Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800778#p800778:25b0tah8 je napisao(la):
milos.tro » 07 Dec 2020 10:38 pm[/url]":25b0tah8]
Takodje osvrnucu se i na par reci iz posta- "Visak tesko bolesnih se izbacuje na ulicu" potpuno netacno, zar mislis da ce pacijent koji treba da bude na respiratoru,kiseoniku,ili pak kome treba da se daje multi infuziona terapija biti izbacen na ulicu???
Pa zar nisam jasno napisao da se to neće desiti?

Pacijent se otpusta kuci kad sve ovo sto sam ranije pobrojao nije vise potrebno,antibiotici i svi lekovi koje moze da pije,pice kuci ne mora da sedi u bolnici.
Da pojasnim jos jedan pojam koji se ovde ponavlja a to je "pucanje zdravstvenog sistema" Sta to zapravo znaci? Italijanski scenario imate npr. 3 pacijenta,teska pacijenta koji su za respirator,a imate samo jedan respirator na raspolaganju.Onda lekar teba da odluci koga ce pacijenta da stavi na respirator i da mu mogucnost da prezivi 50% a ostalo dvoje nemaju nikakvu sansu da prezive.To je jako traumaticno za lekara,porodice pacijenata imali ste prilike da procitate o tome na netu (iskustva pojedinih italijanskih lekara).
A neće se desiti zato što što su svi ozbiljniji medicinski sistemi, uključujući i naš, shvatili greške Italijana i potrudili se da im se nešto slično ne ponovi. Zbog toga izraz "Pucanje zdravstvenog sistema" sada uglavnom obuhvata i nešto manje očiglednu situaciju u kojoj ništa nije "puklo" (zato sam rekao da taj izraz bez konteksta i precizne definicije ne znači puno) nego se u meri približavanja broja bolesnih konačnim kapacitetima sistema dešava postepena i nažalost nužna degradacija kvaliteta medcinskog tretmana.

Ovako nesto se nije nikad dogodilo u Srbiji jer imamo sasvim dovoljno respiratora,nekoliko puta vise od broja pacijenata koji su trenutno na respiratorima.Sistem jeste prenapregnut tu se misli pre svega na osoblje koje mesecima radi u crvenim zonama,veliki broj zdravstvenih radnika koji je oboleo,ali to nema nikakve veze sa pucanjem sistema.Posao koji treba da se odradi,odradi se.
Tako je što se tiče respiratora. Ali konačni medicinski bilans ne zavisi samo od respiratora. Ovo nije binarni, ili-ili problem, ili imamo dovoljno respiratora ili nemamo, pa sledstveno tome ili nismo "pukli" ili jesmo. Mehanizam delovanja te degradacije kvaliteta usluge je sledeći.

Ova bolest je multisistemska, tj napada mnoge organe. Recimo stanje zapaljenja pluća može biti stabilno i pod kontrolom, a da niko u početku ne primeti da popušta srce, ili jetra, ili već neki drugi organ koji u početku nije bio napadnut toliko da je to bilo moguće primetiti. Zbog toga su kao što kaže Roland mogući i veoma nagli obrti stanja. Ako vi zbog pritiska na raspoložive kapacitete u bolnicama na kućno lečenje otpuštate ljude u sve manje predvidljivom stanju, a morate to da radite, onda će kod sve više ljudi koji se leče kod kuće početi sasvim neprimetno da se razvija neki novi problem (jer se kod kuće leči sve više njih). Recimo procenat kiseonika u krvi polako opada što bolesniku nije odmah primetno. Da je tada bio u bolnici, to bi bilo na vreme uočeno, pa bi bi mu bila promenjena terapija pošto bi shvatili da se dešava nešto novo. Međutim pošto je zbog zauzetosti kapaciteta on kod kuće, jer ranije nije izgledalo da bi mogao biti ozbiljan slučaj, onda će se on u bolnici ponovo pojaviti tek kad mu je organizam već ozbiljno načet tim novim bujanjem virusa u drugom organu u telu. Ili mu se možda dešava nešto drugo. Nebitno šta je u pitanju, novi ciklus terapije će zato kod njega početi da se primenjuje kasnije nego da je sve vreme bio pod stalnom kontrolom u bolnici. A tada je bolest već uznapredovala i teže ju je izlečiti. Tako se smrtnost u proseku postepeno povećava a da ništa nije "puklo", i da niko nije kriv jer je kapacitet medicinskog sistema objektivna granica preko koje se ne može ma koliko svi imali dobru volju. Niko tu ne optužuje lekare. Krivi su svi oni koji su svojim delovanjem i ne-delovanjem, kad je vlast u pitanju, ili svojim pričama po forumima, kad su u pitanju ostali, dopineli da se procenat zaraženih u Srbiji popne na ovu visinu.

