Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793802#p793802:dm76eekq je napisao(la):
Zuma » Пон Нов 16, 2020 7:55 pm[/url]":dm76eekq]Zbog masovnih lokdauna u većini zemalja Evrope broj zaraženih se na svim takvim mestima naglo smanjuje ili se bar više ne povećava. Sem u Srbiji gde smo trenutno na najboljem putu da prestignemo većinu od njih, iako smo do sada bili relativno dobri. U ovom izboru od 13 zemalja, trenutno smo na 5. mestu.

file.php
Мене овај график наводи на другачији закључак, а то је да локдаун нема много утицаја. Највећи пад тренутно имају Чешка, Белгија и Француска а оно што је њима заједнико је да су имали најоштрији експоненцијални раст и то се јасно види из графика. Друге земље су имале нешто блажи раст. На пример Аустрија где је исто уведен делимични локдаун још увек нема јасно уочљив пад, тек неке наговештаје. Могуће да ду јачим мерама ублажили раст али као и да су одложили врхунац и почетак пада.
Србија је још увек у значајном расту, али то се може објаснити тиме што смо касније ускочили у овај талас и још нисмо достигли вредности као већина европских земаља ако је веровати барем мало овим нашим подацима.
Што се Шведске тиче, њихова једина омашка је улетање вируса у старачке домове који је у првом таласу убио велики број штићеника ових домова. Без тога они би се водили као земља која добро барата овом кризом. Садашња ситуација код њих није толико лоша као што неки наводе као промашај, заправо је значајно боља од већине европских земаља. Имају око 5К дневно заражених на 10М становника (додуше статистика им касни 5 дана) али им број преминулих не прелази за сада 20 по дану. Забрана окупљања окупљања од више од 8 људи са препорукама за теретане и заједничке вечере је и даље блажа мера од локдауна у неким другим земљама, и с обзиром да су близу пика представљају разумну меру.

Svi pricamo o kafanama i klubovima, ali kako stoji stvar sa kladionicama koji su treci stub nase ekonomije?
Da li se i tamo virus masovno prenosi.
Kroz poluotvorena vrata video sam tamo neke ljude sa maskama koji namrsteni i skoncentrisani razmatraju svoje kombinacije...

Propaganda vakcinasa se nastavlja:

Beograd -- I dalje beležimo rast novoobolelih, danas očekujem i najveći broj zaraženih do sada, kaže dr Predrag Kon i dodaje da bi taj broj mogao biti i preko 4.000.

Pa sta ako bude i 10000 obolelih. Svi cemo na kraju da dobijemo ovu bolest, a neki od nas ce umreti.
Od neceg mora da se umre.

Npr: B92:
Umesto da se zapitaju kako je od svih zemalja samo Kina resila problem, i to bez vakcine, oni kukaju i sire strah.
Da li je pravi haos počeo? Hitna celu noć prevozila
Beograd -- Ekipe beogradske Hitne pomoći noćas su imale duplo veći obim posla zbog povećanog broja zaraženih virusom korona, rečeno je u toj službi.

Fascinantno je prizivanje "haosa", "zla" (u Informeru), itd

Blic:
ZASTRAŠUJUĆE, LEKARI ĆE MORATI DA ODLUČUJU KOGA DA SPASU! Zdravstvo pred kolapsom, a stopa rasta zaraze brutalno raste! IMA LI SPASA?!

Mnogi se pitaju kako je Kina rešila problem, a niko se ne potrudi da pronađe tekstove tome. Pa 90% njih nikada ne bi prihvatili kinesku metodu i kukali bi o ljudskim pravima.

Ne možeš da porediš babe i žabe. Svaka kultura je drugačija, države se razlikuju i u okviru Evrope, a kamoli Istok i Zapad...

Kineski slucaj pokazuje da se stvari mogu resiti i bez vakcine, karantinom i pracenjem kontakata.

