Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ne može se pandemija saseći u korenu bez vakcine i lekova. Sasecanje u korenu je delovanje na virus, a ne ovakve ili onakve mere socijalne distance. Socijalna distanca je mera držanja pod kontrolom širenja zaraze. "Zaravnati krivu" izraz je koji opisuje nameru koja se postiže merama. Nema iskorenjivanja zaraze sa merama. Cilj je živeti sa virusom dok se ne postigne kolektivni imunitet, bilo prirodnim putem bilo vakcinacijom i dok se pronađu efikasni lekovi. ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802891#p802891:361xui7d je napisao(la):
GOJE » Пон Дец 14, 2020 11:32 am[/url]":361xui7d]Na osnovu svih raspoloživih informacija, evidentno je da smo u piku prvog talasa imali oko 20,000 zaraženih dnevno. Drugi talas je imao slične brojke, ali je bio dosta zaravnjeniji, i duže je trajao. Tokom ta dva talasa ukupna prokuženost populacije je dostigla više od milion ljudi. Ovaj treći talas je nešto jači i u piku i u trajanju, pa će on sam prokužiti više od milion novih ljudi. Kome ovo nije jasno, neka lepo pročita Kailanove i Zumine postove.

E sada nešto o čemu nismo pričali. Meni je posebno interesantno upoređivanje mera i prokuženosti. Ja sam od onih koji smatraju da sadašnje mere generalno nemaju mnogo veze sa tokom epidemije. Mere se uvek uvede na celoj teritoriji Srbije istovremeno, ali epidemija se nikada ne razvija ili gasi na taj način. Broj novozaraženih je počeo da stagnira i opada u Beogradu i pre donošenja najnovijih oštrih mera, dok u Nišu i na jugoistoku se poklopio sa tim datumom. Istovremeno u Vojvodini i Šumadiji je epidemija nastavila sa rastom i tek sada ušla u stagnaciju. To znači da najveći efekat imaju one mere kojih se većina odavno pridržava (maska u zatvorenom, distanca, higijena ruku), ali i one najstrože mere (puni karantin, zatvaranje svega...) Sve mere između ovih su kozmetika, i ne vrede pišljiva boba. Više su odraz inercije, da nešto mora da se preduzima. To vrlo dobro zna i medicinski deo kriznog štaba, a bogami i politički deo. Politički deo je pod posebnim pritiskom, jer njihovo glasačko telo mahom predstavljaju oni ljudi koji su u svojoj suštini antikovidisti, iako ni sami neće da priznaju.
Слажем се Гоје, али под овим "одржавање дистанце" ја подразумевам и затварање објеката где је немогуће ту дистанцу контролисати попут ноћних клубова и кафића у позним вечерњим и ноћним сатима. Дакле поред размака између људи још важнија је концетрација у затвореном простору и дужина боравка. Ако би неким мерама могло да се обезбеди мања концетрација људи у затвореном простору и ограничена дужина боравка те мере би имале смисла. Друго питање је да ли то може да се контролише и коликој мери. Што се тиче школа и ако је показано да се међу децом слабије преноси овај вирус, када је пристусво у вируса у популацији јако велико ризик и у школама постаје знатно већи те прелазак на онлајн наставу у неком тренутку је добио смисао.
Оно што нама такође недостаје је доношење одлука на регионалном нивоу, што подразумеве и праћење вируса на регионалном нивоу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802902#p802902:13sooejy je napisao(la):
Zion Williamson » Pon Dec 14, 2020 12:51 pm[/url]":13sooejy]Ja uvek pitam.....ko ce da isplacuje plate radnicima koji rade kod privatnika ako se sve zatvori?
Otkazi ce da pljuste ko kisa, lako je pricati iz fotelje na drzavnim jaslama gde ne mogu da te izbace.
"Da se epidemija sasece" kaze doktorka. Sta, treba sve da stane na 5 godina da mi dobijemo vakcinu i da je sve prime? Neki ljudi nisu svesni da mozda nece biti za plate i penzije sledece godine, da ce morati da se smanje iste u najmanju ruku

I da zatvoris sad na mesec dana, opet ce krenuti kad otvoris.......da ne spominjem psihofizicke probleme kojih ce biti vise od zarazenih coronom, al to nikog ne zanima
Prema tome necu da cujem nista o policijskim casovima vise
Ovo je istina, samo bih izbegao rec "policijski cas", to je deplasirano.
Vise nikom ne pada na pamet to da zagovara, osim u slucaju katastrofe.