E to je problem sa državnim zdravstvom. Plaćaš ga decenijama, i onda jednom kad ti jednom zatreba mesto u bolnici, nema ga. A da nisi plaćao, uštedeo bi te pare, a za njih bi se privatni bolničar baš potrudio da te usluži kako bi zaradio. Takođe, privatnici su zbog toga ljubazniji, jer ovi u državnom misle da oni tebi čine uslugu, nemaju svest da ti njih plaćaš pa da se shodno tome ponašaju kao svom klijentu od koga im zavise prihodi. A pošto u zadnje vreme sve labaratorijske analize, zubare... sve plaćam privatno, meni državno zdravstvo ispada samo dupli trošak, što me nepotrebno osiromašuje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800778#p800778:3kq5zhy9 je napisao(la):
milos.tro » Pon Dec 07, 2020 10:38 pm[/url]":3kq5zhy9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800557#p800557 je napisao(la):
Izvini sto sam sve izbrisala,ali poruka je ogromna. Htela sqm da te pitam na jedqn deo koji si opisqo " da teske bolesnike niko nece izbaciti na ulicu itd..." i SLAZEM SE svima kojima treba kiseonik, respitqtor ili nesto drugo dobiju krevet, ali
Zar ne mislis da bi trebao pacijent sa upalom pluca da ide u bolnicu? Pacijent sa obostranom upalom pluca BEZ OBZIRA NA KLINICKU SLIKU, GODINE itd ( velikq slova su da se malo vizuelno naglasi, nije nepostovanje)
E o tomw je Zuma govorio kada se nadovezao na moj post.
Teski ulaze u bolnicu ali bas teski, ostali su na lutriji, a verov kada bi lezali u bolnici od starta i primali venski terapiju itd...da bi imali bolju sliku i brzi oporavak.

Druga stvar, sve je sad naopako i jasno je dq stqnje nije dobro ili regularno, prvi dokaz je netestiranje kontakata. Po meni trebali bi makar oni bliski 5 dana od potvrde da se testiraju, a ne sad ja sedim kuci izolacija završena , cekam ( ni sama ne znam koliko) da pokusam da vidim imam li antitela (privatno).
Stvaraju se dodatni asimptomatski slucajevi, a mogli su za kontakte da odrede jednu osobu, kojq izadje napolje i na brzinu uzme bris.
I jos nesto, ne znam situaaciju po Srbiji ali pregled je izuzetno profesionalan , ali " dodji za 3h po rezultat" pa " cekaj opet dr".
Pa za 5 dana kontrola opet cekanje, pa dodji da das rezultate, pa opet dodji za par sati po njih, pq ih nosi u ambulantu.....
Moglo je to malo da se uprosti, a ne da 10x ides u kovid ambulantu tokom jedne izolacije.
Ali nema ljudstva dovoljno i mislim da je to glavni problem, a i nesto imaju averziju da podatke posalju mejlom ili da ih dr dobije u digitalnom obliku i vi telefonom saznate da li da dodjete ili ne... ali to je nase zdravstvo u 21.veku i to je generalni problem a ne samo sad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800892#p800892:1p0r8uvf je napisao(la):
Earthmoving » 08 Dec 2020 09:38 am[/url]":1p0r8uvf]E to je problem sa državnim zdravstvom. Plaćaš ga decenijama, i onda jednom kad ti jednom zatreba mesto u bolnici, nema ga. A da nisi plaćao, uštedeo bi te pare, a za njih bi se privatni bolničar baš potrudio da te usluži kako bi zaradio. Takođe, privatnici su zbog toga ljubazniji, jer ovi u državnom misle da oni tebi čine uslugu, nemaju svest da ti njih plaćaš pa da se shodno tome ponašaju kao svom klijentu od koga im zavise prihodi. A pošto u zadnje vreme sve labaratorijske analize, zubare... sve plaćam privatno, meni državno zdravstvo ispada samo dupli trošak, što me nepotrebno osiromašuje.
Već drugi ili treći put ponavljaš tvrdnju kako ti plaćaš zdravstveno osiguranje pa te za nešto drugo nije briga. Platio si, pa vlast sada treba da ti obezbedi zaštitu bez obzira što mesecima pričaš da je virus bezazlen i da je sve zavera, da se "bespotrebno diže panika" i sve ostalo što je delimično doprinelo da ima ovoliko zaraženih jer su mnogi u tvoje priče poverovali, pa se ne štite. Ili tvoje priče protiv vakcinacije? Međutim tvrdnja o pravima koja proizilaze iz tvog plaćanja državi ustvari nije tako jednostrana (ostavimo trenutno po strani njihove greške u reagovanju na epidemiju, pa pretpostavimo da rade sve kako treba).

