Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Da, naravno da je glupost to da će se kad bude 100 mrtvih na dan epidemija usporiti. Teško je uhvatiti Konovu logiku, ali možda je Kon mislio na psihološki efekat trocifrenog broja mrtvih, da će se tek tad neki ljudi osvestiti i krenuti da poštuju mere.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802214#p802214:1uzge8vp je napisao(la):
b.markosrb » Sub Dec 12, 2020 3:32 am[/url]":1uzge8vp]Pozdrav svima,

Pitanje za one koji su preležali Koronu - da li i kako uspevate da se izborite sa napadima anksioznosti/panike? Imao sam obostranu upalu pluća koja još uvek tinja, ležao u Kovid bolnici 2 nedelje... Sad se dešava da čim krene nešto da me probada u plućima ili ako krene plitak dah da odmah multiplikujem to 10x napadom anksioznosti koji bude vrloooo neprijatan, do te mere da mislim da ću istog trena otići Bogu na istinu.

D dimer mi je skočio nakon izlaska iz bolnice sa nule na jučerašnjih 0,88. Kad sam saznao da se to u stvari računa kao 880, krenuo sam da čitam članke o d dimeru i njegovoj vezi sa Koronom. Napravio sam haos, jer od podsvesne panike ne mogu da zaspim. Čim zatvorim oči u krevetu na 5 minuta, refleksno se budim sa jakim lupanjem/probadanjem u grudima i ogromnom uznemirenošću. Pa onda ustanem u sedeći položaj, sve do sledećeg pokušaja da (ne)zaspim.

E da, spadam u rizičnu kategoriju, i od kako sam se razboleo pre mesec dana imam fobiju da ću završiti na respiratoru. Znam da takve loše misli nikako nisu dobre za oporavak, ali ne mogu da in se okanem, pogotovu u trenucima kad dobijem gore navedene napade.

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока

Ja sam imao nekad aproblem sa anksioznoscu iz drugih razloga.
Probadanje, bol u ledjima, kndela u grlu. Sve su to takodje simptomi ankziosnoti.
Ako si otpusten iz bolnice, izlecices se. Ne daj da ti anksioznost postane svakodnavna navika jer tako prerasta u psihosomatsku bolest.

Direktno.rs:
На одељењу Пулмологије (зелена зона) нема слободних места због хипоксемије у гасним анализама - стоји у извештају једног пацијента, који је пуштен на кућно лечење, уз инструкције да код куће прима одређену терапију, која подразумева лекове, кисеоник, инфузију.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802214#p802214:3obzj7xj je napisao(la):
b.markosrb » Sub Dec 12, 2020 3:32 am[/url]":3obzj7xj]Pozdrav svima,

Pitanje za one koji su preležali Koronu - da li i kako uspevate da se izborite sa napadima anksioznosti/panike? Imao sam obostranu upalu pluća koja još uvek tinja, ležao u Kovid bolnici 2 nedelje... Sad se dešava da čim krene nešto da me probada u plućima ili ako krene plitak dah da odmah multiplikujem to 10x napadom anksioznosti koji bude vrloooo neprijatan, do te mere da mislim da ću istog trena otići Bogu na istinu.

D dimer mi je skočio nakon izlaska iz bolnice sa nule na jučerašnjih 0,88. Kad sam saznao da se to u stvari računa kao 880, krenuo sam da čitam članke o d dimeru i njegovoj vezi sa Koronom. Napravio sam haos, jer od podsvesne panike ne mogu da zaspim. Čim zatvorim oči u krevetu na 5 minuta, refleksno se tbudim sa jakim lupanjem/probadanjem u grudima i ogromnom uznemirenošću. Pa onda ustanem u sedeći položaj, sve do sledećeg pokušaja da (ne)zaspim.

E da, spadam u rizičnu kategoriju, i od kako sam se razboleo pre mesec dana imam fobiju da ću završiti na respiratoru. Znam da takve loše misli nikako nisu dobre za oporavak, ali ne mogu da in se okanem, pogotovu u trenucima kad dobijem gore navedene napade.