@ MC Obično pomaže da ove navedene tabloide, sajtove (sa naglaskom na Blic) ne koristiš kao izvore informisanja, probaj neke druge gde ima sigurno manje zla i senzacionalizma, isplati se :)

Negde sam na Tviteru pročitao ´´Kako će nas spasiti vakcina sa efikasnošću od 90% protiv bolesti od 99% izlečenja. ``
Ko je izložen riziku ili oseća potrebu da se vakciniše neka tako i uradi. To će nakon izvesnog vremena usporiti rast pandemije nema sumnje. Ali prisiljavanje ljudi na nešto u momentu straha i neizvesnosti je nepotrebno. Imam viziju u glavi da će uskoro umesto obaveznih PCR testova za putovanje u neko područje uvesti obaveznu COVID vakcinaciju....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793973#p793973:1zmgcny1 je napisao(la):
don1120 » Uto Nov 17, 2020 12:09 pm[/url]":1zmgcny1]@ MC Obično pomaže da ove navedene tabloide, sajtove (sa naglaskom na Blic) ne koristiš kao izvore informisanja, probaj neke druge gde ima sigurno manje zla i senzacionalizma, isplati se :)

Negde sam na Tviteru pročitao ´´Kako će nas spasiti vakcina sa efikasnošću od 90% protiv bolesti od 99% izlečenja. ``
Ko je izložen riziku ili oseća potrebu da se vakciniše neka tako i uradi. To će nakon izvesnog vremena usporiti rast pandemije nema sumnje. Ali prisiljavanje ljudi na nešto u momentu straha i neizvesnosti je nepotrebno. Imam viziju u glavi da će uskoro umesto obaveznih PCR testova za putovanje u neko područje uvesti obaveznu COVID vakcinaciju....

Bice sigurno potrebna potvrda o covid vakcinaciji za ulazak u druge zemlje kad krene vakcinacija.

Нисам сигуран. Антивакцерски покрети, али и неки разумнији противници обавезне вакцинације нису у Србији ништа јачи него у другим земљама, тако да ће противљење решењу са обавезном потврдом о вакцинацији бити велико.
Могуће да та потврда буде нешто што би олакшало поступак али не и обавеза.

Ako preko 30 dana nigde u svetu ne bude slucajve Kovida bice proglasen prestanak epidemije i niko nece traziti vakcinu,
U svakom slucaju covek ne mora da putuje, cak je i bolje da ne putuje, putovanja strahovito zagadjuju atmosferu, vodne resurse, kao i same ljude svojim losim psiholoskim efektima jer ljudi postaju nezadovoljni sami sobom.

Postaje sve jasnija politika kriznog staba: maksimalno drzati ekonomiju (3k: kafici, klubovi, kladionice) otovrenim, dok se me popuni zdravstveni sistem do ivice pucanja. Tek onda zatvarati. Tako je najefikasnije, tako kapne najvise love.

Do pre mesec dana nisam lično znao nikoga ko se zarazio ovim virusom. Od tada samo pristižu informacije, lično znam dvoje zaraženih koji su se izlečili i jednoga koji je umro. Koliko vi znate ljudi da su se zarazili, ozdravili, umrli?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794004#p794004:ntruhded je napisao(la):
MC_ » Уто Нов 17, 2020 1:54 pm[/url]":ntruhded]Ako preko 30 dana nigde u svetu ne bude slucajve Kovida bice proglasen prestanak epidemije i niko nece traziti vakcinu,
U svakom slucaju covek ne mora da putuje, cak je i bolje da ne putuje, putovanja strahovito zagadjuju atmosferu, vodne resurse, kao i same ljude svojim losim psiholoskim efektima jer ljudi postaju nezadovoljni sami sobom.

Postaje sve jasnija politika kriznog staba: maksimalno drzati ekonomiju (3k: kafici, klubovi, kladionice) otovrenim, dok se me popuni zdravstveni sistem do ivice pucanja. Tek onda zatvarati. Tako je najefikasnije, tako kapne najvise love.

Предлог да ако дође до затварања економије, свима који су то заговарали се блокирају плате и пензије док се економија поново не отвори. То је једино поштено и мислим да ће са одушевљењем прихватити тај предлог јер нису похлепни и не маре за лову.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794004#p794004:1jyd94kd je napisao(la):
MC_ » Uto Nov 17, 2020 11:54 am[/url]":1jyd94kd]Ako preko 30 dana nigde u svetu ne bude slucajve Kovida bice proglasen prestanak epidemije i niko nece traziti vakcinu,

Ma da, što bi iko putovao, to je baš super za psihu da sediš i gledaš u jednu tačku. Onda ne treba da koristimo ni internet ni struju jer uglavnom potiče od neobnovljivih izvora energije koji štete atmosferi, ma ne moramo ni vodu da koristimo, da sačuvamo zalihe za crne dane. Nikako da shvatiš da nije problem u ljudskim navikama i potrebama i da je suludo da to dovodiš u pitanje već način na koji se eksploatišu resursi i kakav trag ostavljaju u prirodi.