Tvoj princip vodi ka Američkom sistemu u kome svako plaća svoje lečenje sam, a država skoro ništa. A to je po društvo izrazito destruktivno zbog čega retko ko u svetu ide tim putem, a pogotovo ne Evropa. Uobičajeni sistem je onaj u kome svi plaćaju zdravstveno osiguranje, a te pare se dalje raspodeljuju za lečenje SVIH koji su bolesni, dakle sistem društvene solidarnosti, a ne kapitalizma i zdravlja kao robe na tržištu.

U ovom drugom sistemu količina novca koja se daje za zdravstveno osiguranje međutim zavisi od ponašanja naroda, tj od toga koji su stvarni troškovi zdravstva u toj državi. Koliko su ljudi zdravi, šta jedu, kakve navike imaju, koliko slušaju zdravstvene vlasti, itd, jer od svega toga zavisi koliko će biti zdravi, pa onda i koliko će novca biti potrebno za njihovo lečenje onda kad su bolesni.

Dakle ako svi žele da se vakcinišu, nema epidemije, pa nema ni troškova. A onda će u nekom stabilnom dugoročnom stanju biti jeftinije državno zdravstveno osiguranje. I obrnuto. Ako zavlada paranoja, pa mnogi neće da se vakcinišu, onda će i troškovi zdravstva dugoročno biti veći.

Zbog toga je tvoj stav o vakcinama sebičan jer bi tako trošiš tuđe pare. To što si ti platio za zdravstevno osiguranje je dato pod dosadašnjom pretpostavkom da oko masovne vakcinacije nema problema, pa dugoročno gledano nema ni troškova oko epidemija koje bi bile posledica nevakcinisanog stanovništva. Ali ako ne želiš vakcinaciju, onda moraš da platiš viši iznos zdravstevne zaštite jer će tada državni troškovi za zdravstvo biti veći.

Dakle ne smeš biti nedosledan. Ili plaćaš koliko i ostali, pa se ponašaš kao i oni, ili se ponašaš kako hoćeš, pa plaćaš koliko čitavo društvo košta TO ponašanje. Čisti računi u oba slučaja, ali ne može "ni tamo ni ovamo". Kad treba da dam neću, a kad treba da mi se da, onda sam "već platio", pa me ne interesuje ništa dalje bez obzira na sopstveni doprinos problemu. Nije baš tako.

Zuma je u gornjem u pravu.

Pokazalo se, u civilizovanom svetu, da je dobro ako se neke stvari regulisu principom solidarnosti. SAD , sa svojim neoliberalnim totalitarizmom, se svakako nalaze izvan tog kruga.