Послато са SM-N985F помоћу Тапатока
Hocu da ti pruzim podrsku, nisi jedini.
Slazem se da dobar specijalista moze da ti pomogne da se sa tim nosis.
Ja sam takodje , a i sadu oporavku, sebi pogorsavala simptome razmiljajuci i nikad nisam bila kukavica ali je sad bilo jace od mene. Bilo bi mi lakse da sedim u bolnici nego da je stalno iscekujem.

Ne mogu ti pomoci kod tih napada, ali pokusaj da imas sto vise lepih momenata u danu. Razmisljaj da je najgore proslo, ti se sad cuvas i polako, oporavices se. Treba vremena za oporavak od upale pluca, razmisljaj da mora da boli, da mora da bude i tesko i lako ali svaki dan je +.
A definitivno i neki lekovi za smirenje da se odmoris ali kad strucnjak odobri.
Drzi se!
Jos nesto, znam zene koje su imale napade panike ne vezanoza kontrolu, ne smes napolje, ne smes nigde sam, plasis se svojih reakcija....ali znam da to uspesno prolazi i bude sve ok, ali propisuju terapiju da bi se telo bolje nosilo sa.stresom.
Bice to sve iza tebe! Potomci smo ljudi koji su peske do Grčke isli, u genima imamo preživljavanje!

Kod tih napada anksioznosti, ja bih pokušao da se smirim, da bodrim sebe da se ne plašim smrti, da će sve proći pa i to, takođe punu fokusiranu pažnju bih mirujući posvetio delu tela iz kog dolazi bol, pokušao bih da shvatim da li mi time organizam nešto govori, da li bi mu neka hrana (npr luk) ili napici (npr čaj, alhohol...) prijali. Doktor koji je preležao koronu skoro mi je pričao kako mu je pošto par dana nije mogao jesti, prijatelj doneo ćevape sa lukom, a organizam mu je kad je krenuo jesti poslao poruku pusti ćecape, daj luka kolko god može. Naravno, problem je i što mi ne umemo da čitamo signale koje nam telo šalje, što većinom nikada nismo dozvolili telu da samo izabere hranu, nego smo kljukani čime su drugi mislili da nam treba, što nam je posle prešlo u naviku, a bez shvatanja hrane, koja za šta služi. Čuo sam jedan zanimljiv recept za rešenje toga, a to je da čovek jedan dan ne jede ništa samo pije sok od cvekle da se pročisti, a sutra da ispred sebe poređa sirovo voće i povrće da kuša deo svakog, kako bi organizam možda i prvi put u životu upoznao hranu na način da posle kad mu neka treba, tačno zna koja. I da naravno, pošto je na psihičkoj bazi, od zastrašivanja, ugasio bih tv.
Takođe, da bi ljudi pobedili strahove, mislim da je korisno da nekad ne jedu par dana, da se tuširaju ladnom vodom i sl da bi razumeli kako da shvate bol, da ga se ne plaše, da mentalno ojačaju. Ta tehnika je toliko moćna da na Yt imaju snimci budista koji su zapaljeni u stanju meditacije da dok gore se nisu pomerili ni glas pustili do smrti (videti self imolation video).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802381#p802381:1ndod33m je napisao(la):
MiraC » Sub Dec 12, 2020 4:17 pm[/url]":1ndod33m]Ova tema ima toliko komentara da se mojim postova niko ne seća.
Retrospektiva: ja sma sredinom meseca novembra bila kontakt koji je otisao u samoizolaciju, imala sam cudan bol u stomaku kao da sam jako gladna, mucnina i nakon toga i bronhitis ( nisam šištala samo nisam imala pun kapacitet pluca)
Bez temp.....
7 dana nakon zavrsetka samoizolacije uradila sam brzi test i IMAM ANTITELA igg je pozitivan. Sto znaci da sam i ja imala koronu.
Ono sto je moj zakljucak sada da iako nije bilo neko tesko stanje meni, ja se sad jedva vucem, umorim se uz stepenice.... jednostavno nemam snage.
E sad, moze biti jer smo dugo bili zatvoreni 14 dana nismo izlazIli...ali moze biti i nesto od korone...
Suprug koji je bio pozitivan i ima antitela nema zamor, ali ima neko bledilo lica povremno, a odlicna mu je krvna slika....