Ajd sustina: treba naci neki balans, ako previse otvoris, virus ima da nas urnise, pa cemo zavrsiti sa istim ili gorim merama, ako ne zelimo ponovo scene iz 20-ih i Spanske groznice (50 miliona mrtvih).
Ako zatvoris previse, stane ekonomija i ljudi podilkane, open ne valja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802913#p802913:3bu7d89t je napisao(la):
chiko » Pon Dec 14, 2020 12:01 pm[/url]":3bu7d89t]
Ajd sustina: treba naci neki balans, ako previse otvoris, virus ima da nas urnise, pa cemo zavrsiti sa istim ili gorim merama, ako ne zelimo ponovo scene iz 20-ih i Spanske groznice (hint 50 miliona mrtvih).
Paaaa, nas nekoliko upravo to i govori na ovoj temi još od aprila.

Sad, izvinjavam se ako sam nekad bio previše emotivan ili bih izašao malo iz tog balansa s vremena na vreme. Jbg, dešava se to kad 8 faking meseci slušam kako sam ja kriv za sve i kako me treba zatvoriti dok raznorazni otpadi po klubovima, Adrijama, Derbijima, stranačkim veselima... rade šta hoće i ne haju za virus i tuđe zdravlje.

U teoriji, smanjenje radnog vremena kafića i zatvaranje noćnih klubova, ima efekta. U praksi - slabo. Ljudi se i dalje druže, bleje, kafenišu, prave bakljade, na ovaj ili onaj način - sviđalo se to nama ili ne. Inače, to nije glavni rezervoar za širenje zaraze, mada jeste značajan. Takođe, napisao sam jasne razlike u regionalnom širenju epidemije, pa je i iz toga direktno vidljivo koliko su mere uticale na to - skoro uopšte da nema nekog vidljivog efekta.

Veliki broj ljudi ne razume kako Svet funkcioniše, pa iz tog razloga misle da je zaustavljanje svega (na dan, nedelju ili mesec) uopšte moguće. I ne, ne pričam samo o ekonomiji, platama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802913#p802913:3swp7ht4 je napisao(la):
chiko » Pon Dec 14, 2020 1:01 pm[/url]":3swp7ht4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802902#p802902:3swp7ht4 je napisao(la):
Zion Williamson » Pon Dec 14, 2020 12:51 pm[/url]":3swp7ht4]Ja uvek pitam.....ko ce da isplacuje plate radnicima koji rade kod privatnika ako se sve zatvori?
Otkazi ce da pljuste ko kisa, lako je pricati iz fotelje na drzavnim jaslama gde ne mogu da te izbace.
"Da se epidemija sasece" kaze doktorka. Sta, treba sve da stane na 5 godina da mi dobijemo vakcinu i da je sve prime? Neki ljudi nisu svesni da mozda nece biti za plate i penzije sledece godine, da ce morati da se smanje iste u najmanju ruku

I da zatvoris sad na mesec dana, opet ce krenuti kad otvoris.......da ne spominjem psihofizicke probleme kojih ce biti vise od zarazenih coronom, al to nikog ne zanima
Prema tome necu da cujem nista o policijskim casovima vise
Ovo je istina, samo bih izbegao rec "policijski cas", to je deplasirano.
Vise nikom ne pada na pamet to da zagovara, osim u slucaju katastrofe.

Ajd sustina: treba naci neki balans, ako previse otvoris, virus ima da nas urnise, pa cemo zavrsiti sa istim ili gorim merama, ako ne zelimo ponovo scene iz 20-ih i Spanske groznice (50 miliona mrtvih).

Deplasirano il ne, juce i danas Kon i Tiodorovic prete policijskim casom

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802914#p802914:2pdr8fs1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Пон Дец 14, 2020 12:03 pm[/url]":2pdr8fs1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802913#p802913:2pdr8fs1 je napisao(la):
chiko » Pon Dec 14, 2020 12:01 pm[/url]":2pdr8fs1]
Ajd sustina: treba naci neki balans, ako previse otvoris, virus ima da nas urnise, pa cemo zavrsiti sa istim ili gorim merama, ako ne zelimo ponovo scene iz 20-ih i Spanske groznice (hint 50 miliona mrtvih).
Paaaa, nas nekoliko upravo to i govori na ovoj temi još od aprila.

