mnoštva faktora i dešavanja:

1) Svet je već posle 9/11 postao igralište raznih kontrol frikova i psihopata (iz svih krajeva sveta i blokova) koji bi da nadziru i kontrolišu sve što mogu
2) Ovo su decenije kada se otkrivaju i potvrđuju brojne svinjarije i pokvarenštine iz doba hladnog rata, koje je bilo ludo i ekstremno u svakom pogledu
3) Svet je već bio tmuran, depresivan i pesimističan pre 2020. usled brojnih teškoća, a onda se odjednom, niotkuda, pojavi nevidljivi neprijatelj koji nas sve redom baci na kolena a mesecima ne uspevamo ništa da saznamo i utvrdimo o njemu
4) Medicina i nauka su se (kao celine) nalupetale o Koroni za sve pare, i davali su kontradiktorne iskaze u proseku svakih par nedelja (ne ovi naši nego svi)
5) Postoji dosta slučajnosti (virus potekao iz grada u kome postoji drugi najbitniji kineski centar za virusologiju) i postoji dosta neodgovorenih pitanja
6) Kenjazi i njihove pokvarenštine i muljaže u prvim mesecima epidemije, i to što SZO ulazi u Vuhan tek GODINU DANA kasnije. Ovo je tek skandal za sebe.
7) To što su se za vreme pandemije mnogi masno obogatili i iskoristili priliku da još malo oderu običan narod. Dok stotine miliona ostaje bez posla i nade, nekolicina gramzivih i bahatih postaju još bogatiji i bezobrazniji.

E mnogi obični smrtnici na svetu nemaju toliko, ni pristupa informacijama, ni mogućnosti da se interesuju za sve stvari koje su relevantne u ovome. Kad kažem nemaju pristup informacijama ne mislim da nemaju pristup uopšte, nego da ih vulkani bljuvotina koji dolaze od medija, i vulkani kontradiktornih izjava koji su dolazili od nauke i medicine, bacaju u konfuziju i dubiozu. A kad kažem nemaju mogućnosti ili interesovanja, mislim na to da običan smrtnik ne ulazi u detalje i ne interesuje se za toliko stvari kao mi neki u manjini. Nego brate on čuje na vestima prvo da je cela svetska ekonomija u kanalu zbog epidemije, a onda u sledećem prilogu čuje da se milijarderi obogatiše još više. A on čovek radnik (da ne kažem jadnik) koji od 8 putuje do posla, radi od 9 i vraća se kući u 18h ni nema vremena da se bavi još mnogo čime osim poslom i porodicom. I naravno, šta će prvo da uradi nego da pod novim nametnutim psihološkim teretom krene u dubiozu, konfuziju i bes. A kako i ne bi, kad svake godine sazna nešto novo, šta su mu radili pre 20 godina ili šta su radili njegovom dedi.

E sve to mora da se uzme u obzir kad se priča o tim sociološkim temama. Može neko da osuđuje ili ne osuđuje sve to, ali da bi komentarisao mora prvo da razume to i da se suoči sa svim tim. Da uđe u to i da vidi drugu perspektivu (čak iako je pogrešna). Tek onda se to može razumeti. I tek onda je u redu komentarisati i analizirati.

Vrh