Ja takodje znam barem petoro osoba koji su se skoro zarazili i jedan smrtni slučaj pre mesec dana. Da li neko zna ili gde može da se vidi sastav te potencijalne Pfizer vakcine??

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=793996#p793996:o60nj5lu je napisao(la):
paradox polje » Uto Nov 17, 2020 1:28 pm[/url]":o60nj5lu]Нисам сигуран. Антивакцерски покрети, али и неки разумнији противници обавезне вакцинације нису у Србији ништа јачи него у другим земљама, тако да ће противљење решењу са обавезном потврдом о вакцинацији бити велико.
Могуће да та потврда буде нешто што би олакшало поступак али не и обавеза.

Antivaxxeri su manjina, nece njih pitati niko nista. Videcete, zar stvarno mislite da cete moci da udjete u bilo koju EU zemlju bez koviljka vakcine sledece godine? :lol:
Niste vakcinisani, nema ulaska, vecina ce prihvatiti i u muda da prime ako treba, ne brinu se oni za onih 5% koji nece
Kad potpuno nestane nece morati ali narednih 2-3 godina 100%
Da se putuje ne mora, a i nece niko nikog terati na vakcinu u serbiji osim ako ste doktor/pandur/vojnik

Ево Аустија радикализује локдаун:http://rs.n1info.com/Svet/a672931/N...i-Napolje-samo-po-namirnice-ili-na-posao.html
Били би ми јасније да је ово Вучић донео јер тако нешто личи на њега. После дуготрајног раста броја заражених Аустрија је јуче и данас имала пад у односу на претходни понедељак и уторак што ће рећи да су већ достигли неки максимум и да ће са већ уведеним мерама (неки лакши локдаун) свакако број заражених почети да пада и било какво појачавање мера нема никаквог смисла, само ће се појачани негативни психолошки и економски ефекти.
Ово је по мени класично панично и популистично деловање, битно је само оправдање пред народом да су нешто радили без обзира да ли то што ради има неког ефекта. Суштина је да је важније правовремено деловање него јачина мера. Такође, које год мере се уводе на крају се све сведе на људе, колико ће суштински схватити опасност и понашати се разумно и одговорно чувајући и себе и друге. А за то је неопходно поверење према људима који управљају кризом а ми смо то апсолутно изгубили.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794018#p794018:1mb4i2mk je napisao(la):
Kailan » Uto Nov 17, 2020 1:30 pm[/url]":1mb4i2mk]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794004#p794004:1mb4i2mk je napisao(la):
MC_ » Уто Нов 17, 2020 1:54 pm[/url]":1mb4i2mk]Ako preko 30 dana nigde u svetu ne bude slucajve Kovida bice proglasen prestanak epidemije i niko nece traziti vakcinu,

Предлог да ако дође до затварања економије, свима који су то заговарали се блокирају плате и пензије док се економија поново не отвори. То је једино поштено и мислим да ће са одушевљењем прихватити тај предлог јер нису похлепни и не маре за лову.

Koliko ljudi uopste radi u KKK sektorima?
Ja predlazem nesto drugo, da svi oni koji mogu da nastave sa radom, recimo oni koji rade od kuca, programeri, advokati, arhitekte itd plate dodatni porez koji bio pomoc za ugostitelje i slicne.

Problem je što Vučićevci ne zatvore ulaz u Srbiju, da su to uradili sad ne bi maltretirali nas. Zapravo treba dozvole slobodu ulaska u Srb iz zemalja Balkanskog poluostrva, tj od Italije do Ukraine, od Austrije do Grčke. Za ostatak Evrope uvesti ograničenije kretanje, a treći krug ostatak sveta gde treba max ograničiti ulaske u Srbiju, npr kvote da u svakom trenutku može biti max 1000 ljudi odatle, sa max dužinom boravka 10 dana godišnje. Ovo ko javna kuća da svako ide gde hoće, nam donese virus, migrante i drugu štetu.

Zapravo, najbolje bi bilo da svi koji su ove godine nesmetano radili plate poseban solidarni porez na prihode, koji bi se podeliko kao pomoc onima koji nisu mogli da rade.

Pitanje je da li treba da osecamo samilost sa vlasnicima kockarnica i klubova?
Ja licno poznajem konobara koji je ostao sad bez posla.