Ja cu i dalje da se cuvam, ko da antitela dugo traju, ali imam utisak da oporavak nije bas lak kao kad imas stomacni virus prelezis i ćao.

Kako ste vi ostali preziveli nakon korone, kako ste se osecali?

Sta mislite, kad se ovo ukrsti sa gripom, kako ce da izgleda januar i februar?
Mislim da bi trebalo sve djake na online mesec dana, jer ako pocnu da se zarazavaju gripom bice haos

Korona prvo udara na pluća i sasvim je zaočekivati da se čovek brzo umara. Neko brže pregrmi neko sporije, nema pravila.
Žena je sinoć pričala sa kolegama koji su po dva puta imali u kratkom vremenu koronu . Svi ,ažu da je drugi put bilo daleko gore, daleko teži simptomi i da je sve duže trajalo. Mlađa koleginica koja je imala upalu pluća u februaru tad nisu radili testove niti bilo šta vodili pod koronom ubeđena je da ii tad imala.
Druga kojoj su uzimali krvnu plazmu zbog antitela je posle skidanja sa programa jer i više nije imala u kratkom periodu dobila ponovo koronu. Daleko teže je podnela nego prvi put.
Sta je uzrok da zdravstveni radnici tako brzo ponovo obole još ne znaju.

Hvala @ Žiko na objasnjenju. Mene svi misici bole kao da sam trcala maraton, ali prava upala mišića na pojedinim mestima.
Vidim da puno ljudi iz vasih prica ne samo da se tesko oporavlja nego se sve i zakomplikuje, sto je jos strasnije.
Ja cu da se rqdujem sto idu praznici, dekoraciji jelke i sto kaze @ Earth tv samo neki filmovi jer cu u suprotnom da poludim, al ozbiljno. Gde god me sta zigne ja ocekujem temp i gotovo je samnom...(vidim da i drugi ljudi slicne strahove jmaju).

P.S. apropo ovih testiranja koji dolaze u zemlju, Singapur trazi PCR i 14 dana karantina( saljes selfije da si na lokaciji, meris temp, obilaze te), onda ponovo radis PCR i onda mozes napolje. Novi slucajevi se javljaju samo od dolazaka u tom karantinu, ostali su zdravi.
Pisem ti jer imamo uspeh i kao padaju brojke jer verujem da ne moze biti da se u Bg ne na pravi doček,pa kako to rade ozbiljno, a kako poj3dine zemlje zarad ekonomije se jow smisljaju kako da se udje u zemlju. I posle smo nedisciplinovani

Današnji Blic :bash:
Prim. Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog i pneumoftiziolog, prva je počela da radi takozvanu telemedicnu tokom ovog trećeg, najcrnjeg talasa koronavirusa u Srbiji.....

Dobismo i ,, belu,, vračaru...

Jadno i bedno. Moj pokojni deda, njen kolega iste specijalizacije, je nekada prelazio jug tadašnje Jugoslavije uzduž i popreko detaljno pregledajući i pričajući sa ljudima da bi mogao da im pomogne na što bolji način i prepiše odgovarajuću terapiju. Ovi lelemudi danas bi najviše voleli da naprave Excel tabelu i funkciju po kojoj će dnevno da pregledaju i otkače 5000 pacijenata a da ne moraju ni prstom da mrdnu. Kakva degeneracija, ne samo medicine, nego i modernog društva.

Problem je što bi i ta eksel tabela sa funkcijom bila bolja od nekih doktora.

Na žalost, zbog manjine loših doktora (ljudi) mnogi sumnjaju u sve doktore. I doktori su ljudi, tako da je potpuno logično da postoje loši ljudi i među njima.

Baš mi je drugar iz srednje škole okačio danas priču o smrti njegovog oca. Iz njegove priče imamo doktora u kovid ambulanti koji je njegovog oca poslao kući iako je imao temperaturu danima i začetak upale pluća. A imamo i doktora koji nije hteo da sasluša suprugu koja je pratila i zapisivala sva stanja svog supruga jer je bio malo dementan, i nije joj dozvolio da bude sa mužem za vreme pregleda.