Recimo, covek ne bira da bude bolestan i svakom moze da se desi.
Recimo, covek ne bira da bude star i svakom se desi.

Zato je uobicajno da se ove stvari placaju solidarno.

I to nije jedini razlog. KOrporativno penziono i zdravstveno osiguranje daleko su nefikasniji i skuplji od drzavnog jer imaju vise birokratije, emdjusobno konkurisu i snizavaju zato kvalitet krajnje usluge. Kod nas je vrlo jaka kapitalisticka propaganda, pa ljudi ovo ne razumeju.

Супервирус бла-бла-бла
супервирус ња-ња-ња,
Нестаће цивилизаци-ја.

Е, па, још мало па готово.

Istraživanje pokazalo koliko traje imunitet na koronavirus

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2020&mm=12&dd=08&nav_id=1777146

Jedna studija univerzitetske klinike u Inzbruku pokazala je da izlečeni od koronavirusa imaju stabilan dugoročni imunitet i da ne treba da strahuju od nove infekcije ili mutacija.

U pitanju je, kao što prva rečenica kaže, jedna studija. Slučajevi reinfekcije su nalaženi u Kini, a mislim da i kod nas ima dokumentovanih, pa ovo apsolutno nije tačno. Sve što je studija rekla je da imunitet potvrđeno traje 6 meseci. Da neko ne stekne utisak da je zaista zauvek. Uz, uzorak je iznenađujuće mali, samo 29 osoba.

Тачно је, не смарајте више, сви то кажу. Наши лекари инфицирани пролетос имају гомилу антитела, а не штите само она.

Готово је, пропаде - ал` не свет него ковидизам. Оде на ђубриште.

Сат откуцава: Тик-так...

(Сад, ако овде буду вакцинисали приоритетно и људе са антителима, знајте да то раде из неких побуда.)

@Zuma, američki sistem zdravstva je bolji iz prostog razloga što populacija raste (i bez imigracije), a u Evropi/Srbiji pada što znači da je zdravlje lošije. Jedino ako ne misliš da je bolje zdravstvo u populaciji koja odumire nego u onoj koja raste, a ta logika bi bila u rangu: mrtav čovek je zdraviji jer ne može da se razboli.
Problem solidarnosti. A vrlo bitno jer se svako osiguranje, pa i zdravstveno, zasniva na tome. Međutim, ta tema je zatvorena i cenzurisana ne samo na ovom Forumu nego i inače, jer otkriva pljačku belaca, tj primoravaju se da plaćaju solidarnost sa drugim rodovima mimo njijove demokratske saglasnosti. Dakle, ja zbog cenzure ne mogu u ovo detaljnije ulaziti, samo ću reći da ja ne želim da se solidarišem sa manjinama u Srbiji jer to u prevodu znači da ja plaćam i moje i njihovo zdravstvo, tj da neki večno plačaju, a da se drugi večno šlepaju. Da bi se vratio prirodni smisao solidarnosti, potrebno je državu iz "građanske" vratiti u "rodnu zajednicu", ali to bi već bilo izlaženje dalje od ove teme...

Trećina antigenskih testova pogrešno pozitivna

Iskustvo masovnog testiranja u austrijskoj pokrajini Tirol pokazalo je da je jedna trećina antigenskin testova bila lažno pozitivna.
Od 620 antigenskih testova koji su proteklog vikenda bili pozitivni, oko 400 je PCR testom potvrđeno, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac projekta masovnog testiranja u Tirolu Elmar Ricoli istakao je da je zbog toga veoma važno da se svaki pozitivni brzi antigenski test proveri PCR testom.
"Tako smo kod jedne trećine pozitivno testiranih brzim testom ustanovili da su negativni", rekao je on.

Slična situacija je i u Beču, gde je skoro polovina pozitivno testiranih PCR testom dobila negativan rezultat.

I pored toga što je brzi test često netačan, on pruža mogućnost za brzo prekidanje lanca infekcije, ističu austrijske vlasti.

