Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Dobar post Bendere, dobijaš prs' gore!
Problem je sad, dobro, uzmimo zašto i kako postoje takvi "oštećeni", frustrirani ljudi, koji ne moraju obavezno da budu glupi i/ili siromašni (dovoljno je videti nebuloze bračnog para Đoković), i da njihove psihičke muke preplavljuju svet kolektivno u ovom trenutku - pandemija neznanja, pseudonauke, poricanja nauke, skretanja snažno udesno... Šta mi ostali da radimo, koji smo u približno onih drugih 10% i koje taj mejnstrim guši? Ko će naše psihe da leči? Ergo, ceo svet će poludeti.

@Bender
Sve je to OK sto pises, ali evo uzmimo da su Kinezi namerno ili slucajno napravili virus.
I to nema nikakve veze sa pitanjima o kojima se ovde najvise raspravljalo:
- da li treba nositi masku
- da li se treba vakcinisati
- da li treba uvoditi odredjene mere zatvaranja

A evo ti i kontra terija zavere, Kinezi nece da puste SZO da ih ovi ne bi spijunirali, tj da ne vide sa cime sve raspolazu u tajnim laboratorijama. Sto na primer Ameri ne puste medjunarodnu komisiju u Los Alamos, ili u svoje tajne/vojne laboratorije ?
Naravno, ja ne verujem u ovo gore, ali je moguce.

Problem sa terijama zavere je sto mogu da se reprodukuju neograniceno, evo ja cu iz glave za 5 minuta da ti smislim 10-ak apsolutno logicnih objasnjenja (i potpuno mogucih sa nekom verovatnocom) za bilo koju teoriju zavere, ali koje ne moraju uopste biti tacne (a i nisu jer sam ih ja izmislio).

Pogotovo sto su teorije zavere, skoro sve, kao magnet za budale, jednostavno nesto ih privlaci u tome.
Ne kazem da su svi budale, ali koncentracija je impresivna.

Експлозиван развој технологије, матриксација друштва, енормне социјалне промене, глобализације и бљувотине не све стране које је описао Бендер, и све то у последњих 100 година, а поготово у последњих 20-30 кад се више промена десило у нашем окружењу него за целу претходну историју, и неко очекује да се на појаве друштвени феномени попут равноземљаша, али и неких разумнијих "теоретичара завере". Qanon, Трамп, екстремна десница и све друго поменуто су пре свега последица а не узрок.

На делу је глобализација антиглобализма. :D

Ja mislim da je uzrok dostupnost informacija, a vecina informacija su djubre, i onda na osnovu pogresnih informacija, jer vecina ljudi ne ume da ih filtrira, preispita, obradi i razumno analazira, dolazi do potpuno pogresnih zakljucaka.
Jer zasto ovoga nije bilo (ili ne u ovolikoj meri) pre interneta, zapitajte se malo...

Za kovid-19 mogu nekako da razumem ljude koji sumnjaju u sve, ali da sumnjaš u sletanje na Mesec, da je Zemlja okrugla, e tu zaista nemam šta da kažem osim da je osoba glupa (zatupljena, neobrazovana, naivna, nebitno kako ćemo je nazvati, poenta je ista u 21. veku sa toliko izvora i mogućnosti da se nešto nauči)

Ok, mozda je bilo, ali se definitivno nije sirilo kao danas, kada svaka bu**** moze da objavi nesto na yutubu, facebooku, twiteru. A cim ne mozes da objavljujes, to onda i nije opasno.
Mada, ja se nesto ne secam da sam toliko gluposti mogao da nadjem u medijima, jer tada nije bas svako mogao da dodje do njih, ipak si morao da imas neki nivo.

Dobro je što si pomenuo sumnjanje u sletanje na Mesec, jer to je jedan od dokaza koji pokazuju da chikova tvrdnja da teorije zavere nisu postojale pre interneta... prosto ne pije vodu.