Otvorim B92 danas i opet Kon i Tiodorovic prete policijsklim casom i vanrednim stanjem.

Ma njih uglavnom srozavaju i koče tri stvari: 1) sujeta, 2) ograničenost i u slučaju Srbije i sličnih zemalja - 3) sve veći stepen ku***bolje.

1) Sujeta da ne mogu da podnesu da i oni greše. I da to što jedan lekar ima jednu dijagnozu i terapiju, a drugi lekar za istog čoveka ima sasvim drugo... Kad imaš ljude sa istim spec. koji se bave materijalnim stvarima, a iznedre 50 različitih mišljenja, to je pogolem problem. I svaki od njih ubeđen da je samo on u pravu. U redu, kapiram, niko ko je proveo 10 godina nad knjigom i dežurstvima, ne želi da menja stavove svaki put kad mu dođe bilo ko sa drukčijim viđenjem. Ali brate mili... svake nedelje se sazna nešto novo (ne mislim za Kuronu nego generalno). Svake decenije, nešto što je bilo Sveto pismo, biva ne samo izbačeno iz medicine, nego neretko i zabranjeno zakonom. I svakog dana čujemo za sve češće slučajeve kada je bandoglavost lekara koštala nekoga zdravlja ili života. Ako nekome to nije znak da je mnogo toga podložno promeni i korekciji, onda o čemu dalje da se priča s takvom osobom (lekarom) ?

2) Ograničenost u smislu da se svake decenije specijalizacije sužavaju sve više, što lekari brže bolje dočekaju da prebacuju odgovornosti i ingerencije jedni na druge. Za staru gardu lekara (koje inače ima i dan danas, i takvima se klanjam do poda) nema ovih današnjih prosipanja ''mene to ne zanima, za taj problem obratite se nekom drugom specijalisti. Ja se bavim samo 'servisiranjem' bubrega.'' :kafa: Nego kad pregled počne, obrati se pažnja na svu pacijentovu medicinsku istoriju do tada. Nebitno da li se radi o opakom hroničnom pankreatitisu ili o benignim urtikama što dobije od jačeg sunca. Pravi lekar sve to uzima u obzir i ne ispušta iz vida ni u jednom koraku dijagnoze i lečenja.

3) I definitivno je kod mnogih sve prisutnija indolentnost prema pacijentu, i potpuna odsečenost od realnosti. Kad se od babe u 80 godina očekuje da radi propadanje ko što radi lekar u 30im (da, baš tako - propadanje!) Kad se prave gipsevi koji vode kosti da zarastu u šreh. Kad se pacijentu (inače njihovom kolegi lekaru) s multiplom sklerozom daje enormna doza kortikosteroida dva dana više nego što treba jer su lekari videli da je ovaj dobro reagovao prva tri dana, pa ko veli neka mu prekomerna doza još malo, od viška glava ne boli. Pa čovek dobije rupu u kuku od toga koliko su ga narokali. Uostalom, tu je i onaj primer žene u Boru kojoj su pričali da samo ima hemoroide a umrla je u najgorim mukama i sepsi zbog raka debelog creva. Najcrnje od svega, čini mi se (ne tvrdim) da je i sama bila lekar i da je skretala pažnju kolegama da greše. Ali džaba. Ovi ni da čuju.

Naravno, to ne znači da ceo problem leži na lekarima, niti da su svi isti. Nego je očigledno mnogo kompleksniji i širi. I tiče se celokupnog društva, ekonomije, uređenja i socijalne politike. I niko ne može sa sigurnošću da kaže koji je najbolji način da se to rešava. Ali ono što je više nego jasno je da dodatno udaljavanje pacijenata od lekara i prebacivanje na kojekakve tele, sajber, drive-thru, dopisne, Zoom, email medicine... sigurno nije korak ka boljitku.

Предраг Кон: Морамо да размишљамо о ограничењу кретања, питање је да ли је могуће контролисати приватне прославе Нове године

Način izražavanja Dr Kona je prilično fragmentaran, sa puno brzih skokova u toku misli od jedne rečenice do druge. A dodatno ga novinari skrate. Zbog toga njega treba citirati u celini jer se inače bitno menja ono što je mislio da kaže. Cela ta vest izgleda ovako:

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da će od sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti produženja ovih mera koje već postoje i eventualno dodavanje novih.