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1777118

Kako ja vidim ljudsku rasu u ovom momentu sa svojim saznanjima o Koroni i Kovidu:
80c1ecf0e93b520ab156dd83a900e911.jpg

Прочитах занимљив чланак за nova.rs: https://nova.rs/region/slovenija-u-epicentru-dileme-godine-totalni-karantin-ili-ne/.
У питању је анализа утицаја строгоће примењених мера на ток епидемије. На основу чланка, показуеје се да је ефикасност мера у завистности од њихове строгоће на сузбијање епидемије прилично упитна, тј да на основу званичних података на неким примерима нема јасне корелације. Као пример аутор узима Словенију и Словачку за земље са изузетно строгим мерама односно Хрватску са блажим мерама.
Можда би се избором неких других земаља добили нешто другачији резултати, али свакако ова анализа говори да се не може узимати здраво за готово теза "ајд да све затовримо и завршимо са овим".

Koriste pogrešan dijagram za dokazivanje. Ako se gleda standardni broj pozitivnih na milion ljudi vidi se da lokdaun njima jeste pomogao i da Hrvatska jeste gora od njih. Mada je tvoj zaključak tačan. Prenos virusa zavisi od ponašanja ljudi, a ponašanje ljudi je isuviše komplikovano i zavisno od previše faktora da bi samo jedna mera, kao što je lokdaun, uvek i svuda imala iste posledice.

Screenshot_2-17-1024x671.jpg

2020.12.08 Epidemija, Hrvatska, Slovenija, Slovacka.jpg

Tačno se posle izvesnog vremena vidi jasna pozitivna posledica lokdauna. Uporedite datume. Ne znam oko čega se raspravljaju.

Screenshot_1-19-1024x722.jpg

Ту се слажемо, понашање и свест људи су кључни. Ако је су свест људи и одговорност на високом ниову без икаквих наметнутих мера епидемија се може држати под контролом. Са друге стране ако је свест на ниском нивоу ни једна мера неће моћи дуготрајно да има ефекта. Што дуже трају недисциплина и незадовољство ће бити већи.
Сигурно ћемо се сложити да ће свако умањивање и ниподоштавање овог вируса негативно утицати на ту свест на коју се позивамо. Оно што ја додатно сматрам, а нисам сигуран да ли се слажеш, је да сваки паничарски приступ и преувеличавање може имати неког позитивног ефекта само на краткорочном плану, а дугорочно гледано може имати веома негативног утицаја, и што дуже траје негативни ефекти се само појачавају а позитивни нестају. А овај вирус је присутан већ 9 месеци и тактика која се примењује мора да буде маратонског а не спринтерског типа. Још би додао да је и код краткотрајних епидемија свако преувеличавање и паничарењеје морално упитно чак и ако може имати неких позитивних ефеката.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800896#p800896:3etdb9bk je napisao(la):
MiraC » Tue Dec 08, 2020 10:58 am[/url]":3etdb9bk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800778#p800778:3etdb9bk je napisao(la):
milos.tro » Pon Dec 07, 2020 10:38 pm[/url]":3etdb9bk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800557#p800557 je napisao(la):
Izvini sto sam sve izbrisala,ali poruka je ogromna. Htela sqm da te pitam na jedqn deo koji si opisqo " da teske bolesnike niko nece izbaciti na ulicu itd..." i SLAZEM SE svima kojima treba kiseonik, respitqtor ili nesto drugo dobiju krevet, ali
Zar ne mislis da bi trebao pacijent sa upalom pluca da ide u bolnicu? Pacijent sa obostranom upalom pluca BEZ OBZIRA NA KLINICKU SLIKU, GODINE itd ( velikq slova su da se malo vizuelno naglasi, nije nepostovanje)
E o tomw je Zuma govorio kada se nadovezao na moj post.
Teski ulaze u bolnicu ali bas teski, ostali su na lutriji, a verov kada bi lezali u bolnici od starta i primali venski terapiju itd...da bi imali bolju sliku i brzi oporavak.