Inače i ja sam jedno vreme sumnjao u sletanje na Mesec. Mada beše to kad sam bio u srednjoj školi. I u moju odbranu, to jeste (nekad) bila jedna od najzastupljenijih teorija zavere. O tome svedoči i onaj film ''Capricorn one'' iz 1978. Razlog što je ona tada nikla i postepeno rasla jeste i to što je bilo vreme hladnog rata, kada su svi bili sumnjičavi prema svakome i svemu. Tako da iako su ljudi znali da SSSR nije osporavao Američko sletanje na Mesec, isto tako su počeli da saznaju za razne gnusobe u režiji CIA (Zaliv svinja, MK ultra, Operacija ''Spajalica'', nacisti u svemirskom programu, itd...) i onda su postajali sumnjičavi i kad je trebalo i kad nije trebalo. A i tada je znanje o kompjuterima, to jest razumevanje istih, bilo mnogo mnoooogo slabije nego danas. Tako da običan čovek nije mogao objektivno i precizno da razume tehnologije iza svih tih programa pa mu je delovalo neverovatno.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814471#p814471:2vhfu1m4 je napisao(la):
chiko » Pon Jan 18, 2021 1:43 pm[/url]":2vhfu1m4]Ok, mozda je bilo, ali se definitivno nije sirilo kao danas, kada svaka bu**** moze da objavi nesto na yutubu, facebooku, twiteru. A cim ne mozes da objavljujes, to onda i nije opasno.
Mada, ja se nesto ne secam da sam toliko gluposti mogao da nadjem u medijima, jer tada nije bas svako mogao da dodje do njih, ipak si morao da imas neki nivo.
Kao što je nekad svaka bud... mogla da objavi knjige pa i načune radove (samo je pitanje koliko bi oni bili priznati i distribuirani) tako danas internet omogućava svakome da objavljuje šta želi. Ono što je važilo i nekad i što važi i danas je, da ako nečije tvrdnje nemaju logike, i nemaju pozadinu naučne zajednice (ili njenog dela), samim tim neće postati merodavne i privlačne većini.

To što na svetu u 2020. ima XY miliona koji veruju da je Zemlja ravna nije nikakav razlog za paničenje, jer je tih XY miliona ništa naspravm 7,85 milijardi koji znaju da nije (ravna). 1970. kad je bilo 5 milijardi ljudi na svetu, bilo je 5 miliona koji su tvrdili da čovek može da živi od Sunca i/ili meditacije. 1950. kad je na svetu bilo - kolko beše... 4 milijarde... bilo je 2 miliona koji su tvrdili da radijacija leči sve.

Prosto, to je jedan fenomen i aspekt društva koji će uvek biti prisutan, u svako doba i u svakom kutku zemlje i istorije. A na čoveku je da se postara da razvije osnovno obrazovanje i razum pa da u moru gluposti razgraniči šta su nebuloze, šta je istina, a šta je neutvrđeno i teško presuditi (kao što u kriminologiji postoje nerazjašnjeni slučajevi, jelte... prosto se ne zna i ne može se doneti zaključak).

Ako mene pitate, veću štetu čovečanstvu čine razni ''influenseri'' (mislim na one primitivne i profiterske kategorije), Instagramuše, rijalitiji (bilo TV bilo internetski) i ostali koji zarađuju od eksponiranja i zatupljivanja, nego svi ravnozemljaši i ljudi poput Alexa Jonesa (mada svakako i on jeste jedna štetočina koju bih ja bacio u zatvor). Ekstremne i lude teorije zavere dođu i prođu, smenjuju se jedna za drugom. A ''kultura'' kiča, dekadencije, gluposti, prostakluka, profiterstva, pohlepe i svega najgoreg... to je nešto što kontinualno traje i neguje se već nekih 6-7 decenija. I neguju ih - ili barem puštaju - isti cenzori, REMovi, Guglovi, Zakerbergovi, FOXevi, CNNovi, pa i RTSovi, Vučići, Zekićke i slični... koji se kobajagi bore protiv teorija zavere i dezinformacija. A s druge strane puštaju da se sprovodi degeneracija ljudskog roda dekadentnim načelima i načinima života.