"S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama - hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno", rekao je on.

Kako je naveo, veliko je pitanje da li je moguće kontrolisati privatne proslave Nove godine.

"Zato čovek mora da razmišlja o ograničenju kretanja", kazao je on za Televiziju Prva.

Kon je rekao da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

"Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se život vodi - u jednom je ratno stnje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći", kazao je on.

Napomenuo je da je rasprodaja za Crni petak pokazao kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto.

Kazao je da je brojevi na dnevnom nivou opadaju prethodnih dana, ali da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica.

"Bez obzira što je veliki ventil bolnica u Batajnici, još uvek se pacijenti iz Beograda leče u drugim gradovima Srbije", napomenuo je Kon.

Kazao je i da je Srbija na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema.

"Mora da se razume da kada zdravstveni sistem kolabira tada raste smrtnost. Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira", kazao je on.

On je dodao da ovo što sada funkcioniše sa razmenom kadra u medicinskom sistemu može da se poredi jedino sa ratnim stanjem.

Po aktuelnim podacima, mi stojimo vrlo dobro.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1779983

U kakvim uslovima rade lekari, i kako im je profesija potcenjena, kako ih svi blate i prozivaju, i kada treba i kada ne treba, dobro je da je nas iko leci.
Jedna od najtezih i najpotcenjenijih profesija u Srbiji, i pre Korone a pogotovo sada.
Da ima losih, ima, kao i u svakoj profesiji.

Sa lekarima je osnovni problem skoro isti kao i sa celim društvom, samo još malo gori pošto se oni u inostranstvu više traže. A to je kombinacija siromaštva i raširenog osećaja da zbog autoritarnog, nedemokratskog vođstva u kome efektivno pola naroda nema nikakav uticaj, uz praktično ceo njegov obrazovani sloj, mi ne samo da smo siromašni nego i ne idemo u dobrom pravcu. Zbog toga nam već decenijama u inostranstvo odlaze najobrazovaniji i najkvalitetniji deo mladih, tj svi koji se tamo traže. Ova vrsta negativne selekcije po dva osnova, i političke podobnosti i stručnosti zbog odlaska najboljih, polako narušava kvalitet bukvalno svega u državi. A ono koji su ostali i rade, nemaju ni volju, a često ni materjalne uslove da rade kako treba.

Fascinatno je da nigde nisam video da se bar vode rasprave o tom, apsolutno osnovnom i principijelnom problemu Srbije: Da ona NE MOŽE da bude uspešna, pa na duže staze čak ni da opstane, ako je nacija toliko politički podeljena da je pola naroda praktično isključeno što se tiče uticaja koji imaju na državne poslove, dok stručna i kulturna elita radi samo ono što mora i onda kad joj nema zamene politički podobnima, pošto je u njenom slučaju inače isključena cela. To tako ne može dugo da traje. Izbori su samo praktično izvediva metoda za izbor ADMINISTRACIJE. Apsolutno nigde se u političkoj teoriji ne podražumeva da jedan širi pojam opšteg upravljanja državom takođe treba da bude podeljen i bitno zavisan od političke pripadnosti i ishoda izbora. To treba da rade najbolji. Pobednici izbora bi trebalo da budu samo menadžeri, organizatori, tj oni koji pre svega TEHNIČKI koordinišu ljudske i sve druge državne resurse, a ne da SAMO oni određuju strategiju i pravce razvoja. To u teoriji nije i ne treba da bude smisao izbora.

Korona je kao i svaki izvandredni napor samo ogolila suštinske probleme koji su zbog prethodno opisanog prisutni stalno i svuda. To je prosto upozorenje i predskazanje: Evo šta nas čeka u budućnosti čak i u normalnim okolnostima ako se ovi strukturni problemi države ne reše. Jer to u samoj osnovi nije vezano ni za ličnosti, ni za politike, ni za siromaštvo. Jednostavno, ovako podeljena država je nesposobna za život u savremenom svetu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=802615#p802615:3ap2ksec je napisao(la):
Zuma » Ned Dec 13, 2020 12:54 pm[/url]":3ap2ksec]

Fascinatno je da nigde nisam video da se bar vode rasprave o tom, apsolutno osnovnom i principijelnom problemu Srbije: Da ona NE MOŽE da bude uspešna, pa na duže staze čak ni da opstane, ako je nacija toliko politički podeljena da je pola naroda praktično isključeno što se tiče uticaja koji imaju na državne poslove, dok stručna i kulturna elita radi samo ono što mora i onda kad joj nema zamene politički podobnima, pošto je u njenom slučaju inače isključena cela.