Druga stvar, sve je sad naopako i jasno je dq stqnje nije dobro ili regularno, prvi dokaz je netestiranje kontakata. Po meni trebali bi makar oni bliski 5 dana od potvrde da se testiraju, a ne sad ja sedim kuci izolacija završena , cekam ( ni sama ne znam koliko) da pokusam da vidim imam li antitela (privatno).
Stvaraju se dodatni asimptomatski slucajevi, a mogli su za kontakte da odrede jednu osobu, kojq izadje napolje i na brzinu uzme bris.
I jos nesto, ne znam situaaciju po Srbiji ali pregled je izuzetno profesionalan , ali " dodji za 3h po rezultat" pa " cekaj opet dr".
Pa za 5 dana kontrola opet cekanje, pa dodji da das rezultate, pa opet dodji za par sati po njih, pq ih nosi u ambulantu.....
Moglo je to malo da se uprosti, a ne da 10x ides u kovid ambulantu tokom jedne izolacije.
Ali nema ljudstva dovoljno i mislim da je to glavni problem, a i nesto imaju averziju da podatke posalju mejlom ili da ih dr dobije u digitalnom obliku i vi telefonom saznate da li da dodjete ili ne... ali to je nase zdravstvo u 21.veku i to je generalni problem a ne samo sad.
Da odgovorim redom
Da li pacijent sa pneumonijom treba da bude hospitalizovan ? Postoji vise vrsta pneumonija zavisno koje su strukture u plucima zahvacene da li su u pitanju jedno ili oba plucna krila,delovi plucnog krila itd. U mom slucaju je bio zahvacen deo jednog plucnog krila i nisam bio hospitalizovan,ordinirana mi je terapija.Bila mi je zakazana kontrola,laboratorija,kontrolni RTG pluca i pneumonija se povukla.

Kada su u pitanju bilateralne pneumonije da,moze da bude od koristi ovo je najnoviji 10 protokol za pacijente obolele od Covida-19 :) iz novembra ove godine
https://www.dzsvenac.rs/sluzbeno/images ... ija-10.pdf
Dali bi trebalo testirati kontakte? Po mom misljenju da,medjutim postavlja se i pitanje troska svih tih PCR testiranja (komercijalna cena je cini mi se cca 50 evra)
Preneo bih i moja iskustva sa Covid ambulantom moram da kazem da su bili dobro organizovani pregled lekara,laboratorija rezultati se cekaju 20-tak minuta,RTG pluca,pa ponovo pregled kod lekara,terapija,zakazivanje kontrole itd.

Ima jedan fenomen koji se izučava u okviru saobraćajnog regulisanja i bezbednosti (a verovatno i u još nekim drugim naučnim disciplinama koje podrazumevaju bezbednost bilo kakve vrste - požarna zaštita, bezbednost objekata, kriminologija, itd...), da ako ljude previše često i previše agresivno bombarduješ upozorenjima, oni se vremenom toliko naviknu na njih da podsvesno počnu da ih ignorišu i zapostavljaju.

U saobraćaju konkretno, to se odnosi na odlučivanje kada, gde i koliko često treba stavljati znakove upozorenja. Jer ako na svaku, ama baš svaku krivinu stavljaš znakove i natpise (koji poručuju) ''pazi, krivina!'', ''pazi, tesno!'', ''pazi, nepregledno!''... ljudski um na kraju ogugla na to i počne da ignoriše poruke. Bilo da vozi Balkanac ili Skandinavac, prosto svačiji mozak će ti oguglati na to jer toliko često naleće na upozorenje da mu više ništa nije upozorenje i iznenađenje. Uz to, jelte, obesmišljavaš postojanje te saobraćajnice, jer ako će po njoj svako da vozi kao na poligonu auto-škole, onda otpiši takvu saobraćajnicu i takvu (nikakvu) razmenu ljudi i dobara. Nego se tu onda uči i odlučuje kada i gde davati dodatna upozorenja, tačnije znakove upozorenja, a kada samo obaveštenja. Gde se stavja ''trougao'' a gde ''krug''.