Zato pomoc ne treba da ide firmama nego pojedincima na dnu.

Sve je pitanje procene. Koliko se u Srbiji može još zaraziti ljudi s obzirom na način na koji funkcionišemo. Takođe, ovo zatvaranje prodavnica i TC od 21 ima smisla samo zbog ovih restoranskih i fast food delova gde je zaražavanje najviše i moguće, pošto se mora skinuti maska kada se jede ili pije, a ljudi tada i pričaju podosta tako da je opasnost ogromna. Pre neki dan sam bio na nekom sastanku gde smo svi nosili maske i pričalo se podosta nekih sat-dva. Moja maska je bila potpuno mokra od kapljica koje su se zaustavljale na njoj prilikom govora. Tačno se vidi da je potrebno držati socijalnu a ne fizičku distancu, jer socijalna distanca isključuje mogućnost verbalne komunikacije, a fizička zapravo samo pravi prostor. Šta vredi kada pričajući lansiramo kapljice i po 3-4 metra oko nas, čitave oblake. Znači, fizičku distancu ima smisla samo ukoliko se socijalna distanca održava. Praktično sada treba i kad smo kući komunicirati preko interenta, sms i sl.
Ljudi koji su se zarazili a ja ih lično poznajem imali su ogroman broj socijalnih interakcija, a masku su pri tom često skidali, ako su je uopšte i nosili. U svakom slučaju, najveći je problem socijalna interakcija. Život ne treba da stane, već da se maksimalno smanje fizički bliske socijalne interakcije. Ova naša interakcija preko foruma je potpuno bezbedna.

Vakcinaska kampanja i dizanje panike se nastavlja u duhu (nece vam groblja biti dovoljna).
Specijalni rat protiv sopstvenog stanovnistva.

B92
Najgori dan za Srbiju: Skoro 5.000 novozaraženih, 24 umrla

Po meni, najvažnije je sačuvati mentalno zdravlje, s obzirom na činjenicu da je psiha veoma važna karika vezana za stanje zdravlja, kvalitet i dužinu života svakog pojedinca.

Upravo zbog svega toga, ja (i ne samo ja) već dugo godina uopšte ne pratim medije, što bih i svima od srca preporučio, ako im je (bar malo) stalo do života i zdravlja.

Da li su bolnice zaista toliko pune ili je to jos jedna laz?
Da li znate nekoga ko je lekar ko moze to da potvrdi?

Ja koliko znam jesu, mada za bolnice za koje znam to je i očekivano jer su počele medju prvima da se popunjavaju.

Ono što je jako čudno je da u odnosu na juče imamo 1000 ljudi više na bolničkom lečenju. Kako, gde su pronadjeni kapaciteti ako su danima pre toga govorili da imamo mesta za još 2-3 dana. Jesu počeli da voze po manjim mestima pacijente iz Beograda, ali u jednom danu popuniti 1000 kreveta je vrlo čudno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794074#p794074:3fvjas8h je napisao(la):
paradox polje » 17 Nov 2020 03:12 pm[/url]":3fvjas8h]Ево Аустија радикализује локдаун:http://rs.n1info.com/Svet/a672931/N...i-Napolje-samo-po-namirnice-ili-na-posao.html
Били би ми јасније да је ово Вучић донео јер тако нешто личи на њега. После дуготрајног раста броја заражених Аустрија је јуче и данас имала пад у односу на претходни понедељак и уторак што ће рећи да су већ достигли неки максимум и да ће са већ уведеним мерама (неки лакши локдаун) свакако број заражених почети да пада и било какво појачавање мера нема никаквог смисла, само ће се појачани негативни психолошки и економски ефекти.
Ово је по мени класично панично и популистично деловање, битно је само оправдање пред народом да су нешто радили без обзира да ли то што ради има неког ефекта. Суштина је да је важније правовремено деловање него јачина мера. Такође, које год мере се уводе на крају се све сведе на људе, колико ће суштински схватити опасност и понашати се разумно и одговорно чувајући и себе и друге. А за то је неопходно поверење према људима који управљају кризом а ми смо то апсолутно изгубили.
Zapravo, Austrijanci su rekli da im je bitno da sve kafane i maloprodaju otvore pred Božić, dakle - razlozi su ekonomske prirode. Izračunali da im se više isplati.

Vrh