Tacno. Ali vecina stanovnika Srbije ima druge prioritete.
Vecina je zabavljena konzumacijom i prikazvanjem licnog statusa, da je pomenuti problem nisko na listi njihovih prioriteta. Recimo, problem zdravstva ili zagadjenja daleko je nebitan spram glavnih pitanja: Kako cemo u Grcku? Kako cemo na Kop? Sta radi Ceca? itd

Muškarac preminuo u čekaonici kovid ambulante u Kraljevu

Jedna od pacijentkinja koja je u čekaonici bila zajedno sa preminulim muškarcem navela je da je "čovek samo pao" i dodala da su ga lekari odmah uneli.
...
U bolnici je hospitalizovano oko 115 pacijenata i svi imaju tešku kliničku sliku (Prevod na Srpski: Druge ne primaju.)

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1780063

Kad smo kod toga. Moramo da se borimo protiv eufemizama u izražavanju. To ne samo da uništava jezik nego uništava i mozak.

Ovako samo izgleda da je to teška bolest, pa su ZATO sve teški slučajevi. Ali to je sekundarno, primarno je da mi nismo spremni na nju. To bi bilo kao da zimi šetamo u kratkim rukavima pa se žalimo da je zima previše hladna. Propaganda je zlo.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji popunjeniji bolnički kapaciteti dovode do manje smrtnosti. Skoro sve zemlje Balkana + Švajcarska imaju rast smrtnosti(case fatality ratio) tj. odnos smrtnih slučajeva prema broju zaraženih se pogoršava od kraja oktobra, samo se u Srbiji taj pokazatelj smanjio.
Što znači da, prema zvaničnim podacima, u Srbiji popunjeniji bolnički kapaciteti dovode do povoljnije prognoza za obolele. Koliko god to čudno izgledalo, zvanična statistika dovodi do takvog zaključka.
link
CovidStats3.jpg

,, ... case fatality ratio...
,Što znači da, prema zvaničnim... ,,
:roll:
Cek malo... tamo "preko" nemaju svi soc. osiguranje a i oni što imaju , imaju različite vrste šta pokriva a šta se doplacuje.
Pa u odnosu koliko košta bolnički dan svi gledaju da što kasnije "legnu""
da bi ceh manji bio. :idea:
A to dovodi do zakasnele terapije te nije ni čudo sto imaju visoke statisticke brojeve.
i ako im je zdravstveni sistem moderniji i bolje stojeci.
Kod nas je uglavnom '' slabiji " zdravst. sistem , al je dostupan gotovo svima
te blagovremenost i daje te bolje statističke brojke.

Mada statistika je čudo, istu stvar pokaze kako kome leži po potrebi
te sta je prava istina samo Bog zna ...
:sesir:

sahrana na bezanijskom groblju se ceka 7 dana ovih dana, a rade i nedeljom. toliko o statistici.

Posetio sam komsiju koji je dosao pre 20 dana iz kovid bolnice.
Jadni covek i dalje ima velikih problema sa plucima, pije teske terapije itd.
Oronuo je i pdihicki i fizicki.

Ovo pisem zbog onih koji misle da je covid grip. Ima jedna bitna razlika, dok se i od gripa takodje nekad umire, retko ljudi ostaju obogaljeni od gripa.

Jedno pitanje: Kako objasniti da broj novobolelih u Srbiji sporo opada, a mere vaze vez dugo?

Time što te mere nisu dovoljno stroge i fokusiraju se na ono nebitno. Ponavljam (a i drugi zdravorazumni ljudi), zatvaranje gastronomije i sličnog, barem na određeno vreme, će doneti željene rezultate.

Vrh