Neki ljudi iz javnosti, vlasti, medicine, a bogami i pojedinci s ove teme... bi mogli malo da se upoznaju s tim osnovnim principima i razlikovanju kada nešto treba da služi kao upozorenje, a kada treba da ostane na nivou obaveštenja i davanja do znanja.

Jer sudeći po izjavama i stavovima nekih gore navedenih, oni kad bi upravljali saobraćajem, ograničili bi brzinu kretanja na 20 km/h na čitavoj planeti. Maksimalno posvećeni da sve bude bezbedno i izvesno, ali zato potpuno indolentni i slepi pred činjenicom da ne može ceo svet da puzi korak po korak i da se svi krećemo okolo u plastičnim loptama samo zato što se loše stvari dešavaju. :kafa:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800889#p800889:2y2nji5b je napisao(la):
Zuma » Tue Dec 08, 2020 10:33 am[/url]":2y2nji5b]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800778#p800778:2y2nji5b je napisao(la):
milos.tro » 07 Dec 2020 10:38 pm[/url]":2y2nji5b]
Ova bolest je multisistemska, tj napada mnoge organe. Recimo stanje zapaljenja pluća može biti stabilno i pod kontrolom, a da niko u početku ne primeti da popušta srce, ili jetra, ili već neki drugi organ koji u početku nije bio napadnut toliko da je to bilo moguće primetiti. Zbog toga su kao što kaže Roland mogući i veoma nagli obrti stanja. Ako vi zbog pritiska na raspoložive kapacitete u bolnicama na kućno lečenje otpuštate ljude u sve manje predvidljivom stanju, a morate to da radite, onda će kod sve više ljudi koji se leče kod kuće početi sasvim neprimetno da se razvija neki novi problem (jer se kod kuće leči sve više njih). Recimo procenat kiseonika u krvi polako opada što bolesniku nije odmah primetno. Da je tada bio u bolnici, to bi bilo na vreme uočeno, pa bi bi mu bila promenjena terapija pošto bi shvatili da se dešava nešto novo. Međutim pošto je zbog zauzetosti kapaciteta on kod kuće, jer ranije nije izgledalo da bi mogao biti ozbiljan slučaj, onda će se on u bolnici ponovo pojaviti tek kad mu je organizam već ozbiljno načet tim novim bujanjem virusa u drugom organu u telu. Ili mu se možda dešava nešto drugo. Nebitno šta je u pitanju, novi ciklus terapije će zato kod njega početi da se primenjuje kasnije nego da je sve vreme bio pod stalnom kontrolom u bolnici. A tada je bolest već uznapredovala i teže ju je izlečiti. Tako se smrtnost u proseku postepeno povećava a da ništa nije "puklo", i da niko nije kriv jer je kapacitet medicinskog sistema objektivna granica preko koje se ne može ma koliko svi imali dobru volju. Niko tu ne optužuje lekare. Krivi su svi oni koji su svojim delovanjem i ne-delovanjem, kad je vlast u pitanju, ili svojim pričama po forumima, kad su u pitanju ostali, dopineli da se procenat zaraženih u Srbiji popne na ovu visinu.
Tako je, bolest je multisistemska pa se osim ispitivanje oksigenacije,RTG pluca, kojim se ispituje stanje pluca,radi i EKG,ultrazvuk srca i abdomena,kompletna laboratorija kako bi se ustanovilo i stanje ostalih organa srce,jetra itd.
Kada su svi ovi parametri u redu otpusta se pacijent kuci,ordinira terapija,postavio sam u ranijem postu i najnoviji 10 protokol za lecenje Covida 19 pa pogledaj.Uz ordiniranu terapiju idu i kontrolni pregledi.

Ковид болница у Батајници, вредност радова 27 милиона евра, објекат има 18.000 квадрата, како је могуће да изградња монтажног објекта кошта 1.500 евра по квадрату или сам ја то нешто погрешно схватио
https://www.ekapija.com/news/2965109/po ... 27-mil-eur

Pa valjda nešto košta i ono što je u tim kvadratima - odnosno oprema, instalacije, nameštaj...