Sad, izvinjavam se ako sam nekad bio previše emotivan ili bih izašao malo iz tog balansa s vremena na vreme. Jbg, dešava se to kad 8 faking meseci slušam kako sam ja kriv za sve i kako me treba zatvoriti dok raznorazni otpadi po klubovima, Adrijama, Derbijima, stranačkim veselima... rade šta hoće i ne haju za virus i tuđe zdravlje.
Бендер, само настави, од мене си на већини постова добио плусић је су твоји постови и ако некад "емотивнији" изузетно разумни.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802919#p802919:2buincvt je napisao(la):
Zion Williamson » Pon Dec 14, 2020 1:09 pm[/url]":2buincvt]Deplasirano il ne, juce i danas Kon i Tiodorovic prete policijskim casom
To znaci ili da sa prolupali, ili nam preti katastrofa.

Boje se novogodisnje noci. Mislim masovnih divljanja za docek. Sto i mogu da razumem.

Al zato postoje MUP, Komunalci, inspekcije i jos sijaaet drugih drzavnih sluzbi (pa i paraformacija) pa nek lepo vlast mobilise sve to za NG pa neka obilaze lokale i proveravaju da li su prazni. A ne da zatvaraju 7 miliona zbog 100.000 maloumnih.

I zbog Vesica mudraca nad mudracima, koji samo drobi o "napacenim ugostiteljima" (a najvise brine za klubove i splavove, za postene lokale restorane ga boli uvo) i kuka po novinama "oh turizam u Beogradu, will somebody please think of turizam u Beograduuu..."

Мени више делује као да просто власт очекује да мере донесу резултате данас за сутра и пуштали су да проблем догура до граница пуцања здравственог система да би нешто урадили и сада не знају шта ће јер ни опадање криве није довољно брзо да би се зауставио притисак на болнице. Епидемиолози су их упозоравали још од октобра ал џаба

Па јесте. Ваљда ће овај тренутно нормалнији део мртве српске јавности - равноземљаши, теоретичари завере, антиваксери и верски фанатици - да учине добро дело као и летос, можда и уз помоћ Палминих кик-боксера. Јбг, кад нема ко други, неко ће се наћи.

Па нормално. Као што нас све време ти исти и замлаћују.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802915#p802915:1zw7kqh6 je napisao(la):
GOJE » Пон Дец 14, 2020 12:04 pm[/url]":1zw7kqh6]U teoriji, smanjenje radnog vremena kafića i zatvaranje noćnih klubova, ima efekta. U praksi - slabo. Ljudi se i dalje druže, bleje, kafenišu, prave bakljade, na ovaj ili onaj način - sviđalo se to nama ili ne. Inače, to nije glavni rezervoar za širenje zaraze, mada jeste značajan. Takođe, napisao sam jasne razlike u regionalnom širenju epidemije, pa je i iz toga direktno vidljivo koliko su mere uticale na to - skoro uopšte da nema nekog vidljivog efekta.

Veliki broj ljudi ne razume kako Svet funkcioniše, pa iz tog razloga misle da je zaustavljanje svega (na dan, nedelju ili mesec) uopšte moguće. I ne, ne pričam samo o ekonomiji, platama.
Па оно јес, али човек је у основи социјално биће. Ако му то одузмеш, све друго губи смисао.

Znaci,parapolicijske snage sa krimogenim elementima su letos branili narodnu tekovonu da narod ne bude zatvaran?.... :lol:

Ja video snimak kako najpoznatiji bata u zemlji napada AV-a,zato sto AV hteo da ga zatvori... :

@paradox polje. Pa baš to sam i napisao. Paradoksalno ili ne, ali nas dvojica prosto moramo da složimo. Što bi rekao vladika Grigorije (mada je i on nekoga citirao, a ja ću slobodnije parafrazirati) - Na kraju moramo da se složimo, i ako se do sada nismo složili, znači da još nije kraj! :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802898#p802898:3nacy79k je napisao(la):
Marioneta » Pon Dec 14, 2020 11:49 am[/url]":3nacy79k]
Oni koji donose odluke i mere za suzbijanje virusa znaju kao i svi mi trendove, a ne tačne brojeve, jer se brojevi menjaju iz sata u sat. Bez obzira da li je danas 5799 ili 5985, a juče je bilo 3989, vidljiv je trend porasta. Tačnim brojem, koga i nije moguće utvrditi u kratkom roku, ništa se ne rešava. Stoga priča da li je bilo 100 ili 200 više ili manje od onoga koji je javno saopšten nema ozbiljan smisao.

Znaci,ti mislis da ni nase vlast ne znaju tacne brojeve o novozarazenim i umrlim?.... :lol: .......jbt,da li si ti normalan ili se zezas?

