[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719564#p719564:9g3mcnbt je napisao(la):
marrecar » 21 Mar 2020 06:58 pm[/url]":9g3mcnbt]Ne razumem uopšte zašto se produžava policijski čas. Zašto je problem zatvoriti sve kafiće, kafane, restorane, bukvalno sve osim supermarketa, apoteka, pekara i pumpi, dozvoliti kretanje do max 5 ljudi u javnosti koje će držati odstojanje između itd. Ovaj policijski čas je meni i dalje toliko, ne bih rekao bespotreban, ali više kao da nema svrhu. Ako su ljudi slobodni da se okupljaju, guraju u gužvi tokom celog dana, policijski čas je besmislen. Kao da mažete kremu za sunčanje nakon što se vratite kući posle celodnevnog sunčanja bez kreme. Razumem zašto neki misle da je policijski čas dobar jer onda nema okupljanja uveče u kafićima i slično, ali to je isto kao i dezinfekcija javnog prevoza tokom noći kao da će to sprečiti zarazu onoga ko bude seo u autobus u 12 popodne.
Policijski čas 20-05 ima smisla, zato što usporava život i primorava ljude da ostanu kod kuće, ili blizu kuća počev od 18č.
Kod nas je dodatni problem nastao zbog toga što ugostiteljski objekti, tržni centri, kladionce i sl. nisu ranije zatvoreni, jer je to poslalo pogrešnu poruku.
Ovo pomeranje početka policijskog časa na 17č, osim ako to lekari nisu tražili je - greška.
Prvo - vreme se kvari, temperatura će da padne za 20tak stepeni i najavljene su padavine, čak i sneg. Dakle, nema govora o boravku u parkovima i na otvorenom.
Drugo, snabdevanje u prodavnicama i apotekama je već sada uporeno zbog ograničenog broja kupaca u objektu i zbog redova ispred objekta. Ako se početak policijskog časa pomera sa 20 na 17č, do kada će onda raditi apoteke i prodavnice? Do 15č? Znači da će prodavnice morati da za još kraće vremena usluže isti, ako ne i veći broj kupaca nego do sada (pošto se kućne namirnice troše...). Slično kao što su uradili sa redukcijom javnog prevoza. A vremenske prilike se, kako sam napisao, pogoršavaju narednih dana, ljudi neće bez preke potrebe boraviti na otvorenom.
Ovo sada komlikuje obilazak ljudi od preko 65 godina koji žive sami (porodice, prijatelji).
Gledao sam konferenciju za novinare, laknulo mi je kada je otišao i kada su normalni ljudi počeli da pričaju smireno, razložno i staloženo.
Sve što su rekli, u ovoj sada situaciji stoji, ali ne bi smo imali sadašnju situaciju da se država nije sprdala sa virusom, da su neke mere preduzete ranije (škole, kafići...). I cela priča oko "nadljudskih napora" da se obezbedi nova oprema i da je narod taj koji je neozbiljan je samo pokušaj zanemarivanja sopstvene odgovornosti da mnogo stvari nije preduzeto na vreme.