Nisu problem teorije zavere koje su neverovatne i budalaste, kao ravna zemlja, problem su one koje su moguce, cak i logicne, ali NEDOKAZANE ili NEDOKAZIVE, evo ako hoces eksperiment, kazi koju god hoces teoriju zavere, ja cu iz glave da za par minuta da ti kazem par potpuno realnih i logicnih objasnjenja, naravno NETACNIH.

Jeste logično za nekoga ko je prespavao časove fizike i matematike (pa i neke druge predmete) u osnovnoj i srednjoj školi.

Uvek volim da kažem - ne možeš nekoga učiti integrale ako ne ume da sabira razlomke. Kada nauči razlomke, prelazimo na geometriju, pa na trigonometriju, pa tek onda možda možemo da objašnjavamo integrale.

Ne možeš tako da gledaš.

MK Ultra, Operacija Spajalica, Operacija Gladio, Operacija Northwoods... ništa od njih ne bi bilo dokazivo ili dokazano da Američke agencije, usled raznih okolnosti (nešto zbog vremenskog isteka, nešto zbog pritiska javnosti, nešto zbog šuškanja, a nešto zbog sudskih tužbi) nisu odlučile da objave arhive i priznaju ih kao činjenice i istorijske događaje.

Isto važi i za SSSR i sve druge zemlje. Nesreća u Majaku 1957 (Černobilj pre Černobilja), izliv Antraksa u Sverdlovsku 1979, testovi uticaja radijacije na živim vojnicima... ništa od toga ne bi bilo dokazano i ostalo bi na nivou teorije zavera, da nadležni otom potom nisu popustili i obelodanili i priznali takva zlodela.

Tako da taj način gledanja i kategorizacije ne stoji. I glupo je deliti sve na ''dokazano'' i ''nedokazano''. Kao što se malo toga u životu deli na binarno ili dve isključive krajnosti, tako ni ovo ne treba posmatrati na taj način. Već kroz procente, kao jednu skalu. Kroz verovatnoću da je nešto istina ili nije. Verovatnoća da je Zemlja ravna je 0, jer fizički nema smisla. Verovatnoća da iza ubistva Kenedija stoji zavera je već sasvim druga priča, i svakako je iznad 50%. Krajnost od 0% mogu da budu samo teorije koje nemaju nikakvog smisla, a 100% mogu da imaju samo teorije koje su dokazane.

Nažalost, još loših vesti...
https://twitter.com/SerbianInfidel/stat ... 9972164610
Izgleda da je ipak "tihi ubica" ovaj virus, i da su posledice kod starijih lica daleko teže nego što smo mogli da znamo.

Objectives
The epidemiology of post-COVID syndrome (PCS) is currently undefined. We quantified rates of organ-specific impairment following recovery from COVID-19 hospitalisation compared with those in a matched control group, and how the rate ratio (RR) varies by age, sex, and ethnicity.

Design
Observational, retrospective, matched cohort study.

Setting
NHS hospitals in England.

Participants
47,780 individuals (mean age 65 years, 55% male) in hospital with COVID-19 and discharged alive by 31 August 2020, matched to controls on demographic and clinical characteristics.

Outcome measures
Rates of hospital readmission, all-cause mortality, and diagnoses of respiratory, cardiovascular, metabolic, kidney and liver diseases until 30 September 2020.

Results
Mean follow-up time was 140 days for COVID-19 cases and 153 days for controls. 766 (95% confidence interval: 753 to 779) readmissions and 320 (312 to 328) deaths per 1,000 person-years were observed in COVID-19 cases, 3.5 (3.4 to 3.6) and 7.7 (7.2 to 8.3) times greater, respectively, than in controls. Rates of respiratory, diabetes and cardiovascular events were also significantly elevated in COVID-19 cases, at 770 (758 to 783), 127 (122 to 132) and 126 (121 to 131) events per 1,000 person-years, respectively. RRs were greater for individuals aged <70 than ≥ 70 years, and in ethnic minority groups than the White population, with the biggest differences observed for respiratory disease: 10.5 [9.7 to 11.4] for <70 years versus 4.6 [4.3 to 4.8] for ≥ 70 years, and 11.4 (9.8 to 13.3) for Non-White versus 5.2 (5.0 to 5.5) for White.