Ma pusti samo pare ...
meni su konfuzne brojke o kapacitetu - krevetima - :roll:
a posle deli pare sa krevetima

... Vučić je naveo da će bolnica imati 200 jedinica intenzivne nege i 804 poluintenzivne nege, i biće opremljena najmodernijom opremom, uglavnom Dregeroivom, i to respiratorima, rendgenima, skenerima....
https://www.ekapija.com/news/2965109/po ... 27-mil-eur
200 i 804 je 1004 kreveta :roll:
...... Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom, objavio je RTS.
Bolnica ima devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta. ....
http://rs.n1info.com/Vesti/a679708/Poci ... podne.html
930 kreveta :roll:
.... - Iza sebe imam svemirski brod. Impresionirana sam ovim zdanjem i svim kapacitetima koje bolnica nudi - izjavila je direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukičević.
Navela da će u bolnici biti devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta.....
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/otvor ... ce/qg0n122
9 po 40 je 360 :roll:

I na kraju price kolko bilo kakvih tj. ukupno ukupno kreveta ona ima ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801057#p801057:3tvmwqi2 je napisao(la):
paradox polje » Uto Dec 08, 2020 7:24 pm[/url]":3tvmwqi2]Ту се слажемо, понашање и свест људи су кључни. Ако је су свест људи и одговорност на високом ниову без икаквих наметнутих мера епидемија се може држати под контролом. Са друге стране ако је свест на ниском нивоу ни једна мера неће моћи дуготрајно да има ефекта. Што дуже трају недисциплина и незадовољство ће бити већи.
Сигурно ћемо се сложити да ће свако умањивање и ниподоштавање овог вируса негативно утицати на ту свест на коју се позивамо. Оно што ја додатно сматрам, а нисам сигуран да ли се слажеш, је да сваки паничарски приступ и преувеличавање може имати неког позитивног ефекта само на краткорочном плану, а дугорочно гледано може имати веома негативног утицаја, и што дуже траје негативни ефекти се само појачавају а позитивни нестају. А овај вирус је присутан већ 9 месеци и тактика која се примењује мора да буде маратонског а не спринтерског типа. Још би додао да је и код краткотрајних епидемија свако преувеличавање и паничарењеје морално упитно чак и ако може имати неких позитивних ефеката.

Moj utisak je da su sa policijskim casom u aprilu i maju i pretnjom da ce nam biti puna groblja potpuno bespotrebno prokockali poverenje gradjana. Iz tog razloga je i izbila pobuna pocetkom jula kad su ponovo hteli da uvedu policijski cas. Bespotrebno su plasili i zatvarali narod, a onda kao u prici sa pastirom i vukom, pastir je vise puta vikao vuk vuk, a onda kada je vuk zaista napao ovce niko mu nije verovao. Tako isto i sada, kada nam preti realna opasnost ne usudjuju se da uvedu stroze mere jer se plase reakcije naroda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800778#p800778:368rvwvn je napisao(la):
milos.tro » 07 Dec 2020 10:38 pm[/url]":368rvwvn]
Tako je, bolest je multisistemska pa se osim ispitivanje oksigenacije,RTG pluca, kojim se ispituje stanje pluca,radi i EKG,ultrazvuk srca i abdomena,kompletna laboratorija kako bi se ustanovilo i stanje ostalih organa srce,jetra itd.
Kada su svi ovi parametri u redu otpusta se pacijent kuci,ordinira terapija,postavio sam u ranijem postu i najnoviji 10 protokol za lecenje Covida 19 pa pogledaj.Uz ordiniranu terapiju idu i kontrolni pregledi.
Milose, vi ste doktor medicine zaposlen u primarnom sektoru zdravstva?

Pa ni Kon nije dr medicine, sredio diplomu preko veze, a to se vidi po tome da najgore upravlja krizom u celoj Evropi. Da je stručnjak bio bi valjda najbolji, a ne najgori. Uništiše naš lažni lekari i diplome preko veze.

Vrh