Jesmo raspad od zemlje,ali oni vrlo dobro znaju tacne brojeve koje nam jos,od pocetka,epidemije virusa ne saopstavaju....pa mislim,ko normalan moze da veruje da svaki dan imas po jednog ili dva umrlih (?!) sto su nasi SNS nesrecnici pre par meseci nedeljama objavljivali kao podatke....bas svaki dan ces da imas samo jednu ili dve zrtve,kako da ne

Zasto su prestali da objavljuju podatke o brojevima zarazenih po opstinama?

I kakvi brojevi se menjaju iz sata u sat?....pa niko ih ne tera da objavljuju podatke po 5 puta dnevno,u 12 sati u 3 sata i u 6 sati u vece,vec trebaju da objave podatke za ceo jedan dan,znaci, za taj i taj dan je bilo toliko i toliko novozarazenih i umrlih....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802898#p802898:3nacy79k je napisao(la):
Marioneta » Pon Dec 14, 2020 11:49 am[/url]":3nacy79k]
BIRN je nastupio očigledno senzacionalistički tumačeći izvore do kojih su došli na njima znan način, bez ikakvog sistematskog uvida u podatke. Njihov namera nije bila da se utvrdi istina već da se vlasti optuže za laganje i time da im se obori rejting koji je izuzetno velik, ali ne zbog njihovog posebno kvalitetnog rada već zbog nepostojanja ozbiljne opozicione aktivnosti. Sve se svodi na priču kako vlast laže. Da svaka vlast laže nije uopšte nikakva novost i da svaki političar više ili manje krivotvori istinu, posebno se koristeći fokusiranjem pažnje na ono što mu ide u prilog i sklanjanje pogleda sa onog što mu smeta, ali opozicione aktivnosti su neproduktivne. Skoncentrisani su na to da ocrne vlast, a ne da kažu istinu. To je velika razlika. TAko i BIRN ne iznosi verodostojne podatke već iz svojih izvora i analiza ukazuje da postoji nesaglasnost u brojevima što upućuje na to a vlast laže? Zaključak veoma plitak i suštinski netačan. Nisam čuo da je zbog toga pokrenut bilo kakav postupak radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih. Ako je BIRN siguran u to što piše zašto ne podkrene sudski postupak?

A ti mislis ako BIRN pokrene sudski postupak da ce nasi sudovi kontrolisani od strane AV-a da i pocnu uopste te postupke,a narocito da ce doneti presudu protiv samih sebe?....pa koliko smo afera i budalstina zadnjih godina imali,i gde i protiv koga je pokrenut postupak?........jos gore ko je osudjen,uprkos ociglednoj krivici?....da li je onaj SNS ludak sto je kolima na naplatnoj rampi ubio zenu ikada odgovarao?....eno ga jos na funkciji verovali ili ne.....da li je neko odgovarao za rusenje u savamaloj?.....da li je neko odgovarao za jednu od najvecih plantaza opojnih droga u Evropi (koja je nasatala pod zastitom SNS-a)?...........e tako bi bilo i za ovo laganje oko brojeva i podataka...

Doduse,mi u Srbiji smo poznati da nikada ne mozemo imati tacne podatke oko bilo kakvih zrtava......sta mislis da li se zna tacan broj zrtava npr u Jasenovcu tokom WWII?......da li se zna tacan broj zrtava tokom ratova 90tih?.....da li se zna tacan broj zrtava 1999te?......da li se zna tacan broj zrtava u poplavama 2014te?.......to sve vlasti u Srbiji nikada nece saopstiti,pa tako ce biti i za ovaj virus....

Marioneta » Pon Dec 14, 2020 11:49 am[/url]":3nacy79k]Epidemiolozi su najavljivali mnogo veće brojeve na jesen. ...

I sta se onda preduzelo povodom toga pre pocetka jeseni?.....sta su konkretno kod nas bile mere pre tih vecih brojeva?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802967#p802967:33iyo1po je napisao(la):
maxx79 » Pon Dec 14, 2020 1:28 pm[/url]":33iyo1po]http://rs.n1info.com/Vesti/a683239/UPK-Zadnji-trenutak-da-se-nesto-uradi-pre-nego-sto-dozivimo-katastrofu.html

Dr Anđela Gavrilović iz inicijative "Ujedinjeni protiv kovida" izjavila je u Novom danu da je trenutna teška epidemiološka situacija rezultat nedonošenja rigoroznijih mera u prethodnom periodu, kao i da je sada poslednja šansa za njihovim uvođenjem, kako ne bi doživeli katastrofu.