Conclusions
Individuals discharged from hospital following COVID-19 face elevated rates of multi-organ dysfunction compared with background levels, and the increase in risk is neither confined to the elderly nor uniform across ethnicities. The diagnosis, treatment and prevention of PCS require integrated rather than organ- or disease-specific approaches. Urgent research is required to establish risk factors for PCS.

Neko je vec pricao o tome na ovoj temi, ali lepo da su Izraelci potvrdili.

Inače evo sad na naslovnoj strani B92 portala se može videti vest o još jednom fenomenu za koji se ranije tvrdilo da je puka teorija zavere pa se ispostavio i dokazao kao istina, sa sve (među)državnim komisijama i sudskim procesima protiv korporacija.

No dobro, da ne idem sad u off. Ko razume, shvatiće. Ko je bandoglav i trol, on će ostati uvek isti.

12:11
У Нишу почела вакцинација кинеском вакцином

У Ниш је ноћас допремљено више од 5.000 доза кинеске вакцине. Вакцину примају грађани који су се пријавили преко портала е-управа и већ за један сат вакцинисано је преко 50 грађана.

"Циљ је да у Нишу дневно вакцинишемо 2.500 људи. Вакцине има и позивамо грађане да се јаве било путем е-управе или кол-центра. До сада је у Нишу 1.864 људи вакцинисано Фајзеровом вакцино, махом корисници герантолошких центара и здраствени радници", рекао је за РТС директор нишког Дома здравља доктор Милорад Јеркан.

Sinfarmova vakcina je izgleda najskuplja vakcina. Skuplja je verovatno i od Fajzerove kad se uzme u obzir upotreba specijalnih frizidera.
Cene vakcine je sjajna pogodnost za ugradjivanje.

https://www.danas.rs/drustvo/sta-se-zna ... -u-srbiju/

Predsednik Srbije takođe je rekao za Sinofarmovu vakcinu da je „izuzetnog kvaliteta i verovatno najskuplja“, te da je u u pismu molio predsednika Si Đinpinga da vakcina bude nešto jeftinija.
Zvaničnih informacija o ceni vakcine nema. Međutim kako je u avgustu prenela agencija AP, dve doze ove vakcine trebalo bi da koštaju manje od „144 dolara“, kako je to kazao predstavnik Sinofarma.
Ova cena značajno je veća u poređenju sa cenama ostalih vakcina za dve doze – Astrazeneka (osam dolara), Sputnjik V (dvadeset), Fajzer-Bajontek (40), Moderna (65).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=814721#p814721:1np3tv10 je napisao(la):
astrodule » Uto Jan 19, 2021 2:24 pm[/url]":1np3tv10]Zašto nisam ni sumnjao da ćemo izabrati najskuplju i najmanje efikasnu vakcinu

Ako znas kako nasa politicka elita razmislja vrlo je lako predvideti njihove poteze.

A onda posle kažu i pišu po medijima i forumima: šta ste se okomili na Kineze, nisu oni ništa krivi, oni su neshvaćena nevinašca i naša braća, nije tačno da su profitirali od epidemije... :lool: :lool: Užasna zemlja sa još užasnijom upravom i moćnicima. :kafa:

Od 5 ljudi koje znam da ovih dana popunjavaju prijavu za vakcinisanje, njih 3 je deštikliralo kinesku.

U međuvremenu, zabezeknuti Lončar priprema teren za 2. fazu VII čina 16. poglavlja Kurona cirkusa:

"Zabrinjava nas novi soj korone, stigao je u Mađarsku"

Vrh