"U ovom trenutku zabrana kretanja je jedini način da se spase zdravstveni sistem i zdravstveni radnici, kao i građani koji imaju svest o onome šta se dešava. da se da prilika ne samo pacijentima obolelim od kovida, već i pacijentima koji sa svojim hroničnim i akutnim bolestima mogu da stignu na red kod lekara. Zabrana kretanja je poslednja mera u nizu onih koje su mogle da se sprovedu na vreme, da se preseče ovakva situacija u korenu, i da se posle tri nedelje sprovođenja tih rigoroznih mera, situacija stavi pod kontrolu. Onda, recimo od Božića bi moglo da se epidemijom upravlja na način na koji mbi trebalo odavno da se upravlja" kazala je Gavrilović.

Znaci uprskali smo stvar, i sad moraju drakonske mere da se cupamo...

Jedno je ako je samo ona, a drugo ako ceo pokret UPK stoji iza toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802978#p802978:2usuge74 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Dec 14, 2020 1:38 pm[/url]":2usuge74]E jbg, ode i Anđela u ekstremističke mere...

Da li to znaci da se ta doktorka vise ne razume u svoj posao i ne zna sta prica (navodno) ili jednostavno ona vise nije IN iako je upravu?

The evolution of fear and panic

Human survival has depended on both fear and anxiety, requiring us to react immediately when we encountered a threat (think: the lion around the corner) as well as being able to mull over perceived threats (where are the lions tonight?)

Panic starts when a negotiation of sorts in the brain goes awry. Koenen explains that the amygdala, the emotional center of the brain, wants us to get out of harm’s way immediately—and it doesn’t care how we avoid the lion.

But the frontal cortex, which handles your behavioral responses, insists that we think the lion situation through first. When might we run into a lion again, and what to do about it?

Sometimes anxiety can get in the way. Rather than talking directly to the parts of our brains that are good at planning and making decisions, the frontal cortex gets confused by all the cross-talk between other parts of the brain that are determined to play out all the possible scenarios for how we might become a lion’s dinner.

Panic happens when the whole thing short-circuits.

While our frontal cortex wants to think about where the lions may be tomorrow night, our amygdalas are in overdrive.

“Panic happens when that more rational part of your brain [the frontal cortex] gets overrun by emotion,” Koenen says. Your fear is so acute that the amygdala takes over and adrenaline kicks in.

In certain scenarios, panic can be life-saving. When we’re in immediate danger of being mauled by a lion or run over by a car, the most rational response may be flight, fight, or freeze. We don’t want our brains to spend too much time debating that.

How fear and anxiety drove human evolution Fear and anxiety may not be pleasant, but both are important emotions to our human evolution. Here’s the science behind how our brains react to threats.

But listening just to the amygdala can come with serious drawbacks. In his 1954 work, “The Nature and Conditions of Panic,” Enrico Quarantelli, a sociologist who conducted ground-breaking research on how humans behave during disasters, told the story of a woman who heard an explosion and fled her house, thinking a bomb had hit it. It was only when she realized the explosion had occurred across the street that she remembered she had left her baby behind.

“Panic, rather than being antisocial, is a nonsocial behavior,” Quarantelli wrote. “This disintegration of social norms… sometimes results in the shattering of the strongest primary group ties.”

Panic doesn’t help much with long-term threats either. That’s when it’s essential for the frontal cortex to remain in control, alerting you to the possibility of a threat while also taking the time to assess the risk and make a plan to act.

са нагласком на последњи пасос.

https://www.nationalgeographic.com/...history/why-we-evolved-to-feel-panic-anxiety/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802983#p802983:n1rqynt9 je napisao(la):
maxx79 » Pon Dec 14, 2020 1:46 pm[/url]":n1rqynt9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802978#p802978:n1rqynt9 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Dec 14, 2020 1:38 pm[/url]":n1rqynt9]E jbg, ode i Anđela u ekstremističke mere...

Da li to znaci da se ta doktorka vise ne razume u svoj posao i ne zna sta prica (navodno) ili jednostavno ona vise nije IN iako je upravu?
Ovo drugo. :)

' si zadovoljan odgovorom? :)

Jednostavna pitanja: Da li doktori koji predlažu "zatvaranje svega" znaju šta to stvarno znači? Da li znaju šta znači lanac snabdevanja? Da li su nekome potrebni lekovi i hrana? Ko će to da napravi? Ko će to da distribuira? Ko će to da obezbeđuje, ko da finansira? Ili možda ipak ne znaju te "detalje"?

- Doktore, boli me ruka!
- Čekaj da vidimo, ako ti zaustavimo srce i krvotok na 2 nedelje, mislim da te više neće boleti!

Vrh